ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Ευρωπαϊκή και η παγκόσμια πολ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Κλίμα
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS , Πέμπτη, 20 Νοέμβριος 2008

Συνέντευξη Τύπου έδωσε στις 19/11/2008, στο κτίριο του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σχετικά με τις πολύ κρίσιμες αποφάσεις για την ενεργειακή πολιτική και την προστασία του κλίματος που καλούνται να λάβουν:

- η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 3-4/12 και οι αρχηγοί κρατών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής στις 11-12/12 για το "Ενεργειακό-Κλιματικό Πακέτο"
- οι εκπρόσωποι της παγκόσμιας κοινότητας στο Poznan της Πολωνίας στις 1-12/12 για την μετά Κιότο εποχή.

Οι αποφάσεις αυτές θα διαμορφώσουν την Ευρωπαϊκή και την παγκόσμια πολιτική για το κλίμα και ουσιαστικά θα καθορίσουν το αν θα μπορέσει η ανθρωπότητα να προλάβει ή όχι μια ανεξέλεγκτη κλιματική, οικονομική και κοινωνική κρίση.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, κος Κοκκάλας Ιωάννης χαιρετίζοντας τις πρωτοβουλίες του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, δήλωσε: "Το βασικότερο απ' όλα για το Κοινοβούλιο είναι να έχουμε γρήγορη πρόοδο και απτά αποτελέσματα, γιατί αν θέλουμε να πείσουμε τους εταίρους μας ανά τον κόσμο να συμμετάσχουν σε μια δεσμευτική και συνολική στρατηγική πρέπει να είμαστε έτοιμοι εκ των προτέρων και να έχουμε να δείξουμε συγκεκριμένα επιτεύγματα. Το Γραφείο μας στηρίζει ανεπιφύλακτα το Δίκτυο Μεσόγειος ΣΟΣ. Όχι μόνο γιατί οι οδηγίες μας είναι να στηρίζουμε τις οργανώσεις των πολιτών, αλλά κυρίως γιατί κινείται όποτε πρέπει, όπως πρέπει και κάνει και υποδειγματική δουλειά."

Ο Νίκος Χρυσόγελος, πρόεδρος του ΔΣ και υπεύθυνος πολιτικών του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, τόνισε ότι "Ζούμε πια στην εποχή της κλιματικής κρίσης και οι όποιες αποφάσεις παρθούν τώρα θα έχουν να κάνουν με το πόσο βαθιά θα είναι αυτή η κρίση και με το αν θα μπορέσουμε ή όχι στο μέλλον να σταθεροποιήσουμε ξανά το κλίμα και να προστατέψουμε τις ανθρώπινες κοινωνίες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χρέος να δείξει το δρόμο και να ηγηθεί στην παγκόσμια προσπάθεια για την προστασία του κλίματος. Οι πολίτες, οι επιστήμονες και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις περιμένουν από τους ευρωβουλευτές και τους αρχηγούς κρατών να λάβουν φιλόδοξες πολιτικές αποφάσεις για την προστασία του κλίματος. Τώρα, μετά και την αλλαγή στις ΗΠΑ, είναι η κατάλληλη στιγμή για να τεθούν οι βάσεις που θα βοηθήσουν την ανθρωπότητα να αποφύγει μια τρομακτικής έκτασης κλιματική, οικονομική και κοινωνική κρίση. Αύριο θα είναι ήδη πολύ αργά". Κατέληξε λέγοντας: "Η προστασία του κλίματος είναι μια ευκαιρία για να στραφούμε προς μια βιώσιμη και κοινωνικά υπεύθυνη οικονομία και να δημιουργηθούν εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Είναι τώρα που πρέπει να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις για αλλαγή του μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας. Χρειαζόμαστε μια ενεργειακή επανάσταση. Αν χάσουμε αυτή την ευκαιρία, η σημερινή χρηματοπιστωτική κρίση θα μοιάζει αστεία μπροστά στην οικονομική και κοινωνική κατάρρευση που θα προκαλέσει το κλιματικό χάος, όπως δείχνουν πολλές μελέτες και έρευνες".

