ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Δευτέρα 05 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Διαφθορά και περιβάλλον Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Απόψεις
Δήμος Τσαντίλης , Τρίτη, 21 Οκτώβριος 2008

Του Δήμου Τσαντίλη

Τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια. Γι' αυτό, καθώς λένε, δεν πάνε μακριά. Πράγματι; Ίσως αυτό να συμβαίνει σε άλλες χώρες. Εδώ, τα ψέματα αποτελούν τροφή για την πλήρως διεφθαρμένη πολιτική κάστα που προσποιείται ότι κυβερνά ή ότι αντιπολιτεύεται. Κάποτε βέβαια τα ψέματα βγαίνουν στη φόρα αποκαλύπτοντας σε όλο της το μεγαλείο την ανικανότητα και την αθλιότητα του πολιτικού μας συστήματος.

Παράδειγμα τα ψέματα του κ. Σουφλιά. Η Ελλάδα θα υπερκάλυπτε τους στόχους για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ισχυριζόταν πριν από έναν χρόνο ο κ. Υπουργός. Ήταν τότε που για πρώτη φορά αμφισβητήθηκε από τον ΟΗΕ και την ΕΕ ικανότητα της Ελλάδας να πραγματοποιήσει αξιόπιστες μετρήσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην χώρα. Όμως τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Κυότο. Χωρίς να ξέρει κανείς το είδος και το ύψος των εκπομπών δεν έχει νόημα να μιλά για στόχους. Η "υπερκάλυψη" που υποσχόταν ο κ. Σουφλιάς δεν ήταν παρά μια υπερκάλυψη στα χαρτιά και όχι στην πραγματικότητα.

Και λοιπόν, τι έγινε; Είναι πρώτη φορά που το κράτος ψεύδεται; Δεν είναι. Είναι όμως η πρώτη φορά που αυτό πλήττει την αξιοπιστία, όχι μόνο μιας ιδιότυπης χώρας στο νότιο άκρο της Βαλκανικής, αλλά και την αξιοπιστία του ίδιου του συστήματος εμπορεύσιμων αδειών ρύπων με το οποίο επιδιώκεται η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Κυότο σε διεθνές επίπεδο. Και πράγματι. Η αχίλλειος πτέρνα του συστήματος είναι ο ακριβής προσδιορισμός των εκπομπών του 1990, που αποτελούν την βάσει για τον καθορισμό των στόχων, καθώς και ο ακριβής προσδιορισμός των εκπομπών των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο σύστημα, καθ' ότι στον προσδιορισμό αυτόν βασίζεται η διανομή των εμπορεύσιμων αδειών. Σκεφθείτε τι θα συμβεί αν μια χώρα δώσει ψευδή στοιχεία για τις εκπομπές του 1990 ή ψευδή στοιχεία για την μείωση των εκπομπών που υποτίθεται ότι επέτυχε. Στο σύστημα του Κυότο αυτό αποτελεί καθαρή λωποδυσία και μάλιστα μέρα μεσημέρι. Το κόστος της απάτης θα το πληρώσουν αυτοί που στο χρηματιστήριο των ρύπων έπαιξαν τίμια.

Το διακύβευμα ήταν πολύ μεγάλο για να περάσει απαρατήρητη η ελληνική λαθροχειρία. Η αρμόδια για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών υποπτεύθηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τα στοιχεία που έδινε η χώρα και έστειλε τον περασμένο Απρίλιο μια επιτροπή για να ελέγξει τις ελληνικές μεθόδους για την μείωση των εκπομπών.

Το πόρισμα της επιτροπής ήταν κόλαφος για το Υπουργείο του κ. Σουφλιά, αλλά και για την ίδια την χώρα. Η επιτροπή έκρινε ότι η Ελλάδα δεν έδινε απλώς λανθασμένα και ελλιπή στοιχεία, αλλά ότι δεν είναι σε θέση να δώσει ορθά και πλήρη στοιχεία, ακόμη και αν το ήθελε, γιατί δεν διέθετε τους κατάλληλους μηχανισμούς. Συμπέρασμα: Η συμμετοχή της Ελλάδας στους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κυότο αναστέλλεται. Η ενέργεια της αρμόδιας Γραμματείας είναι πρωτοφανής. Η Ελλάδα είναι η πρώτη και μόνη χώρα που αποβάλλεται από τους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κυότο, με άγνωστες οικονομικές και πολιτικές συνέπειες.

Η προθεσμία των τριών μηνών που η επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών έδωσε στην Ελλάδα για να αποκτήσει τους αναγκαίους αξιόπιστους μηχανισμούς, παρήλθε χωρίς να υπάρξουν αποτελέσματα και η επιτροπή του ΟΗΕ κτύπησε την περασμένη εβδομάδα ξανά την πόρτα του Υπουργείου του κ. Σουφλιά. Οι διαπιστώσεις της ήταν οι ίδιες: Τροφοδοτούμε επί χρόνια τον Διεθνή Οργανισμό με ψεύτικα στοιχεία γιατί ο κρατικός μας μηχανισμός ήταν ανίκανος να δώσει σωστά. Ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τους Μηχανισμούς του Κυότο παραμένει μέχρις ότου η Ελλάδα μάθει να μετράει σωστά και αξιόπιστα τις εκπομπές των αερίων που απειλούν να αλλάξουν το κλίμα του πλανήτη.

Με τον κ. Σουφλιά στο πηδάλιο αυτό φαντάζει ουτοπικό.

Δήμος Τσαντίλης

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 55 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58227448
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.