ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. Κυριακή 07 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Το νερό αντικείμενο έρευνας και διεθνούς συνεργασίας Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. - Ακτές - θάλασσα
Μανόλης Βουτυράκης , Κυριακή, 22 Μάρτιος 2009

α) Η αξία του νερού
Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η διεθνής έκθεση Expo Zaragoza 2008 με θέμα "Νερό και βιώσιμη ανάπτυξη" από 14 Ιουνίου έως και 14 Σεπτεμβρίου, στην οποία συμμετείχαν 104 χώρες και διεθνείς οργανισμοί και την επισκέφθηκαν πάνω από 6 εκατ. άτομα.
Επίσης δύο σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν 22 και 23 Οκτωβρίου 2008 στην Αθήνα και Βόλο. Η πρεσβεία της Τσέχικης Δημοκρατίας στην Ελλάδα, το Ελληνο-Τσεχικό Επιμελητήριο Ελλάδος σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑ.Σ.Ε.ΠΕ) συμφώνησαν και διοργάνωσαν από κοινού εξειδικευμένη ημερίδα με θέμα : "Διαχείριση των υδάτων-Ευκαιρίες για Συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τσεχίας".
Στα πλαίσια των συναντήσεων παρουσιάσθηκαν εισηγήσεις από Έλληνες και Τσέχους ειδικούς στους τομείς της γεωργίας και του περιβάλλοντος. Παρουσιάσθηκαν κορυφαίες Τσέχικές τεχνολογίες και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαχείρισης των υδάτων, όπως π.χ. σχεδιασμός και διεκπεραίωση των υδραυλικών έργων, υδροηλεκτρικές μονάδες, συστήματα αποχέτευσης, ανάπλαση υδάτινων πόρων, αναλύσεις, καθαρισμός υδάτων όλων των ειδών, κατασκευή και ανακαίνιση δικτύων ύδρευσης, κατασκευή και ανακαίνιση δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, γεωλογία, υδρογεωλογία, καθαρές τεχνολογίες χωρίς απόβλητα και λογισμικό σχετικό με τη διαχείριση υδάτων
Τα θέματα του νερού είναι θέματα ζωτικής σημασίας και σπουδαιότητας όχι μόνο για τις σημερινές αλλά και μελλοντικές γενεές. Το νερό είναι ζωή, πρώτη ύλη και ενέργεια. Είναι το μονοπάτι που συνδέει λαούς και περιοχές. Είναι πηγή πολιτισμού και πάνω από όλα ένα σύμβολο καθολικότητας.
Το νερό είναι η κύρια πρώτη ύλη σε όλους τους κλάδους της βιομηχανίας, χρησιμοποιείται για ψύξη, για θέρμανση, για καθαρισμό, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στη βιομηχανία τροφίμων, για παραγωγή ποτών κ.λπ. Αποτελεί τη βασική προϋπόθεση της γεωργικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας. Στις παραθαλάσσιες χώρες αποτελεί πηγή εσόδων. Οι ροές των υδάτων (ποτάμια) και υδάτινες εκτάσεις (ωκεανοί, θάλασσες, λίμνες) παίζουν σημαντικό ρόλο στις μεταφορές.
Παρουσία των υδάτινων εκτάσεων επηρεάζει καθοριστικά το κλίμα μιας περιοχής. Το νερό χρησιμοποιείται στην αναψυχή και στον αθλητισμό. Τα μεταλλικά νερά έχουν θεραπευτικές ικανότητες.
Η αξία του νερού όμως δεν είναι μόνο επιστημονική και οικονομική αλλά κυρίως οικολογική. Το γεγονός ότι τα αποθέματα του πόσιμου νερού στη γη χρόνο με το χρόνο μειώνονται δραματικά φαντάζει ιδιαίτερα δυσάρεστο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) τα αποθέματα του έχουν μειωθεί στην Ευρώπη κατά ένα τρίτο, στην Ασία κατά τρία τέταρτα και στην Αφρική κατά τα δύο τρίτα.
Οι διαφορές μεταξύ αποθεμάτων του νερού και της κατανάλωσης του είναι όλο και πιο έντονες, ενώ αναμένεται η κατανάλωση νερού να σημειώνει τα επόμενα χρόνια περαιτέρω αύξηση. Μολυσμένες είναι υδάτινες εκτάσεις και ροές των υδάτων με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας ολοκλήρων υδάτινων οικοσυστημάτων που προκαλεί την εξαφάνιση ψαριών ή τη μόλυνση ιζημάτων.

