ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. Παρασκευή 12 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Οικολογικές πόλεις κατά της κλιματικής αλλαγής Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. - Περιβάλλον
Μανόλης Βουτυράκης , Τετάρτη, 19 Νοέμβριος 2008

α) Υποβάθμιση των πόλεων :
Η πυκνή και ανεξέλεγκτη δόμηση στις ευρωπαϊκές πόλεις και η απουσία υπαίθριων χώρων πρασίνου, η κλιματική αλλαγή, οι σύγχρονες κοινωνικές ανακατατάξεις, η εντεινόμενη περιβαλλοντική κρίση, η ανεξέλεγκτη αστική διάχυση σε βάρος του αστικού και περιαστικού πράσινου, η πυκνή δομή του αστικού ιστού και τα χρησιμοποιημένα κατασκευαστικά υλικά επιβαρύνουν το αστικό κλίμα, παράλληλα με την αυξανόμενη κυκλοφορία των αυτοκινήτων, δημιουργούν έντονη περιβαλλοντική υποβάθμιση και κακή ποιότητα ζωής.
Οι πόλεις επεκτείνονται και ο αστικός πληθυσμός συνεχώς αυξάνεται με αποτέλεσμα την συνεχή αύξηση των ενεργειακών αναγκών και κατά συνέπεια της κατανάλωσης συμβατικής ενέργειας για παραγωγή ενέργειας, για τις μεταφορές, για την θέρμανση και τον δροσισμό των κτιρίων, ενώ το ποσοστό των Α.Π.Ε είναι ακόμη πολύ μικρό.
Η κακή ποιότητα των περισσοτέρων κτιρίων επηρεάζει σημαντικά την υγεία των ενοίκων και οδηγεί σε κτίρια ιδιαίτερα ενεργοβόρα, δαπανηρά στη συντήρησή τους, τη θέρμανση και το κλιματισμό τους, γεγονός που θίγει δυσανάλογα τους ηλικιωμένους και τις λιγότερο εύπορες κοινωνικές.

β) Προώθηση οικολογικής δόμησης, με ενεργειακή αυτονομία και υψηλή εξοικονόμηση ενέργειας:
Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, επιβάλλεται η ριζική αλλαγή του τρόπου και των μεθόδων ανάπτυξης προς πιο βιώσιμα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης και σε πιο φιλικούς τρόπους οικοδόμησης των πόλεων και των κτιρίων μας.
Οι πόλεις έχουν ανάγκη από μια οικολογική θεώρηση της πολεοδομίας και της αρχιτεκτονικής, δηλαδή ένα σχεδιασμό με βιοκλιματική προσέγγιση, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και να μπορέσουν οι σύγχρονες κοινωνίες να ανταποκριθούν στους ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς στόχους για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Το νέο μοντέλο της αειφόρου πόλης, συνίσταται στην πολυλειτουργική, συνεκτική και οικολογική πόλη, που απορρίπτει την μονοκεντρική ανάπτυξη και την κυριαρχία του αυτοκινήτου και επιτρέπει στις κοινότητες να ευημερούν, αναζωογονεί και τονώνει τα αστικά κέντρα, τα κάνει πιο αποδοτικά, αποφέροντας άμεσα οικονομικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη.
Στηρίζεται στην αειφόρο κινητικότητα, που είναι το πράσινο στοίχημα για τις πόλεις που προϋποθέτει, που προϋποθέτει άμεσα μέτρα βελτίωσης των μαζικών μέσων μεταφοράς και εναλλακτικών μορφών μετακίνησης καθώς και περιορισμού των άσκοπων μετακινήσεων μέσα από μια αναδιάρθρωση των χρήσεων γης.

