ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Παρασκευή 09 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ημερίδα "Εξοικονόμηση νερού στην Αχαΐα: λύσεις, προτάσ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Συνέδρια, συμπόσια, ημερίδες
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS , Τετάρτη, 12 Νοέμβριος 2008

Η ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων και εξοικονόμησης νερού, ως προτεραιότητα, καθώς και η διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας για το νερό που εξασφαλίζει μακροχρόνια καλή ποιότητα και επαρκή ποσότητα νερού όχι μόνο για τις ανάγκες της κοινωνίας αλλά και των οικοσυστημάτων ήταν τα βασικά συμπεράσματα της ημερίδας που διοργάνωσε το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σε συνεργασία με τους Υπεύθυνους των Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αχαΐας με θέμα "Εξοικονόμηση νερού στην Αχαΐα: λύσεις, προτάσεις, προοπτικές", την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου στην αίθουσα του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης στην Πάτρα.

Στην εκδήλωση, που έγινε με την υποστήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας, της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και αποχέτευσης Πάτρας και με τη συμβολή της τοπικής ΜΚΟ ΠΟΛΙΤΕΣ Πάτρας ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, συμμετείχαν πάνω από 100 εκπαιδευτικοί, υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων, φορέων της αυτοδιοίκησης και πολίτες της Πάτρας.

Χαιρετισμό απεύθυναν ο Νομάρχης Αχαΐας Δ. Κατσικόπουλος και ο Πρόεδρος Δ.Ε.Υ.Α. Πατρών Χ. Μπακαλάρος επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την προστασία των υδατικών πόρων, ενώ διαβάστηκε και χαιρετισμός του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Τσούκαλη. Ο Αν. Διευθυντής Διεύθυνσης Υδάτων Δυτικής Ελλάδος Λ. Τηνιακός παρουσίασε τα προβλήματα που προκαλεί η ανεξέλεγκτη χρήση των γεωτρήσεων και τόνισε τη σημασία της ολοκληρωμένης διαχείρισης των νερών πριν φτάσουμε σε ακραίες καταστάσεις.

Ο Ν. Χρυσόγελος, Πρόεδρος ΔΣ του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, αναφέρθηκε αναλυτικά στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους υδατικούς πόρους (μείωση βροχοπτώσεων, ακραία καιρικά φαινόμενα, μεγάλες περίοδοι χωρίς βροχή), στην ανάγκη εξασφάλισης καλής ποιότητας και επαρκούς ποσότητας υδατικών πόρων τόσο για τις ανθρώπινες κοινωνίες όσο και για τα οικοσυστήματα μέχρι το αργότερα το 2015, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής Oδηγίας- Πλαίσιο για το Νερό 2000/60/ΕΕ και της εθνικής νομοθεσίας καθώς και ολοκλήρωσης σχεδίων κοινής, ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδατικών πόρων σε επίπεδο υδρολογικής λεκάνης και όχι αποσπασματικά όπως συμβαίνει σήμερα.

Ο Α. Τριανταφυλλόπουλος, Dr. Χημικός Μηχανικός και Αντινομάρχης Περ/ντος Αχαϊας επισήμανε την αναγκαιότητα της ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων την εποχή της κλιματικής κρίσης και περιέγραψε τις πρωτοβουλίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης προς αυτή την κατεύθυνση. Τόνισε την ανάγκη να αναλάβει κάθε πολιτικός και κοινωνικός φορέας αλλά και οι πολίτες τις ευθύνες που τους αντιστοιχούν όχι μόνο στα λόγια αλλά και με έργα.

Η Ε. Αντωνακοπούλου εκ μέρους των γραφείων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία και αναφέρθηκε στα εντυπωσιακά αποτελέσματα που παρουσιάζουν οι μαθητές, ως φορείς του μηνύματος για την εξοικονόμηση νερού και για την προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα. Ως αποτέλεσμα της ενημέρωσης των μαθητών τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για το νερό, που θα ξεπεράσουν τα 30 τη νέα σχολική χρονιά.

