ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Έχουμε σοβαρούς λόγους να στραφούμε στη χορτοφαγία; Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Διατροφή
Σ.Ε.ecocrete , Σάββατο, 10 Ιανουάριος 2009


Γιατί να γίνεις χορτοφάγος από σήμερα;

Το κίνημα της χορτοφαγίας έχει ρίζες από πολύ παλιά. Ο Ιπποκράτης (5ος αι. π.Χ.) είχε πει: «Για δύο λόγους γίνεται κάποιος χορτοφάγος, για λόγους υγείας και για λόγους ηθικής». Πολύ αργότερα, ο Τολστόι χαρακτήρισε την χορτοφαγία ως κίνημα ηθικής επανάστασης. Στις μέρες μας με τα παγκόσμια οικολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης προστίθεται και ένας 3ος λόγος: το περιβάλλον. Τα επιχειρήματα των χορτοφάγων παρατίθενται παρακάτω και δίπλα οι πηγές από όπου έχουν προέλθει τα στοιχεία.

Η επιστήμη έχει δείξει ότι οι φυτοφάγοι υποφέρουν πολύ λιγότερο από μια μεγάλη αλυσίδα από ασθένειες (οι οποίες χτυπούν περισσότερο τους κρεατοφάγους) και ζουν πολύ περισσότερο. Η φυτοφαγία είναι μια ιδανική δίαιτα για όλους. Οι ιατρικές πηγές σε αυτά που αναφέρονται παρακάτω είναι από τις πιο έγκυρες στον κόσμο. Μερικές από αυτές: Βρετανική Ιατρική Ένωση, British Medical Association (BMA), Αμερικανική Διαιτιτική Ένωση, American Dietetic Association (ADA), Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, World Health organization (WHO) και Ψυχιατρική Επιτροπή Υπεύθυνης Φαρμακολογίας, Psychiatrists Committee for Responsible Medicine (PCRM).

Τι μπορεί να προσφέρει μια συνεπής και ισσοροπημένη χορτοφαγική δίαιτα. Επιχειρήματα για την αποφυγή της κρεατοφαγίας:

Προστασία. Η φυτοφαγία προσφέρει προστασία από διάφορες ασθένειες λόγω του χαμηλού επιπέδου κεκορεσμένου λίπους, χοληστερόλης και ζωικής πρωτεΐνης (ADΑ).

Λιγότερα εγκεφαλικά. Οι φυτοφάγοι έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από εγκεφαλικά επεισόδια που οφείλονται σε στεφανιαίες αρτηριακές ασθένειες (ΒΜΑ).

Καρδιακές ασθένειες (Νο 1 αιτία θανάτου). Στατιστικά, υπάρχουν πάρα πολύ λίγες πιθανότητες για έναν φυτοφάγο να πεθάνει από καρδιακές ασθένειες (ΡCRM).

Καλύτερη γέννα. Οι φυτοφάγοι έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να γεννήσουν εκτάκτως με καισαρικές τομές (ΡCRM).

Προσδόκιμο ζωής. Οι φυτοφάγοι συχνά ζουν περισσότερο και υποφέρουν πολύ λιγότερο από διάφορες χρόνιες ασθένειες (ADΑ).

Πρωτεΐνες. Οι φυτοφάγοι έχουν εξαιρετική υγεία. Η πρωτεΐνη δεν είναι γι αυτούς επιβαρυντικός παράγοντας (US Government).

Ψευδάργυρος. Τα επίπεδα ψευδάργυρου είναι φυσιολογικά στους φυτοφάγους (ADΑ).

Καταπολέμηση ασθενειών. Οι φυτοφάγοι έχουν πολύ λιγότερα ποσοστά παχυσαρκίας, στεφανιαίας καρδιακής νόσου, υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρκίνων, χολόλιθου και εντερικών ασθενειών (ΒΜΑ).

Καρκίνος (Νο 2 αιτία θανάτου). Τα ποσοστά καρκίνου στους φυτοφάγους είναι 25-50% λιγότερα (ΡCRM).

Φολικό οξύ, βιταμίνη Β12. 0ι φυτοφάγοι έχουν περισσότερη ποσότητα φολικού οξέως στο σώμα τους (ΒΜΑ).

Δηλητηριάσεις. 95% των τροφικών δηλητηριάσεων προέρχεται από το κρέας και τα ζωικά προϊόντα.

Αρτηρίες. Οι φυτοφάγοι έχουν επιτυχώς αναχαιτίσει και αποτρέψει σοβαρές στεφανιαίες αρτηριακές ασθένειες (ADΑ).

Πίεση. Η υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) είναι πολύ σπάνια σε φυτοφάγους (ΡCRM).

