ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. Παρασκευή 12 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Οι σύγχρονοι κίνδυνοι αναφορικά με το νερό Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. - Περιβάλλον
Μανόλης Βουτυράκης , Πέμπτη, 30 Οκτώβριος 2008

"Νερό αρχή των πάντων"
Θαλής

1) Εισαγωγή:
Στην αρχή του 21ου αιώνα το νερό -βασικότερο στοιχείο της ζωής- βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Η Γη είναι ένας πλανήτης κεντημένος με το νερό,που αποτελεί πολύτιμο μέσο ζωής. Το νερό συμμετείχε σε όλα τα στάδια ανάπτυξης του πλανήτη και κινείται αέναα, με διάφορες "αμφιέσεις", εναλλασσόμενο στις τρείς καταστάσεις του, μεταξύ γης και ουρανού.
Τα επιφανειακά νερά από πηγή πλούτου, μπορούν να μετατραπούν σε μια διαρκεί και αόρατη (τις περισσότερες φορές) απειλεί, αν οι κυβερνήσεις όλων των χωρών δεν πάρουν άμεσα δραστικά μέτρα για την διαχείριση και την προστασία τους.
Η διασφάλιση της ποιότητας του νερού και των υδατικών πόρων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την κοινωνική και οικονομική ζωή, ο οποίος σχετίζεται άμεσα με την προστασία του. Για το λόγο αυτό είναι επιτακτική ανάγκη χάραξης συγκεκριμένης μακροπρόθεσμης στρατηγικής για το νερό και τους υδάτινους πόρους.

