ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. Τετάρτη 10 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και της οικολογίας σ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. - Περιβάλλον
Μανόλης Βουτυράκης , Τρίτη, 21 Οκτώβριος 2008
H οικολογική κρίση πολλαπλάσια της οικονομικής
α) Εισαγωγή: Η παγκοσμιοποίηση είναι η αλληλεξάρτηση μεταξύ ανθρώπων και εταιρειών σε διάφορα μέρη του κόσμου. Είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται σ' ένα σύμπλεγμα σχέσεων στα πεδία της οικονομίας, της οικολογίας, του εμπορίου, της κοινωνίας, της τεχνολογίας, της κουλτούρας και της πολιτικής. Ο όρος παγκοσμιοποίηση περιγράφει ένα σύνολο φαινομένων μέσω των οποίων η ζωή κάθε κατοίκου του πλανήτη συνδέεται εν μέρει τουλάχιστον, με αποφάσεις που λαμβάνονται έξω από τη χώρα του και τις οποίες ουδόλως επηρεάζει.
Με άλλα λόγια η αναζήτηση από τις επιχειρήσεις καλύτερων ευκαιριών κέρδους, η οργάνωση των παραγωγικών διαδικασιών σε παγκόσμια κλίμακα και η ταχύτητα κυκλοφορίας των πληροφοριών ενθαρρύνουν το εμπόριο μεταξύ των κρατών. Στην τελευταία περίπτωση μιλάμε για "χρηματοοικονομική παγκοσμιοποίηση". Γιγαντιαίοι όμιλοι όπως η Coca-Cola ή IBM είναι εγκατεστημένοι σε δεκάδες χώρες αναζητώντας φτηνό εργατικό δυναμικό και τεράστιες αγορές. Την περίοδο 1980 -1999, οι επενδύσεις στο εξωτερικό δεκαπλασιάστηκαν.
Όμως ορισμένες ομάδες (μισθωτοί, αγρότες) και οι λιγότερο προηγμένες χώρες δεν μπορούν να αντέξουν την επίθεση του εξωτερικού ανταγωνσιμού και διεκδικούν το δικαίωμα της προστασίας τους, ειδικά σε περιόδους κρίσεων. Εν ονόματι αυτών των ανεπιθύμητων συνεπειών της παγκοσμιοποίησης, οι Μ.Κ.Ο και τα κινήματα κατά της παγκοσμιοποίησης καταγγέλλουν υπερβολές της άκρως φιλελεύθερης οικονομίας, υπεύθυνης, κατά την άποψή τους, και για την επίταση των ανισοτήτων και την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.
Παρόλο που η παγκοσμιοποίηση είναι ιδιαίτερα περίπλοκο σύμπλεγμα φαινομένων και σχέσεων, εν τούτοις μπορεί κάποιος να διαχωρίσει διάφορες πτυχές της:
-βιομηχανική παγκοσμιοποίηση: η ενίσχυση και επέκταση των πολυεθνικών εταιρειών.
-χρηματοπιστωτική παγκοσμιοποίηση: ανάδυση παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών και η πιο εύκολη πρόσβαση σε εξωτερικές χρηματοδοτήσεις για εταιρικούς και κρατικούς δανειζόμενους.
-πολιτική παγκοσμιοποίηση: η επέκταση των πολιτικών συμφερόντων σε περιοχές και χώρες που δεν γειτνιάζουν με τα πολιτικά ισχυρά κράτη.
-παγκοσμιοποίηση της πληροφόρησης: αύξηση της ροής πληροφόρησης μεταξύ των γεωγραφικά μακρινών περιοχών.
-πολιτισμική παγκοσμιοποίηση: ανάπτυξη διαπολιτισμικών επαφών και η δημιουργία μιας παγκόσμιας κουλτούρας.
