ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Για το νέο Προεδρικό Διάταγμα περί Βιολογικών Αγορών Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Βιοκαλλιέργεια - Οικολογική Γεωργία
Πανελλήνιος Σύλλογος "Δήμητρα" , Δευτέρα, 10 Νοέμβριος 2008
 
ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΥΠΑΝ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ

Με το Προεδρικό Διάταγμα, που ισχύει από τις 28/8/08 οι βιολογικές αγορές με την μορφή που έχουν τώρα διαλύονται.

Στην θέση τους δημιουργούνται νέες υπό την επίβλεψη και τον έλεγχο του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών. Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε πόσες τέτοιες αγορές θα δημιουργηθούν, πόσους παραγωγούς θα περιλαμβάνει η κάθε μια απ΄ αυτές και σε ποιους δήμους θα λειτουργήσουν.

Το ΠΔ αναφέρει, ότι για να συμμετέχει κάποιος βιοκαλλιεργητής στις νέες αυτές βιολογικές αγορές θα περνάει από μια εξαντλητική γραφειοκρατική διαδικασία ελέγχων από τους πιστοποιητικούς οργανισμούς και από τις τριμελείς επιτροπές, των οποίων τα στοιχεία, σχετικά με τις ποσότητες των παραγομένων προϊόντων αλλά και τον χρόνο παραγωγής, θα πρέπει να συμπίπτουν, για να μπορεί να διεκδικήσει την δυνατότητα αδειοδότησης. Έτσι ο βιοκαλλιεργητής ανάμεσα σε όλα τα άλλα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει, όπως το μεγάλο κόστος παραγωγής, τις κλιματικές αλλαγές και την μείωση της παραγωγής, καλείται τώρα να αντιμετωπίσει και την τεράστια γραφειοκρατία που προβλέπει το ΠΔ. Για να αντεπεξέλθει πιθανόν θα πρέπει να προσλάβει γραμματέα Ακόμα και αν τα καταφέρει όμως να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για να πάρει την άδεια του θα πρέπει να προσφύγει στον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών. Ο ΟΛΑ θα αποφασίζει για το εάν θα πάρει την άδεια, πότε και σε ποιες βιολογικές αγορές θα διακινεί τα προϊόντα του και θα αποφασίζει επίσης για το ποιο υπάλληλο θα απασχολεί εάν χρειαστεί να απουσιάσει απ τις αγορές για κάποιο διάστημα. Ο ΟΛΑ θα αποφασίζει για όλα όσα μας αφορούν. Οι Σύλλογοι των βιοκαλλιεργητών ως νόμιμοι εκπρόσωποι, δεν θα έχουμε κανένα λόγο για αυτά. Αντιθέτως λόγο θα έχουν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας των συμβατικών εμπόρων και των συμβατικών παραγωγών, οι οποίοι με δύο εκπροσώπους ο καθένας συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΑ. Ειλικρινά απορούμε σε ποιόν άλλο επαγγελματικό κλάδο συμβαίνει να αποφασίζουν για τις δραστηριότητές του ανταγωνιστικές, ως προς αυτόν, ομάδες συμφερόντων και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό και χωρίς βέβαια να υπάρχει σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Και η Ομοσπονδία Βιοκαλλιεργητών, η οποία τάσσεται τώρα υπέρ του ΠΔ, δεν θα έχει παρά διακοσμητικό ρόλο αφού μόνο με έναν εκπρόσωπό της θα συμμετέχει στις τριμελείς επιτροπές. Το μόνο κέρδος για αυτήν, θα είναι ο μισθός που θα παίρνει από την Νομαρχία το μέλος της, το οποίο θα συμμετέχει στην τριμελή επιτροπή, που θα έρχεται στα χωράφια ή στις κτηνοτροφικές μονάδες για να πιστοποιήσει εάν οι οργανισμοί πιστοποίησης έκαναν σωστά την δουλειά τους σχετικά με τις δηλωμένες ποσότητες. Και είναι να απορεί κανείς για το πώς η Ομοσπονδία Βιοκαλλιεργητών, που υποτίθεται εκπροσωπεί τον κλάδο μας και θα έπρεπε να αγωνίζεται για τα συμφέροντα των βιοκαλλιεργητών, στηρίζει την ουσιαστική διάλυση των βιολογικών αγορών. Αρκεί για αυτό ένας μισθός;

Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα το οποίο υπάρχει με το ΠΔ, είναι ότι προωθείται η εξαφάνιση του μικρού μεμονωμένου παραγωγού, ο οποίος δεν θα μπορεί, ακόμα και αν πάρει άδεια, να ανταγωνισθεί τους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών που έχουν πλέον δικαίωμα συμμετοχής στις βιολογικές αγορές. Οι συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών είναι νομικά πρόσωπα, ασκούν εμπορική δραστηριότητα, δεν παράγουν. ¶ρα το ΠΔ ήδη επιτρέπει και την συμμετοχή εμπόρων στις αγορές βιοκαλλιεργητών. Προφανώς δεν είμαστε αντίθετοι γενικά στο συνεταιριστικό κίνημα αλλά αναρωτιέται κανείς ποιος θα εμποδίσει αύριο τον οποιονδήποτε μεγαλέμπορο βιολογικών προϊόντων να βγει στις βιολογικές αγορές και να λειτουργήσει μονοπωλιακά.

