ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Κυριακή 28 Μάι 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Διαμαρτυρία για τις εκκλησιαστικές διεκδικήσεις γης σ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Χωροταξία - Πολεοδομία
ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ , Τετάρτη, 05 Νοέμβριος 2008

Μια πολύ σημαντική δίκη έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί την Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2008 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Λιβαδειάς.

Η δίκη αφορά αγωγή της Μονής Λυκούρεση κατά του Ελληνικού Δημοσίου, με την οποία διεκδικούνται από τη Μονή 17.000 στρέμματα δημόσιας γης.

Η διεκδικούμενη έκταση περιλαμβάνει τμήματα των περιοχών Λιβαδειάς, Ανάληψης, Πέρα Χωριού, Θουρίου, Τσουκαλάδων, Χαιρώνειας και Αγίου Βλασίου.

Η έκταση αυτή έχει απαλλοτριωθεί το έτος 1965 από το Ελληνικό Δημόσιο. Μέρος αυτής αποτελείται από βοσκοτόπια, τα οποία χρησιμοποιούνται από κτηνοτρόφους της περιοχής με ευθύνη των Δήμων. ¶λλο μέρος έχει διανεμηθεί για την αποκατάσταση ακτημόνων καλλιεργητών. Επίσης στην έκταση αυτή συμπεριλαμβάνεται και δάσος σπάνιας φυσικής ομορφιάς.

Τα μέλη και οι φίλοι της «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ», ήδη από τον Οκτώβριο του έτους 2007, όταν υπέπεσε στην αντίληψή μας το ζήτημα, κινηθήκαμε άμεσα και σε πρώτη φάση ενημερώσαμε τους αρμόδιους φορείς της αυτοδιοίκησης.

Πράγματι, ο Δήμος Χαιρώνειας ανταποκρίθηκε και με ομόφωνη απόφαση της Δημαρχιακής του Επιτροπής, παρενέβη υπέρ του Δημοσίου, διότι –όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση- «ο Δημόσιος χαρακτήρας της έκτασης διασφαλίζει παρούσες και μέλλουσες χρήσεις υπέρ των πολιτών».

Αντίθετα απορριπτική ήταν η θέση της πλειοψηφίας τόσο του Νομαρχιακού Συμβουλίου Βοιωτίας, όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς, τα οποία ύστερα από εισηγήσεις του Νομάρχη Βοιωτίας και του Δημάρχου Λιβαδειάς αντίστοιχα, έκριναν ότι το θέμα αυτό «δεν έπρεπε να συζητηθεί».

Η δίκη στις 6 Νοεμβρίου 2008 είναι η πρώτη μιας σειράς δικών, που θα ακολουθήσουν. Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε την προγραμματισμένη δίκη για μια μεγάλη έκταση στον Παρνασσό, στην περιοχή της Δαύλειας, η οποία έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 3 Μαΐου 2010 ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Λαμίας. Επίσης με μια σειρά δικαστικών παρεμβάσεων άλλες Μονές της Βοιωτίας έχουν στραφεί κατά του Ελληνικού Δημοσίου διεκδικώντας πολύ μεγάλες εκτάσεις έως και 70.000 στρέμματα.

Με πολλές από τις παρεμβάσεις αυτές οι Μονές έχουν στραφεί και κατά κληρούχων μικροκαλλιεργητών, που διαθέτουν αγροτεμάχια ακόμη και έκτασης μισού ή ενός στρέμματος.

Με αυτές τις παρεμβάσεις οι Μονές απειλούν να στερήσουν αυτές τις καλλιεργούμενες εκτάσεις από τους αγρότες κραδαίνοντας, ως συνήθως «κιτάπια» της Τουρκοκρατίας!! Αυτά και μόνο τα γεγονότα έρχονται να διαψεύσουν με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο τις επίσημες δηλώσεις της Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας, ότι δεν διεκδικεί τίποτε, γιατί όλες οι εκτάσεις αυτές δήθεν της ανήκουν.

Αλλά εκτός από τα ένδικα μέσα, που ασκούν οι Μονές, προχωρούν και σε άλλου τύπου εξωθεσμικές πρακτικές διεκδικήσεων. Μια από αυτές είναι οι παράνομες και ανυπόστατες «μισθώσεις» εκτάσεων, που βέβαια δεν τους ανήκουν, σε κάποιους ιδιώτες. Οι ιδιώτες αυτοί με ιδιαίτερη ορμή και επιθετικότητα αυθαιρετούν και προβαίνουν σε διακατοχικές πράξεις:

• Περιφράζουν Δημόσιες εκτάσεις.

• Οικειοποιούνται κοινόχρηστα αγαθά, όπως τα τρεχούμενα νερά.

• Παρεμποδίζουν τη βόσκηση κοπαδιών νομίμως τοποθετημένων.

• Δημιουργούν εν γένει προστριβές και προκαλούν αναστάτωση στην κοινωνική και οικονομική ζωή των πολιτών.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι πρόκειται για συντονισμένη προσπάθεια των Μονών να στερήσουν από τους Έλληνες πολίτες τη χρήση τεράστιων εκτάσεων στο νομό Βοιωτίας.

Η βόσκηση, η καλλιέργεια, ο παραθερισμός και οποιαδήποτε άλλη χρήση, δικαιωματικά και απαράγραπτα ανήκουν στον Ελληνικό Λαό.

Η «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ», με αφορμή την πρώτη αυτή επικείμενη δίκη στη Λιβαδειά, καλεί όλα τα κόμματα, τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, τις επαγγελματικές, συνδικαλιστικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις του Νομού να λάβουν σαφή θέση.

Φρονούμε ότι όλοι μας έχουμε χρέος να υπερασπίσουμε αποτελεσματικά το Δημόσιο χαρακτήρα του φυσικού μας περιβάλλοντος, ο σεβασμός και η ακεραιότητα του οποίου, αποτελούν θεμελιώδεις προϋποθέσεις ακόμη και για την ύπαρξή ,μας, αλλά και για την ύπαρξη των παιδιών μας.

Λιβαδειά, 4 Νοεμβρίου 2008

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 41 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58156386
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.