ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 27 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Το 1ο Συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ στ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Συνέδρια, συμπόσια, ημερίδες
Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ , Τετάρτη, 12 Νοέμβριος 2008

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρώτο συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου Φίλοι της Φύσης (Friends of Nature) που πραγματοποιήθηκε στην Κάλυμνο, 31/10 – 2/11/08. Στο Ελληνικό Δίκτυο έχουν ήδη ενταχθεί 35 σύλλογοι από όλη τη χώρα και η προοπτική είναι άμεσα να υπάρχει παρουσία των Φίλων της Φύσης σε όλους τους νομούς της χώρας.

Στην πρώτη ημέρα του συνεδρίου :
- Παραβρέθηκε και χαιρέτησε το συνέδριο ο Δήμαρχος της Καλύμνου και άλλοι παράγοντες του νησιού, ενώ μηνύματα έστειλαν εκπρόσωποι της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου και ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. ¶ρης Σπηλιωτόπουλος.
- Παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις α) του κ. Νίκου Δαναλάτου, Καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα "Λειψυδρία και το φάσμα της ερημοποίησης" β) του κ.Δημήτριου Λαγού επικ. Καθηγητή στη σχολή Τουρισμός και Οικονομία του Πανεπιστημίου Αιγαίου με θέμα "Βιώσιμος και Αειφορικός Τουρισμός. Η περίπτωση της Δωδεκανήσου".
- Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου κ.Μάκης Σταύρου παρουσίασε τη δράση της διεθνούς οργάνωσης Friends of Nature και τα μέλη της ΥΔΝΑ Καλύμνου που είχαν την ευθύνη της οργάνωσης του συνεδρίου παρουσίασαν δύο εισηγήσεις με θέμα "Αναρρίχηση – Σπηλαιολογία και προστασία της Φύσης" (Α.Ρωμανού & B.Καλογεράκης) και "Προοπτικές της βιώσιμης ανάπτυξης στην Κάλυμνο (Στάθης Κλίμης).

Τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου παρουσιάστηκαν οι δράσεις των συλλόγων, το πρόγραμμα δράσης και εκδόθηκαν τα εξής ψηφίσματα:
1. Για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
2. Για τους φορείς διαχείρισης NATURA
3. Για τις ιχθυοκαλλιέργειας στην Κάλυμνο – Συμμόρφωση με το ISO 14001
4. Για την υλοποίηση εθνικής μελέτης για την μέτρηση αντοχών κάθε Ελληνικής πόλης σε αριθμό οχημάτων και στη συνέχεια λήψη αναγκαίων μέτρων.
5. Για την παράνομη βόσκηση και του κυνηγιού στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές της Ηλείας.
6. Αίτημα τη μείωση αριθμού αιγοπροβάτων στην Κάλυμνο
7. Για την αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας στην Ελλάδα
8. Για την υπερβόσκηση στην Ικαρία
9. Για την καταγραφή και την συντήρηση των παραδοσιακών Μονοπατιών Καλύμνου