Η κρεατοφαγία είναι παράλογη. Τα ποσοστά πρωτεϊνών που ταΐζονται σε κοπάδια που προορίζονται για ανθρώπινη τροφή θα μπορούσαν να θρέψουν σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό της Ινδίας και της Κίνας - 2 δις ανθρώπους.

Αλτσχάιμερ. Νέες έρευνες αποδεικνύουν ότι η άνοια συνδέεται με κάποιες ουσίες που εντοπίζονται στο κρέας.

Σίδηρος. Οι φυτοφάγοι έχουν τόσες πιθανότητες να πάσχουν από αναιμία όσες και οι υπόλοιποι (ADA-BΜΑ).

Διαβήτης. Ο διαβήτης είναι πολύ σπάνιο να αποτελέσει αίτιο θανάτου σε φυτοφάγο (ADΑ).

Αντιοξειδωτικές ουσίες. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες προφυλάσσουν από περισσότερες από 60 ασθένειες και τις βρίσκουμε σε μεγαλύτερο βαθμό στα φρούτα και τα λαχανικά.

Χοληστερόλη. Η δίαιτα του φυτοφάγου μειώνει κατά πολύ τα επίπεδα χοληστερόλης. Η χοληστερόλη είναι στενά συνδεδεμένη με καρδιακές νόσους. Τα φρούτα και τα λαχανικά δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη (ΒΜΑ).

Οξείδωση. Οι οξειδώσεις που προκαλούν σοβαρές ασθένειες προέρχονται από το μαγειρεμένο κρέας και σχεδόν καθόλου από τα φυτά.

Τροφή για το μέλλον. Μόνο το 35% του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί να τραφεί με μια δίαιτα βασισμένη στο κρέας. Μια δίαιτα φυτοφαγίας μπορεί να τους θρέψει όλους και πολλούς παραπάνω (Sίr Crispin Tickell).

Κατανάλωση. Η κατανάλωση λαχανικών είναι πολύ περισσότερο αποδοτική από το να ταΐζεις ζώα για παραγωγή κρέατος (WHO).

Εξοικονόμηση. Χρειάζονται περίπου 10kg καλής ποιότητας φυτικής πρωτεΐνης -όπως σόγια- για να παραχθεί 1 kg ζωικής πρωτεΐνης.

Σπατάλες. Η ποσότητα σπόρων που χρειάζεται για να ικανοποιήσει την πείνα στη γη είναι 40 εκατομμύρια τόνοι. Η αντίσοιχη ποσότητα που χρειάζεται για να ταϊστούν τα ζώα που προορίζονται για ανθρώπινη τροφή μόνο στη Δύση είναι 540 εκατομμύρια τόνοι (United Nations).

Από το στόμα των μωρών... Το 90% της πρωτεΐνης που ταΐζεται στα ζώα που προορίζονται για ανθρώπινη τροφή στη Βρετανία, προέρχεται από φτωχές χώρες. Σε πολλές από αυτές τις χώρες τα παιδιά πεθαίνουν από υποσιτισμό.

Όξινη βροχή. Τα περιττώματα από τα ζώα που προορίζονται για ανθρώπινη τροφή αποτελούν μια σημαντική αιτία της ύπαρξης του φαινομένου της όξινης βροχής στην Ολλανδία και στο Βέλγιο (Wageningen University).

Παιδιά. Mια φυτική δίαιτα καλύπτει όλες τις διατροφικές ανάγκες των παιδιών, των βρεφών και των εφήβων (ADΑ-ΒΜΑ)

Ερημοποίηση. Οι έρημοι του πλανήτη επεκτείνονται κάθε χρόνο στο μέγεθος της Αγγλίας και Σκωτίας. Η βόσκηση των ζώων που εκτρέφονται για ανθρώπινη τροφή είναι η κύρια αιτία.

Αγροτική γη. Περισσότερο από 90% από όλη την αγροτική γη (στη Βρετανία) χρησιμοποιείται για να τραφούν ζώα που προορίζονται για ανθρώπινη τροφή. Χρειάζεται πολύ λίγη γη για την κάλυψη των αναγκών των φυτοφάγων (Reading University).

Τροπικά δάση. Τα δάση της βροχής καταστρέφονται για να βόσκουν τα βοοειδή που προορίζονται για ανθρώπινη τροφή. Με τη στραοφή στη φυτοφαγία θα σώζαμε 4 περίπου εκατομμύρια στρέμματα δάσους κάθε χρόνο (Cornell University).

Θαλάσσια οικοσυστήματα. Οι 17 σημαντικότερες για ψάρεμα θάλασσες στον κόσμο είναι στα πρόθυρα μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής λόγω του υπερβολικού ψαρέματος (United Nations).