Μια ακόμη σοβαρή διάσταση της παγκοσμιοποίησης, αφορά την οικολογία και το περιβάλλον. Τα πρόσφατα επιστημονικά πορίσματα περί του φαινομένου του θερμοκηπίου και των συνεπειών του καταδεικνύουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ασυμβατότητα του υφιστάμενου παγκοσμιοποιημένου συστήματος με την περιβαλλοντική ισορροπία. Η περίφημη έκθεση Στέρν υποστηρίζει ότι, αν η οικονομία συνεχίσει μ' αυτούς τους ρυθμούς και δεν προβεί σε σοβαρές αλλαγές προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος, οι συνέπειες από την έξαρση του φαινομένου του θερμοκηπίου θα προκαλέσουν κατά τις επόμενες δεκαετίες απώλειες που ισοδυναμούν με το 20% του Παγκόσμιου Ακαθάριστου Προϊόντος. Αυτές θα προκληθούν κυρίως από την άνοδο της στάθμης των ωκεανών, η οποία εκτιμάται ότι θα απειλήσει, κατά τις επέμενες δεκαετίες, τα 2/3 των μεγαλουπόλεων του πλανήτη και γύρω στα 700 εκατομμύρια ανθρώπους.
 
β) Παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις:
1) Η κρίση του 1929: Η κρίση αυτή ξέσπασε απροσδόκητα και προκλήθηκε πάλι, από ένα κερδοσκοπικό κύμα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. επεκτάθηκε στην Ευρώπη και προκάλεσε την κατάρρευση της παραγωγής, των μισθών και των τιμών σε όλες τις μεγάλες βιομηχανικές χώρες. Η παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή υποχωρεί κατά 26% την περίοδο 1928 -1932 και η αντίστοιχη των ΗΠΑ κατά 50%. Η ανεργία προσεγγίζει ακόμη και το 40% του ενεργού πληθυσμού.
Για να ξεφύγουν από την κρίση, οι κυβερνήσεις επιλέγουν πολιτικές που αποσκοπούν στον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων που οφείλονται στη μειωμένη δραστηριότητα των εταίρων τους.Προβαίνουν στην υποτίμηση του εθνικού νομίσματος για να ενθαρρύνουν τις εξαγωγές και θέτουν φραγμούς στις εισαγωγές για να προστατεύσουν την εγχώρια αγορά. Η μεγάλη Βρετανία επιτρέπει τη διακύμανση της λίρας από το 1931, οι Η.Π.Α υποτιμούν το νόμισμά τους το 1933 και το 1934. Ακολουθεί η Γαλλία το 1936-1937. Επί πλέον, και προπάντων, οι ΗΠΑ εκδίδουν, το 1930, το νόμο Σμούτ –Χώλευ που επιβάλλει ενιαίο δασμό 40% για όλα τα προϊόντα, πράγμα που προκαλεί κύμα ενισχύσεων προστατευτικών μέτρων στην Ευρώπη. Η Γαλλία ορίζει ποσοστώσεις και εφαρμόζει συμπληρωματική φορολόγηση των εισαγωγών των προερχόμενων από χώρες που έχουν υποτιμήσει το νόμισμά τους. Η Μεγάλη Βρετανία, που από το 1921 είχε διακόψει την παράδοση των ελεύθερων συναλλαγών, ενισχύει τον προστατευτισμό το 1931 και το 1932 επιβάλλοντας δασμούς για τα τρία τέταρτα των προϊόντων. Η κατ' όγκο πτώση του διεθνούς εμπορίου είναι μεγάλη. Οι βιομηχανικές χώρες αναδιπλώνεται στις ζώνες επιρροής τους, η Γαλλία στην αποικιακή Αυτοκρατορία και η Μεγάλη Βρετανία στην Κοινοπολιτεία.
