ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Σάββατο 27 Μάι 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Απολογισμός ημερίδας για τον κόλπο της Ελευσίνας Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Συνέδρια, συμπόσια, ημερίδες
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS , Δευτέρα, 09 Μάρτιος 2009

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: "Υπάρχουσα κατάσταση και προοπτικές εξυγίανσης της παράκτιας ζώνης και του βυθού στον Κόλπο της Ελευσίνας"

Είναι γνωστό ότι στον Κόλπο της Ελευσίνας διοχετεύτηκαν τεράστιες ποσότητες επικίνδυνων και τοξικών αποβλήτων από τις βιομηχανίες της περιοχής, ενώ σημαντική στην υποβάθμιση ήταν και η συμβολή του Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού που κατέληγε στο Κερατσίνι. Σήμερα ο Κόλπος της Ελευσίνας ανακάμπτει αλλά παραμένουν σοβαρά προβλήματα ρύπανσης κυρίως λόγω αυξημένων συγκεντρώσεων οργανικού άνθρακα, πετρελαιοειδών και βαρέων μετάλλων, που ναι μεν παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις αλλά συνεχίζουν να είναι υψηλότερες από τις γύρο περιοχές. Απαιτείται λοιπόν εντονότερη προσπάθεια για τη μείωση της ρύπανσης, συντονισμένες ερευνητικές προσπάθειες για να υπάρχει μια συνεχής και πλήρης εικόνα για την κατάσταση της θάλασσας, του βυθού και των ειδών της περιοχής καθώς και συνεργασία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και δέσμευση για την περιβαλλοντική αναγέννησή της ευρύτερης περιοχής μέχρι το 2020. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα με θέμα "Υπάρχουσα κατάσταση και προοπτικές εξυγίανσης της παράκτιας ζώνης και του βυθού στον Κόλπο της Ελευσίνας" που διοργάνωσε την Τετάρτη 4/3/2009 το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, με τη συνεργασία του Δήμου Ελευσίνας και του ΟΛΕ στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE- Περιβάλλον "Συνεργατική Περιβαλλοντική Αναγέννηση σε Πόλεις- Λιμάνια: ο κόλπος της Ελευσίνας το 2020".

Στην ημερίδα, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας, της αυτοδιοίκησης, της βιομηχανίας, κοινωνικών φορέων καθώς και πολλοί κάτοικοι της περιοχής, παρουσιάστηκαν επιστημονικά στοιχεία από όποιες μελέτες υπάρχουν σχετικά με την παρούσα κατάσταση του Κόλπου της Ελευσίνας αλλά και συζητήθηκαν παρεμβάσεις και προοπτικές βελτίωσής του. Αναλυτικά οι εισηγήσεις http://medsos.gr/medsos/index.php?view=article&catid=72%3Alife-2020&id=362%3A-4309&option=com_content&Itemid=91

Η ημερίδα ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό από τον υπεύθυνο πολιτικών του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS κ.Νίκο Χρυσόγελο και τον Δήμαρχο Ελευσίνας κ.Γιώργο Αμπατζόγλου.

Τον κύκλο των εισηγήσεων άνοιξε η κα Ε. Κρασσακοπούλου, χημικός ωκεανογράφος, ερευνήτρια του ΕΛΚΕΘΕ που παρουσίασε τα πορίσματα μακροχρόνιων εργασιών του ΕΛΚΕΘΕ σχετικά με την εξέλιξη της βιομάζας του φυτοπλαγκτού και ζωοπλαγκτού, των συγκεντρώσεων βαρέων μετάλλων και υδρογονανθράκων στην περιοχή. Η κα Α. Κατσίκη, ερευνήτρια του ΕΛΚΕΘΕ, παρουσίασε πιλοτικό πρόγραμμα ανάκαμψης του βυθού και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το περιβάλλον, χωρίς τις επιβαρυντικές ανθρώπινες παρεμβάσεις, διαθέτει δυνατότητα αυτοκαθαρισμού.

Ο κ. Α. Χρηστίδης, Δρ. Χημικός Μηχανικός, Προϊστάμενος Γραφείου Ελέγχου Ρύπανσης και Ποιότητας Περιβάλλοντος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Θριάσιου Πεδίου, παρουσίασε στοιχεία για τη βελτίωση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στον Κόλπο της Ελευσίνας, εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν σε μείωση των ρυπαντικών φορτίων και τόνισε την αναγκαιότητα περαιτέρω επεμβάσεων για τη συνέχιση και επιτάχυνση της παρατηρούμενης βελτίωσης μια και ο Κόλπος της Ελευσίνας εξακολουθεί να είναι ρυπασμένος και ιδιαίτερα τα ιζήματα του βυθού (μεγάλες συγκεντρώσεις οργανικού άνθρακα, βαρέων μετάλλων και πετρελαιοειδών).