Η ¶ννυ Μητροπούλου, Διευθύντρια και Υπεύθυνη Συντονισμού των δράσεων του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, παρουσίασε τις σχετικές πρωτοβουλίες της Οργάνωσης που περιλαμβάνουν:

 -ανοικτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κο Κ. Καραμανλή να υποστηρίξει στη Σύνοδο Κορυφής στις 11-12/12 ένα πιο φιλόδοξο "Ενεργειακό –Κλιματικό Πακέτο" με βάση τις αποφάσεις και των Επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου,

- τέσσερις ερωτήσεις προς τους Έλληνες Ευρωβουλευτές σχετικά με τη στάση που προτίθενται να κρατήσουν κατά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 3-4/12. Οι απαντήσεις των ευρωβουλευτών θα δημοσιοποιηθούν ώστε να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες τι στάση τήρησαν σχετικά με την προστασία του κλίματος.

"Είναι ανάγκη", δήλωσε η ¶ννυ Μητροπούλου, "η ελληνική κυβέρνηση και οι έλληνες ευρωβουλευτές να επιδείξουν την αντίστοιχη αποφασιστικότητα, στηρίζοντας έμπρακτα φιλόδοξες πολιτικές για την προστασία του κλίματος με στόχο μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την ΕΕ κατά 30% και υιοθέτηση μακροπρόθεσμων στόχων μείωσης κατά 50% το 2035 και 60-80% το 2050".

Ο Τάσος Κρομμύδας, υπεύθυνος για θέματα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, έκανε μια σύντομη παρουσίαση των προτάσεων του "Κλιματικού-Ενεργειακού Πακέτου" της ΕΕ, των διαπραγματεύσεων μεταξύ Επιτροπής, Ευρωκοινοβουλίου και Συμβουλίου για την οριστικοποίησή του καθώς και των αιτημάτων της Οργάνωσης αλλά και της κοινής καμπάνιας ευρωπαϊκών ΜΚΟ για μια πραγματικά φιλόδοξη και αποτελεσματική Ευρωπαϊκή πολιτική για το κλίμα. Αναφέρθηκε επίσης στη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο στην Πολωνία (1-12/12) και στην ανάγκη για συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τη διεθνή κοινότητα, χωρίς να μετατίθενται οι σημαντικές αποφάσεις στη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη το 2009. Ο Τάσος Κρομμύδας επεσήμανε ότι "υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ισχυρά λόμπυ αλλά και κάποιες κυβερνήσεις και κομμάτια των πολιτικών ομάδων στο ευρωκοινοβούλιο φαίνεται να σκέπτονται να υπαναχωρήσουν από τις προτάσεις της ΕΕ για το "ενεργειακό –κλιματικό πακέτο με δικαιολογία την χρηματοπιστωτική κρίση". Τόνισε ότι "αν τα μέτρα, που ήταν προς την σωστή κατεύθυνση αλλά αδύναμα, αποδυναμωθούν και άλλο, δεν θα μπορέσουμε τις επόμενες δεκαετίες να επανασταθεροποιήσουμε το κλίμα". "Η τρέχουσα οικονομική κρίση δεν πρέπει να αναστείλει ή να επιβραδύνει τις πολιτικές για την προστασία του κλίματος. Αντίθετα", τόνισε, "η από κοινού αντιμετώπιση της κλιματικής και οικονομική κρίσης θα ευνοήσουν την καινοτομία, τις επενδύσεις και την απασχόληση με ευνοϊκές επιπτώσεις στο κλίμα, την οικονομία και την κοινωνία". Και έδωσε τα στοιχεία από δύο πρόσφατες εκθέσεις:

- του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας, του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP), της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Συνδικάτων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργοδοτών σύμφωνα με την οποία το 2030 με συνολικές "πράσινες" επενδύσεις 630 δις δολαρίων αναμένεται να έχουν δημιουργηθεί πάνω από 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

- του Center for American Progress και του University of Massachusetts Political Economy Research Institute που εκτιμά πως ένα διετές πρόγραμμα Πράσινων Επενδύσεων (με στοχευμένες επενδύσεις και φοροαπαλλαγές) ύψους 100 δις δολαρίων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να δημιουργήσει 2 εκατομμύρια πράσινες θέσεις εργασίας.

Ο Τάσος Κρομμύδας αναφέρθηκε, επίσης, στις απαιτήσεις που η υιοθέτηση του "Κλιματικού-Ενεργειακού Πακέτου" σημαίνουν για τη χώρα μας.

