ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολογική Ομάδα Σητείας Τετάρτη 10 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Παρεμβάσεις από το Λασίθι στην Πλώρη στη συνεδριάση το Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Ομάδα Σητείας - Λασίθι στην Πλώρη, Νομαρχιακή Κίνηση
Αντώνης Ανηψητάκης , Τρίτη, 04 Νοέμβριος 2008

Το Λασίθι στην Πλώρη
Δελτίο Τύπου για τη συνεδρίαση του Ν.Σ. της 31.10.08

Με δηλώσεις από το νέο Νομάρχη κ. Σήφη Αναστασάκη για βελτίωση του νομαρχιακού έργου κατά την υπολειπόμενη διετία και ενημέρωση για τρέχοντα θέματα ξεκίνησε η συνεδρίαση. Οι άλλες παρατάξεις ευχήθηκαν στον νέο Νομάρχη αποτελεσματικότητα και δήλωσαν διαθεσιμότητα για συνεργασία.

Το Λασίθι στην Πλώρη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης παρενέβη στα παράκάτω θέματα.

1. Ζήτησε με επιστολή (1) να απεμπλακεί η Νομαρχία από την άκριτη στήριξη που παρέχει στην Αγγλική εταιρεία Loyalward και το Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Παναγία Ακρωτηριανή εν όψει των στοιχείων που έχουν αποκαλυφθεί το τελευταίο διάστημα.

Το θέμα ζητήσαμε να συζητηθεί προ ΗΔ, αλλά ο Νομάρχης δεν δέχτηκε, επικαλούμενος τον Κανονισμό και μας συνέστησε να το φέρουμε σε συζήτηση με την κανονική διαδικασία.

2. Μοιράστηκε στους συμβούλους το Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό του ΥΠΕΧΩΔΕ. Καταθέσαμε στο προεδρείο την κριτική επΆ αυτού των 10 γνωστότερων περιβαλλοντικών οργανώσεων για να ενημερωθεί πληρέστερα το Νομαρχιακό Συμβούλιο (2)

3. Σε σύντομη συζήτηση προ Η.Δ. για τον Βόρειο Οδικό ¶ξονα επαναλάβαμε την πάγια θέση μας να αντιμετωπιστεί ο ΒΟΑΚ με ενιαίο τρόπο απΆ τη μια άκρη της Κρήτης ως την άλλη, να έχει ίδιες προδιαγραφές, να αντιμετωπίζονται κατά προτεραιότητα τα τμήματα με τη μεγαλύτερη υστέρηση και να ολοκληρωθεί στη ως το 2013, οπότε λήγει το 4ο κοινοτικό πρόγραμμα, το ΕΣΠΑ. Ο Νομάρχης συμφώνησε, αλλά η διάψευση ήρθε αργά το απόγεμα από τη Χερσόνησο όπου σε σχετική εκδήλωση του ΤΕΕ μάθαμε με τον επισημότερο τρόπο ότι ο σχεδιασμός του ΒΟΑΚ για το ΛΑΣΙΘΙ προβλέπει κατώτερες προδιαγραφές από την υπόλοιπη Κρήτη.

4. Σε συζήτηση που προκαλέσαμε για την πορεία των σχεδίων πόλεων η επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού ήταν αποκαλυπτική για την αδυναμία της υπηρεσίας λόγω κυρίως υποστελέχωσης να ανταποκριθεί στα πολλά καθήκοντα που έχει. Αποδεχτήκαμε το αίτημά της να δοθούν απΆ το ΝΣ πολιτικές προτεραιότητες και στήριξη. Ένα θέμα στο οποίο διαπιστώθηκε σύγκλιση είναι η προτεραιότητα στην ολοκλήρωση των σχεδίων πόλεων των παραλιακών οικισμών την προσεχή διετία.

5. Απογοητευτική ήταν άρνηση της πλειοψηφίας να δεχτεί την εισήγησή μας για δημιουργία παρατηρητηρίου νερού στο Νομό Λασιθίου (3). Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ αποδέχονται την ανομία, την αυθαιρεσία, την σπατάλη που επικρατούν επιλέγουν την γραφειοκρατική αδράνεια και τις επιστολές ευχολόγια προς την Περιφέρεια με αίτημα να εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή οδηγία για το νερό.


