ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Κυριακή 28 Μάι 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βουλιάζει τη συμφωνία για τον ερυθρό Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Αγρια ζωή
Greenpeace , Πέμπτη, 27 Νοέμβριος 2008

Η Διεθνής Επιτροπή για τη Διατήρηση του Τόνου του Ατλαντικού αποδείχθηκε ανίκανη να σώσει τον ερυθρό τόνο

Απαράδεκτη και καταστροφική χαρακτηρίζει η Greenpeace τη σημερινή κατάληξη της 16ης Ετήσιας Συνάντησης της ICCAT που έλαβε χώρα στο Μαρακές του Μαρόκου. Η Επιτροπή αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ανίκανη να διαχειριστεί την αποκατάσταση των αποθεμάτων του ερυθρού τόνου παρ' όλο που το είδος απειλείται από εξαφάνιση. Η έκβαση της συνάντησης δημιουργεί ένα κενό το οποίο πρέπει τώρα να συμπληρωθεί από άλλους διεθνείς φορείς όπως η Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών ¶γριας Πανίδας και Χλωρίδας (CITES).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, εκπροσωπώντας την πλειοψηφία των Μεσογειακών Κρατών που έχουν μεγάλα οφέλη από την αλιεία του τόνου, κατάφερε να εκφοβίσει και να πείσει άλλα μέλη της ICCAT να συμφωνήσουν σε προτάσεις διαχείρισης αντίθετες με τις εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής της ίδιας της ICCAT, οι οποίες αναφέρονταν στην ουσιαστική μείωση της αλιείας και στην προστασία των περιοχών αναπαραγωγής.

Παρά τις προσπάθειες τους, κάποια ανήσυχα κράτη1 δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις πιέσεις της Ε.Ε ώστε να υιοθετήσουν μέτρα για τη σωτηρία του είδους. Το 2009 οι χώρες θα μπορούν να αλιεύσουν πάνω από 22.500 τόνους, δηλαδή, 7.500 τόνους πάνω από την ποσότητα που είχαν προτείνει οι επιστήμονες για να μην καταρρεύσει ο πληθυσμός. Το νέο διαχειριστικό σχέδιο2 αποτυγχάνει να προστατεύσει τον πληθυσμό αναπαραγωγής και απλώς μειώνει την περίοδο αλιείας με γρι-γρι, υπεύθυνα για το μεγαλύτερο μέρος των παράνομων δραστηριοτήτων, κατά...10 μέρες!

"Τέλος εποχής! Η ICCAT έχασε την τελευταία της ευκαιρία να σώσει τον ερυθρό τόνο που βρίσκεται από κατάρρευση", δήλωσε η ¶ντζελα Λάζου, υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον του ελληνικού γραφείου της Greenpeace. "Ο ερυθρός τόνος απειλείται από εξαφάνιση εξαιτίας της κακής διαχείρισης της ICCAT. Είναι καιρός η αλιεία του συγκεκριμένου είδους να φύγει από τα χέρια της επιτροπής και να περάσει μέσα από Συμβάσεις όπως η CITES, η οποία θα επιβάλλει σοβαρούς περιορισμούς στο εμπόριο του τόνου", συνεχίζει.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με τις κύριες χώρες που αλιεύουν τον τόνο όπως η Ισπανία και η Γαλλία, θα πρέπει να δεχτούν το βάρος της κριτικής για την δυσάρεστη κατάληξη της συνάντησης. Μια από αυτές είναι και η Ελλάδα η οποία δεν έστειλε καν εκπρόσωπο. Τα μέλη της Επιτροπής έβαλαν για άλλη μια φορά σαν προτεραιότητα το βραχυπρόθεσμο κέρδος της αλιευτικής βιομηχανίας και επαλήθευσαν την επιτροπή ειδικών οι οποίοι μέσα από μια πρόσφατη ανεξάρτητη αξιολόγηση είχαν χαρακτηρίσει τη διαχείριση της ICCAT απαράδεκτη3.

Η Greenpeace είχε ζητήσει από τα συμβαλλόμενα μέλη της ICCAT να αποφασίσουν υπέρ της παύσης της αλιείας του ερυθρού τόνου μέχρι να υιοθετηθεί και να εφαρμοστεί ένα νέο διαχειριστικό σχέδιο το οποίο θα θέτει μια ελάχιστη συνολική ποσότητα αλιείας σύμφωνη με την επιστημονική επιτροπή, θα απαγορεύει την αλιεία του τόνου και το Μάιο, και θα δημιουργήσει θαλάσσια καταφύγια τα οποία θα προστατεύουν τις περιοχές αναπαραγωγής του ερυθρού τόνου4.

Για περισσότερες πληροφορίες:
¶ντζελα Λάζου, Υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον, Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace, Τηλ: 6979 44 33 03, 210 38 06 374 & 375

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ :

1. Βραζιλία, Καναδάς, Μεξικό, Νότια Αφρική και Η.Π.Α
2. Το 2006, μετά από χρόνια εξαντλητικής πειρατικής αλιευτικής δραστηριότητας, η ICCAT υιοθέτησε ένα "Σχέδιο Αποκατάστασης του πληθυσμού" το οποίο όριζε τους 29.500 τόνους ως το ετήσιο σύνολο των επιτρεπόμενων αλιευμάτων για τον ερυθρό τόνο του Ανατολικού Ατλαντικού και της Μεσογείου Θάλασσας, ενώ η Επιστημονική Επιτροπή της ICCAT είχε προτείνει το όριο των 15.000 τόνων. Από τότε, οι ίδιοι επιστήμονες εκτιμούν ότι το 2007 η συνολική ποσότητα που αλιεύθηκε έφτασε τους 61.000 τόνους!
3. Πρόσφατη ανεξάρτητη αξιολόγηση για την ICCAT η οποία εκπονήθηκε από μια επιτροπή ειδικών χαρακτήρισε τη διαχείριση του κόκκινου τόνου στον ανατολικό Ατλαντικό Ωκεανό και τη Μεσόγειο Θάλασσα ως απαράδεκτη και ασύμφωνη με τις επιδιώξεις της ICCAT. Η αξιολόγηση τελειώνει με την πρόταση να απαγορευθεί η αλιεία του κόκκινου τόνου μέχρι τα συμβαλλόμενα μέλη να συμμορφωθούν με τις συστάσεις της ICCAT.
Η Επιτροπή ειδημόνων αποτελούνταν από τον Glenn Hurry, διευθυντή στην Αυστραλιανή Αρχή για τη Διαχείριση της Αλιείας (Australian Fisheries Management Authority -AFMA), τον Moritaka Hayashi, Καθηγητή στο Διεθνές Δίκαιο (Πανεπιστήμιο Waseda στην Ιαπωνία) και τον Jean-Jacques Maguire (Καναδάς), γνωστό και σεβαστό ειδικό πάνω στην παγκόσμια αλιεία.
4. Δείτε δελτίο τύπου:
http://www.greenpeace.org/greece/press/118517/2726013

Greenpeace
Κλεισόβης 9, 106 77 ΑΘΗΝΑ, τηλ. 210 3840774-5, fax. 210 3804008,
www.greenpeace.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Πέμπτη, 27 Νοέμβριος 2008 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 51 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58157034
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.