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Ευρωπαϊκή πολιτική για το κλίμα

Ενημερωτικό σημείωμα του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS

Εισαγωγή
Αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου αρχηγών κρατών για την οριστικοποίηση της πολιτικής της ΕΕ για το κλίμα. Η τελική απόφαση αναμένεται το αργότερο στις αρχές του 2009. Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σας παρουσιάζει με συνοπτικό τρόπο τα βασικά σημεία των προτάσεων καθώς και ποια είναι τα αιτήματά μας -μαζί με όλες τις περιβαλλοντικές οργανώσεις- για μια ουσιαστική και αποτελεσματική πολιτική αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Ιστορικό: 20-20 το 2020

Το Μάρτιο του 2007, οι αρχηγοί κρατών της ΕΕ συμφώνησαν στους στόχους που πρέπει να τεθούν για μια Ευρωπαϊκή πολιτική προστασίας του κλίματος, γνωστές και ως 20-20 το 2020:
1. Μείωση των συνολικών εκπομπών της ΕΕ κατά 20% το 2020 σε σχέση με το 1990 (με πρόβλεψη για αύξηση του στόχου σε 30% σε περίπτωση αντίστοιχης παγκόσμιας συμφωνάς) και
2. Επίτευξη συνεισφοράς των ΑΠΕ κατά 20% στη συνολική καταναλισκόμενη ενέργεια, πάλι το 2020.
Η συμφωνία αυτή ήρθε στον απόηχο των εκθέσεων του Διακυβερνητικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) που προειδοποιούσαν για πρωτοφανείς καταστροφές μέσα στον αιώνα από την αλλαγή του κλίματος αν δεν ληφθούν άμεσα και ριζικά μέτρα μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Η απόφαση αποτελούσε σίγουρα μια θετική εξέλιξη, παρέμενε όμως εντελώς ανεπαρκής προκειμένου να εξασφαλίσουμε την αποφυγή ενός κλιματικού χάους. Ταυτόχρονα, υπονόμευε σε κάποιο βαθμό τις δρομολογημένες διεθνείς διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία-διάδοχο του Πρωτοκόλλου του Κιότο προδιαθέτοντας το ύψος των απαιτούμενων μειώσεων εκπομπών. Ας μην ξεχνάμε πως η έκθεση του IPCC αναφέρει πως για να έχουμε σημαντική πιθανότητα να περιοριστεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη στους 2-2,5oC, οι παγκόσμιες εκπομπές θα πρέπει να μειωθούν κατά 25-40% το 2020 και κατά 60% το 2050.
 
Το Ενεργειακό Πακέτο της Επιτροπής

10 μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2008, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε τις συγκεκριμένες προτάσεις της για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, γνωστές και ως "Ενεργειακό Πακέτο".
Η δέσμη προτάσεων της Επιτροπής κινούταν σε 3 άξονες:
1. Τροποποίηση των κανόνων και των στόχων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπής (ΕΣΕΔΕ) για την περίοδο 2013-2020
2. Επιμερισμό για κάθε κράτος μέλος των απαιτούμενων μειώσεων εκπομπών από τους κλάδους που δεν καλύπτονται από το ΕΣΕΔΕ (όπως οι μεταφορές, τα κτίρια, οι υπηρεσίες, η γεωργία και τα απόβλητα)
3. Επιμερισμό για κάθε κράτος μέλος του μεριδίου των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το ΕΣΕΔΕ προτάθηκε:
• η επέκτασή του ώστε αυτό να περιλαμβάνει και άλλους τομείς (αλουμίνιο, πετροχημικά, αμμωνία, αερομεταφορές) καθώς και αέρια του θερμοκηπίου πέραν του CO2 (οξείδιο του αζώτου, υδροφθοράνθρακες)
• η κατάργηση των επιμέρους Εθνικών Σχεδίων Κατανομής Δικαιωμάτων με το συνολικό προς διάθεση πλήθος δικαιωμάτων και τη μεθοδολογία κατανομής να καθορίζονται πλέον σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από την Επιτροπή.
• οι συνολικές επιτρεπόμενες εκπομπές των καλυπτόμενων εγκαταστάσεων (δηλαδή το πλήθος των διαθέσιμων δικαιωμάτων εκπομπής) να μειώνονται ετησίως ώστε το 2020 να είναι κατά 21% μικρότερες των αντίστοιχων εκπομπών του 2005
• οι εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής να υποχρεούνται να αγοράσουν το σύνολο των δικαιωμάτων εκπομπής (τα οποία κατά κανόνα τους δίδονται δωρεάν μέχρι το 2012). Ο πλειστηριασμός δικαιωμάτων θα εφαρμόζεται σταδιακά και στους υπόλοιπους τομείς με το 100% των δικαιωμάτων να πωλούνται από το 2013