Συνημμένα:

[1] Επιστολή Προς τον Νομάρχη Λασιθίου και τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λασιθίου

Κύριε Νομάρχη, κύριε πρόεδρε του Ν.Σ.

σας επισυνάπτω το υπόμνημα που κατέθεσε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που έρχεται μαζί με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες να επιβεβαιώσει στον κάθε αμερόληπτο παρατηρητή ότι η υπόθεση είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενη.

Θέλοντας να προφυλάξω τη Νομαρχία από ένα σοβαρό λάθος σας ζητώ να δώσετε τη δυνατότητα στο ΝΣ να ανακαλέσει την απόφαση τής Νομαρχιακής Επιτροπής με την οποία η Νομαρχία παρεμβαίνει στο ΣτΕ με τρόπο που την ταυτίζει απόλυτα με την Αγγλική Εταιρεία και το Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Παναγία Ακρωτηριανή.

Σημειώνω ακόμα ότι η απόφαση αυτή, που προκάλεσε μεγάλη κρίση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και οδήγησε στην παραίτηση Περάκη, κατά πληροφορίες μου δεν κατατέθηκε καν στο ΣτΕ, για λόγους που ο καθένας μπορεί να εικάσει.

Σας παρακαλώ λοιπόν εν όψει της προσεχούς συζήτησης στο ΣτΕ, που έχει οριστεί για τις 7.11.08, να τεθεί το θέμα προ Η.Δ. στη σημερινή συνεδρίαση ώστε να μπορέσει το ΝΣ να απεμπλακεί απ' αυτή την υπόθεση που πιθανότατα θα το εκθέσει.

Σας ζητώ επίσης να διανείμετε το υπόμνημα αυτό στους συναδέλφους συμβούλους ώστε να σχηματίσουν πληρέστερη γνώμη.

με εκτίμηση

Αντώνης Ανηψητάκης
Πολιτικός Μηχανικός
επικεφαλής Νομαρχιακής Κίνησης
Το Λασίθι στην Πλώρη
www.plori.gr


[2] Κριτική στο Χωροταξικό για τον Τουρισμό

Να αποσυρθεί το χωροταξικό της τσιμεντοποίησης

Αθήνα, 23-10-08: Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταρεία, Καλλιστώ, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, MΟm-Εταιρία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, Greenpeace και WWF Ελλάς ζητούν την απόσυρση της πρότασης για το Χωροταξικό του Τουρισμού που κατέθεσε το ΥΠΕΧΩΔΕ προς συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας.

Οι λόγοι διαφωνίας των δέκα περιβαλλοντικών οργανώσεων συνοψίζονται ως εξής:

Το σχέδιο Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό:

1. Αντιμετωπίζει τον τουρισμό ως μια δραστηριότητα που σχετίζεται κυρίως με κατασκευές και έργα και μάλιστα φαίνεται να ευνοεί την ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα τουριστικών επενδύσεων (γκολφ, μεγάλα συγκροτήματα, παραθεριστικές κατοικίες με μεγάλους συντελεστές δόμησης). Βασική κατεύθυνση ενός τέτοιου σχεδίου θα έπρεπε, αντίθετα, να είναι η αποκατάσταση των πληγών σε περιοχές μαζικού τουρισμού, η αναζωογόνηση μέσα από προσεκτικά προγράμματα οικο-τουρισμού και αγροτουρισμού των ορεινών κοινοτήτων και των εγκαταλειμμένων οικισμών, η σύνδεση του τουρισμού με την βιώσιμη προστασία των φυσικών περιοχών, καθώς και η ενθάρρυνση της στροφής προς ένα βιώσιμο μοντέλο περιβαλλοντικά υπεύθυνου τουρισμού, που κηρύσσεται μεν στα λόγια και από το υπουργείοΟΟ Τουρισμού, αλλά στην πράξη δεν προωθείται με το συγκεκριμένο σχέδιο.

