ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Απογοητευτική η στάση των αρχηγών κρατών της ΕΕ για το Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Κλίμα
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS , Τετάρτη, 17 Δεκέμβριος 2008

Στα χέρια του Ευρωκοινοβουλίου την Τετάρτη η διάσωση της αξιοπιστίας και πρωτοπορίας της ευρωπαϊκής πολιτικής για το κλίμα

Η πρωτοπορία και η αξιοπιστία της ΕΕ στην παγκόσμια προσπάθεια για την προστασία του κλίματος δέχτηκε ένα καταστροφικό χτύπημα την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου. Η απόφαση των αρχηγών κρατών για το "Ενεργειακό-Κλιματικό Πακέτο" δεν είναι παρά μια άτακτη υποχώρηση ακόμα και σε σχέση με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πολύ περισσότερο εκείνες του Ευρωκοινοβουλίου. Ουσιαστικά ήταν μια συμφωνία πάνω στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή 27 κυβερνήσεων που ήθελαν πάνω από το κλίμα να προστατέψουν τη σημερινή ξεπερασμένη μορφή και τεχνολογία των τομέων ηλεκτρισμού τους και τις ενεργοβόρες βιομηχανίες τους.

Σε μια περίοδο που οι επιστήμονες τονίζουν πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο καθυστέρησης και που η αλλαγή στην κυβέρνηση των ΗΠΑ δημιούργησε ελπίδες, η ΕΕ έπρεπε να ηγηθεί με το παράδειγμά της σε μια πανανθρώπινη εκστρατεία για την προστασία του κλίματος. Ταυτόχρονα, η ΕΕ θα μπορούσε να δείξει το δρόμο για έξοδο από την οικονομική κρίση με μια ουσιαστική και μαζική προώθηση πράσινων επενδύσεων που θα έστρεφε τις οικονομίες σε μια βιώσιμη κατεύθυνση και θα δημιουργούσε εκατομμύρια πράσινες θέσεις εργασίας. Οι εθνικές κυβερνήσεις όμως και οι ηγέτες τους φάνηκαν εντελώς ανεπαρκείς και άτολμοι για κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με την απόφασή τους, βιομηχανίες που "είναι εκτεθειμένες στο διεθνή ανταγωνισμό" θα συνεχίσουν να λαμβάνουν δωρεάν τα δικαιώματα για τις εκπομπές που πραγματοποιούν. Το ίδιο θα συμβαίνει εν μέρει και για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, παρόλο που αυτές δραστηριοποιούνται εντός εθνικών συνόρων. Με την εξέλιξη αυτή οι ρυπογόνες εγκαταστάσεις θα λαμβάνουν μια μορφή επιχορήγησης αντί να τιμωρούνται οικονομικά ώστε να έχουν κίνητρο για καθαρότερες επενδύσεις. Η αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέβλεπε πώληση του συνόλου δικαιωμάτων για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ήδη από το 2013 και σταδιακά για όλες τις βιομηχανίες μέχρι το 2020.

Παράλληλα, η απόφαση είναι θολή και αβέβαιη σχετικά με την προτεινόμενη δέσμευση της ΕΕ για πιο φιλόδοξο στόχο μείωσης εκπομπών (30%) εφόσον προκύψει αντίστοιχη παγκόσμια συμφωνία. Είναι φανερό πως η εξέλιξη αυτή δείχνει την απουσία αποφασιστικότητας από μεριάς της ΕΕ και υπονομεύει τη φιλοδοξία των διεθνών διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη για την παγκόσμια συμφωνία που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Η απόφαση όμως που πραγματικά δίνει καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία και αποφασιστικότητα της κλιματικής πολιτικής της ΕΕ είναι αυτή που επιτρέπει στα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν πιστωτικά μόρια από έργα εκτός της ΕΕ για μέχρι και το 67% των μειώσεων εκπομπών που έχουν αναλάβει. Αυτό από μόνο του καθιστά εικονικό τον πολυδιαφημισμένο στόχο 20% για μείωση των εκπομπών της ΕΕ καθώς ένα σημαντικό τμήμα αυτών θα πραγματοποιηθεί χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Υπενθυμίζουμε πως η βαρυσήμαντη Έκθεση των χιλιάδων επιστημόνων του Διακυβερνητικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή κατέληγε πως για να έχουμε κάποια βεβαιότητα να αποφύγουμε καταστροφική αποσταθεροποίηση του κλίματος, οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να μειώσουν τις εγχώριες εκπομπές τους κατά 25-40% το 2020 και επιπρόσθετα σε αυτές, οι αναπτυσσόμενες χώρες να μειώσουν τις δικές τους κατά 15-30% σε σχέση με τα σενάρια αναμενόμενων εξελίξεων (business as usual).

Την Τετάρτη το Ευρωκοινοβούλιο καλείται να τοποθετηθεί πάνω στην τελική πρόταση. Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS πιστεύει πως πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία το Κοινοβούλιο να εξασκήσει την όποια δύναμή του και να περισώσει οτιδήποτε είναι δυνατό από την τόσο αποδυναμωμένη πρωτοπορία και αξιοπιστία της ΕΕ στην παγκόσμια προσπάθεια για την προστασία του κλίματος, εξαντλώντας κάθε περιθώριο που διαθέτει προκειμένου να βελτιώσει κατ' ελάχιστον τις πιο καταστροφικές από τις αποφάσεις των αρχηγών κρατών.

Με την οριστικοποίηση απόψε Δευτέρα των συγκεκριμένων τροπολογιών που θα κατατεθούν στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου (Τρίτη-Τετάρτη), το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS θα αποστείλει επιστολή-έκκληση προς όλους τους έλληνες ευρωβουλευτές καλώντας τους να στηρίξουν συγκεκριμένες διορθωτικές τροπολογίες. Με την ανακοίνωση των αναλυτικών πρακτικών, η στάση κάθε έλληνα ευρωβουλευτή κατά την ψηφοφορία θα δημοσιοποιηθεί στην ιστοσελίδα μας www.medsos.gr.

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
Περισσότερες πληροφορίες:
Νίκος Χρυσόγελος, Πρόεδρος ΔΣ, 6936 672882
Τάσος Κρομμύδας, Υπεύθυνος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, 6945 940916

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τετάρτη, 17 Δεκέμβριος 2008 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 358 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57100664
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.