ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 25 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Ουτοπία ή πραγματικότητα Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Ενέργεια
ΠΑΚΟΕ , Δευτέρα, 19 Ιανουάριος 2009

Ο Σύλλογος Φοιτητών Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στα πλαίσια της προσπάθειάς του να ενημερωθεί για τα νέα χωροταξικά δρώμενα της χώρας, πραγματοποίησε ημερίδα τη Παρασκευή 16 Ιανουαρίου στο αμφιθέατρο της Σχολής στο Βόλο με θέμα: "Το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ".

Το ΠΑΚΟΕ, πρωτοπόρο σε δράσεις για τις ΑΠΕ και την Ενέργεια έδωσε το παρόν στην ημερίδα στην οποία μίλησε ο Πρόεδρος του Δρ. Γεωλόγος - Χημικός καθηγητής Π. Χριστοδουλάκης.

Κύριος ομιλητής ήταν ο κ. Ι. Ασημακόπουλος, μελετητής Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ. Στην εισήγησή του δέχτηκε πως δεν υπήρξαν στοιχεία για να μπορέσει να τεκμηριώσει τις αρχές και την κανονιστική εφαρμογή του Σχεδίου. Παίρνοντας λοιπόν ως δεδομένα τις εμπειρίες από την εφαρμογή των ΑΠΕ σε ξένα κράτη (Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία), και τις εμπειρίες από τις εφαρμογές σε εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων (Κύθνος, Σαμοθράκη, Γαύδος), ανέπτυξε ένα Σχέδιο που ναι μεν είχε αποκλειστικές παρεμβάσεις και δημιουργούσε πλαίσιο λειτουργίας ΑΠΕ σε εθνικό επίπεδο, αλλά δεν είναι μια συντονισμένη ενέργεια με τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ). Με αποτέλεσμα να έχει πάλι η κεντρική εξουσία τον αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση τοπικής πολιτικής για τις ΑΠΕ.

Αυτό βέβαια δείχνει την αλαζονεία της εξουσίας σε κεντρικό επίπεδο. Τη στιγμή που οι τοπικές κοινωνίες - κοινωνίες πολιτών - δεν έχουν καμιά μα καμιά συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων. Ο τοπικός χαρακτήρας (toping) δεν έχει καμιά εφαρμογή στην προκειμένη περίπτωση. Γι' αυτό το Σχέδιο αυτό κατέληξε σε μεγάλα Αιολικά Συστήματα, τα οποία είναι ταυτόσημα με τα μεγάλα ενεργειακά συστήματα του φυσικού αερίου, κάρβουνου, λιγνίτη ή βιομάζας. Βέβαια δεν έχει καμιά σχέση η μορφή των ΑΠΕ με την πυρηνική ενέργεια από ορυκτά καύσιμα. Παράλληλα, δεν δίνει την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των ΑΠΕ, με αποτέλεσμα να συζητάμε ποτέ με κριτήρια την οικονομική και προσωρινή λειτουργία ΑΠΕ. Για εμάς αυτό είναι απαράδεκτο και δε συνάδει με την ισόρροπη, βιώσιμη και αειφόρα ανάπτυξη.

Στη συνέχεια ο σύμβουλος του ΥΠΕΧΩΔΕ για τις ΑΠΕ, καθηγητής κ. Δ. Οικονόμου και ο αντιπρόεδρος του ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παν. Παπασταματίου, αναφέρθηκαν στο Σχέδιο τονίζοντας και οι δυο πως τα θετικά είναι περισσότερα από τα αρνητικά στοιχεία.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ καθηγητής κ. Παν. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε σε διάφορα γεγονότα τα οποία καταδεικνύουν την πραγματική εικόνα της σημερινής υποβάθμισης του περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Εξαιτίας της κακά σχεδιασμένης λειτουργίας των ΑΠΕ που απέδειξε αρκετές φορές (γεωθερμία Μήλου, εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών στη Σαμοθράκη, ανυπαρξία μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε αρκετά αιολικά πάρκα) την ανισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ αιολικής και ηλιακής - φωτοβολταϊκα συστήματα (80% αιολική - 10% ηλιακή).

Ο κ. Χριστοδουλάκης καυτηρίασε επίσης τον κατακερματισμό της πολυνομίας και την ανυπαρξία ειδικών κριτηρίων για την ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Οι φοιτητές του Τμήματος σε αρκετές ερωτήσεις τους προς τους ομιλητές έδειξαν ότι συμμετείχαν ουσιαστικά και είχαν προβληματιστεί για τις ανασταλτικές διαδικασίες της εφαρμογής του σχεδίου.

Το ΠΑΚΟΕ πιστεύει πως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι μονόδρομος για το μέλλον στη χώρα μας ισόρροπης περιβαλλοντικής ανάπτυξης. Τα όποια Σχέδια πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας των πολιτών, όπου θα πρέπει πρωτίστως να ενημερώνεται αντικειμενικά.

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ είναι πλέον τρόπος ζωής 

Από το Γραφείο Τύπου
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
PANHELLENIC CENTRE OF ECOLOGICAL RESEARCHES
Πτολεμαίων 1, 116 35 Παγκράτι (Αθήνα), Tηλ.: 210 8100805 , Fax: 210 81000802, e-mail:
pakoe@tee.gr
Members of: United Nations Environment PROGRAM - ECOROPA - IUCN - IFOAM

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 98 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57581963
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.