Στην ίδια θεματική της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης κινήθηκε και η ομιλία της Σ. Κουλουζάκη, υπεύθυνης Π.Ε. του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, με ειδικότερη αναφορά στο ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία WATERSAVE το οποίο έχει φιλοξενηθεί ήδη από 20 σχολεία της Πάτρας κι έχει κινητοποιήσει πάνω από 10.000 μαθητές πανελλαδικά σε ενεργή συμμετοχή πάνω σε περιβαλλοντικά θέματα.

Η εκπρόσωπος της τοπικής ΜΚΟ ΠΟΛΙΤΕΣ Πάτρας ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ Η. Κουρή τόνισε ότι παράλληλα με την ευαισθητοποίηση των πολιτών είναι απαραίτητη και η κινητοποίηση των θεσμικών φορέων με την άμεση λήψη ευθυνών και πρόσφορων για την προστασία του νερού μέτρων και πρότεινε κοινές δράσεις για να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση για την προώθηση πολιτικών εξοικονόμησης και ορθολογικής διαχείρισης των νερών από τους αρμόδιους φορείς.

Ο Μ. Σκληβανιώτης, Dr. Χημικός-Μηχανικός, Υπεύθυνος Ποιότητας νερού της Δ.Ε.Υ.Α. Πατρών παρουσίασε τη διαδικασία της επεξεργασίας του πόσιμου νερού της Πάτρας, ανάλογα με την προέλευσή του και την κατάσταση της πηγής υδροληψίας, και υπενθύμισε ότι η κατανάλωση και ζήτηση νερού αυξάνεται συνεχώς.

Ο Dr. Υδρογεωλογίας ΙΓΜΕ Κ. Νίκας επεσήμανε τον κίνδυνο που ελλοχεύει, σε κάποιες από τις περιοχές της Βόρειας Πελοποννήσου, να ανασταλεί η διαδικασία βελτίωσης της ποιότητας των υδατικών πόρων λόγω της υφαλμύρωσης των υδάτων.

Η ¶ννυ Μητροπούλου, Υπεύθυνη Συντονισμού Δράσεων του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, παρέθεσε σειρά καθημερινών πρακτικών που βοηθούν στην εξοικονόμηση νερού και μέσα από τις οποίες ο πολίτης δρα υπεύθυνα και προστατευτικά για το περιβάλλον και τους υδατικούς πόρους ειδικότερα.

Παρέμβαση στην ημερίδα έκανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κλάδου Γεωλόγων ΓΕΩΤΕΕ Ι. Κουκουβέλας και ο πρώην δήμαρχος κ. Καράβολας. Ακολούθησαν παρεμβάσεις, τοποθετήσεις και συζήτηση από το κοινό.

Η ημερίδα πλαισιώθηκε από προβολή ταινιών: της ταινίας της Γ1 Τάξης του 55ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών με τίτλο "Μια μέρα... αύριο" που προλόγισε η Γ. Ζαχαροπούλου, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός και της 5λεπτης μαθητικής ταινίας κινουμένων σχεδίων με τίτλο "Νερό και Ζωή" από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.

Συντονιστές της ημερίδας ήταν οι Υπέυθυνοι Π.Ε. Διεύθυνσης Β/βαθμιας Εκπαίδευσης Αχαϊας Ι. Παπαϊωάννου και Ι. Βλάχος

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του σχολικού εκπαιδευτικού προγράμματος "WATERSAVE - Εξοικονόμηση Νερού στο σχολείο και στο σπίτι", που στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών, πολιτών και φορέων σχετικά την προστασία των υδάτινων πόρων, τις πρακτικές εξοικονόμησης νερού, την περιβαλλοντική εκπαίδευση, αλλά και την προσωπική ευθύνη και δυνατότητα του πολίτη για συμμετοχή στη λύση.

Λουκία Καλαϊτζή
Υπεύθυνη Τύπου & Επικοινωνίας
email:
annako@medsos.gr

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
Μαμάη 3, 10440, Αθήνα
Τηλ./Fax: 210 822 8795
Email:
info@medsos.gr
Ιστοσελίδα: www.medsos.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τετάρτη, 12 Νοέμβριος 2008 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 105 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58253921
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.