ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Σάββατο 25 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
"¶ξιζε τον κόπο" η περιβαλλοντική καταστροφή της Ρεβυθ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Ενέργεια
vourkari.blogspot.com , Σάββατο, 17 Ιανουάριος 2009


Σε "ενεργειακή ομηρία" φαίνεται ότι οδηγείται και η χώρα μας μετά την γνωστή διαμάχη της Gazprom με την Ουκρανία (Naftogaz) για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου.

Τα γνωστά αυτά γεγονότα έφεραν το όνομα της Ρεβυθούσας ξανά στο προσκήνιο προβάλλοντας το "σωτήριο" έργο που έχει γίνει στη Ρεβυθούσα!... Σχόλια έγιναν στα τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης εστιάζοντας στην αδικία της μη καταβολής των χρηματικών ανταποδοτικών τελών στα Μέγαρα.

Το ερώτημα όμως παραμένει: αυτή η περιβαλλοντική καταστροφή που έγινε στην περιοχή μας με την κατασκευή αυτής της μονάδας στο νησί, "άξιζε τον κόπο";

Εμείς πιστεύουμε οτι τα πρόσφατα αυτά γεγονότα αναδεικνύουν το ότι οι επιλογές που έχουν γίνει είναι τραγικές. Τη στιγμή που είναι παγκοσμίως επιστημονικά παραδεκτό πως η βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί την ανεξαρτητοποίηση των τοπικών κοινωνιών (ακόμα και σε εθνικό επίπεδο) από απομακρυσμένες πηγές ενέργειας και υλικών στη Ελλάδα επελέγη η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας μας από απομακρυσμένες πηγές ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) και η επένδυση σε αυτές, με μόνο γνώμονα τα οικονομικοπολιτικά παιγνίδια και όχι τη βιωσιμότητα. Το αποτέλεσμα είναι η αυξανόμενη εξάρτηση της χώρας από ξένα κέντρα. Γιατι φυσικά τα "παιγνιδάκια" αυτά μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας φυσικά μπορεί να επαναληφθούν και θα επαναληφθούν...οι τιμές να αλλάζουν, φυσικά προς τα πάνω...και τον λογαριασμό να τον πληρώνουμε πάλι εμείς οι απλοί καταναλωτές...

Και όλα αυτά, ενώ οι επενδύσεις θα μπορούσαν να γίνουν για την βελτίωση των εναλακτικών τεχνολογιών που ήδη υπάρχουν και για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ΑΠΕ (ηλιακή, αιολική, γεωθερμική, μονάδες βιομάζας) σε τοπικό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο, ώστε και να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια και σταθερότητα αλλά και να ισχυροποιηθεί η τοπική και εθνική οικονομία.

Στα ζητήματα αυτά έχουν γίνει τεκμηριωμένες μελέτες:

• η επιστημονική έκθεση του WWF Ελλάς "Λύσεις για την κλιματική αλλαγή: όραμα βιωσιμότητας για την Ελλάδα του 2050". Η έκθεση προτείνει το μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα και τις δέσμες μέτρων που μπορεί να υλοποιήσει, προκειμένου να τηρήσει τις μελλοντικές δεσμεύσεις της, να μπει ενεργά στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και να μειώσει εγκαίρως τις εκπομπές της, μεγιστοποιώντας με αυτό τον τρόπο τα οφέλη και περιορίζοντας το όποιο βραχυπρόθεσμο οικονομικό κόστος.

Διαβάστε στο:
http://www.wwf.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=681&Itemid=72

• η έκθεση της Greenpeace με τίτλο Ενεργειακή Επανάσταση παρέχει ένα πρακτικό σχεδιάγραμμα για το ανανεώσιμο ενεργειακό μέλλον της υφηλίου. Aναπτύχθηκε σε συνεργασία με ειδικούς από το ινστιτούτο τεχνικής θερμοδυναμικής στο γερμανικό αεροδιαστημικό Κέντρο (DLr) και περισσότερους από 30 επιστήμονες και μηχανικούς από πανεπιστήμια, ινστιτούτα και τη βιομηχανία ανανεώσιμης ενέργειας ανά τον κόσμο. Η έκθεση της Ενεργειακής Επανάστασης είναι κατά της καταστροφικής αλλαγής του κλίματος, δίνοντας λύσεις για να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Προτείνει την κάλυψη ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο λιθάνθρακας να υποκατασταθεί από ένα μείγμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εξοικονόμησης ενέργειας και συμπαραγωγής. Μέσα από αυτά τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας θα επιτρέπει η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στις αναπτυγμένες χώρες κατά 10% μέχρι το 2020, ενώ παράλληλα θα επιτρέπουν στις αναπτυσσόμενες χώρες να αυξήσουν την ενεργειακή τους κατανάλωση κατά 20%.

Διαβάστε στο:
http://www.greenpeace.org/greece/news/energy-revolution-2008

Για όλους τους κατοίκους της περιοχής και της Σαλαμίνας προέχει σήμερα να προστατεύσουμε τον τόπο μας από τυχόν σχέδια γαι "επεκτάσεις" ή ανάλογες "επενδύσεις" εκ μέρους της ΔΕΠΑ....

ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ! ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ Ή ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ, ΠΟΥ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΝ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ!

 http://vourkari.blogspot.com

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 93 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57581257
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.