Η παραπάνω μείωση για τους τομείς που εμπίπτουν στο ΕΣΕΔΕ και με δεδομένο το συνολικό στόχο μείωσης σημαίνει πως για τους μη καλυπτόμενους τομείς οι εκπομπές τους σε Ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να μειωθούν κατά 10% έως το 2020 σε σχέση με τα επίπεδα του 2005. Η Επιτροπή προτείνει για κάθε κράτος μέλος ξεχωριστό στόχο μείωσης υπολογισμένο ανάλογα με το ΑΕΠ κάθε χώρας (μεγαλύτερες μειώσεις θα απαιτηθούν από τα πλουσιότερα κράτη). Για την Ελλάδα, ο στόχος αυτός είναι 4%. Προέβλεπε παράλληλα περιορισμένη δυνατότητα χρήσης πιστωτικών μορίων από τους ευέλικτους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

Τέλος, για την προώθηση των ΑΠΕ και την επίτευξη της συνεισφοράς τους κατά 20% στην συνολική κατανάλωση ενέργειας το 2020, η Επιτροπή πρότεινε διαφοροποιημένους στόχους για κάθε κράτος–μέλος. Για την Ελλάδα προτείνεται μερίδιο των ΑΠΕ 18%. Ταυτόχρονα προτείνεται το 10% των καυσίμων μεταφορών να προέρχεται από βιοκαύσιμα. Να επισημάνουμε πως το μερίδιο των ΑΠΕ αφορά τη συνολική κατανάλωση ενέργειας σε όλους τους τομείς κι επομένως εύλογα προκύπτει πως το μερίδιο τους στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 30%.

Πιέσεις για αλλαγή πλεύσης και οι ψηφοφορίες στο Ευρωκοινοβούλιο
Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες αλλά και αρκετά κράτη-μέλη που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον άνθρακα για τον τομέα ηλεκτρισμού τους, άρχισαν να ασκούν έντονες πιέσεις για καθυστέρηση στην υιοθέτηση του Πακέτου ή για ειδικές εξαιρέσεις στους κανόνες και τις υποχρεώσεις για επιλεγμένους κλάδους οι οποίοι αντιμετωπίζουν σημαντική αύξηση στο κόστος παραγωγής τους ως αποτέλεσμα των προτεινόμενων μέτρων. Η άφιξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης ήδη από το καλοκαίρι, έκανε ακόμα περισσότερες κυβερνήσεις λιγότερο ενθουσιώδεις για τη νέα πολιτική για το κλίμα.
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, έντονο προβληματισμό για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης δημιούργησε η δήλωση του Πολωνού Υπ. Περιβάλλοντος περί προφορικής συμφωνίας του κου Σουφλιά στο αίτημα της χώρας του για ευνοϊκότερη μεταχείριση των ανθρακικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, άρχισαν οι συζητήσεις στις αρμόδιες Επιτροπές (Περιβάλλοντος και Ενέργειας) του Ευρωκοινοβουλίου με εισηγητές τους:
• Claude Turmes (Πράσινοι, Λουξεμβούργο) για τις ΑΠΕ
• Avril Doyle (Κεντροδεξιά, Ιρλανδία) για το ΕΣΕΔΕ
• Satu Hassi (Πράσινοι, Φιλανδία) για την κατανομή βαρών
οι οποίοι είχαν την ευθύνη, πέραν της συγγραφής των εισηγητικών εκθέσεων, να κωδικοποιήσουν εκατοντάδες τροποποιήσεις και να πείσουν τα μέλη των Επιτροπών τους για φιλόδοξα μέτρα για την προστασία του κλίματος.
Οι ψηφοφορίες στις Επιτροπές ολοκληρώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου και τώρα η σκυτάλη περνάει στα Συμβούλια Υπουργών και Αρχηγών Κρατών που σε διαπραγματεύσεις με τους εισηγητές θα πρέπει να καταλήξουν σε συγκεκριμένες προτάσεις γα υιοθέτηση το αργότερο στις αρχές του 2009

Τι ζητάει το Ευρωκοινοβούλιο;

Σε γενικές γραμμές, οι Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου υποστήριξαν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά δεν επέδειξαν επαρκή αποφασιστικότητα για πραγματικά φιλόδοξα και αποτελεσματικά μέτρα και πολιτικές.

