ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 27 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Κορσική: Οπλισμένοι αυτονομιστές και οικολόγοι ενώνον Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Θάλασσα - Ακτές
Από τον Guardian , Τρίτη, 27 Ιανουάριος 2009


Σχέδια για ανάπτυξη παραθεριστικών κατοικιών στην ακτή της Κορσικής προκαλούν οργή στο ταραγμένο νησί


Της Αγγελικής Χρυσάφη, από τον Guardian (http://www.guardian.co.uk/world/2009/jan/26/corsica-development-campaign-protect-coastline)

The Guardian, Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009
Ακτές όπως αυτή του Bonifacio απειλούνται από περαιτέρω ανάπτυξη αν υιοθετηθούν τα σχέδια για αποχαρακτηρισμό του χαρακτήρα προστασίας τους
. Φωτογραφία: The Travel Library/Rex Features. Αναδημοσίευση από το http://www.guardian.co.uk
. Ακούστε στον ίδιο σύνδεσμο και το ηχητικό ντοκουμέντο της Angelique Chrisafis: Μια από τις τελευταίες γωνιές της Μεσογείου με ανέπαφες ακτές

Στους λόφους πάνω από τις παραδείσιες ακτές της Κορσικής, η Vincente Cucchi κάθησε αναδεύοντας τη φωτιά στο ανακαινισμένο αγροτόσπιτο της.

"Έγιναν πολλοί φόνοι τώρα τελευταία, πάρα πολλοί, γίνεται χειρότερα κι από τη Νάπολη" είπε. "Αλλά δεν φοβάμαι, απλά πρέπει να συνεχίσουμε."

Η Cucchi, μια Κορσικανή μητέρα στα 40 της, ηγείται μιας περιβαλλοντικής σταυροφορίας για την προστασία της άγριας παραλίας γύρω από το Bonifacio στο νότιο άκρο του νησιού. Απευθύνεται στον καθένα από ντόπιους μέχρι τους Παρισινούς φίλους του Nicolas Sarkozy, και πηγαίνει στα δικαστήρια για την κατάργηση παραθεριστικών βιλλών που παράνομα καταστρέφουν την παρθένα έκταση της ακτής. Η τελευταία της νίκη ήταν να απορριφθεί το προτεινόμενο εξοχικό του Jacques Séguéla, τον πολιτικό αρθρογράφο που σύστησε στον Γάλλο πρόεδρο την Carla Bruni.

Το να παλεύεις για να υπερασπιστείς το περιβάλλον δεν είναι εύκολο σε ένα Μεσογειακό νησί που το οργώνουν οι φατρίες, οι νονοί της Μαφία και οι οπλισμένοι αυτονομιστές μέσα σε μια νεφελώδη ατμόσφαιρα ομερτά (όρκος σιωπής), πελατειακών σχέσεων και μηχανορραφιών, και όπου η κερδοσκοπία της γης είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να αποκτήσει κάποιος χρήματα.

Η Κορσική παραπαίει από ένα κατακλυσμό φόνων από βαρώνους του εγκλήματος. Ο άνδρας της κ. Cucchi, ένας ψαράς, είδε τη βάρκα του να βουλιάζει και η ίδια έχει δεχτεί απειλητικά τηλεφωνήματα. Οι ντόπιοι τη λένε γενναία. "Ειλικρινά, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να δράσουμε γρήγορα για να σταματήσουμε το να γίνει η Κορσική ένα ΅χαμένος παράδεισοςΆ, είπε.

