ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Παρασκευή 09 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
"Καινοτόμες τεχνολογίες στη μεταλλευτική βιομηχανία": Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Απόβλητα - Μεταλλεία
Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων , Σάββατο, 22 Νοέμβριος 2008

Η μεταλλευτική τεχνολογία εξελίσσεται, δεν αμφιβάλουμε...

Το 2001, μια πινακίδα έξω από το Στρατώνι διαφήμιζε την "καινοτόμο τεχνολογία" κατασκευής γεωφραγμών ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ (και δεν ντρέπονται που το λένε!) για τα απόβλητα του μεταλλείου. "Ερευνητικό" το πρόγραμμα, επιδοτούμενο κατά 50% από όλους εμάς!

"Το Παρατηρητήριο αγνοεί τις τρέχουσες εξελίξεις της Ευρωπαϊκής μεταλλευτικής βιομηχανίας. Οι νέες τεχνολογικοί πρόοδοι που διαρκώς προκύπτουν και οι καινοτόμες τεχνολογίες που εφαρμόζονται σήμερα εγγυώνται ορθολογικές επιλογές και προσεγγίσεις στην διαχείριση και αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών θεμάτων".

Αυτά μας έγραψε ένας "απλός" αναγνώστης. Αυτή είναι η τυποποιημένη φρασεολογία της μεταλλευτικής βιομηχανίας για να μας χαϊδέψει τα αυτιά και να μας πείσει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούμε, αφού η μεταλλευτική επιστήμη φροντίζει για όλα και εγγυάται για όλα.

Δεν αντιλέγουμε ότι υπάρχουν πράγματι τεχνολογικές εξελίξεις, ας εξετάσουμε όμως τι αφορούν και πόσο ουσιαστικές είναι. Οι εξελίξεις στη μεταλλευτική τεχνολογία αφορούν κυρίως σε δυο τομείς:

1. Την αποτελεσματικότητα της εξορυκτικής- μεταλλουργικής διαδικασίας. Δηλαδή νέα μηχανήματα ικανά να εξορύσσουν και να επεξεργάζονται όλο και μεγαλύτερες ποσότητες μεταλλεύματος και να επιτυγχάνουν καλύτερη αποληψιμότητα του μετάλλου. Επίσης, μηχανοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, ώστε να απαιτείται λιγότερο προσωπικό. Στόχος αυτών των εξελίξεων είναι η αύξηση της παραγωγής, η μείωση του κόστους και τελικά η κερδοφορία της εταιρείας.

2. Την αντιμετώπιση των "περιβαλλοντικών θεμάτων" ώστε να μη γκρινιάζουμε εμείς οι ιθαγενείς. Προτείνονται λύσεις για την όξινη απορροή, την διαχείριση των αποβλήτων , την "αδρανοποίηση" τους, την εξουδετέρωση του κυανίου, την δέσμευση του θείου, την καταβύθιση του αρσενικού και άλλα τέτοια. Ανοίγουμε κρατήρες στη γη και τους γεμίζουμε μετά με απόβλητα. Αντλούμε νερό από τα υπόγεια των μεταλλείων που είναι δηλητήριο και πρέπει να περάσει από εργοστάσιο χημικής επεξεργασίας για να μπορέσουμε να το πετάξουμε στη θάλασσα. Φτιάχνουμε φράγματα για να αποθέσουμε τα απόβλητα (χαμηλού κόστους για να μη ξοδευτούμε κιόλας...) και ισχυριζόμαστε ότι θα αντέξουν σε κάθε σεισμό και καταποντισμό, τη στιγμή που η φύση μας διαψεύδει διαρκώς και σε κάθε ευκαιρία!

Πολλές από αυτές τις "λύσεις" απαιτούν την κατασκευή νέων εργοστασίων. Πολλές είναι τόσο ακριβές που εφαρμοζονται μόνο "πιλοτικά". Για λίγες έχει αποδειχθεί η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητά τους. Το όλο οικοδόμημα στηρίζεται στο θεμελιώδες ψεύδος ότι η επιστήμη μπορεί να επιλύσει οποιοδήποτε πρόβλημα. Έτσι "επιστημονικές" μελέτες, πληρωμένες από τις εταιρείες, χρησιμεύουν σαν άλλοθι για την αδειοδότηση κολοσσιαίων έξορύξεων που ισχυρίζονται ότι είναι "βιώσιμα"!

Για την πραγματική ουσία της "βιωσιμότητας", η μεταλλευτική βιομηχανία δεν έχει απάντηση. Οι "τεχνολογικές εξελίξεις" αποσκοπούν στην αύξηση της παραγωγής και ουδείς εξετάζει αν πραγματικά χρειαζόμαστε όλα αυτά τα μέταλλα και αν η εξόρυξή τους ανταποκρίνεται σε κάποια πραγματική ανάγκη της κοινωνίας ή μόνο στα κέρδη της εταιρείας.

Για τις μεταλλευτικές εταιρείες, η αναγκαιότητα εξόρυξης ενός κοιτάσματος δεν τίθεται ποτέ σε αμφισβήτηση, γιατί γι' αυτό υπάρχουν και μόνο έτσι θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Με βάση αυτό το αξίωμα, δεν έχει σημασία αν το μετάλλευμα είναι μέσα σε Εθνικό Δρυμό η κάτω από τα σπίτια ενός χωριού. Πάντα θα υπάρχει η κατάλληλη "επιστήμη" που θα υπόσχεται ότι όλα θα γίνουν χωρίς να πονέσουμε...

Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων
http://blog.antigold.gr
www.antigold.gr

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 105 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58253722
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.