Στη συνέχεια εκλέχτηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, η Εξελεγκτική και Διαιτητική Επιτροπή. Το νέο Δ.Σ., η θητεία του οποίου είναι τριετής, είναι το ακόλουθο:
1. Πρόεδρος: Μάκης Σταύρου από τον Όμιλο Φίλων του Βουνού και Θάλασσας Βούλας.
2. Γραμματέας και υπεύθυνος Κυκλάδων, Ικαρίας και Σάμου : Γεώργιος Μάλλης από τον Όμιλο Φίλων του Βουνού και Θάλασσας Μήλου.
3. Αντιπρόεδρος και υπεύθυνος Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων: Χάρης Ερμίδης από το Σύλλογο Ορειβασίας Χιονοδρομίας Καλαβρύτων.
4. Ταμίας και υπεύθυνος Στερεάς Ελλάδος: Λουκάς Παπαγεωργίου από τον Όμιλο Φίλων του Βουνού και Θάλασσας Παρνασσού.
5. Δημόσιες σχέσεις, Υπεύθυνος Τύπου και περιφέρειας Αττικής: Κώστας Φωτεινάκης από τον ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου.
6. Υπεύθυνη Μακεδονίας: Μαρία Στήκα από τον Όμιλο Φίλων του Βουνού και Θάλασσας Θεσσαλονίκης
7. Υπεύθυνος Δωδεκανήσων: Δημήτρης Βαγγέλης από τον Όμιλο Φίλων του Βουνού και Θάλασσας Κω.
8. Υπεύθυνος Κρήτης: Γιώργος Λελεδάκης από τον Όμιλο Φίλων του Βουνού και Θάλασσας Ρεθύμνου.
9. Υπεύθυνη νεολαίας: Μελάνη Μαυρογιώργη φοιτήτρια Πολιτικών Επιστημών από τον Όμιλο Φίλων του Βουνού και Θάλασσας Ικαρίας.
Το νέο Δ.Σ. ως προτεραιότητα έθεσε την συμμετοχή των μελών των Φίλων της Φύσης στις εκδηλώσεις δράσεις για την Κλιματική αλλαγή (6/12/08) και λόγω των σημαντικών καθυστερήσεων και προβλημάτων αποκατάστασης της πυρόπληκτης περιοχής της Ηλείας όρισε την επόμενη συνεδρίασή του να γίνει σε μία από τις πληγείσες πόλεις. Με την ευκαιρία αυτή προγραμματίζει συναντήσεις με την Επιτροπή Αγώνα καθώς και με τους φορείς της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Κατά την διάρκεια του συνεδρίου ο τοπικός σύλλογος της Καλύμνου ΥΔΝΑ είχε οργανώσει βραδιές με Καλύμνικη μουσική και χορούς, εκδρομές και περιηγήσεις καθώς και προβολές ντοκιμαντέρ για τους σφουγγαράδες και τη Κάλυμνο.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ FRIENDS OF NATURE ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ
Ποσειδώνος 18, Βούλα, T.K. 166 73, Αθήνα, 2109657879, Fax: 2108992113,
omilosfi@otenet.gr

ΨΗΦΙΣΜΑ για την καταγραφή και την συντήρηση των παραδοσιακών Μονοπατιών Καλύμνου
Είναι γεγονός ότι η χρήση των μονοπατιών στα βουνά της Καλύμνου γίνεται για διαφορετικούς λόγους σε σχέση με πριν δηλ για φυσιολατρικούς περιπάτους και όχι την επικοινωνία του ενός τόπου με τον άλλο.
Θεωρώντας ότι για την βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού ο εναλλακτικός ποιοτικός τουρισμός είναι απαραίτητος ζητούμε να μας βοηθήσετε στην εξεύρεση κατάλληλων προγραμμάτων :
Α) για την καταγραφή τους
Β) για την συντήρησή τους
Γ) Για την σήμανση αυτών καθώς και τη αναβίωση των χαμένων τοπωνυμίων.

