ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Παρασκευή 02 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Οι νέοι μας και αυτοί οι γνωστοί-άγνωστοι Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Μανόλης Βουτυράκης , Τετάρτη, 17 Δεκέμβριος 2008

(Ήθελε λέει ν' ναι λεύτερος, σκοτώστε τον )
Ν. Καζαντζάκης

Τούτες τις παράξενες μέρες, χιλιάδες νέα παιδιά ξεχύθηκαν στους δρόμους των πόλεων της χώρας και σπάνε ότι βρουν μπροστά τους. Δεν μιλάμε βέβαια γι' αυτούς που περίμεναν την ευκαιρία για να λεηλατήσουν και να επιδοθούν σε ένα πλιάτσικο χωρίς προηγούμενο, χωρίς η αστυνομία να κάνει και τίποτα ιδιαίτερο. Μιλάμε για τα χιλιάδες παιδιά που βγήκαν στους δρόμους για να "χτυπηθούν" με το "κατεστημένο", να σπάσουν τις τράπεζες που εκφράζουν την "πλουτοκρατία" και να κάψουν τα κτίρια της "εξουσίας". Και όλοι αυτοί δεν είναι οι γνωστοί "κουκουλοφόροι" που κάνουν την Αθήνα άνω κάτω. Και οι οποίοι βεβαίως είναι οι γνωστοί-άγνωστοι της αστυνομίας. Είναι χιλιάδες παιδιά 14 και 15 χρόνων. Και αυτό κάνει δύσκολη την εκτίμησή μας.

Η αφορμή του ξεσηκωμού, η εγκληματική πράξη, ενός αστυνομικού. Οι αιτίες πολλές. Είναι η συσσώρευση άλυτων προβλημάτων που μας καλούν να ασχοληθούμε ιδιαίτερα και να βοηθήσουμε στην επίλυσή τους. Έργο, φυσικά δύσκολο και υπεύθυνο. Αλλά και με το δικαίωμα που μας παρέχει η ιδιαίτερη ενασχόληση ως εκπαιδευτικών και η καθημερινή επαφή επί χρόνια μαζί τους, μας επιτρέπεται να σκιαγραφήσουμε, το οξύ πρόβλημα της νεότητας.

Πριν προχωρήσουμε, ας αφουγκραστούμε την κραυγή αγωνίας των νέων αυτών παιδιών, όπως αυθόρμητα αποτυπώθηκε χειρόγραφα σ' ένα χαρτί κατά την διάρκεια της κηδείας του ΑΛΕΞΗ:
"Θέλουμε έναν καλύτερο κόσμο βοηθήστε μας. Δεν είμαστε τρομοκράτες, "κουκουλοφόροι", "γνωστοί-άγνωστοι", είμαστε τα παιδιά σας! Αυτοί, οι γνωστοί -άγνωστοι κάνουμε όνειρα-μη σκοτώνετε τα όνειρά μας. Έχουμε ορμή -μη σταματάτε την ορμή μας : "ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ. Κάποτε ήσασταν νέοι κι εσείς. Τώρα κυνηγάτε το χρήμα, νοιάζεστε μόνο για τη "βιτρίνα", παχύνατε, καραφλιάσατε, "ΞΕΧΑΣΑΤΕ". Περιμέναμε να μας υποστηρίξετε. Περιμέναμε να ενδιαφερθείτε, να μας κάνετε μια φορά και εσείς περήφανους. "ΜΑΤΑΙΑ". Ζείτε ψεύτικες ζωές, έχετε σκύψει το κεφάλι, έχετε κατεβάσει τα παντελόνια και περιμένετε τη μέρα που θα πεθάνετε.Δε φαντάζεστε, δεν ερωτεύεστε, δεν δημιουργείται! Μόνο πουλάτε και αγοράζετε. ΑΓΑΠΗ ΠΟΥΘΕΝΑ -ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥΘΕΝΑ- Που είναι οι γονείς; Που είναι οι καλλιτέχνες; Γιατί δεν βγαίνουν έξω να μας προστατέψουν; "Μας σκοτώνουν! βοηθήστε εμάς τα παιδιά"
Υ.Γ. : Μη μας ρίχνετε άλλα δακρυγόνα. ΕΜΕΙΣ κλαίμε και από μόνοι μας...