Τα συμπεράσματα της θαλάσσιας γεωλογικής/γεωφυσικής έρευνας του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας, στο στενό Ψυτάλλειας-Κερατσινίου παρουσίασε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γ. Παπαθεοδώρου. Σύμφωνα με αυτά, ένα σαφές επιφανειακό στρώμα οργανικής λάσπης έχει καλύψει σημαντικό τμήμα του πυθμένα μεταξύ Ψυτάλλειας-Κερατσινίου ενώ σημαντική υποβάθμιση έχει υποστεί το θαλάσσιο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής. Τέθηκε προς προβληματισμό η πρακτική επικάλυψης (capping) της οργανικής λάσπης με αδρανή υλικά σε συγκεκριμένα σημεία όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Ο κ. Α. Πανταζής, υπεύθυνος θεμάτων παράκτιας διαχείρισης του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, παρουσίασε το σχεδιασμό της ολοκληρωμένης διαχείρισης της παράκτιας ζώνης, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE Ελευσίνα, αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις με βάση τις ευρωπαϊκές πολιτικές για τη θάλασσα και σκιαγράφησε διάφορες μεθόδους επεξεργασίας ρυπασμένων ιζημάτων βυθού. Παρουσίασε, επίσης, αναλυτικά τη μεθοδολογία αλλά και τα βήματα που ακολουθούνται ώστε μέχρι τον Σεπτέμβριο 2009 να έχει διαμορφωθεί ένα Σχέδιο Δράσης για την Περιβαλλοντική Αναγέννηση του Κόλπου της Ελευσίνας μέχρι το 2020 μέσα από δομημένη διαβούλευση και διάλογο με τους πολίτες και τους φορείς.

Ο κ. Σ. Γεωργίου, Διευθύνων Σύμβουλος της EMΙS Hellas, ανέλυσε την τεχνολογία του AIS (Αutomatic Identification System) που αναπτύχθηκε και στην Ελευσίνα, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE, ενός συστήματος που ξεκίνησε με στόχο την ασφαλή ναυσιπλοΐα και εξελίχθηκε σε ένα σύστημα πλήρους παρακολούθησης πλοίων, ιδιαίτερα όσων μεταφέρουν επικίνδυνα φορτία, το οποίο εκτός των άλλων μπορεί να εισφέρει σημαντική βοήθεια στην αποτροπή ρύπανσης από πλοία και την πρόληψη ατυχημάτων.

Εν συνεχεία, η κ. Τ. Σαΐτη, Αρχιτέκτων Μηχανικός ανέλυσε την πρόταση του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του Τομέα Πολεοδομίας & Χωροταξίας της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, σχετικά με την απομάκρυνση της υφιστάμενης δραστηριότητας του πρώην Αμερικάνικού προβλήτα στην Ελευσίνα και την μετατροπή του σε χώρο περιπάτου και αναψυχής, ούτως ώστε να επανασυνδεθεί ο αρχαιολογικός χώρος με το θαλάσσιο μέτωπο και να επανακτήσουν οι κάτοικοι της περιοχής τη σχέση τους με το υγρό στοιχείο, όπως πρόκειται να υλοποιηθεί τους επόμενους μήνες στο πλαίσιο των έργων του προγράμματος LIFE.

Οι κκ. Στ. Χατζηνικολάου, Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ και Ν. Βεντίκος, Λέκτορας στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ στο Εργαστήριο Θαλασσίων Μεταφορών, παρουσίασαν μια σφαιρική καταγραφή των σύγχρονων δεδομένων σχετικά με τη θαλάσσια ρύπανση, που προέρχεται από τη λειτουργία πλοίων (α. ναυτικά ατυχήματα και β. λειτουργικές ρυπάνσεις), όπως επίσης και των λύσεων που προτείνονται προς τη κατεύθυνση της προστασίας του θαλάσσιου φυσικού περιβάλλοντος, όπως ο δορυφορικός εντοπισμός πιθανών παράνομων απορρίψεων (Clean Sea Net).

O κ. Στ. Σταματούκος, εκπρόσωπος της ECOPORTS Foundation, παρουσίασε το σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης λιμένων ECOPORTS, το οποίο προάγει τη συνεργασία μεταξύ των λιμανιών και προωθεί πρακτικές για τη καλύτερη και πιο υπεύθυνη περιβαλλοντικά λειτουργία τους.

Οι εισηγήσεις έκλεισαν με εκείνη του κ. Κώστα Κομνίτσα, Καθηγητή στο Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων στο Πολυτεχνείο Κρήτης, σχετικά με τις τεχνολογίες διαχείρισης των ρυπασμένων θαλάσσιων ιζημάτων και την επιλογή της πιο πρόσφορης κάθε φορά ανάλογα με συγκεκριμένους παράγοντες όπως η έκταση της ρύπανσης, ο όγκος των ιζημάτων, το απαιτούμενο κόστος, η διάρκεια υλοποίησης του στόχου, η εκτίμηση της επικινδυνότητας κ.α.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με σύντομες τοποθετήσεις εκπροσώπων των βιομηχανιών της περιοχής- του κ. Σίμου Σαρβανίδη από τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε., του κ.Θανάση Λάππα από τη Χαλυβουργική και του κ. Θωμά Γλαβά από την ΤΙΤΑΝ- για τις αλλαγές που συντελούνται και στη βιομηχανία που συνέβαλε σοβαρά στη ρύπανση της περιοχής και τώρα, είτε εθελοντικά είτε κάτω από την πίεση της νομοθεσίας, επιδιώκει να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει και σήμερα ο Κόλπος της Ελευσίνας.

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
Μαμάη 3, 10440, Αθήνα
Τηλ./Fax: 210 822 8795
Email:
info@medsos.gr
Ιστοσελίδα: www.medsos.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Δευτέρα, 09 Μάρτιος 2009 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 107 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58153611
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.