ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Δευτέρα 06 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ο κ. Σουφλιάς βλάπτει σοβαρά την ανακύκλωση Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Απορρίμματα - Ανακύκλωση
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ , Παρασκευή, 20 Μάρτιος 2009

Η διαφήμιση που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ ζητάει τη συμμετοχή των 11.000.000 πολιτών στην ανακύκλωση. Αλλά ο κ. Σουφλιάς φαίνεται να θέλει "εσένα" αρκεί να μην έχεις άποψη και να λες ΠΑΝΤΑ ναι, σε όσα προαποφασίζονται ανεξαρτήτως αν προωθούν ή όχι την ανακύκλωση.

Η απόφαση του κ. Σουφλιά να αποκλείσει τον εκπρόσωπο των οικολογικών οργανώσεων προερχόμενο από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ) -όπως είχε συμφωνηθεί από την πλειοψηφία τους- στον Εθνικό Οργανισμό Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και ¶λλων Προϊόντων (Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π. ) είναι μια ακόμα ενέργεια που δείχνει ότι ο κ. Σουφλιάς απαξιεί να ακούσει τεκμηριωμένες απόψεις, προτάσεις, να δει σοβαρά τα θέματα της ανακύκλωσης και να αναλάβει τις ευθύνες που του αντιστοιχούν. Υπάρχει άραγε κάποιος υπεύθυνος Υπουργός να αναλάβει σοβαρά την υπόθεση της προώθησης της ανακύκλωσης στη χώρα μας;

Ο κ. Σουφλιάς φαίνεται ότι δεν ανέχεται το διάλογο και τη συμμετοχή των φορέων στη διαμόρφωση των πολιτικών και πρακτικών για την ανακύκλωση και γενικότερα την προστασία του περιβάλλοντος, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Θεωρούμε απαράδεκτη και τουλάχιστον παράτυπη τη μεθόδευση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ να μην συμπεριλάβει στο Δ.Σ. του Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π. τον εκπρόσωπο της ΟΕΑ, ο οποίος είχε προταθεί από την πλειοψηφία των οικολογικών οργανώσεων, διαδικασία που προβλέπει η νομοθεσία και είναι υποχρεωμένο να ακολουθήσει το Υπουργείο.

Με τη χθεσινή ανακοίνωση τύπου του ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με τη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και ¶λλων Προϊόντων (Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π.) ως Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης έχουμε πιο αναλυτικά να επισημάνουμε τα εξής:

- Ο Υπουργός απαξίωσε τη συμμετοχή κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων στον Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π. όπως απαιτεί μια σύγχρονη περιβαλλοντική πολιτική. Επέλεξε να διορίσει τα 8 από τα δεκαπέντε μέλη του Δ.Σ. με εντελώς αυθαίρετα κριτήρια αφήνοντας απέξω αντιπροσωπευτικούς φορείς. Σύμφωνα με το ΠΔ 99/2008 ο Υπουργός αποφασίζει για τα 8 μέλη, ενώ τα άλλα υπουργεία αποφασίζουν για τους εκπροσώπους τους. Επίσης, σύμφωνα με το ΠΔ οι οικολογικές οργανώσεις ορίζουν μόνες τους τον δικό τους εκπρόσωπο.

- Απέκλεισε με τουλάχιστον παράτυπες διαδικασίες τον κοινό εκπρόσωπο των οικολογικών οργανώσεων στο Δ.Σ. του Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π.. Συγκεκριμένα, με επιστολή του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ στις 12/1/2009 ζήτησε από έξι φορείς (Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, ΠΑΝΔΟΙΚΟ, GREENPEACE, ΔΙΠΕ, ΠΑΚΟΕ, ΕΚΒΥ) να προτείνουν εκπρόσωπο στο Δ.Σ. Η πλειοψηφία των φορέων (4) υποστήριξαν τον εκπρόσωπο της ΟΕΑ, ενώ το ΠΑΚΟΕ πρότεινε δικό του υποψήφιο και το ΕΚΒΥ υποστήριξε την άποψη της πλειοψηφίας. Φαίνεται ότι ο Υπουργός δεν ικανοποιήθηκε από την πρόταση των φορέων και έτσι στις 24/2/2009 ζήτησε ξανά από επτά, αυτή τη φορά, φορείς ορισμό εκ νέου αντιπροσώπου. Οι φορείς έπρεπε να απαντήσουν ως τις 24/3/2009. Όμως, πριν καν εκπνεύσει η προθεσμία και ενώ οι φορείς ήταν έτοιμοι να υποβάλλουν ξανά την πρότασή τους για μέλος του ΔΣ του Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π. τον εκπρόσωπο της ΟΕΑ, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αιφνιδιαστικά ανακοίνωσε χτες 16/3/2009 τη σύνθεση του ΔΣ του Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π. , όπου στη θέση του εκπρόσωπου των οικολογικών οργανώσεων όρισε την εκπρόσωπο του 7ου φορέα, δηλαδή της INTEN SYNERGY που προστέθηκε στην 2η επιστολή του υπουργού.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο υπουργός για άλλη μια φορά δεν τηρεί ούτε τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο (σχετικό ΠΔ για τον Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π.) ούτε καν τα προσχήματα. Αποφασίζει μόνος του ποιόν θέλει να φαίνεται ως εκπρόσωπος των οικολογικών οργανώσεων, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του τη γνώμη των πραγματικών οικολογικών οργανώσεων.