Όλα αυτά γίνονται σε μια περίοδο που ο καπιταλισμός διέρχεται μια σοβαρή οικονομική κρίση, αποτέλεσμα κυρίως πολιτικών των πιο "άγριων" μορφών του, έτσι όπως διαμορφώθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες, σε πολλές χώρες της δύσης και τώρα έχουν εισβάλει στις χώρες του καταρρεύσαντος "υπαρκτού σοσιαλισμού".
Ένας καπιταλισμός που εξύμνησε τον υπερκαταναλωτισμό, που αγιοποίησε και προώθησε το κυνήγι της "επιτυχίας" με κάθε μέσον, που μετάτρεψε σε αξίες το "γκλαμούρ" και το "γυαλιστερό". Υπερχρέωσε τα νοικοκυριά με στεγαστικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Έδινε ασύστολα εορτοδάνεια και διακοποδάνεια ώστε να γευτεί ο καθένας τις "ηδονές" του καπιταλισμού. Του έλεγε απλά, έλα μπορείς να ζήσεις το όνειρο. Και τον καταχρέωνε για μια ζωή. Και ταυτόχρονα τον "έδενε στο σύστημα" για μια ζωή. Αυτός είναι όμως ο καπιταλισμός και ο καθένας ας πρόσεχε θα πει κάποιος.

Την ίδια στιγμή τα πανεπιστήμια βγάζουν χιλιάδες άνεργους ανεκπαίδευτους και ανειδίκευτους. Τα σχολεία έχουν μετατραπεί σε χώρους όπου τα παιδιά απλά πάνε γιατί είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση. Η εκπαίδευση τους, έχει ανατεθεί στα φροντιστήρια που δεν μπορεί να τα αποφύγει ούτε ο καλύτερος μαθητής,.Ύστερα έρχεται η τηλεόραση. Καθημερινές αρλούμπες και σαπουνόπερες, όταν δεν έχει ποδόσφαιρο.
Όλα αυτά δεν "χωνεύονται" εύκολα από τα παιδιά. Μπορεί ο πατέρας και η μητέρα τους, να έχουν δεσμεύσεις του δανείου, το ενοίκιο, τις υποχρεώσεις και όλα αυτά να τους φοβίζουν, να τους "εγκλωβίζουν". Και ψηφίζουν όπως ψηφίζουν, συμπεριφέρονται, όπως συμπεριφέρονται. Τα παιδιά όμως θέλουν να διαφοροποιηθούν από τους γονείς τους. Και με την πρώτη ευκαιρία θέλουν να αντιδράσουν. Να κάνουν κάτι. Και κάτω από ορισμένες συνθήκες θα σπάσουν και βιτρίνες. Γιατί το σύστημα αξιών που τους διδάσκουμε, διαπιστώνουν ότι είναι ψεύτικο. Και θέλουν να το χτυπήσουν, να το πολεμήσουν. Με τον τρόπο θεωρεί ότι τα βάζει με το "κατεστημένο", που πίνει το αίμα του πατέρα του, που δεν του δίνει ευκαιρίες, που τον περιορίζει. Και βλέπει αυτό γιατί δεν υπάρχει κάτι άλλο.

Το ερώτημα που μπαίνει αβίαστα εδώ είναι αν οι νέοι μας είναι αγνοί ή "διεφθαρμένοι". Η απάντηση είναι κατηγορηματική : οι νέοι μας είναι άδολοι και αυτό τα λέει όλα. Ποια άλλη αρετή θα ζητούσαμε από ένα άδολο άνθρωπο; Kαμμία.
Δεν χρειάζεται.
Παρόλα αυτά είναι ένα πρόβλημα πάντα. Το μεγάλο αυτό πρόβλημα ενοχλεί και στενοχωρεί τους "βολεμένους", και παροπλισμένους, ως προς τα ιδανικά, αυτούς που δεν έχουν πια το κουράγιο για αγώνες, για ανατάσεις και εξάρσεις και που με αρκετές υποχωρήσεις σταθεροποιούνται στο χώρο της απραξίας και της ηγεμονίας.