2. Δημιουργεί κλειστούς παραθεριστικούς οικισμούς με σαφώς ευνοϊκότερες ρυθμίσεις σε σχέση με την κατοικία και «φωτογραφίζονται» περιοχές στις οποίες έχει ήδη εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον στα οποία αυθαίρετα δίνει και χαρακτηριστικά «εθνικής σημασίας». Χωροθετεί λοιπόν τεράστιες τουριστικές εγκαταστάσεις διάσπαρτα σε εκτός σχεδίου περιοχές με βάση τους νόμους της αγοράς και όχι με γνώμονα την ανάγκη προστασίας του κυριότερου τουριστικού προϊόντος της χώρας, δηλαδή του φυσικού περιβάλλοντος.

3. Αυξάνει, ενώ θα έπρεπε να μειώνει, την εκτός σχεδίου δόμηση πέριξ των ορίων οικισμών που δεν έχουν ως κύρια χρήση τον τουρισμό ή είναι ορεινές.

4. Δεν εισάγει καμία απολύτως ρύθμιση για την ποιότητα των κτιρίων, τα οποία ειδικά στις προστατευόμενες και γενικότερα στις εκτός σχεδίου περιοχές αλλά και κοντά σε υπάρχοντες οικισμούς θα έπρεπε να κατασκευάζονται με όρους βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και με ιδιαίτερη μέριμνα για την εξοικονόμηση φυσικών πόρων.

5. Αγνοεί προκλητικά την απόλυτη ανάγκη επιστημονικού υπολογισμού και σεβασμού της συνολικής φέρουσας ικανότητας των προς τουριστική εκμετάλλευση περιοχών.

6. Διατηρεί το σημερινό, απαράδεκτα χαμηλό, όριο των 50 μ. απόστασης από τον αιγιαλό για οικοδόμηση, παρά τη σχετική νομολογία του Συμβουλίου Επικρατείας και τις αναμενόμενες επιπτώσεις στην παράκτια ζώνη από την κλιματική αλλαγή.

7. Επιμένει στη δόμηση 5 «ανώνυμων» βραχονησίδων .

8. Επιμένει στην περαιτέρω αύξηση της χωρητικότητας των τουριστικά ανεπτυγμένων περιοχών, χωρίς καμία αναφορά στην ανάγκη καθορισμού ορίων ανάπτυξης με βάση της φέρουσα ικανότητα των περιοχών αυτών.

Όλα τα προαναφερόμενα σημεία καθιστούν το νέο σχέδιο Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό συνολικά επαχθές για τον φυσικό χώρο και τη βιωσιμότητα και ευημερία των τοπικών κοινωνιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναιρεί και τα λίγα θετικά σημεία του, όπως η ρητή μη πρόβλεψη νέων χιονοδρομικών κέντρων και ο ορισμός σχετικά χαμηλής αρτιότητας γηπέδων στις προστατευόμενες περιοχές Natura.

Οι δέκα περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν από την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε χωροταξικό επανασχεδιασμό του τουρισμού. Κύριος άξονας ενός μακρόπνοου και βιώσιμου τέτοιου σχεδιασμού θα πρέπει να είναι η άμεση προστασία του ίδιου του τουριστικού προϊόντος, δηλαδή του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και η εξοικονόμηση φυσικών πόρων.


[3] Εισήγηση για Παρατηρητήριο Νερού

Zητήματα σχετικά με το νερό έρχονται τακτικά στο NΣ. είτε άμεσα (γεωτρήσεις, φράγματα) είτε έμμεσα με τις διάφορες ΜΠΕ
 
H κρισιμότητα του θέματος είναι μεγάλη και θα γίνεται κρισιμότερη συν τω χρόνω λόγω της κλιματικής αλλαγής. Mεγάλες όμως είναι και οι ελλείψεις σε τομείς όπως:

• η ενιαία διαχείριση, που υπάρχει ως στόχος στα χαρτιά για την Κρήτη, αλλά στην πράξη μας προκύπτει ο πολλαπλός ανορθολογισμός του Αποσελέμη

