ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Πέμπτη 01 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ηθορύπανση: "Εξουσία και σκάνδαλα" Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Μανόλης Βουτυράκης , Τρίτη, 04 Νοέμβριος 2008

Α) Το πρόσωπο της εξουσίας : H εξουσία έχει αποκρουστικό πρόσωπο και είναι πανταχού παρούσα. Μπορούμε να την συναντήσουμε σε ολόκληρη την ιστορική πορεία της ανθρωπότητας, από τα βάθη των αιώνων ως σήμερα, από την απολυταρχία ως τα συνταγματικά και φιλελεύθερα πολιτεύματα. Παντού, ωστόσο και πάντοτε το πρόσωπό της είναι το ίδιο, απεχθές και μιαρό.
Πανάρχαιο αλλά δραματικά επίκαιρο το πρόβλημα της εξουσίας. Με έμφαση προβάλλει το δυσειδές πρόσωπό της στην πλατωνική φιλοσοφία και ηθική, όπως διατυπώνεται στον "Γοργία". Η ευδαιμονία του ανθρώπου προϋποθέτει υπεροχή. Και η υπεροχή εξασφαλίζεται με οποιοδήποτε μέσο, ακόμη και με τη βία, με την απάτη και τα σκάνδαλα.
Το δίκαιο του ισχυρότερου, όπως διατυπώνεται στα έργα των Ελλήνων φιλοσόφων και ιστορικών, από τον Πλάτωνα ως τον Θουκυδίδη, αποτελεί το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της εξουσίας. Το μήνυμα της εξουσίας σε όλους τους καιρούς και σε όλους τους τόπους είναι απόλυτο και αμείλικτο: τίποτα δεν αλλάζει, οι ισχυροί θα υπαγορεύουν έπ' άπειρον τη θέλησή τους. Με όλα τα μέσα - με τη βία, με τον δόλο και την απάτη.
Η αχαλίνωτη επιδίωξη του κέρδους, του πλουτισμού, εξελίσσεται σε νέα θρησκεία. Το ατομικό συμφέρον υπεράνω όλων. Σκληρότητα, αναλγησία, λύσσα, ανθρωποφαγία. Κανένας φραγμός. Αρκεί να τηρούνται οι "κανόνες του παιχνιδιού" και οι "συμβατικές δεσμεύσεις". Έτσι φτάνουμε στον ασύδοτο οικονομικό φιλελευθερισμό, με βάναυση διαστρέβλωση του συστήματος. Η εξουσία, από τη μια μεριά ωθεί τους πολίτες στην επιδίωξη με όλα τα μέσα, με την ισχύ αλλά και με την απάτη και τη φαυλότητα και από την άλλη αξιώνει χρηστικότητα, αφιλοκερδή συμπεριφορά και νομιμοφροσύνη.
H διαμόρφωση της εξουσίας ακολούθησε τρία στάδια: οικογένεια, κοινωνία, κράτος. Εν αρχή ήν ο "οίκος", η οικογένεια, η πρώτη φυσική κοινωνία -"κοινωνία κατά φύσιν" - γράφει ο Αριστοτέλης. Ακολούθησαν η "κώμη" και η "πόλις" που αποτελούν τις πρώτες κοινωνικές ομάδες, ενώ στη κορυφή της πυραμίδας είναι η εξουσία του κράτους.
Για το υψηλότερο αυτό σκαλί εξουσίας τίθεται ένα βασικό ερώτημα. Υπάρχει έντιμη εξουσία; Υπάρχουν στην Ελλάδα ανυστερόβουλοι πολιτικοί; Πόσοι από τους ανθρώπους της εξουσίας που διαχειρίσθηκαν τα κοινά στα 186 χρόνια του ελεύθερου βίου υπήρξαν αδιάφθοροι; Πόσοι κατέλαβαν υπουργήματα νομίμως και επαξίως και όχι με επονείδιστες συναλλαγές. Πόσοι οι ανιδιοτελείς και πόσοι οι εξωνημένοι; Πόσοι δεν πλούτισαν λεηλατώντας το δημόσιο χρήμα; Πόσοι δεν κληροδότησαν περιουσίες και εισοδήματα στους απογόνους τους;
H απάντηση είναι προφανής. Εξουσία και "καθαρά χέρια", πολιτικά αξιώματα χωρίς δόλιο παρασκήνιο και κυνικό δούναι και λαβείν δεν συμβιβάζονται. Για να κατακτήσει ο επαγγελματίας πολιτικός το περιπόθητο αξίωμα πρέπει να διαβεί τον Ρουβίκωνα, ποταμό βορβορώδη, όχι βέβαια ιπτάμενος και αβρόχοις ποσί.
Όσοι δεν μολύνονται εξ αρχής, όσοι αντιστέκονται στην ατιμωτική πρόσκληση, οι ακέραιοι, οι τυχόν ανεπίληπτοι παραμερίζονται, εκδιώκονται, καταποντίζονται.
 
