ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Σάββατο 10 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Απάντηση του ΥΠΕΧΩΔΕ για τον κίνδυνο εγκατάστασης νέω Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Πυρηνικά
Σ.Ε.ecocrete , Παρασκευή, 16 Ιανουάριος 2009


Η απάντηση του ΥΠΕΧΩΔΕ στην ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ & Ανάπτυξης ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ ν. Ηρακλείου κ. Μανόλης Σοφ. Στρατάκης με αφορμή τις πρόσφατες πληροφορίες για την πρόθεση εγκατάστασης πυρηνικών σταθμών στις γειτονικές με την Ελλάδα χώρες και μάλιστα σε περιοχές κοντά στα σύνορα με τη χώρα μας.

Διαβάστε παρακάτω την ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Στρατάκης, και την απάντηση του ΥΠΕΧΩΔΕ.


ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΠΕΧΩΔΕ
2) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Αποτροπή εγκατάστασης νέων πυρηνικών σταθμών.

Στην εποχή μας που έχουν βελτιωθεί οι τεχνικές αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αέρας, ήλιος) ιδιαίτερα για τη χώρα μας και τις άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που τις έχουν σε πλήρη επάρκεια, η προσφυγή στην πυρηνική ενέργεια είναι εντελώς αδικαιολόγητη.

Επειδή όπως επισημαίνει το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις προσχηματικές επικλήσεις και τις επιδιώξεις πολλών χωρών στην -ήδη εύφλεκτη- περιοχή μας, να εγκαταστήσουν πυρηνικούς ενεργειακούς σταθμούς.

Επειδή πολλές οργανώσεις όπως, το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων, η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία κατά της Πυρηνικής και Βιομηχανικής απειλής και το διεθνές Δίκτυο Mediterranean No Nuclear Neighborhood MN3, αναγνωρίζουν τους κινδύνους από την αναβίωση της πυρηνικής ενέργειας ζητούν την παρέμβαση όλων για τα θέματα που αφορούν την πυρηνική απειλή.

Επειδή δεν έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών και με την διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων γιΆ αυτό και καμιά ασφαλιστική εταιρεία δεν ασφαλίζει πυρηνικά εργοστάσια.

Επειδή είναι εύλογες οι ανησυχίες των κατοίκων της χώρας μας,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Αν προτίθεται να αναλάβουν πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο εκφράζοντας την ανησυχία των κατοίκων της χώρας μας για να αποτραπεί η εγκατάσταση νέων πυρηνικών σταθμών στην περιοχή.

18-12-2008
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης


Απάντηση Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων

Η απάντηση που απέστειλε το ΥΠΕΧΩΔΕ στον συγκεκριμένο κοινοβουλευτικό έλεγχο, μεταξύ άλλων αναφέρει:
"Τα στοιχεία που διαθέτει το ΥΠΕΧΩΔΕ, αναφέρονται στην κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε της Βουλγαρίας και σε καμία άλλη χώρα των Βαλκανίων. Εκτιμώντας τη σοβαρότητα του θέματος, όσον αφορά τις διασυνοριακές επιπτώσεις από δραστηριότητα του είδους αυτού, το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει ήδη απευθυνθεί στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών (το οποίο αποτελεί και κομβικό σημείο στον δικτυακό τόπο της Σύμβασης Espoo), ζητώντας την ενεργοποίηση των διατάξεων της Σύμβασης.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών ζήτησαν από τη Βουλγαρία την εφαρμογή της διαδικασίας του άρθρου 3 παρ. 7 "Κοινοποίηση της Espoo του ΟΗΕ για παροχή επαρκών πληροφοριών και έναρξη συζητήσεων σχετικά με πιθανότητα να υπάρξουν σημαντικές δυσμενείς επιιπτώσεις από μια προτεινόμενη δραστηριότητα, που αναφέρεται στο παράρτημα Ι".

Η βουλγαρική πλευρά απαντώντας στο αίτημα της χώρας μας, επεσήμανε ότι δεν πρέπει να αναμένονται κανενός είδους διασυνοριακές επιπτώσεις στο περιβάλλον της Ελλάδας δεδομένου ότι τόσο το Κοζλοντούι, όπου βρίσκεται ο παλαιός πυρηνικός σταθμός όσο και το Μπέλενε, όπου σχεδιάζεται η κατασκευή του νέου, δεν βρίσκονται κοντά στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα αλλά στο βόρειο άκρο της χώρας στα σύνορα με τη Ρουμανία.

Τα θέματα αυτά παρακολουθούνται από το υπουργείο Εξωτερικών".

Να σημειωθεί ότι τη σύμβαση Espoo του ΟΗΕ έχουν κυρώσει οι Ρουμανία, Βουλγαρία και Αλβανία, η FYROM έχει προσχωρήσει στη σύμβαση, η Σερβία δεν έχει κυρώσει τη σύμβαση, ενώ η Τουρκία δεν έχει υπογράψει, κυρώσει, αποδεχθεί, εγκρίνει ή προσχωρήσει στη σύμβαση αυτή.


Σ.Ε.ecocrete

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Παρασκευή, 16 Ιανουάριος 2009 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 85 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58263277
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:



ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!



Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.