• η εξοικονόμηση, ανύπαρκτη πολιτική εξοικονόμησης, ανύπαρκτη ενημέρωση

• ο έλεγχος, κανείς δεν ελέγχει τη σπατάλη που γίνεται στην άρδευση, την ύδρευση, [ελλιπής ο έλεγχος των όρων] κανείς δεν ξέρει πόσες γεωτρήσεις λειτουργούν παράνομα

• η συντήρηση, στο όνομα των νέων έργων αμελείται η σημασία της [π.χ. στο φράγμα Μπραμιανών, αλλά και στα δίκτυα με τις μεγάλες απώλειες]

• η ορθολογική διαχείριση / ο προγραμματισμός, δεν υπάρχει ούτε από τη Νομαρχία μια συνεκτική πολιτική (εγκρίνει γκολφ και παραθαλάσσιες πισίνες με γλυκό νερό, δεν αντιδρά στην επικίνδυνη νέα μόδα των αφαλατώσεων μικρών και μεγάλων που δημιουργούν άλλα προβλήματα, επιτείνουν την αναρχία και εν τέλει οξύνουν την αιτία του προβλήματος)

Για την αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών είναι απαραίτητη η συνεργασία της κοινωνίας, οπωσδήποτε των OTA του Nομού, των αγροτικών φορέων, των περιβαλλοντικών οργανώσεων αλλά και άλλων φορέων όπως TEE, ΓEΩTEE, TEI.

Για την κατά το δυνατόν συντονισμένη πολιτική νερού σε επίπεδο νομού προτείνουμε να συσταθεί με πρωτοβουλία της Nομαρχιακής Aυτοδιοίκησης Λασιθίου ένα παρατηρητήριο νερού με συμμετοχή όλων των παραπάνω που θα παρακολουθεί τα σχετικά ζητήματα όπως της ενιαίας διαχείρισης, της συντήρησης των έργων, της παρακολούθησης της πορείας των νέων έργων, την καταγραφή και τον έλεγχο των όλων των γεωτρήσεων, την μέτρηση της ποιότητας τού νερού, την εκπόνηση οδηγιών εξοικονόμησης, την προώθηση μη υδροβόρων καλλιεργειών και μη υδροβόρων επενδύσεων.

Tο παρατηρητήριο αυτό θα υποβάλλει έκθεση στο NΣ σε τακτά διαστήματα, π.χ. δυο φορές το χρόνο καθώς και εισηγήσεις για την καλύτερη αντιμετώπιση του ζητήματος. Oι εκθέσεις του, οι εισηγήσεις του αλλά και όλες οι ενέργειες του θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Nομαρχίας και θα είναι ανοιχτές στην κοινωνική διαβούλευση (φόρουμ).

Tο παρατηρητήριο αυτό προτείνουμε να συσταθεί άμεσα, ώστε να καθορίσει ζητήματα λειτουργίας, (εσωτερικός κανονισμός, προϋπολογισμός δαπάνης) για να λειτουργήσει απρόσκοπτα από την νέα χρονιά, το 2009.

Mια τέτοια πρωτοβουλία πέραν της προφανούς ωφέλειας για το Nομό μας μπορεί να λειτουργήσει παραδειγματικά και σε επίπεδο Kρήτης.

Ως αρχή θα πρότεινα μια τριμελή διαπαραταξιακή επιτροπή από την κ. Πρατσίνη, τον κ. Πλεξουσάκη και τον υποφαινόμενο που μέσα στο μήνα θα οργανώσει μια ανοιχτή σύσκεψη με πρόσκληση στους εμπλεκόμενους φορείς, θα τους υποβάλει την ιδέα του παρατηρητηρίου, θα ακούσει απόψεις και κατόπιν θα εισηγηθεί στο ΝΣ τη σύνθεση αυτού του παρατηρητηρίου, τον τρόπο λειτουργίας του και το ποσό που θα πρέπει να εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2009.

Αντώνης Ανηψητάκης
Πολιτικός Μηχανικός
επικεφαλής Νομαρχιακής Κίνησης
Το Λασίθι στην Πλώρη
www.plori.gr

 

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 78 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54567685
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.