Φυσικά οι μεγάλοι, βλέπουν, αισθάνονται, και κατανοούν ότι παραβιάζουν αρκετές φορές την συνείδησή τους για να επιτύχουν μεγαλύτερη εδραίωση. Από το σημείο αυτό αρχίζει η αντιδικία, το χάσμα των γενεών, ο πόλεμος με τους νέους. Γιατί οι νέοι ουδέποτε σκέφτηκαν να δεχτούν ή να συγχωρήσουν, έστω τις υποχωρήσεις και τις προσδοκίες των μεγάλων. Και αρχίζουν να καταφέρονται, να μέμφονται και να καταλογίζουν ευθύνες. Τούτη η ενέργεια των νέων γίνεται εφιαλτική. Τόσο περισσότερο όσο τα ολισθήματα των μεγάλων είναι συνθετότερα. Και αντί να γίνει διόρθωση και συμμόρφωση, αρχίζει αγώνας κατά των νέων, που είναι ένα αδυσώπητο μάτι το οποίο παρακολουθεί τις πράξεις των μεγάλων και φέρνει στο παρασκήνιο κάθε αθέμιτο.

Τι είναι, όμως, εκείνο που φταίει και δημιουργεί το χάσμα; Πώς αποδεικνύεται η διάσταση ανάμεσα στους νέους και τους ώριμους;
Από την προηγούμενη ανάλυση έγινε φανερό, ότι από τους ώριμους λείπει η αντοχή για επιτέλεση του σωστού και έντιμου. Θεωρητικά όμως, σίγουρα αρέσκονται στο σωστό. Μα οι νέοι δεν τους συγχωρούν μόνο το "θεωρητικά". Θέλουν έργα, όχι λόγια. Έτσι οι ώριμοι, για να αποφύγουν τα οδυνηρά αποτελέσματα αυτού του ανελέητου ελέγχου των νέων, προσπαθούν να τους "φιμώσουν" με κάθε τρόπο. Συνήθως μετέρχονται ύπουλες μεθόδους. Γίνονται ιεροκήρυκες ιδεών και ιδανικών που οι ίδιοι ουδέποτε υπηρετούσαν.

Όσον αφορά τώρα τα πολιτικά κόμματα στον ένα ή στον άλλο βαθμό έχουν μείνει στάσιμα εδώ και δεκαετίες, έχουν μετατραπεί σε γραφειοκρατικές καρικατούρες. Οι μηχανισμοί τους έχουν βολευτεί, είτε στον κρατικό μηχανισμό είτε στις κρατικές ενισχύσεις. Τα μαζικά όργανα, από την ΓΣΕΕ έως τον τελευταίο πολιτιστικό σύλλογο, έχουν μετατραπεί σε κομματικές σφραγίδες. Μιλάνε μια ξύλινη γλώσσα, ο πολιτικός λόγος δεν γίνεται κατανοητός από τους νέους. Αναλώνονται σε έναν άγονο ανταγωνισμό μεταξύ τους, χωρίς να εμπνέουν και να δίνουν κάποια πειστική προοπτική στη νέα γενιά. Ο πνευματικός μας κόσμος φαίνεται "κουρασμένος", έχει χάσει την έμπνευσή του, έχει βουλιάξει στους αναπαυτικούς καναπέδες της προσοδοφόρας μεταπολίτευσης.

Και επειδή το θέμα είναι ανεξάντλητο, προσυπογράφω την λαϊκή θυμοσοφία που αναφέρει : "Όταν οι νέοι φωνάζουν κάτι συμβαίνει, κάτι δεν πάει καλά".

Μανόλης Βουτυράκης
Φυσικός Περιβ/γος

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 66 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56167738
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.