ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Παρασκευή 02 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ecocinema: Η συμμετοχή του Καναδά κ.α. Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ecocinema , Παρασκευή, 04 Ιούνιος 2004

4ο ECOCINEMA ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
www.ecocinema.gr

ΡΟΔΟΣ, 1-6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2004
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ρόδος, Παρασκευή 4 Ιουνίου 2004

3.

Σήμερα το απόγευμα στις 19:00, η Καναδική Πρεσβεία παραθέτει κοκτέιλ πάρτι για τους συμμετέχοντες στο Ecocinema με αφορμή τη συμμετοχή καναδικών ταινιών σε αυτό. Από την πρώτη κιόλας χρονιά του Φεστιβάλ η προβολή ταινιών καναδικής παραγωγής ή συμπαραγωγής και η παρουσία καναδών συντελεστών είναι παραπάνω από αισθητή. Κι αυτό όχι μόνον γιατί ο Καναδάς είναι μία εξαιρετικά ευαισθητοποιημένη χώρα σε ζητήματα περιβάλλοντος και αυτό αντανακλά και στην οπτικοακουστική του παραγωγή, αλλά και γιατί η Καναδική Πρεσβεία στην Αθήνα έχει έμπρακτα υποστηρίξει το Ecocinema και έχει φροντίσει για τη διασύνδεση μεταξύ του Φεστιβάλ και της καναδικής κινηματογραφικής παραγωγής σε θέματα περιβάλλοντος.

Φέτος, η καναδική παρουσία στηρίζεται σε δέκα παραγωγές με προεξέχουσα την ήδη πολυβραβευμένη Η εταιρεία των Mark Achbar & Jennifer Abbott, μία ταινία που εξετάζει τον θεσμό της εταιρείας σαν έναν ανθρώπινο οργανισμό σε κρίση και στην οποία εμφανίζονται διανοητές και ακτιβιστές όπως ο Νόαμ Τσόμσκι. Οι υπόλοιπες καναδικές παραγωγές είναι:
Η άγρια Αφρική κινηματογραφημένη του Michel Viotte
Αφρικανικό σαφάρι του Michel Viotte
Το κλίμα στην κόψη του ξυραφιού του Alain Belhumeur
The Levis HVC του Nicholas Markel
H μεγάλη περιπέτεια των Jean Lemire & Thierry Piantanida
Οι άρχοντες της Αρκτικής της Caroline Underwood
Το μεγάλο ζέσταμα (3) του Jean Francois Despres
Απλή ή σούπερ των Joseph Hillel & Patrick Demers
Τα φαντάσματα του Λομάκο του Kenton Vaughan

Οι προβολές της χθεσινής, τρίτης ημέρας του φεστιβάλ, συνεχίστηκαν με ταινίες από το διαγωνιστικό τμήμα με θέμα το νερό και τους υγρότοπους, από το αφιέρωμα στους αυτόχθονες πληθυσμούς της γης από το διαγωνιστικό τμήμα για ταινίες μικρού μήκους, καθώς και από το διαγωνιστικό τμήμα για ταινίες μεγάλου μήκους.

Σήμερα το πρωί, οι σκηνοθέτες των ταινιών που προβλήθηκαν τη χθεσινή ημέρα και που βρίσκονται στη Ρόδο, παραχώρησαν συνεντεύξεις τύπου.

Ο έλληνας εικαστικός και σκηνοθέτης ¶γγελος Σπάρταλης, του οποίου το εικαστικό βίντεο Τα πουλιά/The Birds, μια σύμμιξη μικρογλυπτών και τεχνολογίας, είχε προβληθεί χθες το βράδυ. «Η ζωγραφική μόνη της είναι μονόχνωτος τρόπος έκφρασης. Το βίντεο μου δίνει τη δυνατότητα να εκφραστώ συνολικά», είπε.

Η Μαρία Γεντέκου, παραγωγός της ταινίας Πύλα-Αυτοί που πάντα έμεναν μαζί, του κύπριου σκηνοθέτη Ηλία Δημητρίου που ασχολείται με ένα χωριό που παρέμεινε εκτός αυτής της διαίρεσης της Κύπρου με τίμημα να βρίσκεται οριοθετημένο στη μέση του πουθενά, υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ότι «υπάρχουν πολλές και διαφορετικές αντιδράσεις του κοινού. Το σημαντικό για εμάς είναι ότι υπάρχουν αντιδράσεις και όχι αδιαφορία, η ταινία αγγίζει τον κόσμο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Η ταινία άλλωστε δεν είναι πολιτική είναι ανθρωποκεντρική».

