ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 28 Ιαν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ο Δήμας στη Διάσκεψη του Προγράμματος Δράσης για τη Βι Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Ευρώπη
Σ.Ε. ecocrete , Τετάρτη, 11 Μάρτιος 2009

Θα πιάσει τους στόχους του 2010 η Ε.Ε.;


Τι άλλο χρειάζεται να γίνει;  ρώτησε ο Σταύρος Δήμας, Επίτροπος Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Διάσκεψη του Προγράμματος Δράσης για τη Βιοποικιλότητα στην Ε.Ε. στις 11 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες. Η τελευταία αξιολόγηση του Προγράμματος μοιάζει με σχολικό έλεγχο. Σου επιτρέπει να δεις την πρόοδο που έχουμε κάνει – και αν ήταν σχολικός έλεγχος πιθανότατα θα έλεγε: «Έχει καταβάλει αξιόλογη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια αλλά πρέπει να προσπαθήσει πολύ περισσότερο».

Το Πρόγραμμα Δράσης για τη Βιοποικιλότητα στην Ε.Ε. (http://europa.eu/scadplus/leg/el/lvb/l28176.htm) υιοθετήθηκε από την Επιτροπή το 2006. Είναι μια συνεκτική ατζέντα για τους θεσμούς και τα κράτη – μέλη της Κοινότητας. Καλύπτει το σύνολο των πολιτικών που επηρεάζουν τη φύση και καθώς παρακολουθούμε την υλοποίησή του ανακαλύπτουμε αρκετά ενθαρρυντικά στοιχεία.

Το χερσαίο Δίκτυο Natura 2000, το οποίο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής της Ε.Ε. για την προστασία της βιοποικιλότητας, πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του. Με 25.000 περιοχές, το Natura καλύπτει τώρα έκταση μεγαλύτερη από οποιαδήποτε χώρα-μέλος. Είναι το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο και, χωρίς αμφιβολία, ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ε.Ε. στον τομέα του περιβάλλοντος.

Μια άλλη θετική εξέλιξη ήταν η επιστημονική διαβεβαίωση πως οι πολιτικές της Ε.Ε. για την προστασία της βιοποικιλότητας έχουν πραγματικά αποτελέσματα. Ένα ρεπορτάζ στο περιοδικό Science καταλήγει στο συμπέρασμα πως η Οδηγία για τα Πτηνά - ο παλιότερος νόμος της Ε.Ε. για τη φύση, ο οποίος γιορτάζει τα 30 του χρόνια φέτος - έχει συμβάλει σημαντικά στο σταμάτημα της μείωσης του πληθυσμού για πολλά από τα πλέον απειλούμενα είδη πτηνών στην Ευρώπη.  Η Οδηγία για τα Ενδιαιτήματα διαδραματίζει μείζονα ρόλο στη σταθεροποίηση του αριθμού θηλαστικών όπως οι αρκούδες, οι λύκοι και άλλα μεγαλόσωμα σαρκοβόρα.

«Το νομικό μας σύστημα έχει αποδείξει ότι είναι αποτελεσματικό» δήλωσε ο Σταύρος Δήμας. Έχουμε κάνει πρόοδο σε πολλούς τομείς αλλά τα μισά είδη υπό προστασία στην Ευρώπη παραμένουν απειλούμενα ή τρωτά. Η κατάσταση στα ενδιαιτήματα είναι χειρότερη με το 80% να είναι απειλούμενα ή ευαίσθητα. Η «καινοφανής προσπάθεια» την οποία έχει ζητήσει σε πολλές ευκαιρίες, παραμένει απραγματοποίητη. Πέραν τούτου, με λιγότερο από ένα έτος πριν το 2010, είναι σχεδόν βέβαιο πως ο επίσημος στόχος της Ε.Ε. για το σταμάτημα της απώλειας της βιοποικιλότητας δεν θα επιτευχθεί. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να αποτελεί δήλωση απελπισίας αλλά κάλεσμα σε δράση. Το σχέδιο υπάρχει και, χάρις σε εμπειρίες  όπως αυτή η ενδιάμεση αξιολόγηση, γνωρίζουμε πολύ καλά τι πρέπει να γίνει.

