ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Παρασκευή 03 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η Πυρηνική Ενέργεια μόνιμη και διαρκής απειλή Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Πυρηνικά
ΑΝΤΙΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ , Δευτέρα, 02 Φεβρουάριος 2009

Το ΑΠΜ για την ανακοίνωση των πορισμάτων της Ακαδημίας Αθηνών

Δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα τα πορίσματα Ομάδας Εργασίας της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών για το θέμα "Πυρηνική Ενέργεια και ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας". Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου έχει να καταθέσει τα παρακάτω σχόλια για τα πορίσματα αυτά:

1. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το κατά τεκμήριο Ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα της Χώρας μπροστά στο υπαρκτό ενεργειακό πρόβλημα καταλήγει με τόση ευκολία σε συμπεράσματα που ευνοούν κατάφωρα τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας και τα οποία ελάχιστη σχέση έχουν με την διακηρυσσόμενη στην αρχή των πορισμάτων ανάγκη για "διερεύνηση όλων των προσφερόμενων πρωτογενών πηγών ηλεκτροπαραγωγής και συγκριτική μελέτη των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων που παρουσιάζει η κάθε μία".

2. Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνεύσει κανείς το γεγονός ότι στις διαπιστώσεις:
- δεν γίνεται καμμία απολύτως μνεία στα θέματα που έχουν να κάνουν με τα μεγάλα περιθώρια που υπάρχουν στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας και στην ανάγκη να θεωρούμε πάντα την ενέργεια ως αγαθό παραγόμενο από πόρους σε ανεπάρκεια και όχι ως εμπόρευμα όπως το θέλουν άλλοι.
- ξεπερνιέται πολύ γρήγορα το ζήτημα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με το επιχείρημα ότι το ενεργειακό έλλειμμα "δεν είναι δυνατό να αποτραπεί ακόμα και μετά την πλήρη αξιοποίηση όλων των πηγών ηλεκτροπαραγωγής" για να βγει αβίαστο το συμπέρασμα περί των -κατά την Επιτροπή- εναλλακτικών πηγών: α) εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας (αλλά ...φευ, αυτή συνεπάγεται εξάρτηση) β) εισαγόμενος λιθάνθρακας (αλλά αυτός είναι ρυπογόνος) και ...ιδού η λύση γ) πυρηνική ενέργεια (αυτή όμως θέλει 10-15 χρόνια για να υλοποιηθεί). Να λοιπόν και πάλι ...αβίαστο το συμπέρασμα: "Να αρχίσει η προετοιμασία των αναγκαίων μελετών, νομοθεσιών και υποδομών για να είναι η χώρα έτοιμη για την όποια (!) επιλογή" καθώς και να ετοιμαστεί εισήγηση για "να ενταχθεί η πυρηνική επιλογή στον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της Ελλάδας".

3. Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου συμμερίζεται την άποψη της Επιτροπής ότι "η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη σχάση ουρανίου είναι σχετικά ασφαλής", που σημαίνει ότι δεν είναι απόλυτα ασφαλής και οτι υπάρχει (μικρή μεν αλλά υπαρκτή) πιθανότητα ατυχήματος. Θεωρεί γι' αυτό το λόγο αυθαίρετο το συμπέρασμα ότι "ατύχημα τύπου Τσερνόμπιλ είναι αδύνατο να συμβεί σε αντιδραστήρα δυτικού τύπου". Ακόμα κι έτσι να ήτανε, αυτό το τελευταίο δεν το καταλάβαμε: μόνο δυτικού τύπου αντιδραστήρες κατασκευάζονται στον Κόσμο; Κι ας μη μας πει κάποιος ότι όλες οι δραστηριότητές μας έχουν ένα ρίσκο για να μας πείσει οτι πρέπει να ζούμε με το ρίσκο των πυρηνικών!

4. Δεν συμφωνούμε καθόλου με την προσπάθεια υποβάθμισης του μεγάλου (και εισέτι άλυτου) προβλήματος διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων με το σκεπτικό οτι "η ποσότητα και ο όγκος τους είναι μικρός". Φτάνει να λάβει κανείς υπ όψη του ότι η πολύ μικρή ποσότητα των μόλις 10 κιλών πλουτωνίου είναι επαρκής για να καταστρέψει μιά πόλη σαν την Αθήνα.

5. Το θέμα της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας έχει εξαιρετικά κρίσιμες για τη λήψη αποφάσεων πολιτικές πλευρές κι αυτές η Επιτροπή δεν τις αντιμετωπίζει. Ιδιαίτερα για την -έτσι κι αλλιώς εύφλεκτη- περιοχή μας, θέματα που έχουν να κάνουν με τη γεωπολιτική ρευστότητα και ασάφεια, με την ύπαρξη έντονων διακρατικών και εσωτερικών προβλημάτων, με ισχυρή την πιθανότητα κατασκευής και διασποράς πυρηνικών όπλων, σε συνδυασμό με τη σεισμικότητα, τις μικρές οικονομικές και τεχνολογικές δυνατότητες κάνουν την πυρηνική επιλογή απαγορευτική. Είναι γι' αυτούς τους λόγους που επιμένουμε όχι μόνο στην απόρριψη κάθε σκέψης για ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας στη χώρα μας, αλλά και στην ανάγκη ανάληψης από την Ελλάδα πρωτοβουλιών σε διεθνές επίπεδο για την αποτροπή εγκατάστασης νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στην ευρύτερη περιοχή ως μιά συμβολή στην αντιμετώπιση της πυρηνικής απειλής, στην προστασία της Ζωής και του Περιβάλλοντος και στη διαφύλαξη της Ειρήνης.

Κλείνουμε με χθεσινά νέα: "H πυρηνική ενέργεια απέτυχε να τα βγάλει πέρα. Αποδείχθηκε ένα δαπανηρό στοίχημα για τη Φινλανδία και όλο τον Πλανήτη". Αυτά είπε πολύ πρόσφατα ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού της Φινλανδίας για τα θέματα του κλίματος Oras Tynkynnen, μετά τις μεγάλες περιπέτειες που αντιμετωπίζουν με την κατασκευή του αντιδραστήρα EPR των 1500 MW στο Olkiluoto. Αφιερωμένα...

Τα πορίσματα επιτροπής της Ακαδημίας Αθηνών για την πυρηνική ενέργεια: http://www.academyofathens.gr/Documents/christoforou_porismata.pdf

ΑΝΤΙΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
ΤΕΕ/Τμ. Δωδεκανήσου, Μητροπόλεως 4, Ρόδος, Τ.Κ. 85100, Ελλάδα
Τηλ.. (0030)6936656947, FAX: (0030) 2241022462
URL:
http://www.manw.org - E-mail: info@manw.org

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Δευτέρα, 02 Φεβρουάριος 2009 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 119 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57065519
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.