Αλλά ο αγώνας για την προστασία του λεγόμενου Νησιού της Ομορφιάς αναζωπυρώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, φτάνοντας στις υψηλές τάξεις των πολιτικών του Παρισιού και τους υψηλά ιστάμενους φίλους του Sarkozy. Η Κορσική, 100 μίλια από τη νότια Γαλλική ακτή, είναι μια από τις άφθαρτες γωνιές της δυτικής Μεσογείου που έχουν απομείνει. Λόγω των αυστηρών μέτρων προστασίας των ακτών από τη Γαλλία και το φάσμα βίαιου αυτονομισμού, η ορεινή χώρα ακόμα καυχιέται για τις μεγάλες εκτάσεις ακτών που έχουν σωθεί από τη μαζική κατασκευή. Τώρα το Εκτελεστικό Σώμα της Κορσικής, με πρόεδρο ένα μέλος του κεντροδεξιού κόμματος του Sarkozy's, έχει προτείνει ένα νέο εικοσαετές αναπτυξιακό σχέδιο για να ωθήσει την οικονομία του νησιού, που θα αποχαρακτηρίσει τμήματα των προστατευόμενων περιοχών για να επιτρέψει περισσότερη ανοικοδόμηση. Οι περιβαλλοντικές ομάδες προειδοποιούν ότι στην Κορσική υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθεί ο τσιμεντένιος εφιάλτης της Μαγιόρκα ή της Κυανής Ακτής της Γαλλίας.

Το σχέδιο, που είναι γνωστό με τα αρχικά Padduc, δημιούργησε μια κίνηση που λέγεται το μέτωπο anti-Padduc front, που αποτελείται από 80 διαφορετικές ομάδες που περιλαμβάνουν εμπορικούς συλλόγους και οικολόγους. Η διαμάχη έδωσε ώθηση επίσης στις εθνικιστικές και αυτονομιστικές τάσεις του νησιού. Αυτό το Σαββατοκύριακο, Κορσικανοί σκληροπυρηνικοί εθνικιστές θα εγκαινιάσουν το νέο τους πολιτικό κόμμα, την Ελεύθερη Κορσική (Corsica Libera). Αντιτίθενται στις οικοδομικές δραστηριότητες που, όπως λένε, απειλούν την εθνική ταυτότητα του νησιού τους.

Αυτό το μήνα, μια από τις κύριες οπλισμένες αυτονομιστικές ομάδες της Κορσικής, η FLNC-UC, εξέδωσε την πιο ισχυρή της δήλωση με την οποία έκανε απειλές θανάτου στο κυβερνών πολιτικό κόμμα του νησιού, έστειλε προειδοποίηση για τα κατασκευαστικά σχέδια και πήρε την ευθύνη για 14 βομβιστικές επιθέσεις των τελευταίων έξη μηνών.

Στην χαμηλών τόνων αυτονομιστική βία που σιγόβραζε στο νησί εδώ και 30 χρόνια, τα άδεια σπίτια διακοπών κατά καιρούς έγιναν στόχοι βομβιστικών ενεργειών με αυτοσχέδιες βόμβες. Ενώ οι τουρίστες είναι ευπρόσδεκτοι, οι Γάλλοι "ξένοι" που αγοράζουν γη δεν είναι.

Πάνω από ένα κόλπο του Porto-Vecchio, ένα λεωφορείο με χωροφύλακες στάθηκε και φύλαγε την είσοδο της βίλλας ενός από τους καλύτερους φίλους του Sarkozy, του Christian Clavier. Τον τελευταίο μήνα, 10 Κορσικανοί αυτονομιστές τιμωρήθηκαν αφού δεκάδες υποστηρικτών της ανεξαρτησίας παραβίασαν τον κήπο του ηθοποιού και "κατέλαβαν" την περιοχή γύρω από την πισίνα του για να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση των παραθεριστικών κατοικιών των. Ο αρχηγός της αστυνομίας του νησιού απολύθηκε επειδή δεν εμπόδισε την κατάληψη. Αυτοί που καταδικάστηκαν έκαναν έφεση για τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν, αλλά ο φάκελος της υπόθεσης εκλάπη μυστηριωδώς από το δικαστήριο.