γ) Επιτυχημένες εφαρμογές οικολογικής δόμησης :
1) H κοινότητα BedZed στο Λονδίνο :
To πρωτοπόρο στοιχείο της κοινότητας BedZed είναι ότι όλες οι ενεργειακές ανάγκες της καλύπτονται από εναλλακτικές πηγές ενέργειας, με αποτέλεσμα να είναι πλήρως ανεξάρτητη από τα συμβατικά καύσιμα όπως είναι το πετρέλαιο. Το συγκρότητα των κατοικιών κατασκευάστηκε με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και με τη λογική της περιορισμένης κατανάλωσης ενέργειας και ορθολογικής χρήσης του νερού.
Η καταναλισκόμενη ενέργεια παράγεται μόνο από Α.Π.Ε (Φωτοβολταικά, ανεμογεννήτριες, βιομάζα, αντλίες θερμότητας) ,και παράγεται τόση ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των χρηστών, με μηδενικές εκπομπές ρύπων διοξειδίου του άνθρακα.
Το συγκρότημα BedZed, σχεδιάστηκε για να καλύψει περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες. Οι περισσότεροι μέθοδοι λειτουργίας του είναι παραδοσιακές, χωρίς τη χρήση υψηλής τεχνολογίας, με στόχο τον περιορισμό τη καταναλισκόμενης ενέργειας ,των μετακινήσεων και της σπατάλης νερού.
Τα δομικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν προέρχεται από φυσικά ή ανακυκλώσιμα υλικά. Η ξυλεία προήλθε από φυτώρια εγκεκριμένα από την τοπική Δασική Υπηρεσία, στα οποία τα κομμένα δένδρα αντικαταστάθηκαν από άλλα. Υπάρχουν τοποθετημένοι σε κάθε σπίτι και σε ευδιάκριτη θέση μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και νερού, ώστε οι κάτοικοι της κοινότητας να είναι διαρκώς σε εγρήγορση. Μεγάλο μέρος της θερμικής ενέργειας που απαιτεί μια κατοικία (ζεστό νερό, θερμότητα) παράγεται από τη χρήση βιομάζας με την τεχνολογία CHP(με καύση συμπιεσμένων υπολειμμάτων ξύλου σε μορφή και διαστάσεις τούβλου). Το παραγόμενο ζεστό νερό μεταφέρεται σε κατοικία με καλά μονωμένο δίκτυο σωλήνων
2) Η οικολογική πολιτεία Masdar (Aραβικά Εμιράτα) :
Η Masdar είναι μια οικολογική πόλη για 40.000 κατοίκους που δημιουργείται τη στιγμή αυτή στο Abu Dhabi την πρωτεύουσα των Αραβικών Εμιράτων. Είναι ένα σημαντικό έργο ολοκληρωμένης "Πράσινης Κοινότητας", η ανέγερση του οποίου ξεκινάει φέτος και πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2015. Η έκταση της Masdar φτάνει τα έξι τετραγωνικά χιλιόμετρα και προορίζεται να γίνει ένας σημαντικός διεθνής κόμβος για τις ανανεώσιμες πηγές.
Στην οικολογική αυτή πόλη θα στεγαστεί το Master Institute of Science and Technology, και το Masdar Research Network, ελαφρά βιομηχανία, εργαστήρια και κατοικίες για επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
Η Masdar θα είναι η πιο πράσινη πόλη του κόσμου. Θα είναι απόλυτα ελεύθερη από αυτοκίνητα, θα ανακυκλώνει όλα τα απόβλητα της και θα έχει μηδενικούς ρύπους. Θα μειώσει τη χρήση νερού από αφαλάτωση κατά 80% και τη χρήση νερού κατά 50%.
Συντονιστής του έργου είναι η αγγλική εταιρεία συμβούλων Bioregional και είναι αυτή που συντονίζει το σχέδιο δράσης αειφορίας με βάση τις αρχές της Διαβίωσης του Ενός Πλανήτη * (ΔτΕΠ) ή One Planet Living (OPL), μια πρωτοβουλία της εταιρείας Bioregional (UK) και της WWF International.
H Bioregional ηγείται της παγκόσμιας πρωτοβουλίας για τη δημιουργία "Κοινοτήτων του Ενός Πλανήτη" οι οποίες θα προωθήσουν την παγκόσμια υιοθέτηση της αειφορίας. Η Bioregional ήταν επίσης σύμβουλος στη δημιουργία της γνωστής γειτονιάς μηδενικών ρύπων BedZed στο Λονδίνο, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της Bioregional, " το έργο της Masdar αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την εφαρμογή των αρχών και του οράματος ΔτΕΠ και την εφαρμογή της αειφόρου ανάπτυξης στην καθημερινότητα των πολιτών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

δ) Οι βασικές αρχές της διαβίωσης του ενός πλανήτη (ΔτΕΠ) :
1)Μηδενικοί ρύποι διοξειδίου του άνθρακα, αξιοποιώντας τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική και χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μέχρι το έτος 2020.
2) Μηδενικά απόβλητα με στόχο την εξάλειψη της ιδέας των αποβλήτων.
3) Αειφόρες μεταφορές με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
4) Αειφόρα υλικά με την επανάχρηση υλικών και τη χρήση υλικών από ανακύκλωση και υλικών που προκαλούν μικρή επιβάρυνση στο περιβάλλον.
5) Τοπική αειφόρος τροφή βασισμένη σε τοπικές καλλιέργειες, χαμηλής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.
6) Αειφόρος ύδρευση με στόχο την εξοικονόμηση και ανακύκλωση νερού.
7) Φυσικά οικοσυστήματα και άγρια φύση πρέπει να προστατεύονται και να επωφελούνται από το έργο.
8) Πολιτισμός και Κληρονομιά πρέπει να προστατεύονται και να επωφελούνται από το έργο.
9) Ισότητα και δίκαιο εμπόριο (fair trade) για μη προνομιούχες κοινωνικές ομάδες κοντά στο έργο ή αλλού.
10) Υγεία και ευτυχία θα πρέπει να προωθούνται στο έργο με βάση τα στάνταρ που θέτει ο ΟΗΕ για την υγεία, ασφάλεια και περιβαλλοντική ποιότητα.

Μανόλης Βουτυράκης
Φυσικός Περιβ/γος

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 107 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54583873
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.