ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τετάρτη 28 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Δεσμεύσεις για τα δάση που έμειναν στα λόγια Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Δάση
WWF Ελλάς , Σάββατο, 21 Μάρτιος 2009

Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, αύριο 21 Μαρτίου, και η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς εκφράζει την απόλυτη απογοήτευσή της για την πλήρη πολιτική αδράνεια στον τομέα της δασοπροστασίας.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και σαράντα μόλις μέρες πριν την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου διαπιστώνεται:

- Στασιμότητα στο διαπιστωμένα ελλιπές και αναποτελεσματικό σύστημα δασικής προστασίας και διαχείρισης

- Απουσία παρεμβάσεων για την αναβάθμιση της επιχειρησιακής δυνατότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και των λοιπών αρμόδιων υπηρεσιών καταστολής

- Συνέχιση του ομιχλώδους καθεστώτος αντιμετώπισης των αλλαγών χρήσεων γης και των παράνομων δραστηριοτήτων

- Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην έναρξη έργων πρόληψης, τη στελέχωση των σχετικών υπηρεσιών και την οργάνωση του συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων φορέων

«Το WWF Ελλάς, μαζί με πολλούς άλλους φορείς της κοινωνίας, καταβάλλει μία τεράστια προσπάθεια για τη διατύπωση ολοκληρωμένων προτάσεων και την προώθηση ουσιαστικών λύσεων. Έχουμε θέσει εαυτούς στη διάθεση όποιου φορέα της Πολιτείας επιθυμεί να αναλάβει την ευθύνη διάσωσης των δασών της χώρας μας, αλλά δυστυχώς η μηδενική ανταπόκριση από την Πολιτεία δίνει το μέτρο του ενδιαφέροντός της για το ζήτημα», δηλώνει ο Κωνσταντίνος Λιαρίκος, επικεφαλής περιβαλλοντικών προγραμμάτων του WWF Ελλάς.

Υπενθυμίζεται ότι σε λεπτομερές πακέτο προτάσεων για ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό εθνικό σύστημα δασοπροστασίας, το οποίο διαμορφώθηκε από το WWF Ελλάς πριν από έναν περίπου χρόνο, διατυπωθήκαν οι εξής κατευθύνσεις:

1. Νομική θωράκιση των δασών και δασικών εκτάσεων, με ολοκλήρωση του δασολογίου και προώθηση συγκεκριμένων νομοθετικών μεταρρυθμίσεων.

2. Ενίσχυση των διοικητικών μηχανισμών διαχείρισης και προστασίας των δασών, με εκλογίκευση του συστήματος συναρμοδιοτήτων και δημιουργία ενιαίου ισχυρού σώματος δασικής διαχείρισης και προστασίας. Αυτό θα μπορούσε να προέλθει είτε από την ενίσχυση και αναδιοργάνωση της δασικής υπηρεσίας είτε από την ίδρυση ενός νέου σώματος φύλαξης της υπαίθρου.

3. Περαιτέρω εξειδίκευση του Πυροσβεστικού Σώματος, με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, την καλύτερη συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς και την ενεργό συμμετοχή στα έργα πρόληψης των πυρκαγιών.

4. Ορθολογική οργάνωση του συστήματος πολιτικής προστασίας, με σαφή προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων φορέων, ικανό συντονισμό και ουσιαστική ενσωμάτωση του εθελοντισμού.

5. Αξιοποίηση της εφαρμοσμένης επιστημονικής δασικής έρευνας και πραγματική αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και εμπειρίας κατά τον σχεδιασμό διαχειριστικών παρεμβάσεων και την αντιμετώπιση ζητημάτων φυσικών καταστροφών.

«Την στιγμή που η προστασία των δασών αναγνωρίζεται ως παγκόσμια προτεραιότητα και οι πολίτες της χώρας μας διαδηλώνουν με κάθε τρόπο και προς κάθε κατεύθυνση το αίτημά τους για πληρέστερη προστασία του δασικού μας πλούτου, η αδράνεια της πολιτείας δε μπορεί παρά να προκαλεί αγανάκτηση και απορία» δηλώνει ο κ. Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς. «Δυστυχώς στα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος η πολιτεία αδυνατεί όχι μόνο να χαράξει πολιτική και να δώσει ρυθμό, αλλά ακόμα και να ακολουθήσει το παράδειγμα των ίδιων της των πολιτών».

WWF Ελλάς

Σημειώσεις:

[1] Η έκθεση του WWF Ελλάς "Ένα βιώσιμο μέλλον για τα δάση" δημοσιοποιήθηκε τον Μάιο του 2008.

[2] Οι δράσεις του WWF Ελλάς για τη βελτίωση του εθνικού συστήματος δασοπροστασίας υλοποιούνται με την υποστήριξη των ιδρυμάτων Ι. Σ. Λάτση, Α. Γ. Λεβέντη και Μποδοσάκη, καθώς και με τη γενναία συμβολή των φίλων της οργάνωσης.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 364 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55129808
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.