2) Κίνδυνοι που απειλούν το νερό :
Ως προς τη χώρα μας μπορούμε ενδεικτικά να υπαγάγουμε στη λίστα των σύγχρονων κινδύνων, οι οποίοι επαπειλούν τα υδατικά μας οικοσυστήματα, την κλιματική αλλαγή και τις μετακινήσεις του πληθυσμού,ήδη από τη από τη δεκαετία του 60 στα μεγάλα αστικά κέντρα, την πτώση του υδροφόρου ορίζοντα και συνεπώς, την υφαλμύρωση των υπογείων υδάτων λόγω υπεράντλησης, την έντονη νιτρορύπανση των επιφανειακών και υπογείων υδάτων από τις αγροτικές καλλιέργειες και από τα τοξικά εργοστασιακά απόβλητα, αλλά και την αδικαιολόγητη απουσία αποτελεσματικής εθνικής πολιτικής, την ανευθυνότητα και τις αλληλοεπικαλύψεις των αρμοδίων, κυρίως όσον αφορά τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα, τη γραφειοκρατία, τις καθυστερήσεις και τον κακό σχεδιασμό των έργων, όπως επίσης και τα κακοσυντηρημένα δίκτυα.
Εξ άλλου, η θεμελιώδης αρχή της περιβαλλοντικής υδρολογίας προειδοποιεί, ότι όλοι οι ρύποι, ανεξαρτήτως, φύσεως, προελεύσεως και τρόπου διάθεσης τους στο περιβάλλον, αργά ή γρήγορα, αμέσως ή εμμέσως, τροποποιημένοι ή ως έχουν, θα καταλήξουν σε υδατικό αποδέκτη.
Η διαχείριση συνεπώς τόσο των κινδύνων που απειλούν το νερό όσο και των κινδύνων που, προέρχονται από το νερό, όπως οι πλημμύρες, οι ξηρασίες, απαιτεί κατ' αρχήν διαπραγμάτευση μεταξύ όλων των φορέων της επιστήμης., της βιομηχανίας, της πολιτικής και κοινωνίας των πολιτών,αυτοδεσμεύοντας τους έτσι στη βάση της κοινής τους μοίρας απέναντι στους απροσδιόριστους κινδύνους.
Στο βαθμό μάλιστα που οι κίνδυνοι αυτοί είναι συνήθως αθέατοι, δηλαδή δεν γίνονται πάντοτε αντιληπτοί άμεσα, όταν ασκείται μια δραστηριότητα, η κοινωνική πρόσληψη τους εξαρτάται -εν πολλοίς- και από τον τρόπο, με τον οποίο οι ειδήμονες και τα ΜΜΕ και θα διαχειριστούν και θα διαμορφώσουν τη δημόσια εικόνα των γεγονότων, που τους προβάλλει.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις διαρκώς προειδοποιούν, ότι οι ποταμοί του πλανήτη είναι κατά το ήμισυ μολυσμένοι και καταστρεμμένοι, καθώς το 60% των 227 πλέον σημαντικών εξ αυτών έχουν υποστεί σφοδρή ή ήπια καταστροφή από τις συσσωρεύσεις και τα μεγάλα έργα, έχοντας από τη δεκαετία του 50 αναγκάσει σε μετοίκηση περίπου 40-80 εκ. ανθρώπους.
Στην Ασία, οι ποταμοί Γιανγκτσέ, Μεκόνκ, Σαλουήν, Γάγγης και Ινδός στερεύουν κυρίως λόγω υπαραντλήσεων, στην Ευρώπη ο Δούναβης ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της, όπου τα φράγματα έχουν ήδη καταστρέψει το 80% των υγροτόπων και πλημμυρικών πεδιάδων που βρίσκονται στην κοιλάδα απορροής του, στην Αμερική οι Λα Πλάτα και Ρίο Γκράντε, στην Αφρική ο Νείλος και η Λίμνη Βικτώρια, στην Αυστραλία ο Μουρέη Νταρλινκ. Στην Ελλάδα, πληθαίνουν τα παραδείγματα επαγρύπνησης της επιστημονικής κοινότητας γύρω από τους κινδύνους, που εγκυμονούν για το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων φαινόμενα όπως η έντονη νιτροποίηση υδατικών συστημάτων από γεωργικές καλλιέργειες, η υφαλμύρωση υπόγειων υδάτων λόγω υπεράντλησης, η όξινη βροχή, οι υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων στον υδροφόρο ορίζοντα λόγω βιομηχανικών αποβλήτων, αλλά και η εμμονή σε κατασκευαστικές λύσεις, όπως είναι τα μεγάλα φράγματα και οι εκτροπές ποταμών.
Οι κάποτε λατρεμένοι ως θεότητες ποταμοί Κηφισός, Αξιός, Νέστος, Έβρος, αλλά και οι λίμνες, Βιστωνίδα και Πρέσπες, Βεγορίτιδα, ένας προς έναν όλοι οι φυσικοί υδάτινοι θησαυροί της χώρας, αποβαίνουν θύματα της υπεράντλησης, των αστικών –βιομηχανικών λυμάτων και της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων.
Η ρύπανση πνίγει τη ζωή στον Ασωπό ποταμό, όπου εκατοντάδες βιομηχανίες αξιοποιούν δυστυχώς μέχρι σήμερα το απαράδεκτο διάταγμα της δικτατορίας (1969), με το οποίο χαρακτηρίστηκε ο Ασωπός ποταμός "αγωγός παροχέτευσης επεξεργασμένων λυμάτων εργοστασίων", μετατρέποντας τον σε δεξαμενή λυματολάσπης με επικίνδυνες και πέρα από κάθε λογική επιπτώσεις στη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής.
Στη λίμνη Κορώνεια, έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους, που προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ και συγκαταλέγεται στις προστατευόμενες περιοχές του Natura 2000, συντελείστε εδώ και δέκα χρόνια, ένα διαρκές οικολογικό έγκλημα, μετατρέποντας την τα τελευταία χρόνια σε λίμνη θανάτου για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς που ενδιαιτεύουν στα νερά της. Αιτία η ανεξέλεγκτη βιομηχανική και γεωργική ανάπτυξη της περιοχής, προϊόν μιας πολιτικής που απέφυγε να θίξει συμφέροντα και να αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης, παρέχοντας μόνο ερείσματα στη ληστρική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων.
Αλλά και οι επιπτώσεις από μεγάλα κατασκευαστικά έργα, όπως η εκτροπή του Αχελώου, το σύγχρονο "γεφύρι της ¶ρτας" και το "στρεβλό έργο ανάπτυξης", όπως χαρακτηρίζεται από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, που δημιουργεί περισσότερους κινδύνους από ωφέλειες, καθώς θέτει σε μεγάλο κίνδυνο αφ' ενός τα φυσικά αποθέματα του ποταμού αφ' ετέρου την βιοποικιλότητα.

