ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Παρασκευή 02 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ecocinema: Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ - Η ΠΡΩΤΗ ΒΡΑΔΙΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ecocinema , Τετάρτη, 02 Ιούνιος 2004

4ο ECOCINEMA ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
www.ecocinema.gr

ΡΟΔΟΣ, 1-6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2004
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ρόδος, Τετάρτη 2 Ιουνίου 2004

1 - Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ – Η ΠΡΩΤΗ ΒΡΑΔΙΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Ξεκίνησε χθες το 4ο ECOCINEMA στη Ρόδο στο δροσερό –ομολογουμένως- αλλά γεμάτο κόσμο ανοιχτό κινηματοθέατρο «Ρόδον». Η τελετή γρήγορα μετατράπηκε σε μία συνάντηση παλιών γνώριμων και φίλων και σε υποδοχή των νέων φίλων του ECOCINEMA.

Η εξαιρετική συνεργασία μεταξύ του Φεστιβάλ και της Ρόδου φάνηκε σε όλους τους χαιρετισμούς. Ο Νομάρχης Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης δήλωσε ότι η Ρόδος επιθυμεί η συνεργασία με το Φεστιβάλ να πάρει ένα μόνιμο χαρακτήρα, ενώ ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Ροδίων κ. Μανώλης Αντωνόγλου τόνισε ότι για τη Ρόδο έχει πολύ μεγάλη σημασία η φιλοξενία και η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων –το Ecocinema είναι μία από αυτές- ως αντίβαρο στον τουρισμό, αλλά και ως αναγκαίο συμπλήρωμά του. Από τη μεριά του ECOCINEMA, ο Πρόεδρός του κ. Ηλίας Ευθυμιόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους Ροδίους που με κάθε τρόπο στηρίζουν για δεύτερη συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ, και τόνισε τη σημασία του αφιερώματος για τους αυτόχθονες πληθυσμούς στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Τέλος, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ κα Λουκία Ρικάκη παρουσίασε στο κοινό τα μέλη των πέντε κριτικών επιτροπών που φέτος θα απονείμουν τα βραβεία.

Το φεστιβάλ άνοιξε κινηματογραφικά με την προβολή της ταινίας από το αφιέρωμα στους αυτόχθονες πληθυσμούς Το σημάδι της φάλαινας της Nici Caro, μιας ταινίας για τις αρχές της οργάνωσης της κοινωνίας των Αβοριγίνων και τη δυσκολία να δεχτούν μια διαφορετική μοίρα από αυτή που επιβάλλουν οι παραδόσεις και οι αρχέγονοι μύθοι. Ακολούθησε διαγωνιστικό πρόγραμμα με τη μικρού μήκους ταινία του Joe King Η επισκόπηση, που είναι το αποτέλεσμα μιας φωτογραφικής περιοδείας στη Νότια Ουαλία. Και η βραδιά έκλεισε με την προβολή δύο ακόμη ταινιών από το αφιέρωμα στους αυτόχθονες πληθυσμούς. Και οι δύο ταινίες είναι του σουηδού σκηνοθέτη Stefan Jarl – Γιόβνα, βοσκός ταράνδων εν έτει 2000 και Η απειλή.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

Σήμερα το πρωί έγινε η παρουσίαση στους δημοσιογράφους των κριτικών επιτροπών. Στη συζήτηση που ακολούθησε, τα μέλη των επιτροπών έδωσαν το στίγμα τους για το Φεστιβάλ, τη συμμετοχή τους σε αυτό και τις μέχρι στιγμής εντυπώσεις τους.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Η ¶ρτεμις Ζενέτου, διευθύνουσα σύμβουλος του ιδρύματος Fulbright στην Αθήνα, δήλωσε ότι το πραγματικό ενδιαφέρον για το Ecocinema θα είναι να μπορέσει να ανταποδώσει στο νησί που το φιλοξενεί, και τους κατοίκους του την οικολογική οπτική απέναντι στα πράγματα και να δούμε στο μέλλον μία πραγματική διάδραση.
Ο σκηνοθέτης Μενέλαος Καραμαγγιώλης τόνισε ότι ελπίζει η ωραία ατμόσφαιρα και οι προσεγμένοι χώροι στους οποίους διεξάγεται το Φεστιβάλ θα έχουν συνέχεια και σε όσα θα προβληθούν στην οθόνη.