Απέναντι σε ένα παράλογο, οπισθοδρομικό και σε πολλά σημεία παράνομο ΠΔ, οι σύλλογοι βιοκαλλιεργητών που ιδρύσαμε και συμμετέχουμε στις βιολογικές αγορές αποφασίσαμε με κοινές συνελεύσεις να αντιταχθούμε. Στις κοινές μας συνελεύσεις, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνει ο νόμος και το Σύνταγμα για να προστατέψουμε τις βιολογικές αγορές που δημιουργήσαμε.

Εμείς ως «ΔΗΜΗΤΡΑ» αποδεχόμαστε τον έλεγχο των βιολογικών αγορών από την Πολιτεία. Ο ρόλος όμως του κράτους και του Υπουργείου Ανάπτυξης δεν μπορεί να είναι ρόλος αφεντικού, αφού δεν είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι ούτε μας παρέχεται καμία βοήθεια και στήριξη από την πλευρά του κράτους. Οι βιολογικές αγορές λειτουργούν εδώ και 13 χρόνια και δεν είδαμε κανένα ενδιαφέρον απ την πλευρά του κράτους και των αρμόδιων φορέων, τους οποίους επανειλημμένα είχαμε καλέσει να έρθουν ως όφειλαν στις βιολογικές αγορές. Πιστεύουμε ότι και τώρα το ενδιαφέρον τους είναι καθαρά εισπρακτικό, αφού για να πληρωθούν όλοι αυτοί που θα ασχολούνται πλέον με τις βιολογικές αγορές ,ως εποπτικοί μηχανισμοί, θα φορτώσουν στην πλάτη των αγροτών- βιοκαλλιεργητών και άλλα οικονομικά βάρη, τα οποία με την σειρά τους θα μετακυλίσουν στις τιμές των βιολογικών προϊόντων και τελικά στους καταναλωτές.

Οι βιοκαλλιεργητές που διαθέτουμε τα προϊόντα μας στις βιολογικές αγορές είμαστε αγρότες κατ΄ επάγγελμα και μάλιστα μικρού κλήρου. Δεν είμαστε τσιφλικάδες και δεν θα γίνουμε κολίγοι. Αναγνωρίζουμε βεβαίως ότι υπάρχουν προβλήματα στις αγορές μας, γι αυτό άλλωστε μαζί με τους άλλους συλλόγους στηρίζουμε από κοινού την εφαρμογή του πρότυπου του ΕΛΟΤ στις αγορές, έτσι ώστε να λειτουργήσουν καλύτερα. Δεν πιστεύουμε ότι για να διορθωθούν τα όποια προβλήματα πρέπει να διαλυθούν οι αγορές. Ιδιαίτερα όταν αποτελούν την μόνη ίσως διέξοδο των βιοκαλλιεργητών, για να διαθέτουν τα προϊόντα τους χωρίς την παρουσία των μεσαζόντων και των καταναλωτών για να μπορούν να αγοράζουν φθηνά και σε άριστη κατάσταση βιολογικά προϊόντα.

Οι βιολογικές αγορές και η βιοκαλλιέργεια γενικά ως μικρός κλάδος παραγωγής, αυτήν την στιγμή κινδυνεύουν με αφανισμό. Την οικονομική κρίση όπως πάντα θα την πληρώσουν τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα. Ο έλληνας αγρότης με τον μικρό κλήρο θα είναι πάλι από τους πρώτους που θα πληγεί. Κοντά στον αγρότη θα πληγεί και ο καταναλωτής για να κερδίσουν κι άλλα οι μεσάζοντες και οι κερδοσκόποι.

Ας μην το επιτρέψουμε αυτό.

Ας αντισταθούμε, υπερασπιζόμενοι ότι δημιουργήσαμε με κόπο και ιδρώτα.

Και τις βιολογικές αγορές εμείς τις δημιουργήσαμε, εμείς τις λειτουργούμε, θα τις υπερασπίσουμε λοιπόν με όλα τα μέσα. Είναι θεσμός της κοινωνίας κερδισμένος στην πράξη.

Για το ΔΣ του «ΔΗΜΗΤΡΑ»

Η πρόεδρος Ροδάκη Αργυρώ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ «ΔΗΜΗΤΡΑ»
ΤΣΑΜΑΔΟΥ 3-5, ΕΞΑΡΧΕΙΑ, ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ./ΦΑΞ 2103802811&6977380631 email:oikovima@mail.gr


.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 64 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57106800
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.