ΨΗΦΙΣΜΑ για την παράνομη βόσκηση και του κυνηγιού στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές της Ηλείας
Το 1ο συνέδριο του ελληνικού δικτύου "Φίλοι της Φύσης" αισθάνεται την υποχρέωση να τοποθετηθεί για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2007.
Ειδικότερα, θέλουμε να αναφερθούμε στηριζόμενοι και στις μαρτυρίες του μέλους του Δικτύου "Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας Ηλείας", σε δύο σοβαρότατα ζητήματα που έχουν ανακύψει μετά τα καταστροφικά γεγονότα στην Ηλεία.
Αναφερόμαστε πρωταρχικά στο θέμα της παράνομης βόσκησης στις πληγείσες περιοχές, όπου ενώ η φύση έχει αρχίσει ήδη να αναγεννάται, την ίδια στιγμή καταστρέφεται από την παράνομη βόσκηση, χωρίς τον παραμικρό έλεγχο από την πλευρά της πολιτείας.
Η πρακτική αυτή απειλεί να καταστρέψει ολοσχερώς κάθε δυνατότητα φυσικής αναδάσωσης στις καμένες περιοχές της Ηλείας.
Ηθικός αυτουργός της εγκληματικής αυτής πρακτικής είναι το ίδιο το κράτος το οποίο με την αδιαφορία του αφήνει αβοήθητους τους κτηνοτρόφους, που ανήμποροι να ανταποκριθούν στις ανάγκες για τη διατροφή των ζώων τους, αναγκάζονται να καταφύγουν στην παράνομη βόσκηση στις καμένες περιοχές.
Το αποτέλεσμα θα είναι μη αναστρέψιμο για την οποιαδήποτε ανάκαμψη της φύσης.
Θέλουμε επίσης να καταδικάσουμε τη δυνατότητα που αφήνει η πολιτεία για το κυνήγι σε γειτονικές περιοχές από τα καμένα.
Το κυνήγι αυτό είναι καταστροφικό για την αναπαραγωγή της πανίδας που έχει βρει καταφύγιο σ" αυτές τις περιοχές και την ακύρωση εν τέλει της οποιασδήποτε δυνατότητας επιστροφή της στα καμένα εδάφη.

ΨΗΦΙΣΜΑ Για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
Περιβαλλοντικός Σύλλογος ΄Υδνα

Στην σημερινή ελληνική εκπαίδευση, η περιβαλλοντική αγωγή έχει μπει μέσα στο αναλυτικό πρόγραμμα του δημοτικού, σαν ενότητες που διδάσκονται στο μάθημα της Μελέτης του Περιβάλλοντος.
΄Ετσι αν ο εκπαιδευτικός διαθέτει την ανάλογη ευαισθησία, μπορεί να εμβαθύνει και υλοποιήσει ένα project Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Αν όχι, τότε δεν έγινε και τίποτε αφού τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης δεν είναι υποχρεωτικά. Και φυσικά τα παιδιά είναι αυτά τα ζημιώνονται. Μεγαλώνουν οι καινούριες γενιές χωρίς το παραμικρό ίχνος καλλιέργειας ή ανάπτυξης μιας φιλικής στάσης απέναντι στο περιβάλλον.
Θα θέλαμε σαν μέλος του Δικτύου Friends of Nature να:
1. Εισηγηθείτε στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων να χρηματοδοτεί την υλοποίηση Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων, όχι μόνο των Γυμνασίων, Λυκείων αλλά και των Δημοτικών Σχολείων της Χώρας.
2. Επίσης το μάθημα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης να γίνει υποχρεωτικό σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και όχι να στηρίζεται στην καλή διάθεση του κάθε εκπαιδευτικού.
3. Οι εκπαιδευτικοί να υποστηρίζονται με επιμορφώσεις αλλά και να εφοδιάζονται με εκπαιδευτικό υλικό το οποίο θα είναι εύκολα προσβάσιμο σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.

ΨΗΦΙΣΜΑ για την υλοποίηση εθνικής μελέτης για την μέτρηση αντοχών κάθε Ελληνικής πόλης σε αριθμό οχημάτων και στη συνέχεια λήψη αναγκαίων μέτρων.

ΨΗΦΙΣΜΑ του περιβαλλοντικού Συλλόγου Καλύμνου "ΥΔΝΑ"
Η πόλη της Καλύμνου όπως άλλωστε και οι περισσότερες Ελληνικές πόλεις, ασφυκτιά από το υπεράριθμο των οχημάτων που κυκλοφορούν μέσα σε αυτή.
Eντούτοις ο αριθμός οχημάτων συνεχίζει να αυξάνεται δραματικά με ότι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.
Υπάρχει μέγιστος βιώσιμος αριθμός φαρμακείων, συμβολαιογραφείων π.χ.
Μήπως ήρθε η στιγμή να ζητήσουμε σαν δίκτυο από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς να συμπεριλάβουν στο αναπτυξιακό σχέδιο υλοποίηση εθνικής μελέτης για την μέτρηση αντοχών κάθε Ελληνικής πόλης σε αριθμό οχημάτων και στη συνέχεια λήψη αναγκαίων μέτρων.

