1,5 ευρώ την εβδομάδα για τη σωτηρία του πλανήτη! |
|
|
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ -
Κλίμα
|
Greenpeace
,
Δευτέρα, 09 Μάρτιος 2009
|
Η Greenpeace απαιτεί από την ΕΕ να αναλάβει την ιστορική της ευθύνη και να δεσμευτεί για συγκεκριμένα κονδύλια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κλιματικές αλλαγές
Στις 19 και 20 Μαρτίου οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κληθούν να αποφασίσουν για την στάση της ΕΕ τον ερχόμενο Δεκέμβριο στην σύνοδο της Κοπεγχάγης του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Η Greenpeace καλεί τους ευρωπαίους ηγέτες να αναγνωρίσουν την ιστορική ευθύνη των βιομηχανικών χωρών στην δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου και αφενός να δεσμευτούν για συγκεκριμένα ποσά που θα πρέπει να διατεθούν προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, αφετέρου να υποστηρίξουν την δημιουργία ενός διεθνούς ανεξάρτητου χρηματοδοτικού μηχανισμού που θα διαχειριστεί αυτά τα κεφάλαια.
Είναι σαφές πως μία πετυχημένη και ουσιαστική συμφωνία στην Κοπεγχάγη θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την αποφασιστική στάση των βιομηχανικών κρατών αλλά και τις ειλικρινείς προθέσεις με τις οποίες θα καθίσουν στο ΅τραπέζιΆ μαζί με τις αναπτυσσόμενες χώρες. Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό θα είναι να υπάρξουν προτάσεις με συγκεκριμένα ποσά. Όπως είπε τον περασμένο Ιανουάριο ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, κ. Σταύρος Δήμας, ΅Χωρίς χρήματα, δεν υπάρχει συμφωνίαΆ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη αναγνωρίσει την ανάγκη χρηματοδότησης προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, πλην όμως έχει αποτύχει ως σήμερα να προτείνει συγκεκριμένες οικονομικές προτάσεις [1]. Η Greenpeace καλεί τους ευρωπαίους ηγέτες να δεσμευτούν για τουλάχιστον 35 δις ευρώ ετησίως ως το 2020 [2], ποσό που αντιστοιχεί στο ιστορικό μερίδιο ευθύνης της ΕΕ αλλά και στην ικανότητα της να πληρώσει [3]. Σε καθαρά πρακτικό επίπεδο, το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 1,3 ευρώ την εβδομάδα για κάθε ευρωπαίο πολίτη.
Η χρηματοδότηση προς τις αναπτυσσόμενες χώρες θα υποστηρίξει τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία των αρχέγονων δασών (π.χ. Αμαζόνιος), ενώ θα προωθήσει μέτρα για την προσαρμογή τους στις αναπόφευκτες επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος. Ακόμα περισσότερο θα επιτρέψει στις αναπτυσσόμενες χώρες να αποφύγουν τα ιστορικά λάθη των βιομηχανικών κρατών και να τροφοδοτήσουν την οικονομική ανάπτυξη τους με ΅καθαρήΆ ενέργεια προς όφελος όλου του πλανήτη [4]. «Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να αφήσουν τις ρητορικές εντυπώσεων και να προχωρήσουν με χειροπιαστά έργα. Αν στην ΕΕ είναι εύκολο να διατίθενται 1,7 τρις ευρώ για την σωτηρία των τραπεζών, είναι αδιανόητο να μην βρίσκονται 35 δις για την σωτηρία του πλανήτη» δήλωσε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος εκστρατείας για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια στο Ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Η Greenpeace πιστεύει ότι τα βιομηχανικά και τα νέα βιομηχανικά κράτη θα πρέπει να δεσμευτούν στην σύνοδο της Κοπεγχάγης για ετήσια κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 110 δις ευρώ ετησίως ως το 2020 προς τα αναπτυσσόμενα κράτη. Τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να προέρχονται από τους προϋπολογισμούς των ευρωπαϊκών κρατών και όχι από το εμπόριο ρύπων. Η Greenpeace επίσης καλεί τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να στηρίξουν την δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου χρηματοδοτικού μηχανισμού που θα επιβάλει στις χώρες να πληρώνουν μέρος του συνόλου των ετήσιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τους. Το σχέδιο αυτού του μηχανισμού υπάρχει και είναι γνωστό ως η «νορβηγική πρόταση». Ένας τέτοιος μηχανισμός, υπό την εποπτεία της Σύμβασης-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Αλλαγή του Κλίματος (UNFCCC), θα μπορούσε να εγγυηθεί την απρόσκοπτη και ομαλή ροή των κεφαλαίων προς τις αναπτυσσόμενες χώρες δημιουργώντας παράλληλα ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον.
Για περισσότερες πληροφορίες: Τάκης Γρηγορίου, 210-3840774, 6984 617027
Σημειώσεις:
[1] Σε υπηρεσιακά έγγραφα της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε προτάσεις για συγκεκριμένα ποσά για δράσεις προς τις αναπτυσσόμενες χώρες. Στο τελικό κείμενο όμως της σχετικής Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι περισσότερες αναφορές σε ποσά έχουν απαλειφθεί, πέρα από μία γενική αναφορά ότι το συνολικό παγκόσμιο κόστος αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών υπολογίζεται σε ¤ 175 δις ετησίως ως το 2020 (συνυπολογίζοντας ιδιωτικό και δημόσιο τομέα): http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2009:0039:FIN:EL:PDF
[2] Αναλυτικά οι θέσεις της Greenpeace για την χρηματοδότηση της ΕΕ, και κατΆ επέκταση των βιομηχανικών χωρών, προς τις αναπτυσσόμενες χώρες: http://www.greenpeace.org/greece/press/118523/eu-financing
[3] Οι βιομηχανικές χώρες ευθύνονται για τα δυο-τρίτα των κλιματικών αλλαγών. Η μεγαλύτερη ευθύνη βαραίνει τις ΗΠΑ και ακολουθεί από κοντά η Ευρώπη. Την ίδια ώρα οι αναπτυσσόμενες χώρες θα υποστούν τις χειρότερες συνέπειες των κλιματικών αλλαγών εξαιτίας των ανεπαρκών τους υποδομών. Η αντίστοιχα προτεινόμενη οικονομική συνεισφορά των ΗΠΑ υπολογίζεται από την Greenpeace στα ¤43 δις ετησίως ως το 2020.
[4] Η Διακυβερνητική Επιτροπή για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPCC) υποστηρίζει ότι τα αναπτυσσόμενα κράτη θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 15% με 30% έως το 2020 (σε σχέση με τα επίπεδα του 1990) προκειμένου να συγκρατηθεί η μέση αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 2oC. Αντίστοιχα οι βιομηχανικές χώρες θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές τους 25% με 40% ως το 2020 (σε σχέση με τα επίπεδα του 1990)
Greenpeace Greece Kleissovis 9, 10677, Athens, Tel: +30 210 3840774-5, Fax: +30 210 3804008, www.greenpeace.gr Greenpeace is an independent global campaigning organisation that acts to change attitudes and behavior, to protect and conserve the environment and to promote peace. It comprises 27 independent national/regional offices in over 40 countries across Europe, the Americas, Asia and the Pacific, as well as a co-ordinating body, Greenpeace International. . ecocrete.gr . |