Η κατάρρευση της παραγωγής και οι νομισματικές κρίσεις της δεκαετίας του 1930, ευνοώντας την επικράτηση των φασιστικών καθεστώτων στην Ευρώπη, είναι έμμεσα υπεύθυνες για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
γ) Πως φθάσαμε στη σημερινή κρίση:
Η περιβαλλοντική και η ενεργειακή κρίση που οδήγησε στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου όσο και η ανάγκη για την χρηματοδότηση του πολέμου στο Ιράκ, που οδήγησε στην αύξηση του ελλείμματος των ΗΠΑ ,σταδιακά διαμόρφωσαν τους όρους ανόδου του πληθωρισμού, που τελικά παρέσυρε και τα επιτόκια προς τα επάνω. Η αύξηση των επιτοκίων οδήγησε στην αύξηση των δόσεων των στεγαστικών δανείων που σε συνδυασμό, με τις εισοδηματικές δυσκολίες των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων οδήγησε στη μη πληρωμή τους. Ωστόσο οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να διακρατούν ίδια κεφάλαια, ίσα με το ύψος των δανείων που έχουν εκχωρήσει και δεν εξυπηρετούνται από τους πελάτες τους, και να σχηματίζουν προβλέψεις έναντι των επισφαλών απαιτήσεών τους. Για το λόγο αυτό η μη πληρωμή των στεγαστικών δανείων οδήγησε σε εκτίναξη των προβλέψεων. Πολύ περισσότερο, καθώς η πλειάδα ακινήτων που βρέθηκαν στα χέρια τραπεζών διαμόρφωσε όρους υπερβάλλουσας προσφοράς ακινήτων στην αγορά και μείωσε δραματικά τις τιμές τους. Η χρεοκοπία των πιο αδύναμων τραπεζών που είχαν εκχωρήσει στεγαστικά δάνεια ήταν πλέον θέμα χρόνου. Το ίδιο και για τις τράπεζες ή τα ασφαλιστικά ταμεία ή όποιους άλλους που είχαν αγοράσει τα "πακέτα" υποχρεώσεων (τοξικά ομόλογα) από αυτά τα στεγαστικά δάνεια.
δ) Σχέση περιβαλλοντικής και οικονομικής κρίσης :
Στις 30 Οκτωβρίου 2006 δημοσιεύθηκε η περίφημη "Έκθεση Stern", η οποία υπολόγισε ποιο θα είναι το κόστος για την παγκόσμια οικονομία αν συνεχίσουμε την περιβαλλοντική καταστροφή σαν να μη συνέβαινε τίποτα και ποιο θα ήταν αν υλοποιούσαμε τα ενδεδειγμένα μέτρα. Με απλά οικονομικά μαθηματικά κατέδειξε ότι υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος για μια παγκόσμια οικονομική ύφεση από την δυσμενή εξέλιξη κυρίως των κλιματικών αλλαγών.
Με μια ανατρεπτική θεωρία της μέχρι τότε κρατούσας σχέσης οικονομίας – περιβάλλοντος και του πλανήτη, θα ωφελούσε την παγκόσμια οικονομία, ακόμα και αν βραχυπρόθεσμα έβλαπτε τα συμφέροντα ορισμένων πολυεθνικών που σήμερα κυριαρχούν. Αυτό οφείλουμε να αναγνωρίζουμε ότι ήταν και το πιο δύσκολο σημείο: πειστεί η οικονομία ότι ενώ μέχρι σήμερα στήριζε την ανάπτυξη "αδιαφορώντας για τις συνέπειες στο περιβάλλον", τώρα έτσι και μόνο έτσι θα την προστατεύσει.
Η Έκθεση εκτιμά πως το κόστος για μια μόνο περιβαλλοντική παράμετρο, αυτήν της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, θα είναι ισοδύναμο με τουλάχιστον το 5% και μέχρι 20% του παγκόσμιου Α.Ε.Π.κάθε χρόνο. Αντίθετα, το κόστος των απαραίτητων δράσεων για την μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου προκειμένου να αποφευχθούν καταστροφικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή μπορεί να περιορισθεί σε μόλις 1% του παγκόσμιου Α.Ε.Π.
Μία άλλη περιβαλλοντική διάμετρος είναι η καταστροφή των δασών σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά στη διεθνή οικονομία από.ο,τι η σημερινή κρίση στις χρηματαγορές ,σύμφωνα με την εκτίμηση οικονομολόγων, όπως αναφέρεται σε έκθεσή τους για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι συντάκτες της έκθεσης υπολόγισαν την αξία των υπηρεσιών που προσφέρουν στον άνθρωπο τα δάση, από την παραγωγή τροφής και την κατακράτηση πόσιμου νερού μέχρι την απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
"Ενώ η Γουόλ Στρίτ είχε χάσει μέχρι 10/10/08, περίπου 1 με 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, η πραγματικότητα είναι ότι με τους σημερινούς ρυθμούς χάνουμε φυσικά κεφάλαια τουλάχιστον 2 με 5 τρις. δολαρίων κάθε χρόνο" δήλωσε στο BBC ο οικονομολόγος της Deutsche Bank Παβαν Σούκντεβ επικεφαλής της μελέτης.