ΨΗΦΙΣΜΑ για την υπερβόσκηση στην Ικαρία
Το 1ο συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου "Φίλοι της Φύσης" εκφράζει την υποστήριξή του στην προσπάθεια για την διάσωση του Φυσικού Περιβάλλοντος στην ΙΚΑΡΙΑ – όσου μπορεί να διασωθεί ακόμη- λόγω της υπερβόσκησης από "νόμιμα" και "παράνομα" κατσίκια.
Στην ερημοποίηση, που σταδιακά εξαπλώνεται στο νησί χρόνο με χρόνο, αντιδρά μεγάλο μέρος του πληθυσμού, που καταγγέλλει με κείμενο (μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 2000 υπογραφές):
1ο Την μη ελεγχόμενη βόσκηση στις πλαγιές και τα δάση της ΙΚΑΡΙΑΣ από χιλιάδες αιγοπρόβατα που ανήκουν σε "νόμιμους" και "παράνομους" κτηνοτρόφους.
2ο Τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εμπλέκονται και που με λανθασμένους τρόπους και πολιτικό σκεπτικό υποστηρίζουν άμεσα ή έμμεσα την λεηλασία της φύσης.
3ο Τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης καθώς και τους πολιτικούς προϊσταμένους τους, που χρόνια τώρα αντί να ανταποκριθούν επί της ουσίας στο ρόλο τους, αρκούνται σε διαπιστώσεις και υποσχέσεις.
4ο Τέλος το Υπουργείο Γεωργίας, το οποίο ενώ γνωρίζει την κρισιμότητα του προβλήματος, κυριολεκτικά αδιαφορεί, μην εφαρμόζοντας ακόμα και τις δικές του ελεγκτικές υπουργικές αποφάσεις (Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής).
Η κατάσταση σε πολλές περιοχές είναι μη αναστρέψιμη. Ας σώσουμε λοιπόν ο,τιδήποτε σώζεται. Είναι χρέος στα παιδιά μας. Για μας η φύση και ο άνθρωπος είναι και θα είναι πάνω από συμφέροντα Πολιτικά ή Οικονομικά.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ NATURA 
Κάλυμνος, 1/11/08

Μετά από πάρα πολλά χρόνια αγώνων και παρά του ότι έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν οι φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του προγράμματος NATURA 2000 (ΦΥΣΗ 2000) ακόμα έως και σήμερα δεν έχουν ψηφισθεί οι Κ.Υ.Α με αποτέλεσμα τη συνεχή υποβάθμιση του περιβάλλοντος των περιοχών οι οποίες και από την ΕΕ έχουν καθοριστεί ως ιδιαίτερου κάλλους με μοναδική πανίδα και χλωρίδα.
Ζητάμε να σταματήσει η συνεχής υποβάθμιση των περιοχών αυτών να υπογράφουν όλες τις Κ.Υ.Α ΤΩΡΑ και να υπάρξει συμμόρφωση στις αποφάσεις της ΕΕ για την πλήρη προστασία όλων των Προστατευόμενων περιοχών στην ΕΛΛΑΔΑ.
Χαρίλαος Ηλία Ερμείδης
Πρόεδρος Συλλόγου Ορειβασίας – Χιονοδρομίας
Προστασίας Περιβάλλοντος Καλαβρύτων