Β) Μεγάλα σκάνδαλα στην Ελλάδα :
Αποτέλεσμα της διεφθαρμένης εξουσίας ήταν και είναι τα σκάνδαλα. Ποια όμως είναι μεγάλα σκάνδαλα του δικομματισμού τα τελευταία είκοσι χρόνια, τα οποία ταλάνισαν την Ελληνική κοινωνία και προκάλεσαν το δημόσιο αίσθημα.
1) Το σκάνδαλο Κοσκωτά : H δημοσιότητα και η συνέχεια που δόθηκε στο σκάνδαλο αποτελούν μοναδικό σχεδόν περιστατικό στον ελληνικό εικοστό αιώνα, ένα αιώνα κατάστικτο από τον ρύπο της πολιτικής διαφθοράς και τη διαρπαγή του δημόσιου πλούτου. Και οφείλεται στις πολιτικές συγκυρίες, στις άγριες συγκρούσεις συμφερόντων και κυρίως στην εμμονή του Τύπου και των λειτουργών του που αξιοποίησαν την κατάκτηση της ελευθεροτυπίας ύστερα από αγώνες και θυσίες 170 χρόνων για να ρίξουν φως στις σκοτεινότερες πτυχές της πολύμορφης πολιτικοοικονομικής διαφθοράς. Η αποκάλυψη του σκανδάλου Κοσκωτά ήταν μια απροσδόκητη "διαρροή", ένα "ατύχημα" στη σκοτεινή και εφιαλτική ιστορία της διαφθοράς. Ούτε πρωτοφανές ούτε περίεργο. Αλλά σκάνδαλα, εξίσου αποτρόπαια, κρύβονται επιμελώς στις καταπακτές τω κομματικών μηχανισμών. Ωστόσο, προκάλεσε σεισμό στην ελληνική κοινωνία. Η υπόθεση έφτασε στο ειδικό δικαστήριο
αλλά οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί απηλλάγησαν, ενώ ο Κοσκωτάς οδηγήθηκε στη φυλακή.
2) Υποκλοπές : To Φεβρουάριο 2006, έγιναν ομαδικές υποκλοπές από τη Vodafone, ακόμα και του πρωθυπουργού ¶μυνας, Εξωτερικών κ.λ.π. Αυτοκτονία μεγαλοστελέχους της εταιρείας. Δεν έχει αποκαλυφθεί τίποτα, προφανώς για να μην εκτεθεί μεγάλη φίλη "υπερδύναμη" και οι πάμπολλες ντόπιες διασυνδέσεις της. (Ο αντίστοιχος δικός μας κατάσκοπος, Σταύρος Λάλας οδηγήθηκε σιδεροδέσμιος, σαν άγριο θηρίο στα κολαστήρια των αμερικάνικων φυλακών).
3) Δομημένα ομόλογα : To Μάρτιο 2007, τα ασφαλιστικά ταμεία αγοράζουν δια της τεθλασμένης. Χρηματοπιστωτικό μάθημα αρπαχτής και αφαίμαξης δημόσιου κατ' ουσία χρήματος προοριζόμενο για την κάλυψη των ασφαλιστικών αναγκών των εργαζομένων, προερχόμενο από τους ίδιους.
4) Σκάνδαλο Siemens : Το Μάιο 2008 ξεσπάει το διαχρονικό και διακομματικό σκάνδαλο του χρηματισμού ημετέρων από την Siemens, για δουλειές. Χρηματοδοτούνται και κόμματα. Κάποιοι γίνονται πλουσιότεροι κατά 100 εκατομμύρια ευρώ. Αναμιγνύονται πολλά ονόματα πολιτικών και των δύο κομμάτων Αποπέμπεται ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Η υπόθεση βρίσκεται ακόμη σε ανακριτικό στάδιο.
5) Σκάνδαλο Μονής Βατοπαιδίου: Σεπτέμβριος 2008, η γνωστή πλέον υπόθεση της Μονής Βατοπεδίοιυ. Εμπλοκές "παραπλανηθέντων Υπουργών" κάλυψη υπουργών από τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια παραίτησή τους. Η οικονομική ζημιά του δημοσίου από τις παράνομες ανταλλαγές "φιλέτων" με την βισθωνίτηδα λίμνη και η εμπλοκή της κτηματικής υπηρεσίας στο αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων, αλλά και η υποτίμηση κτηματικών εκτάσεων για να αγορασθούν και στη συνέχει να πουληθούν σε πολλαπλάσια τιμή, οδήγησε την υπόθεση σε εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή.

