ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τετάρτη 05 Οκτ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΠΛΑΚΑ! Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Πόλη - Πράσινο της πόλης
Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πλάκας , Πέμπτη, 30 Οκτώβριος 2008


Η ΠΛΑΚΑ, Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ!

Ας υπογράψουμε όλοι!

Η αρχαιότερη περιοχή της Αθήνας που σώθηκε από την καταστροφική μανία των Νεοελλήνων, χάρις στο ενδιαφέρον της πολιτείας και την υποστήριξη ορισμένων φωτισμένων ανθρώπων (του Στέφανου Μάνου, του Αντώνη Τρίτση, της Μελίνας Μερκούρη) κινδυνεύει και πάλι να καταστραφεί.

Το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, εισηγήθηκε τροποποίηση του Διατάγματος για τις χρήσεις γης, με στόχο να παραδώσει την Πλάκα στην ασύδοτη εκμετάλλευση από επιχειρηματίες νυκτερινής διασκέδασης.

Τη δεκαετία του ΄70 η Πλάκα υπέστη μία αλλοίωση στη λειτουργική της δομή και μια σταδιακή υποβάθμιση. Η εισβολή του τουρισμού και της μαζικής διασκέδασης μετέτρεψε την περιοχή σε κακόφημη συνοικία, με αποτέλεσμα την εκδίωξη των κατοίκων της.

Το 1978 ο Στέφανος Μάνος, βασιζόμενος στην πρωτοποριακή μελέτη του καθηγητή Διονύση Ζήβα και της ομάδας του, αποφάσισε να προχωρήσει σε μια παρέμβαση για να ανακόψει την παραμόρφωση της περιοχής, θωρακίζοντας την Πλάκα με ένα νομοθετικό πλαίσιο. Το πιο σημαντικό μέτρο ήταν το Διάταγμα για τις χρήσεις γης, το οποίο καθόριζε με σαφήνεια τη σχέση της κατοικίας με τις χρήσεις του εμπορίου και της αναψυχής. Πρέπει εδώ να τονιστεί η θερμότατη υποστήριξη που έδειξαν για το μέτρο αυτό οι κάτοικοι της Πλάκας, οι οποίοι με συνεχείς και δυναμικούς αγώνες το στήριξαν και έκαναν δυνατή την εφαρμογή του.

Αυτήν ακριβώς την πολεοδομική ισορροπία, που ουσιαστικά διασφάλισε συνθήκες ομαλής συμβίωσης (συνύπαρξης) της κατοικίας με τις υπόλοιπες χρήσεις, έρχεται να διαταράξει η πρόταση του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Η τροποποίηση του Διατάγματος που προτείνει το ΣΧΟΠ, προβλέπει την επέκταση των μπαρ και των κέντρων διασκέδασης σε όλους τους ορόφους (και τις ταράτσες) των διατηρητέων κτηρίων που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της Πλάκας, καθώς επίσης και την δυνατότητα ενοποίησης των καταστημάτων στο ισόγειο, μέχρι εμβαδού 200μ². Είναι σίγουρο ότι οι περιοχές που θα ισχύσουν αυτά τα μέτρα, γρήγορα θα μετατραπούν σε τόπους αμιγούς διασκέδασης τεραστίων διαστάσεων για την κλίμακα της Πλάκας, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση και πάλι της κατοικίας.

Τα μικρά καταστήματα δεν θα μπορέσουν να αντέξουν την οικονομική πίεση από τους μεγαλοεπιχειρηματίες και θα κλείσουν, όπως έγινε στου Ψυρρή και στο Γκάζι.

Εμείς, στην Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πλάκας, πιστεύουμε ότι εάν αλλάξει το Διάταγμα, όπως προτείνει το ΥΠΕΧΩΔΕ, θα αλλοιωθεί ανεπανόρθωτα η φυσιογνωμία της περιοχής, θα αναβιώσουν παράνομες δραστηριότητες περασμένων εποχών και η Πλάκα θα επιστρέψει στο παλιό αμαρτωλό καθεστώς.

Κάνουμε έκκληση συμπαράστασης με τη συλλογή υπογραφών, ώστε η Πλάκα να παραμείνει ζωντανή και προστατευμένη από το υπάρχον προεδρικό Διάταγμα και να διατηρήσει την ιστορική και παραδοσιακή της μορφή.

Εάν θέλετε να στηρίξετε τον αγώνα μας, στείλτε το ονοματεπώνυμό σας, το επάγγελμα ή την ιδιότητά σας, τον τόπο κατοικίας σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, αν υπάρχει, στην ηλεκτρονική διεύθυνση της επιτροπής: sepi@ellinikietairia.gr, ή στο fax 210 3225240

Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πλάκας

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πλάκας: Σκοπός της Επιτροπής είναι η μελέτη κάθε θέματος που αφορά ή έχει σχέση με την συνοικία της Πλάκας η επισήμανση και μελέτη κάθε προβλήματος που την αφορά, η ανάληψη κάθε νόμιμης πρωτοβουλίας προς κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα για την παρουσίαση των θέσεων και προτάσεων της Επιτροπής σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων αυτών και η δραστηριοποίηση των κατοίκων της Πλάκας για την επίτευξη των παραπάνω.

Η Επιτροπή αποτελεί μέρος και λειτουργεί στo πλαίσιo της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πλάκας

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 405 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55239612
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.