Νέα καταστροφή στις εκβολές του ποταμού στο Στόμιο Ιερ |
|
|
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. -
Νομός Λασιθίου
|
Κ.Π.Ε. Ιεράπετρας
,
Κυριακή, 18 Ιανουάριος 2009
|
Με
αναφορά του το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας καταγγέλλει
την καταστροφή του οικοσυστήματος στις εκβολές του ποταμού στο Στόμιο
Ιεράπετρας από ιδιοκτήτη παρακείμενης κατοικίας με μεγάλα χωματουργικά
μηχανήματα. Όπως επισημαίνεται στην αναφορά, δεν είναι δυνατόν οι
εκπαιδευτικοί να διδάσκουν στα παιδιά για τη σπουδαιότητα των υγροτόπων
ενώ άλλοι πολίτες γίνονται αρνητικό παράδειγμα προβαίνοντας σε
καταστροφές, μηδενίζοντας το παιδαγωγικό έργο.
Η αναφορά:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠ. ΕΘΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣ/ΤΩΝ ΠΕΡΙΦ. Δ/ΝΣΗ Π&Δ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ Ταχ. Κωδ.: 72200 Ιεράπετρα Πληροφορίες: κ. Π. Δασκαλάκης Τηλ.: 2842 0 23103 Φαξ: 2842 0 23160 Email: mail@kpe-ierap.las.sch.gr Site: http://kpe-ierap.las.sch.gr
Ιεράπετρα: 14/01/2009 Αρ. Πρωτ.: 10 ΠΡΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ ΚΟΙΝ: ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ Ταχ. Δ/νση: Οδυσσέα Ελύτη
ΘΕΜΑ: Καταστροφική παρέμβαση στις εκβολές του ποταμού στο Στόμιο Ιεράπετρας
Πριν λίγες ημέρες, θέλοντας να «εορτάσει» έτσι τις ¶γιες Ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ιδιοκτήτης παρακείμενης κατοικίας στις εκβολές του ποταμού στο Στόμιο Ιεράπετρας (είναι γνωστό το όνομά του στη Νομαρχιακή Αρχή), με παρέμβασή του, με μεγάλα μηχανήματα έργων, επέφερε ολική καταστροφή της βλάστησης και της όποιας ζωής φιλοξενούνταν σε αυτή, ενώ ταυτόχρονα καταστράφηκε ο πυθμένας του ποταμού και όλη η διαμόρφωση της εκβολής του.
Η προστασία των υγροτόπων ρυθμίζεται από διεθνείς συμβάσεις, οδηγίες τις Ε.Ε αλλά και από τους νόμους 1650/86 και 1739/87. Επίσης, μέτρα προστασίας τους προβλέπονται από τον αλιευτικό και δασικό κώδικα, καθώς και τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που ρυθμίζουν τα όρια και τις χρήσεις των υγροτόπων.
Κοντά στην Ιεράπετρα, υπάρχει η προστατευόμενη περιοχή των εκβολών του ποταμού του Στόμιου, που μαζί με τους υγρότοπους της τεχνητής λίμνης των Μπραμιανών Ιεράπετρας και του Αλμυρού ποταμού του Αγίου Νικολάου, είναι καταχωρημένοι στον κατάλογο των βιοτόπων της χώρας. Στις εκβολές, του εν λόγω ποταμού, ΥΠΗΡΧΕ (!) πυκνή βλάστηση και ανάλογες ποσότητες τροφής για τα πουλιά, οπότε δημιουργούνταν οι προϋποθέσεις για φωλεοποίηση μεγάλου αριθμού πουλιών και ιδιαίτερα σημαντικού αριθμού βαλτόπαπιας και φαλαρίδας.

Ο Νομάρχη Λασιθίου, κ. Παπατσάκωνας το 1998, μετά από καταγγελία της περιβαλλοντικής ομάδας του ΤΕΕ Ιεράπετρας, με άμεση παρέμβασή του και με εντολή που έδωσε προς την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου και τις Λιμενικές Αρχές, σταμάτησε αυθαίρετες πράξεις παρακείμενων ιδιοκτητών, που προσπάθησαν να καταπατήσουν με μπάζωμα τον υγρότοπο και ο οποίος σώθηκε από ολοκληρωτική καταστροφή της πλούσιας βλάστησής του. Ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου, τότε, υποχρεώθηκε να το περιφράξει, να απομακρύνει τα μπάζα υπό την απειλή ότι θα πλήρωνε μεγάλο χρηματικό πρόστιμο, αν δεν το έπραττε.