ΨΗΦΙΣΜΑ με αίτημα τη μείωση αριθμού αιγοπροβάτων στην Κάλυμνο
Η ζώνη ερημοποίησης αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. Στην Κάλυμνο λόγω της κλίσης των βουνών και της μη καλλιέργειας των εδαφών έχουν οδηγήσει στην αποσάθρωση του εδάφους που σε συνδυασμό με την αδηφαγία των μόνιμων πλέον κατοίκων των βουνών μας , δηλαδή των κατσικιών , οδηγούν στην επιδείνωση του φαινομένου αυτού.
Παλαιότερα τα ζώα αυτά έπρεπε την μία χρονιά να είναι αριστερά της μέσης οροσειράς, την άλλη χρονιά δεξιά της και την Τρίτη σε άλλα νησιά όπως η Τέλεντος , η Φαρμάκω , η Ψέριμος , η Πλάτη κλπ. Για την μεταφορά υπέγραφαν χαρτιά πλήρους συμμόρφωσης οι βοσκοί που ενοικίαζαν τις εκτάσεις αυτές.
Επειδή κάποια στιγμή η ερημοποίηση τελικά θα πλήξει τους πάντες , προφανώς και η συντήρηση κοπαδιών θα είναι άτοπη.
Σήμερα οι βοσκοί μπορούν μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα να επιδοτηθούν για την μείωση του κοπαδιού τους άρα και εκείνοι θα ωφεληθούν και το έδαφος θα σωθεί .
Ζητούμε από το Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης την συμβολή τους στην εξεύρεση κατάλληλων προγραμμάτων για την υλοποίηση της πρότασης αυτής.

ΨΗΦΙΣΜΑ για τις ιχθυοκαλλιέργειες και της φρίκης του λατομείου στην Κάλυμνο
Όχι άλλη ανοχή στις βίαιες προς το περιβάλλον επιχειρηματικές δραστηριότητες
Αναγκαιότητα η απαίτηση του ISO 14001

Ο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ "ΥΔΝΑ", μέλος του Ελληνικού και Διεθνούς Δικτύου "Φίλοι της Φύσης" καταδικάζει την ασελγή συμπεριφορά προς το περιβάλλον και την καταστροφή του φυσικού πλούτου του νησιού από μεμονωμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.
΄Όχι άλλη αμεριμνησία εκ μέρους, των αρμοδίων με το πρόσχημα της συμβολής αυτών των επιχειρήσεων στην τοπική οικονομία.
Με απόλυτο σεβασμό στην ανάγκη της εργασιακής απασχόλησης των συνανθρώπων μας, όπως επίσης και στην κάθε ήπια επιχειρηματική πρωτοβουλία που συμβάλλει στην ανάπτυξη, την οικονομική και κοινωνική ευημερία, πιστεύουμε ότι επιβάλλεται άμεση παρέμβαση όχι ασφαλώς για την κατάργηση της κάθε τέτοιου τύπου δραστηριότητας, αλλά για την προσαρμογή της στο πρότυπο της βιώσιμης και αειφορικής ανάπτυξης σύμφωνα και προς τις αρχές που κατοχυρώνει το ISO 14001.
Ας συμβαδίσουμε επιτέλους με ότι ακολουθείται σε κάθε Ευρωπαϊκή χώρα, με σημαντικά οφέλη για τον άνθρωπο, το περιβάλλον, αλλά και Βιώσιμη επιχειρηματικότητα.
΄Ετσι λοιπόν επείγει να πούμε ΝΑΙ στην ιχθυοκαλλιέργεια με μέτρο στην Κάλυμνο, εννοώντας αποκλειστικά και μόνον την βιώσιμη ιχθυοκαλλιέργεια.
ΝΑΙ στην δυνατότητα προμήθειας των απαραίτητων για την οικοδόμηση στην Κάλυμνο υλικών, αλλά όχι με την ισχύουσα αυθάδεια προς την φύση και την παραγκώνιση της ανθρώπινης υγείας. Επείγουσα ανάγκη παύσης και παρέμβασης για την αποκατάσταση της φρίκης του σημερινού λατομείου στην καρδιά της πόλης της Καλύμνου.
Ζητούμε από το Δίκτυο να στηρίξει το αίτημά μας και μέσα από τους επιστημονικούς συνεργάτες που διαθέτει να υπάρξει ο απαραίτητος επιστημονικός σχεδιασμός για την υποκατάσταση των μεθόδων ιχθυοκαλλιέργειας και παραγωγής οικοδομικών υλικών.

