ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Παρασκευή 03 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Αξιοποίηση των ΑΠΕ στα νησιά Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. - Ενεργειακό
ΒΟΥΤΗΡΑΚΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ , Πέμπτη, 19 Μάρτιος 2009

Το πλούσιο Αιολικό δυναμικό, που υπάρχει στη περιοχή του Αιγαίου σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παροχής ηλεκτρικής ενέργειας με συμβατικά καύσιμα στα δίκτυα των νησιών, ευνοούν την αξιοποίηση των Α.Π.Ε (ΑΠΕ) σε αυτά. Αν στους λόγους προσθέσει κανείς και το πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλα τα νησιά και η οποία είναι δυνατόν ν' αντιμετωπισθεί σε ικανοποιητικό βαθμό με Α.Π.Ε προκύπτει αβίαστα η ανάγκη για ανάπτυξη ολοκληρωμένων ενεργειακών συστημάτων τα οποία εκτός της μέγιστης δυνατής διείσδυσης των Α.Π.Ε ειδικά στα αυτόνομα δίκτυα θα συμβάλουν και στην παραπέρα ανάπτυξη των νησιών.

Ένα ζήτημα είναι και η αποθήκευση της περίσσειας της ενέργειας που παράγεται σε καταστάσεις με πολύ δυνατό άνεμο στα αιολικά πάρκα. Για το σκοπό αυτό υπάρχουν συστήματα λιμνοδεξαμενών που θα βρίσκονται σε ικανοποιητική υψομετρική διαφορά μεταξύ τους και στις οποίες ανάλογα με τις ανάγκες θα ανακυκλώνεται νερό (άντληση νερού σε υψηλότερη δεξαμενή όταν υπάρχει αναξιοποίητο αιολικό δυναμικό και μετατροπή της δυναμικής ενέργειας του νερού σε ηλεκτρική ενέργεια όταν υπάρχει ζήτηση). Με τον τρόπο αυτό το ποσοστό διείσδυσης των Α.Π.Ε στα αυτόνομα δίκτυα αναμένεται να ξεπεράσει το 80%.
Η ανάπτυξη των Α.Π.Ε στα νησιά πρέπει να γίνει με σεβασμό στο νησιώτικο τοπίο και τις ιδιαιτερότητες του περιβάλλοντός τους, με βάση τα σχετικά χωροταξικά πλαίσια και την ανά νησί εξειδίκευσή τους, και την ήπια και λελογισμένη εγκατάσταση σταθμών Α.Π.Ε, ομοιόμορφα μεταξύ των νησιών.
Η ήπια ανάπτυξη σταθμών Α.Π.Ε στα νησιά δεν βλάπτει την τουριστική ή άλλη δραστηριότητά τους. Αντίθετα, προσελκύει περισσότερο περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένους πολίτες σε διεθνές επίπεδο. Η ενεργειακή κουλτούρα και η ενεργειακή συνείδηση επεκτείνεται σε ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού της γης, καθώς οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών κάνουν ολοένα και περισσότερο αισθητή την παρουσία τους.
Στις προκλήσεις αυτές πρέπει να απαντήσει και να συμβάλλει καθένας όπου μπορεί όπως μπορεί, με την ιδιότητα που έχει. Δεν πρέπει να μείνουμε προσκολλημένοι σε αυτό που γνωρίζαμε γιατί αυτό γρήγορα αλλάζει, είναι χρέος όλων να βοηθήσουν την ανάπτυξη των Α.Π.Ε στα νησιά.

1) Το Δυναμικό των Α.Π.Ε στα Νησιά :
Η ηλιακή ενέργεια παρέχεται άφθονη σε όλα τα νησιά και σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η Ρόδος με ηλιοφάνεια που πλησιάζει τις 3000 ώρες το χρόνο, γνωστή και από τη μυθολογία, είναι από τις πιο ηλιόλουστες περιοχές του κόσμου. Η Κρήτη με ηλιακή ακτινοβολία της τάξης των 1700 έως 1800 KWh το χρόνο, καθώς και οι Κυκλάδες με 1700 KWh το χρόνο είναι μερικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το ηλιακό δυναμικό των νησιών. Η ηλιακή ενέργεια κατανέμεται μέσα στο χρόνο, με υψηλή ακτινοβολία το καλοκαίρι, που εξυπηρετεί την τουριστική περίοδο και με περιορισμένη διάρκεια συνεχόμενης συννεφιάς. Προσφέρεται στον οικιακό τομέα για θέρμανση νερού χρήσης, θέρμανση χώρου με παθητικά και ενεργητικά συστήματα, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ιδιαίτερα με την τεχνολογία των φωτοβολταϊκών (Φ/Β), καθώς επίσης και σε άλλους τομείς όπως των υπηρεσιών, της γεωργίας.
Η αιολική ενέργεια προσφέρεται πολύ άφθονη στα νησιά του Αιγαίου, έχει το μεγαλύτερο δυναμικό στο Μεσογειακό χώρο και από τα υψηλότερα της Ευρώπης.
Η μορφολογία του γεωγραφικού χώρου δημιουργεί θέσεις μοναδικές για την εκμετάλλευση του ανέμου με μέσες ετήσιες ταχύτητες.

1) Η ηλεκτροδότηση των μη διασυνδεδεμένων νησιών :
Tα μη διασυνδεδεμένα νησιά τροφοδοτούνται κυρίως με αυτόνομους πετρελαϊκούς σταθμούς με κάποια συμβολή σταθμών Α.Π.Ε:
Εξ αυτών τα 18 είναι μικρά αυτόνομα συστήματα με αιχμή ζήτησης έως 10 MW, 10 είναι μέσου μεγέθους αυτόνομα συστήματα με αιχμή ζήτησης από 10 MW έως 100 MW και 2 μεγάλα αυτόνομα συστήματα με αιχμή ζήτησης άνω των 100 MW.

ΒΟΥΤΗΡΑΚΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 138 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57065764
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.