Ο Υγρότοπος, τότε, σώθηκε!
Το 2001, όμως, με επέμβαση του Δήμου Ιεράπετρας, καταστράφηκε η βλάστηση του Υγρότοπου, στα πλαίσια καθαρισμού των ρυακιών. Ο τότε αντιδήμαρχος, ζήτησε δημόσια συγνώμη, διότι όπως εξήγησε δεν γνώριζε ότι οι εκβολές είναι υγρότοπος και προστατεύεται.
Πριν λίγους μήνες και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2008, η Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας, με ανακοίνωσή της, αναφέρθηκε στη βιολογική σημασία του υγρότοπου και κατήγγειλε την υποβάθμισή του από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, καλώντας τους υπεύθυνους να λάβουν μέτρα προστασίας του.
Μετά από όλες τις προαναφερόμενες παρεμβάσεις, η βλάστηση, αποκαταστάθηκε, αντέχοντας ακόμη και στα σφοδρά πλημμυρικά φαινόμενα που είχαμε στις αρχές Δεκέμβρη στην περιοχή μας και έτσι παρατηρήθηκε εκ νέου φωλεοποίηση στις εκβολές. Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας είχε καταγράψει από μακροσκοπική έρευνα τουλάχιστον τέσσερεις (4) φωλιές φαλαρίδων. Στη φωτογραφία διακρίνονται φαλαρίδες στις εκβολές του ποταμού.

Δυστυχώς, πριν λίγες ημέρες, θέλοντας να «εορτάσει» έτσι τις ¶γιες Ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, συγκεκριμένος ιδιοκτήτης, με νέα παρέμβαση, με μεγάλα μηχανήματα έργων προχώρησε στην ολική καταστροφή της βλάστησης και της όποιας ζωής φιλοξενούνταν σε αυτή, ενώ ταυτόχρονα καταστράφηκε ο πυθμένας του ποταμού και όλη η διαμόρφωση της εκβολής. Ο λόγος, μάλλον, για να καταπατήσει μέρος των εκβολών του ποταμού, όπως φαίνεται από σύγκριση παλαιότερων με πρόσφατες φωτογραφίες.


Η διαμόρφωση των ρεμάτων είναι ευθύνη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση γνωρίζει τη σημασία του υγρότοπου. Επίσης, γνωρίζει τον εν λόγω «δράστη», θα περιμένουμε την αντίδρασή της, όπως θα περιμένουμε και την αντίδραση των φορέων στους οποίους απευθύνεται το έγγραφο.
Δεν είναι δυνατόν, εμείς οι εκπαιδευτικοί που ασχολούμαστε με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, να σχεδιάζουμε προγράμματα για τον κύκλο του νερού και τους υγροτόπους της περιοχής μας, να τους επισκεπτόμαστε μαζί με τους μαθητές που παρακολουθούν τα εν λόγω προγράμματα, να διδάσκουμε στα παιδιά μας ότι πρέπει σαν αυριανοί πολίτες να διαχειρίζονται ορθολογικά το περιβάλλον και ο καθένας, να παρέχει ανενόχλητα και χωρίς συνέπειες, διαφορετικού είδους αγωγή, μηδενίζοντας, έτσι, το δύσκολο παιδαγωγικό μας έργο και να προβαίνει σε τέτοιου μεγέθους καταστροφές.
Θα σας παρακαλούσαμε να μας ενημερώσετε, για τις ενέργειές σας, ώστε οι όποιες διαδικασίες γίνουν και τα όποια αποτελέσματα, να ενταχθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία, των προγραμμάτων μας, προς αγωγή των μαθητών μας.
Ο Υπεύθυνος του Κ.Π.Ε. Ιεράπετρας ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ 1. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου, Νομάρχη Λασιθίου, κ. Αναστασάκη 2. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου, Αντινομάρχη Λασιθίου, κ. Πρατσίνη 3. Δήμο Ιεράπετρας, Δήμαρχο Ιεράπετρας, κ. Μαστοράκη 4. Δήμο Ιεράπετρας, Αντιδήμαρχο Ιεράπετρας, κ. Ψαρουδάκη 5. Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου 6. Λιμεναρχείο Ιεράπετρας 7. Πολεοδομία Ιεράπετρας, Προϊστάμενο 8. Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων 9. Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία 10. WWF Ελλάς 11. Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή 12. Πανεπιστήμιο Κρήτης, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, κ. Μυλωνά 13. Σώμα Ελεγκτών Περιβάλλοντος, Νότιας Ελλάδας 14. Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας 15. Δίκτυο «ΟΙΚΟΚΡΗΤΗ» 16. ΜΜΕ Ν. Λασιθίου
ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ 1. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΕΠΕΔ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ 2. ΟΛΑ ΤΑ ΚΠΕ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ 3. ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ 4. ΠΕΕΚΠΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
. ecocrete.gr . |
Τελευτ. ενημέρωση ( Κυριακή, 18 Ιανουάριος 2009 )
|
|