ΣΤΙΣ 4 ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ Σ.Α.Ν.Η. ΓΙΑ |
|
|
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου -
Κόλπος Δερματά
|
Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης
,
Δευτέρα, 02 Φεβρουάριος 2009
|
Στις 7 Ιανουαρίου επρόκειτο να συζητηθεί στο ΣτΕ η προσφυγή του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Νομού Ηρακλείου που αφορά στην κατασκευή Μαρίνας στον όρμο του Δερματά. Ο όρμος βρίσκεται μπροστά από την πύλη Δερματά της Ενετικής Οχύρωσης στο Ηράκλειο. Η συζήτηση του θέματος αναβλήθηκε για τις 4 του Μάρτη. Στο θέμα αυτό έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενα δημοσιεύματά μας, έχοντας αναδείξει την ανάγκη να κηρυχθεί ως ιστορικός τόπος ο όρμος του Δερματά και να αντιταχθεί το ΕΜΠ στην κατασκευή της Μαρίνας αντί να αναλαμβάνει μελέτες για το έργο βαφτίζοντάς τις έρευνα. Παρ΄όλα αυτά επανερχόμαστε για να τονίσουμε κάποιες νεότερες όσο και εξωφρενικές παραμέτρους του θέματος.
Το σκανδαλώδες της «χωροθέτησης»
Έχουμε ήδη αναφερθεί στο γεγονός ότι η Μαρίνα «χωροθετήθηκε», όπως και άλλες σε όλη την Ελλάδα με το νόμο 2160/93. Η κυβέρνηση θυμήθηκε το νόμο που είχε ψηφίσει και σκέφτηκε να τον αξιοποιήσει 15 χρόνια μετά. Τι κι αν στο μεσοδιάστημα άλλαξε όλη η νομοθεσία για το περιβάλλον; Τι κι αν ακόμα και το 1993 το έργο δεν διέθετε στοιχειώδεις εγκρίσεις όπως αυτή του υπουργείου Πολιτισμού; Σημασία έχει ότι το έργο «νομιμοποιήθηκε» αυθαίρετα μεν αλλά με νόμο!
 Ο κόλπος του Δερματά όπως φαίνεται σε δορυφορική φωτογραφία από το google earth
Ποιά είναι τα νεότερα; Η απόφαση - βόμβα του Ε΄ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας που επιχείρησε την ανατροπή της μέχρι σήμερα πάγιας νομολογίας, καθώς έκρινε για πρώτη φορά ότι μπορεί να ελέγχεται κατευθείαν ένας νόμος για το κατά πόσον είναι αντισυνταγματικός. Η δικαστική αυτή απόφαση αποτελεί ένα είδος επανάστασης στον χώρο του δικαίου όσον αφορά τη δυνατότητα να εισχωρήσει ο δικαστικός έλεγχος παντού και να εντοπίσει κάθε είδους παρανομία που μπορεί να κρύβεται κάτω από ένα νόμο.
Η απόφαση εκδόθηκε με αφορμή την επιδείνωση του οικιστικού περιβάλλοντος στο Μαρούσι, όπου εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων υπερδιπλασιάστηκε ο συντελεστής δόμησης, με συνέπεια να επιβαρυνθεί η όλη ζώνη με τεράστια κτίρια, όπως το «Μall», η νομιμότητα του οποίου αμφισβητήθηκε στην επίμαχη δίκη, αφορά όμως και στις «χωροθετήσεις» του Ν. 2160/93!
Το σκανδαλώδες της τσιμεντοποίησης στ΄όνομα του θαλάσσιου τουρισμού
Ο τοπικός τύπος αναφέρθηκε πολλές φορές στο ενδιαφέρον κατασκευαστικών εταιρειών να αναλάβουν το έργο. Έχουμε αναφερθεί στους λόγους για τους οποίους ενδιαφέρθηκαν. Όχι βέβαια για το ακριβό λιμενικό έργο που ως επένδυση δεν θα γνωρίσει απόσβεση ούτε μετά από πάρα πολλά χρόνια αλλά για τα οικόπεδα φιλέτα που μέσω αυτού δημιουργούνται κυριολεκτικά εκ του μηδενός, μέσα στη θάλασσα, στην καρδιά του παραλιακού μετώπου του Ηρακλείου! Παρ΄όλα αυτά το έργο προγραμματίζεται, υποτίθεται, για να προάγει το θαλάσσιο τουρισμό.
Κι εδώ έχουμε νεότερα! Ο διαγωνισμός του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης για την επιλογή Φορέα Διαχείρισης για τέσσερις Τουριστικούς Λιμένες, μεταξύ των οποίων η Μαρίνα Μαλίων (30 χλμ. ανατολικά από το Ηράκλειο) κηρύχθηκε άγονος για τις Μαρίνες Μαλίων και Μυτιλήνης, επειδή δεν κατατέθηκε καμιά προσφορά, αποδεικνύοντας τα παραπάνω.
 Ο κόλπος του Δερματά σε χάρτη της Ενετικής περιόδου
Το σκανδαλώδες της αδιαφορίας των φορέων
Από τις 26-7-2007 η 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έστειλε τις απόψεις της στο Υπουργείο Πολιτισμού στηρίζοντας το από 27-6-2007 αίτημα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν. Ηρακλείου για χαρακτηρισμό του κόλπου Δερματά ως ιστορικού τόπου και ως διατηρητέου μνημείου. Στο έγγραφο της η Εφορεία επισυνάπτει έγγραφο του 1993 που απορρίπτει τη δημιουργία Μαρίνας σ΄αυτή τη θέση. Μέχρι σήμερα το υπουργείο τηρεί σιγήν ιχθύος.
Το έγγραφο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων είχε κοινοποιηθεί στο Δήμο Ηρακλείου και στη Νομαρχία Ηρακλείου, όμως ούτε το Δημοτικό ούτε το Νομαρχιακό Συμβούλιο έλαβαν ποτέ σχετική απόφαση.
Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης www.amak.tee.gr
. ecocrete.gr . |
Τελευτ. ενημέρωση ( Δευτέρα, 09 Μάρτιος 2009 )
|