ΛΙΜΕΝΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ (Ν.2160/93) |
|
|
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. -
Τουρισμός - αγροτουρισμός
|
ΑΜΑΚ
,
Δευτέρα, 30 Μάρτιος 2009
|
Τις ημέρες αυτές ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δηλώνει και ξαναδηλώνει ότι μελετάται Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Παράκτιο Χώρο. Έγκαιρα, λοιπόν, θέλουμε να υπενθυμίσουμε σ΄αυτόν, στο ΤΕΕ και σε κάθε ενδιαφερόμενο συνάδελφο, φορέα και πολίτη ότι οι ακτές της χώρας που, για κακή τους τύχη, βρίσκονται μπροστά από τουριστικές εγκαταστάσεις, «αναπτύσσονται» προσαρμοζόμενες σε ανάγκες που οδηγούν στη χειρότερης μορφής κακοποίησή τους.
Αξιοποιείται για το σκοπό ο Ν.2160/93, που δίνει τη δυνατότητα σε ξενοδοχειακές μονάδες, δυναμικότητας άνω των 200 δωματίων, να κατασκευάζουν εγκαταστάσεις ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) του αριθμού των δωματίων της ξενοδοχειακής μονάδας.
Για τη δημιουργία των λιμανιών αυτών αποφασίζει ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, μετά από γνωμοδότηση της Επιτροπής Τουριστικών Λιμένων στην οποία εκπροσωπούνται τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, Τουριστικής Ανάπτυξης, ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε, Πολιτισμού, Ναυτιλίας, Εθνικής ¶μυνας και ο ΕΟΤ. Οι αποφάσεις «χωροθετούν» τις εγκαταστάσεις, πριν από την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών, περιβαλλοντικών, ακτομηχανικής κλπ., και ταυτόχρονα παραχωρούν τη χρήση, διοίκηση, διαχείριση και συντήρηση του τουριστικού λιμένα για 20 χρόνια χωρίς αντάλλαγμα, με δυνατότητα παράτασης.
Όλες οι μεγάλες μονάδες στην Κρήτη από το 1993 και μετά, έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου για να αποκτήσουν τα «δικά τους» λιμάνια. Βέβαια δεν πρόκειται ακριβώς για λιμάνια, όμως ο Ν.2160/93 προσφέρεται για πολλαπλές καταστρατηγήσεις, όσο ελάχιστοι άλλοι νόμοι!
Στην Ελλάδα είναι γνωστό ότι δεν έχει αναπτυχθεί θαλάσσιος τουρισμός, πολύ δε περισσότερο στην Κρήτη. Το μόνο βέβαιο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι οι πελάτες των τουριστικών μονάδων φθάνουν σ΄αυτές δια θαλάσσης και μάλιστα με τα σκάφη τους!
Παρ΄όλα αυτά, οι ακτές που έχουν γίνει λιμάνια αποκτούν εξαιρετικά προσόντα: αφ΄ενός μετατρέπονται σε χώρους αποκλειστικής χρήσης των ξενοδοχειακών μονάδων, και αφ΄ετέρου δίδεται η δυνατότητα μέσω των έργων, σε κάθε ακτή βραχώδη που δεν προσφέρεται για κολύμβηση αλλά και κάθε ακτή που βάλλεται από ανέμους και κύματα να μετατραπεί σε πισίνα!
Την ίδια ώρα, άλλες ακτές όπου «αναπτύσσεται» πιο ...λαϊκού τύπου μαζικός τουρισμός, παρουσιάζουν την παραπάνω εικόνα από «νόμιμες» και αυθαίρετες παρεμβάσεις που αποσκοπούν ακριβώς στον ίδιο στόχο: να ανακόψουν τη δράση των βορειοδυτικών ανέμων που είναι κυρίαρχοι στη βόρεια Κρήτη.
ΡΩΤΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ: ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΑΥΤΗ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ; ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΚΤΩΝ; ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ; ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΝΑ ΕΚΠΟΝΟΥΝ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΕΤΟΙΩΝ ΕΡΓΩΝ;
Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης http://www.amak.tee.gr
. ecocrete.gr . |