ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τετάρτη 28 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΕΤΗΣΙΑ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΗ ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΤΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΤΩΝ ΜΕΘΑΝΩΝ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΔΗΜΟΣ ΜΕΘΑΝΩΝ , Παρασκευή, 11 Ιούνιος 2004

ΔΗΜΟΣ ΜΕΘΑΝΩΝ

ετήσια πεζοπορική διάσχιση χερσονήσου

H ομάδα Φίλων του Βουνού, υπο την αιγίδα του Δήμου Μεθάνων και σε συνεργασία με τον εμπορικό Σύλλογο και το ναυταθλητικό Όμιλο Μεθάνων, οργανώνει την ετήσια ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΗ ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΤΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΤΩΝ ΜΕΘΑΝΩΝ, που θα γίνει στις 20Ιουνίου 2004. Η  πορεία θα είναι διάρκειας πέντε ωρών και θα περιλαμβάνει τα χωριά Μεγαλοχώρι και Καμένη Χώρα, με ενδιάμεσο σταθμό τους έρημους τώρα μικρούς οικισμούς της Παναγίτσας και της Στέρνας Γαμπρού και θα ξεκινήσει στις 8.30 το πρωί.

Στόχος μας είναι να κάνουμε γνωστό αυτόν  τον υπέροχο τόπο σε έναν όσο γίνεται μεγαλύτερο αριθμό φίλων πεζοπόρων ή και απλών εκδρομέων από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν, όχι μόνο τη ζεστή φιλοξενία των ευγενικών ανθρώπων του, αλλά και τις πλούσιες σε φυσιολατρικά και γεωλογικά ενδιαφέροντα πεζοπορικές διαδρομές του, χαραγμένων πάνω σε ένα ευρύ δίκτυο μονοπατιών, που καλύπτουν το σύνολο της Χερσονήσου.

Η Χερσόνησος των Μεθάνων ανήκει διοικητικά στην Επαρχία Τροιζηνίας, στην οποία υπάγονται επίσης ο Δήμος Τροιζήνας καθώς και ο Δήμος Πόρου. Aπέχει από τον Πειραιά δυόμιση περίπου ώρες με το καράβι ή τρεις ώρες με το αυτοκίνητο μέσω Αρχαίας Επιδαύρου, ενώ από την Τρίπολη η απόσταση, μέσω Ναυπλίου, είναι γύρω στα 150χλμ.

Η περιοχή, παρά την μικρή της έκταση, παρουσιάζει εξαιρετικό επιστημονικό ενδιαφέρον λόγω της "υψηλής Ηφαιστειότητος", που  εκδηλώθηκε ή εκδηλώνεται με τη μορφή ηφαιστείων, ατμίδων και θερμών πηγών. Επικρατούν τα ηφαιστιογενή πετρώματα, με εξαίρεση δυο μικρές περιοχές όπου κυριαρχεί ο ασβεστόλιθος με πλήθος ιππουριτικών απολιθωμάτων. Εκτός του κεντρικού ηφαιστειακού λειψάνου στο βορειοδυτικό τμήμα, έχουν εντοπισθεί τριάντα ακόμη μικρά και μεγάλα ηφαιστειακά λείψανα, τα περισσότερα των οποίων οι κάτοικοι αυτής της Γης, με τη σκληρή δουλειά τους, τα μετέτρεψαν σε εύφορα χωράφια, που έθρεψαν γενιές ανθρώπων, μνημεία σήμερα της νεότερης Ιστορίας, άξια θαυμασμού και μελέτης.

Ο σύγχρονος Οδοιπόρος αποφασίζοντας να επισκεφθεί την περιοχή των Μεθάνων θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει, να μελετήσει και κυρίως να λατρέψει όλον αυτό το πλούτο της φυσικής και ανθρώπινης Ιστορίας, πεζοπορώντας σε καλά διατηρημένα μονοπάτια, συνολικού μήκους 120 περίπου χιλιομέτρων, που διασχίζουν ηφαιστειακά πετρώματα, δάση χαλέπιας πεύκης, πλαγιές βουνών με κτισμένα επάνω τους αρχαία σχεδόν χωράφια με την τέχνη της πεζούλας, μικρά ξεχασμένα χωριά. Μπορεί ακόμα ν`ακούσει τον αντίλαλο της φωνής του σε παμπάλαιες άδειες στέρνες και να γευτεί τους λίγους μα καθαρούς ακόμα καρπούς του τόπου όπως το λάδι, το κρασί, το αμύγδαλο, το σύκο, το φρέσκο ψάρι.

Η Ετήσια Πεζοπορική Διάσχιση της Χερσονήσου , η οποία ξεκινά από εφέτος, φιλοδοξούμε να αποκτήσει πανελλαδικό χαρακτήρα, όχι μόνο για να προσελκύσουμε περισσότερους επισκέπτες, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι έτσι μπορούμε να  ελπίζουμε ότι η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια με τη δημιουργία δύο Ξενώνων, τη σήμανση μονοπατιών, την εκστρατεία ενημέρωσης των συμπολιτών μας, με δημοσιεύματα στον αθηναϊκό Τύπο κ.ά., προς την κατεύθυνση μιας άλλου τύπου ανάπτυξης, που θα σέβεται όχι μόνο το περιβάλλον και την παράδοση αλλά και τον άνθρωπο, θα φέρει τα αποτελέσματα που χρειάζεται ο τόπος μας. Η συμμετοχή σας στην εκδήλωση αυτή μαζί με τη χαρά θα μας δώσει και κουράγιο, για να συνεχίσουμε στην ολοκλήρωση του έργου μας.

Διατίθεται φέκελος με αναλυτική περιγραφή της διαδρομής, σκαρίφημα Χάρτου της διαδρομής, καθώς και το έντυπο του εμπορικού συλλόγου Μεθάνων με χρήσιμες πληροφορίες για όποιον θέλει να επισκεφθεί ή και να διαμείνει στη Χερσόνησο.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους υπεύθυνους της εκδήλωσης για να ρυθμίσετε τις λεπτομέρειες του ταξιδιού σας στα εξής τηλ.:
κ. ΛΑΜΠΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ [υπεύθυνος δημοτικός  Σύμβουλος] 22980 92357
κ. ΚΟΥΒΑΡΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ , από την ομάδα Φίλων του Βουνού : 22980 24489, 22980 25381, 6945157323

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 360 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55126298
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.