Ο κ. Δήμας επέμεινε: Πρέπει να ενισχύσουμε το Natura 2000. Χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για την ολοκλήρωση του δικτύου, ειδικότερα όσον αφορά στις θαλάσσιες περιοχές.  Πρέπει επίσης να αναπτύξουμε την αποτελεσματική διαχείριση των περιοχών και να υποστηρίξουμε το έργο της αποκατάστασης. Έχοντας υπόψη την αναθεώρηση του προϋπολογισμού της Κοινότητας θα χρειαστεί να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να δούμε αν η ιδέα της ενσωμάτωσης του Natura σε άλλες χρηματοδοτήσεις μπορεί να είναι αποτελεσματική. Για να δανειστούμε μια παλιά έκφραση, «συζήτηση χωρίς χρηματοδότηση είναι απλά συζήτηση». Αν η ενσωμάτωση δεν λειτουργήσει τότε θα πρέπει να βρούμε άλλο τρόπο. Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις για την αποτελεσματική διαχείριση του Natura είναι 6 δις ευρώ ετησίως. Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό. Είναι όμως μικρότερο από  το ένα τρίτο των ετήσιων κερδών που ανακοίνωσε η Shell την περασμένη εβδομάδα. Είναι σχεδόν όσα χρειάζονται για την κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου.  Ισούται με ένα ευρώ το μήνα για κάθε πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προκειμένου να προστατευτεί η φύση της Ευρώπης φαίνεται σαν μια καλή συμφωνία.

Επιπροσθέτως, για να εφαρμόσουμε τις πολιτικές που ήδη έχει αναπτύξει η Ε.Ε., πρέπει να διευθετήσουμε μερικά κενά της πολιτικής για τη βιοποικιλότητα: Το πρότυπο κατανάλωσης στην Ε.Ε. έχει τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στον υπόλοιπο κόσμο. Πρέπει να κατανοήσουμε πως οι απαιτήσεις μας σε αγαθά όπως η σόγια, το φοινικέλαιο και τα μεταλλεύματα συμβάλλουν στην παγκόσμια απώλεια της βιοποικιλότητας.  Αυτό θα θέσει τη βάση ώστε να ανταποκριθούμε με την εισαγωγή των κατάλληλων πολιτικών. Πρέπει να εδραιωθεί ένα αποτελεσματικό νομικό πλαίσιο για την προστασία του εδάφους. Όσον αφορά στα θαλάσσια οικοσυστήματα, πολλά αποθέματα ψαριών στην Ευρώπη βρίσκονται εκτός βιολογικών ορίων ασφαλείας. Μερικά είδη είναι στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να εξασφαλίσουμε πως οι αρχές της βιώσιμης αλιείας που προωθεί η Επιτροπή όντως εφαρμόζονται από τα κράτη – μέλη.

Αν και είχε σκοπό το σταμάτημα της υπερπαραγωγής τροφίμων, η τακτική της αγρανάπαυσης έφερε τεράστια κέρδη για την βιοποικιλότητα. Τώρα που οι περιοχές αυτές επανήλθαν στην καλλιέργεια, τα κράτη – μέλη πρέπει να ενθαρρυνθούν να αντισταθμίσουν την απώλεια διοχετεύοντας πόρους για την προστασία της βιοποικιλότητας. Η προβλεπόμενη εξάπλωση της καλλιέργειας για βιομάζα και βιοκαύσιμα μπορεί να αντιπροσωπεύει κινδύνους για τη βιοποικιλότητα. Οι τελευταίες οδηγίες για τις ανανεώσιμες πηγές θέτουν κριτήρια βιωσιμότητας για τα βιοκαύσιμα αλλά θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι εφαρμόζονται ορθά και με αυστηρότητα. Πρέπει επίσης να εξασφαλίσουμε πως η ανάπτυξη νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν γίνεται σε βάρος της φύσης.

Τέλος, τα είδη-εισβολείς αποτελούν μια μείζονα απειλή για την βιοποικιλότητα στην Ευρώπη. Ο έλεγχος και η αποκατάσταση των επιπτώσεων που επιφέρουν θα κοστίσει στις ευρωπαϊκές οικονομίες τουλάχιστον 12 δις ετησίως. Η Επιτροπή έχει καταθέσει προτάσεις για την αντιμετώπιση των ειδών -εισβολέων και περιμένουμε από το Ευρωκοινοβούλιο να υποστηρίξει μια φιλόδοξη στρατηγική για το 2010.