ΨΗΦΙΣΜΑ, Να προωθήσουμε την αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας στην Ελλάδα
Το 1o Συνέδριο του δικτύου "Φίλοι της Φύσης" στην Ελλάδα δηλώνει ότι η αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας πρέπει να αποτελεί μια από τις βασικές για την χώρα μας συνιστώσες της στροφής από τις συμβατικές- ρυπογόνες στις ανανεώσιμες- ήπιες μορφές ενέργειας.
Σήμερα όπου ο κλιματικές αλλαγές αποτελούν ήδη ένα γεγονός σε εξέλιξη συνιστώντας την μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα ο μηδενισμός των ρύπων που προέρχονται από τις καύσεις για την παραγωγή ενέργειας πρέπει να είναι κεντρικός στόχος όλων μας. Ο στόχος αυτός βρίσκεται βέβαια σε άμεση σύγκρουση με τα επενδυμένα στην παραγωγή ρυπογόνων μορφών ενέργειας παγκόσμια καπιταλιστικά συμφέροντα.
Σε αυτές τις συνθήκες και ενώ παγκοσμίως η αξιοποίηση της γεωθερμίας ως ανανεώσιμης και ήπιας μορφής ενέργειας πολλαπλασιάζεται στην Ελλάδα δυστυχώς διανύουμε ακόμα, με καθυστέρηση δεκαετιών τα πρώτα βήματα. Μολονότι το υπέδαφος της χώρας μας εμπεριέχει σημαντικότατα γεωθερμικά πεδία και υπάρχουν επιστήμονες με την απαραίτητη για την εκμετάλλευση τους γνώση έχουν γίνει λίγες παραγωγικές εφαρμογές και αυτές μόνο στον τομέα της γεωθερμίας χαμηλής ενθαλπίας.
Τα αίτια πρέπει να αναζητηθούν κυρίως στην αδράνεια και αναξιοπιστία του ελληνικού κράτους και της ΔΕΗ ως αρμόδιου φορέα. Όχι μόνο δεν κατέβαλαν καμία σοβαρή προσπάθεια για την απεξάρτηση της ελληνικής ενεργειακής πολιτικής από τον ρυπογόνο λιγνίτη και το πετρέλαιο αλλά και τα οποιαδήποτε πειράματα τους για την αξιοποίηση γεωθερμικών πεδίων δυσφήμησαν την ίδια την γεωθερμική ενέργεια λόγω της προχειρότητας των εφαρμογών τους και της αδιαφορίας τους για τις όποιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Απέναντι σε αυτή την πολιτική οι τοπικές κοινωνίες υποκείμενα και αυτές των εγκληματικών πειραματισμών, χωρίς να έχουν ούτε την στοιχειώδη ενημέρωση, οχυρώθηκαν σε αρνητικές αμυντικές λογικές προστασίας σε ότι εμφανίζονταν ως κίνδυνος της γεωθερμίας. Κλασσική η περίπτωση της Μήλου.
Επιβάλλεται να υπερβούμε στην χώρα μας αυτές τις αδιέξοδες για το φυσικό περιβάλλον καταστάσεις. Να προχωρήσουμε μετά από τον πιο ευρύ και δημοκρατικό διάλογο στην επιστημονική διασαφήνιση των οποιονδήποτε ερωτημάτων αλλά και αμφισβητήσεων και την ανάπτυξη των εφαρμογών της γεωθερμικής ενέργειας στην Ελλάδα σε πλαίσια κοινωνικού ελέγχου των ενεργών τοπικών κοινωνιών και των συλλογικών εκφράσεων τους.
Να αφήσουμε ένα καθαρό περιβάλλον στα παιδιά μας .
Να προστατέψουμε το σπίτι μας, τη Γη.

Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 28 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57603073
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.