3) H λειψυδρία μέγας κίνδυνος:
Οι κλιματικές αλλαγές και η κακή διαχείριση επιτείνουν το πρόβλημα της λειψυδρίας.
Στα όρια του πανικού είχαν φθάσει οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου στις αρχές της δεκαετίας του 1990 λόγω λειψυδρίας. Ποιος δεν θυμάται τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στα νοικοκυριά την περίοδο εκείνη και ποιος δεν έχει αναρωτηθεί ζώντας σε εποχή κλιματικής αλλαγής εάν θα ξαναζήσουμε τέτοιες ή και ακόμα δυσκολότερες στιγμές λειψυδρίας; Μήπως εκείνος ο εφιάλτης επανέλθει κάποια στιγμή δριμύτερος; H αλήθεια είναι ότι τέτοιος κίνδυνος δεν διαφαίνεται άμεσα. Όλοι οι αρμόδιοι παράγοντες, καθώς και οι ειδικοί επιστήμονες κρούουν όμως τον κώδωνα του κινδύνου για την μείωση των υδάτινων αποθεμάτων και στην Ελλάδα την ώρα που η κατανάλωση διαρκώς αυξάνεται. Μόνο για ύδρευση η χρήση του νερού έχει αυξηθεί στη χώρα μας κατά 45% σε σχέση με το 1980, ενώ ειδικά στην Αττική κατά 27% σε σχέση με το 1990. Ο μεγαλύτερος καταναλωτής παραμένει φυσικά η Γεωργία και μεγαλύτερο πρόβλημα η κακή διαχείριση, οι απώλειες του δικτύου, και φυσικά η κλιματική αλλαγή.
Ο Ισπανός πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης μιλώντας στην πρόσφατη Ευρώ –Μεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση που έγινε στην Αθήνα προειδοποίησε ότι "νερό αρχίζει να γίνεται σπάνιο αγαθό στις χώρες της νότιας Ευρώπης". Σε ότι αφορά τη χώρα μας, η κατάσταση είναι σχετικά καλύτερη από τα άλλα κράτη της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Οι υφιστάμενες ποσότητες νερού εκτιμάται πως αρκούν μέχρι το επόμενο καλοκαίρι δεν αποκλείεται όμως να τεθεί θέμα υιοθέτησης μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας (αν και τα μετρά εξοικονόμησης νερού είναι και θέμα ατομικής ευθύνης) εφόσον η περίοδος των βροχών δεν κριθεί ικανοποιητική. Σε ότι αφορά το Λεκανοπέδιο, υδροδοτούμενο εδώ και χρόνια από τον Μόρνο, Εύηνο και Υλίκη, τα αποθέματα στους ταμιευτήρες έχουν μειωθεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ, κατά 350 εκατ. κυβικά σε σχέση με την άνοιξη του 2007. Διαμορφώνονται κοντά στα 745, εκατ. κυβικά από 1,1 δις την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και 1,4 δις το 2006. Συνολικά τα αποθέματα νερού βρίσκονται στο 60% του Μαρτίου του 2004 του 2004 όταν μετρήθηκε το μέγιστο της τελευταίας δεκαετίας.
Ένας άλλος σοβαρός κίνδυνος είναι οι απώλειες νερού, οι οποίες οφείλονται σε κακή συντήρηρηση και κατάσταση των αγωγών Οι διαρροές των δικτύων διανομής των νερών υπολογίζεται, μετριοπαθώς για πολλούς, ότι φτάνουν μέχρι το 20%.

Μανόλης Βουτυράκης
Φυσικός Περιβ/γος

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 109 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54583805
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.