ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 01 Απρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Happening στο Σύνταγμα : ΜΕ ΞΥΠΝΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ! Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Εκδηλώσεις
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία , Πέμπτη, 02 Απρίλιος 2009

Με ξυπνητήρια γιόρτασαν τα 30 χρόνια της ...μη εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα Πουλιά (79/409/ΕΟΚ) τα μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας σήμερα θυμίζοντας στη Πολιτεία ότι είναι "Ώρα για Δράση. Η Οδηγία να γίνει πράξη!"
Τα ξυπνητήρια χτυπούσαν για δύο ώρες χτες το μεσημέρι στην Πλατεία Συντάγματος, ενώ εργαζόμενοι και εθελοντές ενημέρωναν τον κόσμο ότι καθυστερούν και είναι ανεπαρκή τα μέτρα για την προστασία της άγριας ζωής, ενώ η βιοποικιλότητα στη χώρα μας απειλείται καθημερινά.
Επίσης επισήμαναν ότι η χώρα μας έχει καταδικαστεί 24 φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και 4 φορές γιατί δεν έχει εφαρμόσει σωστά την Οδηγία για τα ¶γρια πουλιά και δεν έχει θεσμοθετήσει ένα ισχυρό καθεστώς προστασίας και διαχείρισης των Ζωνών Ειδικής Προστασίας του δικτύου Natura 2000 στην Ελλάδα, έτσι όπως την υποχρεώνει η κοινοτική Οδηγία για τα ¶γρια Πουλιά.

2 Απριλίου: 30η Επέτειος της Οδηγίας για τα ¶γρια Πουλιά

Γιατί να νοιαστώ για τα πουλιά?

• Τα πουλιά είναι παντού! Και για αυτό είναι πολύ καλοί δείκτες για το πόσο υγιές είναι το φυσικό περιβάλλον.
• Τα πουλιά είναι ταξιδιάρικα! Αυτό σημαίνει ότι εάν προστατέψουμε αυτά και τις διαδρομές που ακολουθούν παγκοσμίως, προστατεύουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος του πλανήτη μας.
• Τα πουλιά είναι όμορφα! Τα τελευταία χρόνια η ομορφιά της φύσης εξαφανίζεται ραγδαία από τη ζωή μας. Πρέπει να την προστατεύσουμε, γιατί αλλιώς και η δική μας ζωή θα γίνει άσχημη.

Όπως και τα πουλιά, εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε ένας βασικός κρίκος μιας αλυσίδας ή ενός διχτυού. Όσο πιο δυνατό είναι αυτό το δίχτυ τόσο πιο ασφαλής είναι ο άνθρωπος και τόσο πλούσιο το περιβάλλον γύρω του. Όσο χάνονται οι κρίκοι, τόσο το δίχτυ αποδυναμώνεται και ο κίνδυνος κατάρρευσης αυξάνεται.

Το πρόβλημα

Από το 1500 έχουν εξαφανιστεί περισσότερα από 150 είδη άγριων πουλιών, το οποίο δεν εξηγείται από φυσικές μεταβολές. Σήμερα, 1 στα 8 είδη πουλιών είναι παγκοσμίως απειλούμενο, ενώ 190 είδη είναι κοντά στην εξαφάνιση. Οι εως τώρα επιστημονικές καταγραφές δεν μας δίνουν καμία ελπίδα ότι η κατάσταση αυτή θα βελτιωθεί.

Ιδιαίτερα φαίνεται να υποφέρουν τα κοινά είδη πουλιών (τα αγροτικά είδη μειώθηκαν κατά 44% από το 1980!). Τι μας λένε λοιπόν αυτά τα στοιχεία?
Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου!
Η μείωση των άγριων πουλιών είναι σημάδι για μία γενικότερη χειροτέρευση του φυσικού περιβάλλοντος γύρω μας: των δασών, των θαλασσών, των υγρότοπων, των ποταμών και των νησιών.

Τι είναι η Οδηγία για τα ¶γρια Πουλιά?