Κάτω από τη βίλλα, ο κόλπος Santa Giulia είναι ένα παράδειγμα πυκνής τουριστικής ανάπτυξης που οι διαμαρτυρόμενοι λένε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί να απλωθεί στις προστατευόμενες περιοχές αλλού. Πολυτελών παραθεριστικών βιλλών, μπανγκαλόους και καφετέριες μένουν κενά σΆ αυτό που οι ντόπιοι λένε τουριστική ΅πόλη-φάντασμαΆ. Η περιοχή έχει κίνηση μόνο για δύο μήνες το χρόνο αλλά έχει προκαλέσει αύξηση των τιμών. Στην περιοχή του Bonifacio, περισσότερες από μισές από τις κατοικίες είναι παραθεριστικές δεύτερες κατοικίες που μένουν άδειες τον περισσότερο χρόνο.

"Γίνετια όλο και πιο δύσκολο για τους Κορσικανούς να ζήσουν στα χωριά τους, αυτό είναι καταστροφικό, απειλεί τους ίδιους τους Κορσικανούς καθώς ωθούντια να φύγουν από το νησί" είπε ο Jean-Guy Talamoni, ο πολιτικός αρχηγός των εθνικιστών που ηγήθηκε της κατάληψης στη βίλλα του Clavier.

Παρόλη τη φήμη της Κορσικής σαν ένας προορισμός για υψηλά εισοδήματα, το νησί είναι μια από τις φτωχότερες περιφέρειες της Γαλλίας, με ένα γηράσκοντα πληθυσμό που συντηρείται από το Γαλλικό κράτος. Ο τουρισμός φέρνει ¤1.3 δισεκατομμύρια κάθε χρόνο, αλλά το 10% των κατοίκων ζουν με αβέβαια πολύ χαμηλά εισοδήματα.

"Σίγουρα χρειαζόμαστε κάποιο είδος σχεδίου για να αναπτυχθεί η οικονομία του νησιού" είπε ο Moune Poli, μέλος της συμβουλευτικής οικονομικής επιτροπής της Κορσικής και κύρια φυσιογνωμία του anti-Padduc μετώπου. "Αλλά το νησί δεν μπορεί να εξαρτάται από αχαλίνωτο τουρισμό και οικοδομική κερδοσκοπία." Η οικονομική επιτροπή αντιτέθηκε στο σχέδιο Padduc, που θα παρουσιασθεί το Μάρτιο στη Βουλή της Κορσικής.

Ο Ange Santini, ο αρχηγός του εκτελεστικού σώματος της Κορσικής, επιχειρηματολόγησε ότι το σχέδιο απλά θα ανοίξει την Κορσική σε επενδύσεις και θα αποσαφηνίσει τους νόμους για την προστασία των ακτών της. Είπε ότι μόνο 10% "αξιόλογων" προστατευόμενων περιοχών θα διατεθούν για ανάπτυξη. Οι αντίπαλοι είπαν ότι το νούμερο είναι μεγαλύτερο και θα προκαλέσει μεγαλύτερη κερδοσκοπία γης.

Στο Porto-Vecchio, ο Gerard Bonchristiani, ένας πρώην ψαράς, κάνει εκστρατεία για πρόσβαση στις δημόσιες παραλίες και την προστασία των ακτών. Είπε: "Ο ευφυής τουρισμός αφορά την ισορροπία, όχι τη μετατροπή των ακτών ενός νησιού σε μια τσιμεντένια ΅καμήλα που κάνει ηλιοθεραπεία'. Αυτό αφορά το είδος της κοινωνίας στην οποία θέλουμε να ζήσουμε. Υπάρχει ενστικτώδης δεσμός με τη γη εδώ. Θέλουμε να πούμε: «Δεν ζούμε στην Κορσική, η Κορσική ζει μέσα σου».


Από τον Guardian (http://www.guardian.co.uk)
Απόδοση για το ecocrete: E.M.


.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τρίτη, 27 Ιανουάριος 2009 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 120 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57603279
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.