Κατά την αξιολόγηση της Julia Kasprzak από το Canal+ η φετινή επιλογή ταινιών είναι φιλόδοξη και η ίδια είναι πολύ ευχαριστημένη από το εύρος και την ποικιλία των ταινιών που έχουν επιλεγεί.

Ο διδάκτωρ και περιβαλλοντολόγος Γιάννης Σακιώτης είπε ότι έχει εντυπωσιαστεί από την ατμόσφαιρα και την προετοιμασία που έχει γίνει για το Φεστιβάλ. Όσο για την ποικιλία των ταινιών, δήλωσε ότι η ποικιλία των ταινιών είναι αυτή που θα κάνει πιο … δύσκολο το έργο της επιτροπής.

Τέλος, ο γερμανός σκηνοθέτης Stefan Tolz, συνεχίζοντας για τις δυσκολίες επιλογής των καλύτερων ταινιών, ευχήθηκε τα μέλη της επιτροπής να εξακολουθούν να είναι … φίλοι μετά το τέλος της διαδικασίας.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Ο διευθυντής του κινηματογραφικού φεστιβάλ των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων Masoud Amralla Al Ali δήλωσε ότι «ένα φεστιβάλ σαν το ECOCINEMA είναι μια διαφορετική εμπειρία διότι, εκτός από την ποιότητα και την ποσότητα των ταινιών που συμμετέχουν, έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα» και εξέφρασε την επιθυμία του για στενή συνεργασία με το δικό του φεστιβάλ.

Ο Mike Boland, διευθυντής του ψυχαγωγικού προγράμματος στο BBC της Σκοτίας τόνισε τη στενή σχέση του ντοκιμαντέρ με το τηλεοπτικό πρόγραμμα λέγοντας ότι «κάθε ταινία έχει κινηματογραφική και τηλεοπτική ζωή. Τα ντοκιμαντέρ που συμμετέχουν στο φετινό ECOCINEMA μπορούν να έχουν διεθνή τηλεοπτική ζωή» και ότι ο ίδιος θα αναζητήσει ταινίες από το φετινό πρόγραμμα για το BBC.

Η Κοραλία Γεωργακοπούλου, υπεύθυνη ελληνικού προγράμματος του STAR Channel, είπε ότι το ECOCINEMA μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για να ενταχθούν κάποιες διαφορετικές ταινίες στον προγραμματισμό του τηλεοπτικού σταθμού για τον οποίο εργάζεται, ο οποίος έως τώρα δεν έχει τέτοια παράδοση.

Η αρχιτέκτονας Αλεξάνδρα Καρύδη επεσήμανε τη στενή σχέση της αρχιτεκτονικής με τον κινηματογράφο, λέγοντας ότι «και οι δύο χώροι σχετίζονται με την καλλιτεχνική παραγωγή, και οι δύο προϋποθέτουν πλήρη σχεδιασμό» και ότι «οι ταινίες με οικολογικά θέματα αποτελούν όπλο για τη διάσωση του περιβάλλοντος».

Ο ιδρυτής του Φωτογραφικού Κέντρου Αθηνών Νίκος Παναγιωτόπουλος υποστήριξε τη στενή σχέση μεταξύ πολιτικής, οικολογίας και ιδεολογίας, σημειώνοντας ότι «υπάρχει πολλή δουλειά για να γίνει από τις Κριτικές Επιτροπές, εφόσον το φετινό ECOCINEMA φιλοξενεί μεγάλη ποικιλία ταινιών, όσον αφορά τη διάρκεια, το είδος και τη θεματική».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ
Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές δήλωσε ότι έχει παραξενευτεί από το γεγονός ότι υπάρχουν μόνον δύο ταινίες μεγάλου μήκους ελληνικής παραγωγής στο Φεστιβάλ, ενώ η Ελλάδα προσφέρεται κατ’ εξοχήν για την ανάπτυξη ενός οικολογικού προβληματισμού μέσω του κινηματογράφου. Ελπίζει, λοιπόν, το ECOCINEMA να συνεισφέρει με τον τρόπο του να επικοινωνήσουν οι έλληνες δημιουργοί μέσα από την εικόνα τον οικολογικό προβληματισμό.

