ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Πέμπτη 08 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Οριστικό Σφράγισμα και Εκποίηση της Περιουσίας των Με Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
antigold.gr , Τετάρτη, 09 Ιούνιος 2004

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Οριστικό Σφράγισμα και Εκποίηση της Περιουσίας των Μεταλλείων Κασσάνδρας

Ουρανούπολη, 8/6/2004 - Απόφαση σφράγισης όλων των εγκαταστάσεων και των περιουσιακών στοιχείων των Μεταλλείων Κασσάνδρας κοινοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Μαίου 2004 στις δικαστικές αρχές Χαλκιδικής από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Με την απόφαση, που έχει αριθμό 553/2004, ορίζεται προσωρινός σύνδικος για την εκποίηση της περιουσίας ο δικηγόρος Αθηνών κ. Μαγκανάρας και καλούνται οι έχοντες οικονομικές απαιτήσεις από την TVX HELLAS και την περιουσία των μεταλλείων να τις καταθέσουν στις 22 Ιουνίου, μεταξύ 11.00 και 12.00 π.μ, στην  αίθουσα 21 του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Υπενθυμίζουμε ότι τα Μεταλλεία Κασσάνδρας μεταβιβάστηκαν στην εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ τον Ιανουάριο 2004 και η μεταβίβαση κυρώθηκε με νόμο από τη Βουλή - ωστόσο το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς κάθε άλλο παρά σαφές ήταν. Η ιδιοκτησία της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ήταν υπό την αίρεση κάποιων προϋποθέσεων οι οποίες ουδέποτε εκπληρώθηκαν. Η πρόσφατη δικαστική απόφαση, που αναφέρεται στα Μεταλλεία Κασσάνδρας σαν περιουσία της TVX, δημιουργεί ερωτηματικά για την εγκυρότητα της μεταβίβασης. Το 12%+12% των μεταλλείων ανήκει με τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου του Οντάριο στην ALPHA GROUP και αυτό το «αφανές» ποσοστό υπήρχε και στο νέο ιδιοκτησιακό σχήμα.

Η απόφαση του Πρωτοδικείου οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ της ALPHA GROUP και της TVX/KINROSS και ότι είναι η TVX HELLAS τώρα που ζητάει την εκποίηση της περιουσίας εκ μέρους των ξένων ιδιοκτητών. Από τη στιγμή που το Ελληνικό Δημόσιο και οι πρώην εργαζόμενοι παραιτήθηκαν των οικονομικών τους απαιτήσεων και η «Τροπολογία Πάχτα» για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας αφαίρεσε από κάθε «τρίτο» πιστωτή το δικαίωμα να ασκήσει ένδικα μέσα κατά της περιουσίας των μεταλλείων, η συνιδιοκτήτρια ALPHA GROUP είναι η μόνη που νομιμοποιείται να κινήσει μια τέτοια διαδικασία.

Η «ελληνική» TVX προσφέρει στους συνιδιοκτήτες που δεν έχουν δικαίωμα δικαιοπραξίας στη Χαλκιδική το όχημα για να εξαργυρώσουν το ποσοστό τους – και ταυτόχρονα επιβεβαιώνει ότι δεν απεμπόλησε ποτέ τα δικαιώματά της. Απαλλαγμένη από τα χρέη που την είχαν οδηγήσει σε πτώχευση και με νομοθετικά κατωχυρωμένη αμνηστία για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που διαπιστωμένα διέπραξε στη Β. Χαλκιδική, μπορεί τώρα να εμφανίζεται σε ρόλο διεκδικητή της πλούσιας «λείας» των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Τα καταγεγραμμένα στην αίτηση πτώχευσης της TVX χρέη της προς τρίτους ανέρχονται σε 4,2 εκατομμύρια ευρώ. Όμως η απόφαση εκποίησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας άνοιξε τους ασκούς  του Αιόλου στη ΒΑ Χαλκιδική και υπολογίζεται ότι οι αιτήσεις αποζημίωσης θα φτάσουν σε δυσθεώρητα ύψη. Αγωγές ετοιμάζονται να καταθέσουν προμηθευτές και πιστωτές της TVX,  πρώην εργαζόμενοι που ισχυρίζονται ότι εξαναγκάστηκαν να  παραιτηθούν από τις απαιτήσεις τους, αλλά και κάτοικοι της περιοχής.

Με το νομοθετικά κυρωμένο εξωδικαστικό συμβιβασμό αναγνωρίζονται για πρώτη φορά επισήμως οι περιβαλλοντικές καταστροφές και οι «ζημίες τρίτου» που προκάλεσε η TVX και μάλιστα εκτιμάται το ύψος τους σε περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ. Για τους κατοίκους της Ολυμπιάδας, της Στρατονίκης και του Στρατωνίου, υπάρχουν για πρώτη φορά βάσιμες ελπίδες να αποζημιωθούν για τις ζημίες που υπέστησαν. Για την ίδια τη ΒΑ Χαλκιδική είναι μια μοναδική ευκαιρία να αναγκαστεί επιτέλους κάποιος να πληρώσει για το πολυδάπανο, αλλά ζωτικής σημασίας, πρόγραμμα αποκατάστασης της περιοχής από τις αρνητικές επιπτώσεις της μακρόχρονης μεταλλευτικής δραστηριότητας.

Υπεύθυνοι επικοινωνίας:
Τόλης Παπαγεωργίου, τηλ. 6973 317816
Πάνος Γρηγοριάδης, τηλ. 6945 223359
Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων
www.antigold.gr
e-mail:
kadoglou@otenet.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 49 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56267463
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.