Η Οδηγία για τα ¶γρια Πουλιά είναι ένας νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο οποίος εκδόθηκε το 1979, και ισχύει αυτόματα για κάθε κράτος που ανήκει στην Ε.Ε. Η Ελλάδα, όπως και κάθε κράτος της Ε.Ε., έχει υποχρέωση να εφαρμόζει τον νόμο αυτό, ο οποίος με απλά λόγια:
• Αναγνωρίζει ότι τα άγρια πουλιά της Ευρώπης ή αυτά που έχουν την Ευρώπη ως σταθμό κατά την μετανάστευσή τους, μειώνονται χρόνο με το χρόνο.
• Προστατεύει τα πουλιά που διαβιούν στην Ευρώπη, αλλά και αυτά που απλά την χρησιμοποιούν σαν σταθμό μετανάστευσης.
• Δίνει εντολή στα κράτη της Ε.Ε. να φτιάξουν περιοχές προστασίας για τα πουλιά, τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας, τις οποίες εντάσσει στο δίκτυο Natura 2000.
• Απαγορεύει την σκόπιμη θανάτωσή ορισμένων άγριων πουλιών, όπως και την σκόπιμη αιχμαλωσία και όχλησή τους. Επίσης δίνει κατευθύνσεις για το πώς θα έπρεπε να γίνεται το κυνήγι, έτσι ώστε να μην υπονομεύονται οι προσπάθειες προστασίας ορισμένων ειδών.

Η Οδηγία λοιπόν, εκτός από το ότι για την εποχή της ήταν προοδευτική και η πρώτη που αφορούσε το φυσικό περιβάλλον της ΕΕ, έχει φέρει και καλά αποτελέσματα για τα πουλιά της Ευρώπης. Μερικά από τα απειλούμενα είδη που προστατεύει τα τελευταία 30 χρόνια έχουν σταθεροποιηθεί ή αυξηθεί.

Όμως εγώ δεν βλέπω να καλυτερεύει η κατάσταση!
Και μάλλον έχεις δίκιο!

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με τις περισσότερες παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Για την ακρίβεια 24 καταδίκες από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από το 1995, και ειδικότερα όσον αφορά στην Οδηγία για τα ¶γρια Πουλιά 4 καταδίκες. Όσον αφορά στα πράγματα που το Ελληνικό Κράτος δεν έχει κάνει σε σχέση με την Οδηγία:
• Δεν έχει ορίσει επαρκή αριθμό και εκτάσεις για τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας του δικτύου Natura 2000.
• Δεν έχει ορίσει επαρκή μέτρα προστασίας για τις προστατευόμενες περιοχές και συχνά επιτρέπει δραστηριότητες που τις βλάπτουν.
• Έχει ακόμα τις "κλιμακωτές" ημερομηνίες λήξης του κυνηγιού, το οποίο σημαίνει ότι το κυνήγι διαρκεί περισσότερο κατά τη διάρκεια του χρόνου. Συχνά αυτές οι ημερομηνίες λήξης κυνηγιού δεν επιβάλλονται.
• Δεν έχει ακόμα ελέγξει τις μαζικές θανατώσεις πουλιών από δηλητηριάσεις ή άλλες μεθόδους.

Γι' αυτό...

Η ΕΟΕ εδώ από το 1982 όχι μόνο στηρίζει την Οδηγία για τα ¶γρια Πουλιά, αλλά κυρίως πιέζει για τη σωστή εφαρμογή της στη χώρα μας. Έχει περάσει μία ολόκληρη γενιά και η Ελλάδα εξακολουθεί να αγνοεί κομβικά σημεία των υποχρεώσεών της.
Μετά από μία γενιά επιτέλους, ήρθε η Ώρα για Δράση. Η Προστασία να γίνει Πράξη!

Πώς μπορείς να βοηθήσεις:

Γίνε μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας!
ή
Γίνε εθελοντής! Υπάρχουν πολλές δράσεις στις οποίες μπορείς να συμμετέχεις!

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1982 και είναι σήμερα μία από τις σημαντικότερες περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας, η μοναδική που ασχολείται αποκλειστικά με τη μελέτη και προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους. Η ΕΟΕ εργάζεται σταθερά για την προστασία των περιοχών από παράνομες ή αυθαίρετες ενέργειες, αποτρέποντας συχνά την καταστροφή τους.

Η BirdLife International είναι μια διεθνής ένωση Μη Κυβερνητικών Περιβαλλοντικών Οργανώσεων με εταίρους σε πάνω από 100 χώρες, 40 από τις οποίες δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία είναι ο εταίρος της BirdLife International στην Ελλάδα. Σκοπός της ΕΟΕ είναι η μελέτη και η προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους.

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία
Κεντρικά Γραφεία: Β. Ηρακλείου 24, Αθήνα 106 82. Τηλ./Fax: 210-8228704, 8227937
Γραφεία Θεσ/νίκης: Καστριτσίου 8, Θεσ/νικη 546 23. Τηλ/Fax: 2310-244245
e-mail:
info@ornithologiki.gr website: www.ornithologiki.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Πέμπτη, 02 Απρίλιος 2009 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 80 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57675274
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.