ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Παρασκευή 03 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ! Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Κλίμα
Greenpeace , Τετάρτη, 18 Μάρτιος 2009

ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ!

Αθήνα, 11 Μαρτίου 2009

Οι υπουργοί οικονομίας της ΕΕ, στη χθεσινή συνάντησή τους, αγνόησαν την ανάγκη συγκεκριμένων χρηματοδοτικών προτάσεων προς τις αναπτυσσόμενες χώρες (1) στον κοινό αγώνα ενάντια στις κλιματικές αλλαγές, την ώρα που εκατοντάδες ακτιβιστές της Greenpeace "έκλεισαν" συμβολικά τις εξόδους στο κτίριο του Συμβουλίου των Υπουργών χθες στις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί οικονομίας των κρατών-μελών της Ένωσης συναντήθηκαν και κατέληξαν στις εισηγήσεις τους προς τους ηγέτες της ΕΕ που θα συναντηθούν στις 19 και 20 Μαρτίου. Σε αυτές αναγνώρισαν μεν την ανάγκη χρηματοδότησης των αναπτυσσόμενων χωρών από τις βιομηχανικές χώρες στην ερχόμενη σύνοδο του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές στην Κοπεγχάγη, όμως απέτυχαν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να προτείνουν συγκεκριμένα ποσά, αλλά και έναν διεθνή ανεξάρτητο μηχανισμό που θα διαχειριστεί τα κεφάλαια. Αντιθέτως, άφησαν αόριστες υποσχέσεις για ροή κεφαλαίων προς τις αναπτυσσόμενες χώρες από ιδιωτικές επενδύσεις, το μέγεθος των οποίων φυσικά ούτε μπορούν να ελέγξουν ούτε να προβλέψουν.

Εάν η Ευρώπη, και κατ' επέκταση οι βιομηχανικές χώρες, προσέλθει στη σύνοδο της Κοπεγχάγης χωρίς συγκεκριμένες χρηματικές δεσμεύσεις είναι αμφίβολο αν θα προκύψει μια ουσιαστική παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών (2), την ώρα που η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί ότι για να αποφύγουμε τις χειρότερες συνέπειες θα πρέπει να αρχίσουμε να μειώνουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο από το 2015 κιόλας. "Η παρούσα χρηματοοικονομική κρίση θα διαρκέσει 2-3 χρόνια αλλά οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών θα διαρκέσουν για πάντα" ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος εκστρατείας για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια στο Ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
"Οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών πολύ απλά δεν μπόρεσαν ποτέ να βγουν από τον μικρόκοσμο τους και να συνειδητοποιήσουν ότι το κλίμα του πλανήτη όπως θα διαμορφωθεί στον αιώνα μας θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα πάρουμε στα επόμενα χρόνια. Πλέον ελπίζουμε οι ηγέτες της ΕΕ που θα συναντηθούν στις 19 και 20 Μαρτίου να αναστρέψουν την κατάσταση ενόψει Κοπεγχάγης".

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης 340 ακτιβιστές της Greenpeace (3), μεταξύ των οποίων και ο έλληνας Κώστας Καρδαμήλας, "έκλεισαν" επί δύο ώρες συμβολικά τις εξόδους του κτιρίου του Συμβουλίου των Υπουργών με στόχο να πιέσουν τους υπουργούς να καταλήξουν σε ουσιαστικές προτάσεις για χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών. Η Βελγική αστυνομία επενέβη κάνοντας χρήση υπερβολικής βίας η οποία οδήγησε σε πάνω από 300 συλλήψεις και στον τραυματισμό πέντε ακτιβιστών, μάλιστα ο ένας ακτιβιστής έχει σπασμένα πλευρά. Οι συλληφθέντες αφέθηκαν μετά από λίγες ώρες ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες. Το ελληνικό γραφείο επικοινώνησε με τον Κώστα Καρδαμήλα ο οποίος είναι και αυτός πλέον ελεύθερος και σε πολύ καλή κατάσταση.

Σημειώσεις:

1. Οι θέσεις της Greenpeace για την ιστορική ευθύνη των βιομηχανικών χωρών στην "δημιουργία" του φαινόμενου του θερμοκηπίου, αλλά και την αναγκαιότητα διάθεσης συγκεκριμένων χρηματικών ποσών προς τις αναπτυσσόμενες χώρες – ενόψει Κοπεγχάγης – προκειμένου να προχωρήσουν σε μέτρα καταπολέμησης των κλιματικών αλλαγών: http://www.greenpeace.org/greece/press/118523/eu-financing

2. Είναι σαφές πως για αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας στην συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης, θα πρέπει οι βιομηχανικές χώρες να ηγηθούν της προσπάθειας και να αναλάβουν την ευθύνη καταθέτοντας στο "τραπέζι" των συζητήσεων συγκεκριμένα χρηματικά ποσά προς τις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι αναπτυσσόμενες χώρες όχι μόνο δεν έχουν το ίδιο μερίδιο ευθύνης για την δημιουργία των κλιματικών αλλαγών, αλλά έχουν και δεδομένη αδυναμία να προβούν στα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση τους λόγω ελλιπών υποδομών. Οι βιομηχανικές χώρες οφείλουν να το αναγνωρίσουν αυτό και να συνεισφέρουν οικονομικά με συγκεκριμένες προτάσεις. Όπως πρόσφατα δήλωσε και ο Επίτροπος για το Περιβάλλον κ Σταύρος Δήμας, "χωρίς χρήματα, δεν υπάρχει συμφωνία".

3. Στην δράση συμμετείχαν ακτιβιστές από 16 χώρες της ΕΕ καθώς και από Ελβετία, Τουρκία, Ρωσία, Ισραήλ και Λίβανο.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Τάκης Γρηγορίου, 210-3840774, 6984 617027


Greenpeace Ελληνικό τμήμα
Κλεισόβης 9, 10677, Αθήνα,
τηλ. 210 3806374 & 375,
fax 210 3804008
www.greenpeace.gr

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 124 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57065165
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.