ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. Σάββατο 13 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Μια Αριστερή Πρόταση Για την Περιβαλλοντική Ανάπτυξη Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Απόψεις
Κ. Παξινός, Μ. Προμπονάς , Τετάρτη, 26 Νοέμβριος 2008
 

22/11/2008

Η οικονομική κρίση δεν έχει πλήρως ξεσπάσει. Μια άλλη πιο φοβερή, κλιμακώνεται, η Οικολογική, με συνακόλουθες συνέπειες στην οικονομική και αλλού, θέτοντας σε δοκιμασία τη διαβίωση, αλλά και την επιβίωση.

Η Οικονομία χωρίς Οικολογία δεν έχει μέλλον, αλλά φαίνεται και είναι «αρπαχτή». Αποτέλεσμα είναι η σπατάλη των φυσικών πόρων με ρυθμούς που είναι αδύνατον να αναπαραχθούν, και με μη-αντιστρεπτές διαδικασίες και συνέπειες στην επιδείνωση του κλίματος και των φυσικών καταστροφών, αλλά και στην αμφισβήτηση της ποιότητας και της ζωής της ίδιας.

Για να περισωθεί ότι είναι δυνατόν, πρέπει άμεσα να φρενάρουμε την ανάπτυξη=αρπαχτή και να διαχειριστούμε τη φύση και τις ζωές μας με πολύ σεβασμό. Εξάλλου, ένας ορισμός της Οικονομίας είναι και η Αποταμίευση!

Με μιας μεγάλης κλίμακας αποκέντρωση πρέπει να αραιώσουμε τις πόλεις και να επιστρέψουμε στην ύπαιθρο. Εκεί θα δοθεί η Μητέρα όλων των Μαχών για να κρατηθεί το έδαφος ζωντανό, να περισωθεί το πόσιμο νερό, το πράσινο, το οξυγόνο και η πανίδα, δηλαδή η επιβίωση.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Ενέργεια: μικρής κλίμακας αποκεντρωμένες μονάδες (DSM), ανά σπίτι, οικοδομικό τετράγωνο, συνοικία, λεκάνη απορροής. Ήπια ανάπτυξη φωτοβολταϊκών, αιολικών, αντλησιοταμιευτήρων κ.α. ανανεώσιμων πηγών. Όχι στις γιγαντιαίες μονάδες σε δάση, Natura κ.λπ., όχι στα ορυκτά καύσιμα, όχι στα πυρηνικά. Επαναπροσδιορισμός του πόση και πού καταναλώνεται η ενέργεια.

2. Νερό: διαχείριση ανά λεκάνη απορροής, μικρά ανασχετικά έργα-ανάντι, π.χ. κορμοδέματα-τράφοι-σταλνίτσια, προστασία των εδαφών και δασών-αύξηση της απορροφητικότητας των ταμιευτήρων, εξοικονόμηση νερού, συντήρηση των δικτύων, περιορισμό της υπερκατανάλωσης-γενικά, έμφαση στη βιοποικιλότητα, όχι στις υδροβόρες μονοκαλλιέργειες και τη βιομηχανοποίηση.

3. Απορριμμάτα-Απόβλητα: περιορισμός της κατανάλωσης, αποφυγή τοξικών, διαχείριση ανά σπίτι, συνοικία ή λεκάνη απορροής (κανένας δεν θέλει τα σκουπίδια στην αυλή του), διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση, ΧΥΤΥ και χουμοποίηση-κομπόστ. Όχι στα εργοστάσια καύσης και αντΆ αυτών ενεργειακή αξιοποίηση των αγροκτηνοτροφικών και αστικών αποβλήτων για βιοκαύσιμο. Ανακύκλωση και των οικοδομικών υλικών-μπαζών, αντί να καταλήγουν αλλού και να δημιουργούν πλημμυρικά και οικολογικά προβλήματα σε ρεματιές και βιοτόπους.

4. Οικισμοί: αραιή και χαμηλή δόμηση με επάρκεια πρασίνου και ελεύθερων χώρων για δραστηριότητες, δημιουργία χώρων ή πυκνού πρασίνου, βιοκλιματική αρχιτεκτονική, περιορισμός της κίνησης των ΙΧ-ειδικά στο Κέντρο, ανάπτυξη των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς-ειδικά των σταθερής τροχιάς, περιορισμών των αυτοκινητοδρόμων, ανάπτυξη πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, περιορισμός των τραπεζοκαθισμάτων, σεβασμός στους πεζούς και τους ΑμΕΑ, να προηγούνται οι υποδομές του οικισμού. Όχι στην αυθαίρετη δόμηση.

5. Οικονομία: Ήπια ανάπτυξη δραστηριοτήτων μικρής κλίμακας. Όχι ενεργοβόρες και υδροβόρες μονάδες και εκτεταμένες μονοκαλλιέργειες, όχι μεταλλαγμένα. Να εξασφαλίζεται ο κύκλος του νερού, των θρεπτικών συστατικών και η διατροφική ασφάλεια. Να προστατεύονται απόλυτα και αποτελεσματικά τα δάση, οι υγρότοποι και οι οικοτόποι και γενικά η βιοποικιλότητα σε θάλασσα και στεριά. Να συσταθούν και να λειτουργήσουν (επιτέλους) οι φορείς διαχείρισης των περιοχών Natura, ώστε να προστατευτούν και να λειτουργήσουν σαν περιοχές αναψυχής, ηρεμίας και χαλάρωσης, αισθητικής και φυσικού κάλους. Όχι επιχωματώσεις, όχι αποχαρακτηρισμοί δασών. Ήπιες μορφές τουρισμού, π.χ. αγρο-οικο-τουρισμός, με έμφαση στη φυσιολατρία, την τοπική παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά.

Ειδικά για το νομό Ηρακλείου, όπου π.χ. το φράγμα Αποσελέμη αναδεικνύεται ως το πιο ανόητο –μέχρι τώρα- έργο στην Κρήτη, δεν είναι συμβατά με καμία περιβαλλοντική ανάπτυξη τα φαραωνικά και καταστροφικά έργα που σχεδιάζονται, και λέμε:

ΟΧΙ
• Όχι στο Διαμετακομιστικό Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων στο Τυμπάκι
• Όχι γιγαντιαίο αεροδρόμιο στο Καστέλι
• Όχι γιγαντιαία ξενοδοχειακά και παραθεριστικά συγκροτήματα (real estate)
• Όχι γήπεδα γκολφ, που στην ουσία είναι real estate κι αυτά
• Όχι μαρίνα στον κόλπο του Δερματά
• Όχι νταμάρια, ειδικά σε προστατευόμενες περιοχές π.χ. Βιάννος.

Κ. Παξινός, Μ. Προμπονάς

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 59 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54591692
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.