Η ¶ννα Κρέμεζη-Μαργαριτούλη, που σχεδιάζει και δημιουργεί περιβαλλοντικό υλικό και δράσεις για παιδιά και νέους, θεωρεί ότι ο κινηματογράφος ως συγκερασμός όλων των τεχνών και ως μέσο επικοινωνίας έχει μέσα του ένα πολύ ισχυρό εκπαιδευτικό στοιχείο και μπορεί να δώσει περιθώριο έκφρασης στον οικολογικό προβληματισμό.

Ο σχεδιαστής εσωτερικών χώρων κ. Γιώργος Πίττας είπε ότι η χθεσινή προβολή των δύο ταινιών του σουηδού Stefan Jarl τον έκανε να σκεφτεί ότι απομονωμένα άτομα και κοινωνίες κάτω από ειδικές συνθήκες μπορεί να νιώσουν υπερήφανοι για αυτό που είναι και να δείξουν σε όλους εμάς που ακολουθούμε τον δυτικό τρόπο ζωής ότι η ζωή είναι αλλού!

Τέλος, ο ακτιβιστής Σταύρος Υφαντής τόνισε ότι το επίπεδο της οικολογικής συνείδησης στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλό και αυτό αναγκαστικά περνά και στον κινηματογράφο – γι’ αυτό πιθανότατα και να μην έχουμε πολλές ελληνικές συμμετοχές. Η βασική διαφορά, ωστόσο, που παρουσιάζεται με την πάροδο των ετών είναι ότι από την αφέλεια της παραγωγής των πρώτων χρόνων τώρα πια έχουμε περάσει σε μία πιο σφαιρική αντιμετώπιση των οικολογικών ζητημάτων μέσα από την κάμερα.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ
Ο Βασίλης Λεοντάδης, παραγωγός και μέλος των ΔΣ του ΣΑΠΟΕ και του ΕΚΚ, τόνισε πόσο σημαντικό θεωρεί το αφιέρωμα στα Ιταλικά Αρχεία του Μεσοπολέμου για τη Ρόδο, καθώς είναι ίσως η πρώτη φορά που η Ελλάδα βλέπει το παρελθόν της μέσα από τα μάτια των ξένων σε μία εποχή που δεν ήμασταν σε θέση αυτή την κινηματογράφηση να την κάνουμε μόνοι μας. Για να συμπληρώσει, ότι αυτό το αφιέρωμα ανοίγει τον δρόμο για να δούμε τι υλικό υπάρχει και στα αρχεία άλλων χωρών για την Ελλάδα.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥΣ
(βραβείο RAMSAR/MedWet)
Ο βιολόγος Sebastia Semene Guitart είπε ότι «είναι σημαντικό οι κινηματογραφιστές να ασχολούνται με θέματα που αφορούν το περιβάλλον και ένα φεστιβάλ σαν το ECOCINEMA αποτελεί κίνητρο για αυτούς».

Ο συντονιστής του MedWet Σπύρος Κουβέλης, ο οποίος είναι παλιός γνώριμος του φεστιβάλ, αλλά και εμπνευστής του βραβείου για ταινίες με θέμα το νερό και τους υγρότοπους, είπε ότι με την ενέργειά του αυτή ήθελε να κάνει τους ανθρώπους να ασχοληθούν με το πρόβλημα του νερού στον πλανήτη μας. «Το βραβείο ελπίζω να αποτελέσει κίνητρο, καθώς αντίστοιχο βραβείο δεν απονέμεται από κανένα φεστιβάλ στον κόσμο», είπε.

Ο σκηνοθέτης Marc Van Fucht, επίσης παλιός γνώριμος του φεστιβάλ, που μάλιστα έχει βραβευτεί ως συμμετέχων με ταινία του, τόνισε ότι «το ECOCINEMA αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους κινηματογραφιστές που, παρακολουθώντας ταινίες με τόσο ενδιαφέρουσα και ευρεία θεματολογία, παρακινούνται στη δημιουργία νέων κινηματογραφικών θεματικών». Σενάριο που επιβεβαιώνεται και από τη δική του συνεργασία με τον Σπύρο Κουβέλη για την παραγωγή μιας ταινίας με θέμα τους μεσογειακούς υγρότοπους, μια ιδέα που ξεκίνησε από το περσινό ECOCINEMA, όπου και γνωρίστηκαν. Η υπό παραγωγή ταινία θα παρουσιαστεί τον Νοέμβριο του 2005 στο συνέδριο της συνθήκης RAMSAR, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι από 140 χώρες.

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 05 Ιούνιος 2004 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 66 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56167860
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.