Στα θετικά των αποφάσεων των Επιτροπών ξεχωρίζουμε:

• Την απόρριψη των πιέσεων για εγκατάλειψη του -υπό όρους- στόχου για μείωση των συνολικών εκπομπών κατά 30% το 2020, ενώ ταυτόχρονα προτείνονται μακροπρόθεσμοι στόχοι μειώσεων κατά 50% το 2035 και 60-80% το 2050
• Την απόρριψη των πιέσεων για ευνοϊκότερη μεταχείριση του τομέα ηλεκτρισμού μέσα από συνέχιση παραχώρησης δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπής σε αυτόν
• Την πρόταση για μηχανισμό τιμωρίας-συμμόρφωσης των κρατών μελών που δεν επιτυγχάνουν τους στόχους μείωσης των εκπομπών τους με πρόστιμο 100 ευρώ και πρόσθετη υποχρέωση μείωσης κατά 30% για κάθε τόνο ισοδύναμου CO2 απόκλισης από το στόχο.
• Την αντίστοιχη πρόταση τιμωρίας-συμμόρφωσης για τις χώρες που δεν επιτυγχάνουν το στόχο τους για μερίδιο ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση με πρόστιμο 110 ευρώ για κάθε υπολειπόμενο MW.
• Τη μείωση των πιστωτικών μορίων από μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κράτη μέλη προς συμμόρφωση με τους στόχους τους, κάτι που τονώνει περισσότερο την προσπάθεια λήψης μέτρων στην ίδια τη χώρα. Βέβαια, ακόμα και με την πρόταση αυτή, περίπου το ένα τρίτο των μειώσεων εκπομπών της ΕΕ θα μπορεί να πραγματοποιηθεί σε τρίτες χώρες, κάτι που δημιουργεί ερωτήματα για την παγκόσμια αποτελεσματικότητα των μειώσεων.
• Την πρόταση για συγκεκριμένη και δεσμευτική χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων κρατών για λήψη από πλευράς τους μέτρων μείωσης των εκπομπών, με χρήση του 50% των εσόδων από τον πλειστηριασμό των δικαιωμάτων εκπομπής.
• Τις αυστηρότερες προδιαγραφές για τα βιοκαύσιμα και το στόχο για μερίδιό τους 10% το 2020 με την πρόταση για 40% των βιοκαυσίμων να είναι "2ης γενιάς" και/ή από ηλεκτρισμό που παράγεται από ΑΠΕ καθώς και για ελάχιστη πιστοποίηση πως τα βιοκαύσιμα επιτυγχάνουν συνολική μείωση εκπομπών σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα κατά 45-60%

Κάποιες αποφάσεις των Επιτροπών δεν ικανοποίησαν, όπως:
• Η επί της ουσίας υποστήριξη των έργων δέσμευσης και αποθήκευσης CO2 με 10 δις ευρώ, τη στιγμή που χρειαζόμαστε ολοκληρωμένες πολιτικές για απεξάρτηση από το κάρβουνο και τα χρήματα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν πολύ πιο αποτελεσματικά αλλού
• Το ανοιχτό ενδεχόμενο για χρήση πιστωτικών μορίων από προστασία δασών, κάτι που θα έσπρωχνε σε χαμηλότερα επίπεδα τις τιμές των δικαιωμάτων

Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2008
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
Μαμάη 3, 10440, Αθήνα
Τηλ./Fax: 210 822 8795
Email:
info@medsos.gr
Ιστοσελίδα: www.medsos.gr 

Για περισσότερες πληροφορίες:
Λουκία Καλαϊτζή, Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Τηλ: 210 8228795 – 6974 829523, Φαξ: 210 8253435, E-mail:
press@medsos.gr, www.medsos.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Κυριακή, 27 Δεκέμβριος 2009 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 314 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57101490
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.