β) Μόλυνση των υδάτων :
Τα ύδατα μολύνονται από τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την προστασία των φυτών, όπως και από ατυχήματα που προκύπτουν κατά την διάρκεια παραγωγής,αποθήκευσης, μεταφοράς ή απομάκρυνσης παλιών παρασιτοκτόνων. Το πόσιμο νερό αποτελεί πλέον μια πρώτη ύλη στρατηγικής σημασίας που σε περιοχές με έντονη αγροτική δραστηριότητα πρέπει να μεταφέρεται από μεγάλες αποστάσεις.
Για να αποτραπεί η μόλυνση των υδάτων λαμβάνονται μέτρα σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Παράδειγμα αποτελούν οι διεθνείς συμβάσεις OSPAR, HELCOM, καθώς και το "Σχέδιο Δράσης για τη Μεσόγειο" όπου συμμετέχουν η Ελλάδα, καθώς και η Τσέχικη Δημοκρατία. Τη σημασία του νερού για τον ανθρώπινο πληθυσμό υπογραμμίζει και ο "Ευρωπαϊκός Χάρτης για το Νερό" που υπογράφηκε στο Στρασβούργο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υδάτων στις 6 Μαΐου 1968, στον οποίο μεταξύ άλλων διατυπώνεται η άποψη ότι το νερό δεν γνωρίζει σύνορα και ως διεθνής πόρος απαιτεί και τη διεθνή συνεργασία.

γ) Η Ελληνική συμμετοχή :
H Ελλάδα συμμετείχε στην Expo 2008 στη Σαραγόσα με εθνικό περίπτερο συνολικής επιφάνειας 1.000 τ.μ, που βρισκόταν στον ευρύτερο χώρο όπου στεγάζονται τα εθνικά περίπτερα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κεντρική θεματολογία του ελληνικού περιπτέρου αναφερόταν :
- Στο νερό και στη βιώσιμη ανάπτυξη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
- Στην τεχνολογία, στα επιτεύγματα και στις μεθόδους προστασίας των υδάτινων πόρων και του περιβάλλοντος, με παρουσίαση τεχνολογίας και των ελληνικών τεχνικών κατασκευών αποταμίευσης νερού.
- Στις μορφές τουρισμού που προσφέρει η χώρα μας στον σύγχρονο επισκέπτη.
- Στην Ελληνική φύση και στις φυσικές καλλονές ξεχωριστού ενδιαφέροντος.
- Στην παραγωγή προϊόντων ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας με ορθολογική χρήση νερού.

δ) Έρευνα για το νερό :
Σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε., περίπου 5 εκατ. άνθρωποι βρίσκουν το θάνατο κάθε χρόνο σε όλο τον πλανήτη από ασθένειες που έχουν να κάνουν με την έλλειψη νερού. Για το λόγο αυτό στόχος των ερευνητικών Forum, για την επάρκεια και την υγιεινή του νερού - σύμφωνα με τον Επίτροπο Potocnic- είναι η θέσπιση επαρκούς πλαισίου μελετητικών προγραμμάτων στον τομέα των υδάτων. Σκοπός είναι να υπάρξουν απαντήσεις και λύσεις για την προστασία των εσωτερικών, επιφανειακών, μεταβατικών, παράκτιων και υπόγειων υδάτων, με σκοπό την πρόληψη και τη μείωση της ρύπανσης, τη βιώσιμη χρήση τους, την προστασία του περιβάλλοντός τους, τη βελτίωση των υδάτινων οικοσυστημάτων και τη μετρίαση των αρνητικών επιπτώσεων των πλημμυρών και της ξηρασίας.
 
ε) Yδάτινος κόσμος :
Το υδάτινο στοιχείο ήταν πανταχού παρών στους υπαίθριους χώρους της Εxpo. Εντυπωσιακές κατασκευές και κτίρια, και ανάμεσα τους υδάτινοι πύργοι, ενυδρείο, γέφυρες, βοτανικός κήπος, τεχνικές παραλίες και κανάλια.
Το πρώτο πράγμα που αιχμαλώτιζε το βλέμμα του επισκέπτη (σύμφωνα με το Ecotec), ήταν οι εξήντα τεχνικές λίμνες, όπου μπορούσε κανείς να δει την υδρόβια ζωή στις διάφορες ηπείρους του πλανήτη. Το ενυδρείο των 9.000 τ.μ παρείχε μια μικρή εικόνα από τον τεράστιο πλούτο των θαλασσών και των υδροβιοτόπων.

Πηγές :
1) Ecotec.gr, 2) Βιώσιμη ανάπτυξη και Περιβαλλοντική Αγωγή, 3) Περιβάλλον και δίκαιο, 4) Google.gr

Μανόλης Βουτυράκης
Φυσικός Περιβ/γος

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 102 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54547156
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.