Γ) Έγκλημα και ατιμωρησία : Ανάμεσα στα κόμματα εξουσίας υπάρχει μια σιωπηρή αλληλεγγύη για την ατιμωρησία της πολιτικής διαφθοράς και των οικονομικών σκανδάλων. Επιτρέπεται η άγρια πολεμική, ο αμοιβαίος διασυρμός αλλά προσοχή, δεν πρέπει ποτέ να καταδικασθεί κανείς πολιτικός. Αποτέλεσμα της ατιμωρησίας είναι η γελοιοποίηση της λαϊκής αξίωσης για κάθαρση.

Και στο παρελθόν έγιναν στο κοινοβούλιο απόπειρες για δικαστική διερεύνηση ατασθαλιών και κολασμό φαυλεπίφαυλων πολιτικών, αλλά τα κόμματα εξουσίας - κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση - ακολουθώντας το πανάρχαιο λαϊκό αξίωμα "κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει", ματαίωναν την αφύπνιση του νόμου .
Το 1963 λ.χ. κατατέθηκαν τρεις προτάσεις παραπομπής : για το σκάνδαλο της ΔΕΗ, για τις ατασθαλίες στα δημόσια έργα και για τη διαχείριση μυστικών κονδυλίων. Και οι τρεις στραγγαλίστηκαν στο λίκνο τους με παρασκηνιακές προσεγγίσεις και αλληλοκατανόηση. Βρέθηκε η λύση της παραγραφής. Έτσι παραμένουν εσαεί ατιμώρητοι οι πρωταγωνιστές των σκανδάλων - δηλαδή της πολιτικής διαφθοράς - και οι υπαίτιοι των οικονομικών συμφορών.

Σε σπανιότατες που το σκάνδαλο καταλήγει στη Δικαιοσύνη, οι άνθρωποι της εξουσίας υποστηρίζουν ότι "αμάρτησαν για την πατρίδα", κι ότι παραβίασαν τη νομιμότητα για την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος. Η ταραχώδης περιπέτεια της κάθαρσης εκφυλίσθηκε σε κομματική αντιδικία. Ναυάγησε έτσι η ελπίδα για εξυγίανση - έστω και οδυνηρή για πολλούς του δημόσιου βίου. Και επανεδραιώθηκαν στην ελληνική κοινωνία τα παλαιά αξιώματα της λαϊκής εμπειρίας: "Όλοι κλέβουν", "όλοι λωποδύτες και απατεώνες".
Από όλες τις πλευρές έχουν εκδηλωθεί ανοιχτές ή κρυφές συγκλίνουσες απόπειρες διαχωρισμού της ποινικής ευθύνης από την πολιτική και εξαφάνιση της ποινικής που οδηγεί στο δεσμωτήριο προς εκτοπισμό δηλαδή της ευθύνης για τα σκάνδαλα, τις καταχρήσεις εξουσίας και τη βλάβη του δημόσιου συμφέροντος στην αόριστη και ποτέ αξιόποινη και κολάσιμη πολιτική ενοχή. Μια προκλητική συχνά συμπαιγνία όλων των παραγόντων της εξουσίας για να ματαιωθεί η κάθαρση εν ονόματι της "τιμής του πολιτικού κόσμου" -ανύπαρκτης ή διάτρητης. Πρόεδρος της δημοκρατίας θεωρεί απαράδεκτη την παραπομπή πρωθυπουργού σε Ειδικό Δικαστήριο. Αρκεί η πολιτική ευθύνη!

Από τα χρόνια του απελευθερωτικού Αγώνα ο πολιτικός βίος της χώρας είναι κατάμεστος από φρικώδη σκάνδαλα. Εγκλήματα αποτρόπαια της εξουσίας, χρηματισμοί, απάτες, πλουτισμός πολιτικών, διαρπαγή δημοσίου χρήματος, αντισυνταγματικά κακουργήματα, καταπάτηση λαϊκών ελευθεριών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων, εκλογές βίας και νοθείας κ.α. Πότε και που λειτούργησε ο νόμος περί ευθύνης των ανθρώπων της εξουσίας; Ποιόν άδραξε η λαβίδα του ποινικού νόμου; Ποιος κορυφαίος πολιτικός κάθισε στο εδώλιο;
Xρειάζεται επομένως υπέρβαση των κομμάτων για την αναστήλωση της Δημοκρατίας και αναζωογόνηση του κυριότερου συστατικού: της λαϊκής κυριαρχίας.
Η έκφραση της λαϊκής βούλησης πρέπει να γίνεται διαμέσου άλλων συσσωματώσεων για μια γνήσια αντιπροσώπευση των πολιτών και άμεση συμμετοχή του στις αποφάσεις.

Μανόλης Βουτυράκης
Φυσικός Περιβ/γος

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 146 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56159484
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.