Κάθε απώλεια βιοποικιλότητας είναι το ίδιο σοβαρή όσο και η κλιματική αλλαγή

Ο κ. Σταύρος Δήμας συνέχισε: η απώλεια βιοποικιλότητας είναι μια παγκόσμια απειλή και κάθε κομμάτι της είναι το ίδιο σοβαρό όσο και η κλιματική αλλαγή. Είναι προκλήσεις που συνδέονται πλήρως. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε την απώλεια της βιοποικιλότητας αν δεν αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή.  Αλλά και πως θα αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή εάν αποτύχουμε να προστατεύσουμε τα οικοσυστήματα που μας βοηθούν να μετριάσουμε και να προσαρμοστούμε στην αλλαγή του κλίματος. Για παράδειγμα, τα τροπικά δάση δεν είναι μόνο το σπίτι των μισών χερσαίων ειδών αλλά η αποψίλωσή τους ευθύνεται για περίπου το 20% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου – 50% περισσότερο από τις συνολικές εκπομπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι σημαντικό να διδαχτούμε από τον τρόπο που η κλιματική αλλαγή έχει γίνει ένα θέμα που τώρα δεσμεύει τους παγκόσμιους ηγέτες. Πρώτα πρέπει να έχουμε τα επιστημονικά δεδομένα. Πρέπει να αναπτύξουμε τη βάση γνώσεων για να υποστηρίξουμε την επεξεργασία της πολιτικής μας για τη βιοποικιλότητα. Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του κλίματος είναι ένα πρότυπο για βραβείο Νόμπελ και η Επιτροπή στην πραγματικότητα υποστηρίζει την εγκαθίδρυση ενός πανομοιότυπου Σχεδίου Υπηρεσιών για την Βιοποικιλότητα και τα Οικοσυστήματα.

Έπειτα πρέπει να έχουμε τα οικονομικά δεδομένα. Η Έκθεση Στερν μεταμόρφωσε τη συζήτηση για το κλίμα με το να βάλει ένα καρτελάκι τιμής στο κόστος κάθε κλιματικής αλλαγής που ήταν εκτός ελέγχου. Έγινε ξεκάθαρο στους εμπνευστές της πολιτικής πως το κόστος της απραξίας είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος της περικοπής των εκπομπών. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνει ευκολότερη η  πολιτική συμφωνία για γενναίες περικοπές εκπομπών. Η Επιτροπή και η Γερμανία έχουν λανσάρει ένα παρόμοιο σύστημα παρακολούθησης των οικονομικών χαρακτηριστικών της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων. Τα βασικά συμπεράσματα θα ανακοινωθούν αργότερα μέσα στη χρονιά και τότε μια καλύτερη κατανόηση του πραγματικού κοινωνικού και οικονομικού κόστους της απώλειας της βιοποικιλότητας θα βοηθήσει να καταλάβουμε πως η προστασία της φύσης είναι δύο φορές φτηνότερη.

Και τρίτον, πρέπει να έχουμε τα επικοινωνιακά δεδομένα. Πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον κόσμο, στον καθένα, στις κυβερνήσεις και στις επιχειρήσεις, ότι η προστασία της βιοποικιλότητας δεν μπορεί να περιμένει. Όταν ένα είδος εξαφανιστεί, αυτό χάνεται δια παντός. Δεν έχουμε ακόμα κάποιον σαν τον Αλ Γκορ για τη φύση αλλά η Επιτροπή ετοιμάζει την στρατηγική επικοινωνίας και ήδη έχουμε το μετά-2010 όραμα να αναγνωριστεί ο κρίσιμος ρόλος των υγειών οικοσυστημάτων και να θέσουμε νέους πιο φιλόδοξους στόχους για τη βιοποικιλότητα.


Από το EEP News Nr. 159.

Απόδοση για το ecocrete: Α.Π.


.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τετάρτη, 11 Μάρτιος 2009 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 91 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56999809
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.