Σπατάλη νερού. Για την καλλιέργεια ίσης ποσότητας λαχανικών χρειάζονται 95 λίτρα νερό ενώ για το τάισμα βοοειδών αντίσοιχης ποσότητας κρέατος χρειάζονται 19.737 λίτρα (University of California).

Χημικά. Κάθε χρόνο στη Βρετανία χρησιμοποιούνται πολύ μεγάλες ποσότητες παρασιτοκτόνων για τα ζώα που προορίζονται για ανθρώπινη τροφή. 50 από αυτά τα χημικά είναι ύποπτα για πρόκληση καρκίνου (Soil Association).

Τα εγκλωβισμένα ζώα που προορίζονται για ανθρώπινη τροφή αποτελούν δεύτερο μεγάλο κίνδυνο για τη μεταβολή της θερμοκρασίας παγκοσμίως (κλιματική αλλαγή) (SAFΕ).

Κρέας: Όχι και τόσο ηθικό... Εκατομμύρια μοσχάρια, αρνιά και γουρούνια έχουν τις αισθήσεις τους όταν τα σφάζουν. Τα μοσχάρια τα αποσπούν βίαια από τις μητέρες τους μια ή δύο μέρες μετά τη γέννηση τους. Τα αρσενικά συνήθως θανατόνονται.

Κακή... διατροφή. Περίπου 850 εκατομμύρια κοτόπουλα στο Ηνωμένο Βασίλειο ταΐζονται καθημερινά με αντιβιοτικά. 72 εκατομμύρια πεθαίνουν από διάφορες ασθένειες.

Τρόμος για τις γαλοπούλες. 25% αυτών των πουλιών βρίσκονται σε κατάσταση χρόνιου πόνου. Συνολικά αυτές αποτελούν το 70% των μεγάλων πουλιών που προορίζονται για ανθρώπινη τροφή.

Η σιωπή των αμνών. Το 20% των αρνιών πεθαίνουν από το κρύο, τον υποσιτισμό και διάφορες αρρώστιες.

Βιαιότητα. Το 80% των αβγών προέρχονται από κακοποιημένες κότες που είναι αιχμαλωτισμένες σε ένα κλουβί ανά πέντε (όχι μεγαλύτερο από έναν φούρνο μικροκυμάτων).

Βαρβαρότητα. Τα 4/5 από τα κοτόπουλα που τρέφονται για το κρέας τους έχουν σπασμένα κόκαλα, παραμορφωμένα πόδια κ.ά. από τις άσχημες συνθήκες που κρατούνται.

"Οικονομία χώρου". Πολλά πτηνοτροφεία έχουν πάνω από 50.000 πουλιά που για το καθένα διατίθεται χώρος όχι μεγαλύτερος από μία τηλεφωνική συσκευή.

Απελπισία. Οι περισσότερες πάπιες φυλακίζονται σε συνωστισμένα κλουβιά. Ποτέ δε βλέπουν το φως της ημέρας (και ποτέ δε θα κολυμπήσουν στο νερό).

Ζεματίζονται ζωντανά. Το 1/5 από τα κοτόπουλα έχουν τις αισθήσεις τους όταν ζεματίζονται ζωντανά για να αποβάλουν τα φτερά τους.

Μιζέρια. Η πεντάμηνη ζωή ενός γουρουνιού είναι τα χημικά, τα αντιβιοτικά, ο συνωστισμός, οι ασθένειες και η βρωμιά. Φυλακίζονται σε ένα μεταλλικό κλουβί, δεν μπορούν ούτε καν να γυρίσουν και τρελαίνονται από το στρες.

Κανένα έλεος. Το 24% των αγελάδων κυοφορούν όταν σφάζονται. Πολλές βρίσκονται κοντά στον τοκετό.

"Νόμιμος" ακρωτηριασμός. Το 75% των μικρών γουρουνιών έχουν τα δόντια τους σπασμένα και τις ουρές κομμένες χωρίς αναισθητικό.


Συμπέρασμα: Με τη φυτική διατροφή σώζονται και οι άνθρωποι και τα ζώα. Βελτίωσε την υγεία σου. Προστάτευσε το περιβάλλον. Τάισε τον κόσμο. Βάλε τέλος στον βασανισμό των ζώων.

Μερικές πηγές από το ελληνικό διαδίκτυο:

http://xortofagia.blogspot.com
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%BF%CF%86%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%B1
http://www.ecocrete.gr/index.php?option=content&task=view&id=1791
http://www.therapeia.gr/diatrofi/hortofagia
http://www.medlook.net/article.asp?item_id=487
http://nettergr.typepad.com/veg
http://vegan.thisblueplanet.net/forum/index.php
http://www.sos.org/greek/Vegeterian.htm

Επιμέλεια: Α.Π.(Σ.Ε.ecocrete)



.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Παρασκευή, 16 Ιανουάριος 2009 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 62 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57107072
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:



ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!



Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.