ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Σάββατο 25 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ενέργεια: για τι και για ποιόν; Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Ενέργεια
Πολίτες της Αττικής για την ενέργεια , Τρίτη, 28 Οκτώβριος 2008


Υπό το κλίμα μιας άκρως επιθετικής πολιτικής κράτους και εταιριών στο χώρο της ενέργειας, αποφασίσαμε να κάνουμε αισθητή την παρουσία των πολιτών της Αττικής (του πιο ενεργοβόρου αστικού χώρου στην Ελλάδα) στο σύγχρονο ενεργειακό πόλεμο.

Οι εταιρίες ενέργειας διαμορφώνουν την αγορά τους, επιχειρώντας να μετατρέψουν τα πάντα σε χρήμα. Όποιος παράγει ενέργεια δεν έχει άλλο σκοπό παρά την κατανάλωσή της, Παράγεται ενέργεια για να έχουμε να καταναλώνουμε. Ενώ θα έπρεπε να παράγουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε.

Μια πολιτικά ώριμη κοινωνία θα μπορούσε να πραγματώσει ένα τέτοιο συλλογισμό - πρόταση. ΣΆ αυτήν την κατεύθυνση δημιουργήσαμε αυτήν την κίνηση και υπό την επήρεια των τελευταίων κοινωνικών δράσεων, κυρίως του πανελλαδικού δικτύου “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”, στις οποίες πολλοί από εμάς συμμετείχαν.

Η ενέργεια είναι ένα σοβαρό κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα και ο σχεδιασμός του βρίσκεται στα χέρια των πιο επικίνδυνων και ανεύθυνων διαχειριστών. Οι πολίτες που αντιστέκονται τοπικά στην εγκατάσταση μονάδων ενέργειας συμμετέχουν μΆ έναν τρόπο (ίσως πολλές φορές άθελά τους) στον ενεργειακό σχεδιασμό.

Η συγκρότηση αυτής της συμμετοχής σε κοινωνικό και πολιτικό λόγο και πράξη αποτελεί, ίσως, το δρόμο για τη λύση των τεράστιων προβλημάτων που ανακύπτουν από τη συνεχή αναζήτηση ενέργειας. Για εμάς το ενεργειακό πρόβλημα - όπως γίνεται εμφανές από την τρέχουσα ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, σε παγκόσμιο επίπεδο - συνδέεται άρρηκτα με το οικολογικό πρόβλημα και, μέσω αυτού, με το ζήτημα της συνολικής οργάνωσης των σημερινών κοινωνιών. Αν σκεφτούμε ποια είναι η βασική αξία ή ιδεολογία που κινεί τις επιλογές των σημερινών κυβερνήσεων, τότε μας έρχεται αυτόματα στο νου η γνωστή λέξη – καραμέλα: ανάπτυξη. Όλοι την ποθούν, κανείς όμως δε μας έχει εξηγήσει τι ακριβώς αναπτύσσεται, όταν επιτευχθεί αυτή η πολυπόθητη ανάπτυξη, πράγμα που δείχνει πόσο ανορθολογική είναι η όλη κατάσταση. Για μας, αυτό που αναπτύσσεται είναι η οικονομία και όχι η ελευθερία των ανθρώπων. Αυτό που αναπτύσσεται είναι τα κέρδη των εταιριών και η μέχρις εσχάτων υποβάθμιση της φύσης.

Ακολουθώντας τυφλά τις αξίες της παραγωγικότητας και της “ανάπτυξης”, ο σημερινός κόσμος έχει φτάσει να εξαντλήσει, σχεδόν, τα ενεργειακά αποθέματα του πλανήτη, καταστρέφοντας παράλληλα, ανεπανόρθωτα, το φυσικό περιβάλλον. Αν αφήσουμε στην άκρη τον Τρίτο Κόσμο - ο οποίος, προς το παρόν, μπορεί να συνεχίσει να λιμοκτονεί μέσα στη γενικευμένη αδιαφορία - θα δούμε ότι τόσο τα λεγόμενα ανεπτυγμένα κράτη του Δυτικού και μη κόσμου, όσο και οι “αναδυόμενες” χώρες, έχουν παραδοθεί, δίχως κανένα φραγμό, στην κούρσα της οικονομικής ανάπτυξης και του καταναλωτισμού. Φαίνεται πώς το μόνο πράγμα που κάνουν, πλέον, οι άνθρωποι είναι να αφήνονται, όλο και περισσότερο, στην καταναλωτική χαύνωση.