Ποιον απέκλεισε ο κ Σουφλιάς;

Ο κ. Σουφλιάς απέκλεισε την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, μια περιβαλλοντική μη κυβερνητική οργάνωση με εικοσαετή δράση στη χώρα μας για την προώθηση της μείωσης, ανακύκλωσης και ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, με τεράστια εμπειρία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης συμμετείχε ενεργά με συγκεκριμένες προτάσεις και ιδέες στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή που προετοίμασε με εθελοντική συμμετοχή το Νόμο 2939/2001 για την Εναλλακτική Διαχείριση των Απορριμμάτων (1995 – 1998). Δικές της προτάσεις είναι πολλές από τις διατάξεις του νόμου, μεταξύ άλλων και η δημιουργία του Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π.

Συμμετέχει από το 2002 μέχρι σήμερα με εκπρόσωπό της στην Επιτροπή Παρακολούθησης Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΕΠΕΔ) σε όλες τις μηνιαίες συνεδριάσεις (είναι άμισθη συμμετοχή) χωρίς καμία απουσία. Στόχος και γνώμονας της συμμετοχής της είναι η βέλτιστη εφαρμογή του νόμου για την εναλλακτική διαχείριση, καταθέτοντας συνεχώς προτάσεις, ιδέες και μεταφορά εμπειρίας και κερδίζοντας την εκτίμηση όλων των κοινωνικών εταίρων που συμμετείχαν στην ΕΠΕΔ.

Έχει συμβάλει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, αλλάζοντας την πραγματικότητα στην Ελλάδα.

Αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της ΟΕΑ στην πολιτική για την ανακύκλωση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο οι υπόλοιπες οικολογικές οργανώσεις πρότειναν τον εκπρόσωπο της ΟΕΑ να συμμετέχει στο ΔΣ του Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π.

Όμως, σύμφωνα με τον υπουργό η ΟΕΑ έχει δύο μεγάλα "ελάττωματα": έχει τεκμηριωμένη άποψη, την οποία εκφράζει και είναι ανεξάρτητη από συμφέροντα. Φαίνεται ότι ο υπουργός δεν θέλει συνομιλητές μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες αλλά κάποιους που θα επικυρώνουν τις ειλημμένες από αλλού αποφάσεις ακόμα και αν αυτές στρέφονται εναντίον της ανακύκλωσης.

Με την ευκαιρία θα θέλαμε να τονίσουμε ότι έχουν περάσει πέντε χρόνια από τότε που ο κ. Σουφλιάς ανέλαβε την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ και ακόμα δεν έχουν προχωρήσει οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τα αδρανή υλικά και το έντυπο υλικό, ενώ αμφισβητούμενα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης εγκρίνονται με ραγδαία ταχύτητα παρακάμπτοντας τις απαραίτητες διαδικασίες αξιολόγησης της τεχνοοικονομικής αξιοπιστίας και βιωσιμότητάς τους. Βασικά προβλήματα της ανακύκλωσης όπως η δημιουργία δευτερογενών αγορών για τα προϊόντα της ανακύκλωσης, η προώθηση των αναγκαίων τεχνικών κανονισμών, η επίλυση προβλημάτων μέσα από τον συντονισμό των υπηρεσιών παραμένουν άλυτα, χρονίζουν και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην ανακύκλωση, ιδιαίτερα σήμερα που η οικονομική κρίση απαιτεί έγκαιρες και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και στα θέματα της ανακύκλωσης.

Η ΟΕΑ θα συνεχίσει να επισημαίνει τα κενά και τις λανθασμένες αποφάσεις σχετικά με την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων και θα καταθέτει συνεχώς προτάσεις με στόχο την προώθηση ουσιαστικών και αποτελεσματικών πολιτικών για την ανακύκλωση.

Η ανακύκλωση χρειάζεται 11.000.000 πολίτες αλλά και ένα Υπουργείο και έναν Υπουργό που θα αναλαμβάνει τις ευθύνες του όπως απαιτεί η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.

Για περισσότερες πληροφορίες: Φίλιππος Κυρκίτσος, 6936140795
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
Μαμάη 3, 10440, Αθήνα. Τηλ./Φαξ: 210-8224481
info@ecorec.gr, www.ecorec.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Παρασκευή, 20 Μάρτιος 2009 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 135 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57090595
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.