Τη σκυτάλη παρέλαβε ο Γιάννης Κατσάμπουλας της ταινίας Χαραυγή, ενός χωριού που εγκαταλείφθηκε λόγω της εξάπλωσης των γειτονικών λιγνιτορυχείων και στο οποίο μένει σήμερα μόνο ένας κάτοικος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο Αρκάδιος συμβολίζει έναν ‘αγροτικό’ πολιτισμό που χάνεται με γρήγορους ρυθμούς. Είναι μια κοινωνική ταινία με πολλές διαστάσεις».

Ακολούθησε η Ελληνίδα Τζάστελιν Παπακοσμά, σκηνοθέτις της ταινίας Making a Living, μιας σύντομης διερεύνησης των «κατασκευασμένων» επαγγελματικών ταυτοτήτων, η οποία είπε ότι «οι άνθρωποι αποδίδοντας ορισμό στο επάγγελμά τους, καθορίζουν ταυτόχρονα και την περσόνα τους, την υπόστασή τους».

Ο Αυστραλός Robert Wyatt που σκηνοθέτησε την ταινία Τα άγρια Γαλάζια Όρη/The Wild Blue Mountains που καταγράφει τις μεταβολές που φέρνουν οι αλλαγές των εποχών στα Γαλάζια Όρη της Νέας Νότιας Ουαλίας, παρατήρησε ότι «η τεχνική της φωτιάς από τους αυτόχθονες πληθυσμούς της περιοχής αυτής έχει επιφέρει στον τόπο μια οικολογική ισορροπία, η οποία άξιζε τα πέντε χρόνια που χρειάστηκαν για να καταγραφεί στην ταινία αυτή».

Η ιταλίδα σκηνοθέτις Simonetta Capello της ταινίας Οι σιωπηλοί γητευτές/The Silent Charmers, ενός γοητευτικού ταξιδιού κατά μήκος των σπουδαιότερων βιομηχανικών περιοχών του Τορίνο, παρότι η ίδια είναι συγγραφέας, είπε ότι «χρειάστηκε το φιλμ για να εκφράσει όσα δεν μπορούν να ειπωθούν μόνο με λέξεις».

Στη συνέχεια ο Βρετανός Archie Baron, σκηνοθέτης της ταινίας Γενέθλια γη-Ταξίδι στη γενετική/Motherland – a Genetic Journey, που περιγράφει την ιστορία των τριών πρώτων ανθρώπων που χρησιμοποίησαν το DNA για να ανακαλύψουν τις αφρικανικές τους ρίζες, είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε όλοι μέλη της ίδιας οικογένειας. Εγώ, για παράδειγμα, είμαι Εβραίος. Όταν το ίδιο γενετικό τεστ έγινε σε 200 Εβραίους και 200 Παλαιστίνους, δεν βρέθηκαν γενετικές διαφορές. Θα ήταν ενδιαφέρον να γίνει το ίδιο σε 200 Ρόδιους και 200 Τούρκους από τον Μαρμαρά. Σκοπός μου είναι να ανοίξουν οι ορίζοντες και να αντιληφθούμε οι άνθρωποι ότι δεν έχουμε διαφορές».

Τέλος, η ελληνίδα σκηνοθέτις της ταινίας Αθηνάς 12:00, Μαρία Γιαννούλη, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις αντιδράσεις του κοινού στην ταινία της, η οποία έχει καταγράψει μια ηλικιωμένη γυναίκα με τον τυφλό γιο της να περιμένουν μάταια ταξί στο κέντρο της πολύβουης Αθήνας, είπε ότι: «¶λλοι νιώθουν συγκίνηση, άλλοι ενοχή και άλλοι γίνονται καχύποπτοι. Δουλειά μου είναι να παρατηρώ και να καταγράφω αντιπροσωπευτικά αποσπάσματα της ζωής, που μπορούν να διηγηθούν μια ιστορία. Πάντα κρατώ στην τσάντα μου μια κάμερα για τον σκοπό αυτό».

 

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 05 Ιούνιος 2004 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 62 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56167364
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.