Για να καταστεί όμως αυτή υλικά δυνατή, απαιτεί την κατασπατάληση τεράστιων ενεργειακών αποθεμάτων: αν θέλει η κάθε οικογένεια να έχει τρία αυτοκίνητα, δύο υπολογιστές και τέσσερα κινητά τηλέφωνα, καταλαβαίνει κανείς πόσο ενεργοβόρο σπορ είναι ο καταναλωτισμός. Και το πρόβλημα δημιουργείται από τη στιγμή που οι σημερινές κοινωνίες δε μπορούν να προσφέρουν τίποτε άλλο στα άτομα εκτός απΆ την κατανάλωση για την κατανάλωση. Πρόκειται για το θρίαμβο της καταναλωτικής κοινωνίας, η οποία χτίζεται πάνω στην κατασπατάληση των ενεργειακών αποθεμάτων και στην καταστροφή του πλανήτη. Μαζί μΆ αυτό, φυσικά, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και την προώθηση της γενικευμένης ανευθυνότητας και της νοοτροπίας της σπατάλης που συνοδεύει τον καταναλωτικό τρόπο ζωής.

Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης είναι εμφανείς στην καθημερινότητά μας. Τα αστικά κέντρα, εξαιρετικά ενεργοβόρα, χρειάζεται να υποστηριχθούν απΆ την κατασκευή μεγάλων ενεργειακών μονάδων τόσο στην περιφέρεια - στην περίπτωση της Αττικής: Βοιωτία, Εύβοια - όσο και μέσα στις ίδιες τις μητροπόλεις, όπως, εδώ στο Λεκανοπέδιο πάλι, η περιοχή του Θριασίου και της Μεγαρίδας. Με αυτό τον τρόπο, ένα μεγάλο μέρος της υπαίθρου υποβαθμίζεται, για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες των μεγάλων πόλεων.

Ήδη, οι πολίτες έχουν ανοίξει τα δικά τους μέτωπα, ενάντια:

• στην εισαγωγή του λιθάνθρακα στο ενεργειακό μείγμα της χώρας

• στη συνεχιζόμενη εντατική εκμετάλλευση του λιγνίτη και στην καθολική υποβάθμιση της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας

• στην εγκατάσταση νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στο Θριάσιο και τη Μεγαρίδα

• στη δημιουργία ενός νέου τεράστιου ενεργειακού κέντρου, στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας

• στη λογική και τις πρακτικές συνέπειες και του νέου ενεργειακού σχεδιασμού

Μέσα και στην περιφέρεια των πόλεων, όμως, οι καταναλωτικές συνήθειες των κατοίκων επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το περιβάλλον, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη ενέργειας: τα αυτοκίνητα πολλαπλασιάζονται κάθε χρόνο κι έτσι έχουμε τώρα ανάγκη, εδώ στο Λεκανοπέδιο, από μια περαιτέρω επέκταση της Αττικής Οδού (νέα περιφερειακή Υμηττού), η οποία θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τον Υμηττό. Ταυτόχρονα, έχουμε την κατασκευή τεράστιων εμπορικών κέντρων, τα οποία στεγάζονται σε κτήρια εξαιρετικά ενεργοβόρα.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, πήραμε την απόφαση, πριν από μερικές μέρες (10 Ιουνίου) να δημιουργήσουμε μια κίνηση πολιτών ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο, η οποία λειτουργεί πάνω στη βάση της άμεσης δημοκρατίας, δίχως ιεραρχία. ΜΆ αυτή μας την κίνηση, φιλοδοξούμε να προωθήσουμε και να κάνουμε δυνατή την ενασχόληση και τη δράση των πολιτών με το μείζον, κοινωνικό και πολιτικό, ζήτημα της ενέργειας.


Πολίτες της Αττικής για την ενέργεια
www.att-energy.blogspot.com
attiki.energy@yahoo.com


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 91 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57580971
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.