ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 27 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Τι κάνει τελικά το Υπουργείο για να προστατεύσει τις θ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Θάλασσα - Ακτές
Greenpeace , Πέμπτη, 19 Μάρτιος 2009

Μόνο καθυστερήσεις και παραλήψεις περιγράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα θέματα αλιείας, αναφερόμενη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Η Ελλάδα καθυστερεί προκλητικά να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επισήμανε πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει προβεί σε καμία ουσιαστική κίνηση για να εφαρμόσει τον Μεσογειακό Κανονισμό Αλιείας και συνεπώς να προστατεύσει τα εθνικά αλιευτικά αποθέματα και το θαλάσσιο περιβάλλον. Επιπλέον, ο Επίτροπος Αλιείας έκανε σαφές πως η Επιτροπή καθεξής θα παρακολουθεί στενά τη συμμόρφωση των κρατών μελών.

Συγκεκριμένα, σε απάντηση του Επίτροπου Borg, για θέματα αλιείας1, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Στ. Αρναουτάκη2 σχετικά με την υποχρέωση των κρατών μελών να καθορίσουν προστατευόμενες περιοχές αλιείας (Θαλάσσια Καταφύγια) και να θέσουν μέτρα διαχείρισης σε αυτές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρίνισε ότι:

• Δεν έχει λάβει στοιχεία από την Ελλάδα για τον καθορισμό των περιοχών προστασίας από την αλιεία στα εθνικά και διεθνή ύδατα της Μεσογείου3.
• Όσον αφορά την υποχρέωση των κρατών μελών να διασφαλίσουν τη συγκέντρωση επιστημονικών δεδομένων με σκοπό την ταυτοποίηση και χαρτογράφηση των ενδιαιτημάτων όπως είναι τα λιβάδια της Ποσειδωνίας, η Ελλάδα δεν έχει στείλει κανένα στοιχείο.
• Οι ελληνικές αρχές εκπόνησαν ένα προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης, για το οποίο η Επιστημονική, Τεχνική και Οικονομική Επιτροπή Αλιείας (ΕΤΟΕΑ) έκρινε ότι δεν πληροί τα κριτήρια που θέτει ο Κανονισμός.

Η απάντηση του Επίτροπου Borg επιβεβαιώνει τις έντονες ανησυχίες της Greenpeace, των επιστημόνων και των ανθρώπων που εξαρτώνται άμεσα από τη θάλασσα, τους αλιείς, οι οποίοι τεκμηρίωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου4 πριν 10 μέρες, την επιτακτική ανάγκη καθορισμού ενός δικτύου θαλάσσιων καταφυγίων για την προστασία των ελληνικών θαλασσών. Το δίκτυο θαλάσσιων καταφυγίων θα πρέπει να αποτελείται από αντιπροσωπευτικές περιοχές μεγάλης έκτασης στις ανοιχτές θάλασσες και ένα μωσαϊκό από μικρότερες στην παράκτια ζώνη που θα προστατεύονται πλήρως από όλες τις αλιευτικές δραστηριότητες5,6.

"Η ξεκάθαρη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απομονώνει ακόμη περισσότερο την ελληνική πολιτική ηγεσία, η οποία όχι μόνο δεν εφαρμόζει τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, αλλά έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτόν προχωρώντας σε μοιραίες για το περιβάλλον αποφάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Υπουργική Απόφαση που επιτρέπει την αλιεία με μηχανότρατες σε απόσταση αναπνοής από τις ελληνικές ακτές7", δήλωσε η ¶ντζελα Λάζου, υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. "Ήρθε ο καιρός για το Υπουργείο να μας εξηγήσει γιατί οι μόνες πρωτοβουλίες που παίρνει για τη θάλασσα είναι αυτές που την καταστρέφουν", είπε η ¶ντζελα Λάζου.

Η Greenpeace ζητά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει αμέσως στην ουσιαστική εφαρμογή του Κανονισμού για την Αλιεία στην Μεσόγειο και συγκεκριμένα να καθορίσει θαλάσσια καταφύγια για την προστασία των αποθεμάτων των ψαριών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Η Greenpeace, στα πλαίσια της εκστρατείας της για το θαλάσσιο περιβάλλον, προτείνει τη δημιουργία ενός δικτύου θαλάσσιων καταφυγίων που θα καλύπτει το 40% της επιφάνειας της θάλασσας και θα εξασφαλίσει την αποκατάσταση των αλιευτικών αποθεμάτων και την προστασία της θαλάσσιας ζωής από την καταστροφή των οικοσυστημάτων. Η δημιουργία των παραπάνω προστατευόμενων περιοχών θα διασφαλίσει τον πλούτο της θάλασσας και θα οδηγήσει σε μια βιώσιμη αλιεία που θα έρχεται σε αρμονία με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Για περισσότερες πληροφορίες:
¶ντζελα Λάζου
, Υπεύθυνη εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον, Ελληνικό γραφείο Greenpeace, Τηλ: 6984617030, 210 38 06 374 & 375

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ :
[1] Απάντηση Επίτροπου Borg σε σχετική ερώτηση Αρναουτάκη
[2] Ερώτηση Αρναουτάκη
[3] Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό κανονισμό για την Αλιεία στη Μεσόγειο (ΕΚ)1967/2006 και τα άρθρα 5,6, και 7 του Κεφαλαίου ΙΙΙ, τα κράτη μέλη έπρεπε να στείλουν μέχρι το Δεκέμβριο του 2007 πληροφορίες σχετικά με τον καθορισμό των Προστατευόμενων Περιοχών Αλιείας και τα μέτρα διαχείρισης σε αυτές, ένα εκ των οποίων προβλέπεται να είναι το κλείσιμο περιοχών στις αλιευτικές δραστηριότητες. Ένα χρόνο αργότερα (δηλαδή μέχρι το Δεκέμβριο του 2008) τα κράτη μέλη έπρεπε να ορίσουν αυτές τις περιοχές. Πρόκειται λοιπόν για μια διετή διαδικασία την οποία η Ελλάδα ούτε καν έχει ξεκινήσει!
[4] Δείτε δελτίο τύπου
[5] Δείτε την έκθεση της Greenpeace: Μεσόγειος- Καταφύγιο ζωής
[6] Δείτε την έκθεση της Greenpeace: Κορινθιακός, ένα μικρό καταφύγιο ζωής
[7] Η Υπουργική Απόφαση 164198/03-03-08 επιτρέπει σε ένα από τα πιο καταστροφικά μέσα αλιείας, τις μηχανότρατες, να ψαρέψει σε απόσταση 1νμ από τις ακτές ενώ ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός ορίζει ως ελάχιστη απόσταση το 1,5 ν.μ.

Greenpeace
Κλεισόβης 9
10677 Αθήνα
www.greenpeace.gr
gpgreece@diala.greenpeace.org

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 80 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57605726
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.