ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 26 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ημερίδα της ΕΚΠΟΙΖΩ με θέμα "Υπερκατανάλωση-Περιβάλλο Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Καταναλωτές
ΕΚΠΟΙΖΩ , Σάββατο, 15 Νοέμβριος 2008

Η ΕΚΠΟΙΖΩ, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του προγράμματος "Καταναλώνω Υπεύθυνα, Προστατεύω την Υγεία μου και το Περιβάλλον", το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου "Δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης ανέργων με την ενεργό συμμετοχή των μη κυβερνητικών οργανώσεων", του Υπουργείου Απασχόλησης και χρηματοδοτήθηκε από το Γ΄ ΚΠΣ, διοργάνωσε, σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση, ημερίδα με θέμα: "Υπερκατανάλωση-Περιβάλλον-Υγεία" την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008 και ώρα 17.30-20.30, στο Αμφιθέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, οδός Μασσαλίας 22, Αθήνα.

Στην ημερίδα προσκλήθηκε η πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Απασχόλησης, Ανάπτυξης και Παιδείας.

Στην εναρκτήρια ομιλία της η αντιπρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ κ. Παναγιώτα Καλαποθαράκου αναφέρθηκε στη δράση της ΕΚΠΟΙΖΩ όσον αφορά στην ενημέρωση των καταναλωτών και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που δείχνει σε θέματα εκπαίδευσης των νέων.

Χαιρετισμό απηύθυνε εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης κ. Κόσκου, η οποία συνδιοργάνωσε και φιλοξένησε την εκδήλωση.
 
Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν ο κ. Νίκος Στεφανόπουλος, Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δ' Αθήνας και η κ. Μαλαματή Μπακάλη, Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας.

Ο κ. Στεφανόπουλος στην ομιλία του αναφέρθηκε στα προγράμματα ανακύκλωσης που υλοποιούνται στα δημοτικά Σχολεία, καθώς το φαινόμενο της υπερκατανάλωσης έχει εντείνει το πρόβλημα των απορριμμάτων και της διαχείρισή τους, γεγονός που έχει σημαντικά επιβλαβείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.

Η κ. Μπακάλη με την εισήγησή της "Γιατί παχαίνουν τα Ελληνόπουλα" έθιξε το θέμα της παχυσαρκίας και αναφέρθηκε στους λόγους που το έχουν αναγάγει σε μείζον θέμα για την υγεία των παιδιών μας.

Κατόπιν παρουσιάστηκε από τον Γεν. γραμματέα της ΕΚΠΟΙΖΩ και Υπεύθυνο για την υλοποίηση του το πρόγραμμα "Καταναλώνω Υπεύθυνα, Προστατεύω την Υγεία μου και το Περιβάλλον". Ο κ Παυλικάκης αναφέρθηκε στους στόχους, τη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα του προγράμματος και παρουσίασε το υλικό το οποίο δημιουργήθηκε για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Το σημαντικό στοιχείο όμως της ημερίδας ήταν η παρουσίαση των εργασιών, σχετικών με το περιβάλλον και το φαινόμενο της υπερκατανάλωσης, των μαθητών του 3ου Γυμνασίου Αργυρούπολης και του 9ου Γυμνασίου Καλλιθέας, καθώς και των σπουδαστών της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Οι μαθητές έδωσαν έναν ιδιαίτερο τόνο στην ημερίδα και έδειξαν ότι με την κατάλληλη ενημέρωση και εκπαίδευση οι νέοι μπορούν να γίνουν υπεύθυνοι καταναλωτές και ενεργοί πολίτες.

Η ημερίδα έκλεισε με τη βράβευση των μαθητικών ομάδων για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα...

Ομάδα στόχος του προγράμματος, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Γ' ΚΠΣ, ήταν οι μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των τριών τάξεων του Γυμνασίου, των σχολείων των Δήμων Αγ. Δημητρίου, Αργυρούπολης, και Καλλιθέας Αττικής, καθώς και του Δήμου Συκεών Θεσσαλονίκης. Βασική επιδίωξη ήταν η βιωματική εμπλοκή των μαθητών ηλικίας 9-15 ετών σε δραστηριότητες και δράσεις σχετικές με την "πράσινη κατανάλωση", η οποία αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την προστασία του περιβάλλοντος, οδηγεί στη διαμόρφωση στάσεων και συμπεριφορών και τελικά στη δημιουργία του ενεργού πολίτη. Επίσης, καθώς τα διατροφικά ζητήματα απασχολούν ολοένα και περισσότερο τους πολίτες, το πρόγραμμα ασχολήθηκε και με την ενημέρωση των μαθητών σχετικά με τα βιολογικά προϊόντα και την υγιεινή και /ή παραδοσιακή διατροφή.

Οι ενέργειες που έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος περιλάμβαναν:
• Ενημέρωση/ βιωματική ευαισθητοποίηση των μαθητών
• Δημιουργία οδηγού ενημέρωσης και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με τίτλο "Οδηγός Πράσινης Κατανάλωσης"
• Δημιουργία ενημερωτικού εντύπου για την ορθολογική κατανάλωση του νερού, με τίτλο "Νερό, ανεπαρκές μέσα στην αφθονία του"
• Υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σχετικών με τα παραπάνω θέματα από μαθητικές ομάδες (δραστηριότητες, επαφή και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας)

ΕΚΠΟΙΖΩ

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 189 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55084588
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.