Τόσο η έκθεση Stern, όσο και η έκθεση του Σούνκντεβ (Οικονομία των Οικοσυστημάτων) συγκλίνουν στην επιστημονική βεβαιότητα, ότι η περιβαλλοντική κρίση είναι πολλαπλάσια της οικονομικής.
ε) Περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη:
Οι κίνδυνοι για ολόκληρο το ανθρώπινο γένος από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη, που είναι παραδομένη αποκλειστικά στους νόμους της αγοράς, άρα του κέρδους, έχουν γίνει αντιληπτοί ήδη από τη δεκαετία του 1970. Το 1972, η Λέσχη της Ρώμης ανησυχεί για τις επικίνδυνες επιπτώσεις της ανάπτυξης στο περιβάλλον, καταγράφοντάς τες σε μια περίφημη έκθεση με τίτλο "Στοπ στην ανάπτυξη". Επισημένται το γεγονός ότι η πρόοδος όσον αφορά την αύξηση των υλικών αγαθών παραβλέπει δύο προβλήματα: την εξάντληση των φυσικών πόρων και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.. Ακόμη κι αν η απαισιόδοξη οπτική της Λέσχης της Ρώμης για την εξάντληση των φυσικών θεωρείται από κάποιους υπερβολική, το γεγονός ότι μεριμνά για το περιβάλλον εγκαινίασε μια στάση με πολλούς συνεχιστές.ιδίως σε παγκόσμιο επίπεδο. Έτσι η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την ανθρώπινη ανάπτυξη (1972) που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη δίνει, για πρώτη ουσιαστική θέση στα περιβαλλοντικά προβλήματα και τις διεθνείς διαπραγματεύσεις και τονίζει τις αντιφάσεις που υπάρχουν μεταξύ τους στόχου της οικονομικής ανάπτυξης και της διατήρησης των οικολογικών ισορροπιών. Αλλά οι ανησυχίες των ανεπτυγμένων χωρών που θέλουν να καταπολεμήσουν την αποψίλωση των δασών ή την απερήμωση και να προστατεύσουν την βιοποικιλότητα θεωρούνται ήσσονος σημασίας από τις αναπτυσσόμενες χώρες, στόχος των οποίων είναι πριν από όλα η ανάπτυξη. Παρά τις επιφυλάξεις, οι σκέψεις για τις επιπτώσεις της οικονομίας στο περιβάλλον εξακολουθούν να κινητοποιούν την κοινωνία των πολιτών και τους πολιτικούς ιθύνοντες των βιομηχανικών χωρών.
Η έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης "Βιώσιμη ανάπτυξη είναι η ανάπτυξη που επιτρέπει στη σημερινή γενιά να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα χωρίς να διακυβεύει η ικανότητα των μελλοντικών γενεών να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους", υπονοεί ότι η οικονομική ανάπτυξη πρέπει να κρίνεται σε σχέση με τις επιπτώσεις της σε τέσσερα είδη κληρονομιάς: το φυσικό κεφάλαιο και το οικονομικό του αντιστάθμισμα, το ανθρώπινο κεφάλαιο (που αυξάνεται χάρη στην εκπαίδευση), το οικολογικό κεφάλαιο (το περιβάλλον), και το κοινωνικό κεφάλαιο (που ταυτίζεται μες τις κοινωνικές κατακτήσεις.
Οι κατεξοχήν ένοχοι της παγκοσμιοποίημενης αγοράς και της οικονομικής- περιβαλλοντικής κρίσης, είναι πολύ μεγάλες εταιρείες (πολυεθνικές), που είναι εγκατεστημένες σε πολυάριθμες χώρες και συμμετέχουν δυναμικά στην ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου, ενώ οργανώνουν και την παραγωγική διαδικασία τους στο επίπεδο της υφηλίου, εκμεταλλευόμενες τα πλεονεκτήματα διαφόρων κρατών στα οποία δραστηριοποιούνται. Σύμφωνα με τον Ο.Η.Ε, το 1999, υπήρχαν 63.000 πολυεθνικές εταιρείες που διαθέτουν 690.000 θυγατρικές. Οι εταιρείες αυτές κατηγορούνται συχνά γιατί αποφασίζουν μόνο ανάλογα με την οικονομική αποδοτικότητα, σε βάρος οιασδήποτε άλλης θεώρησης. Οι δόλιες πρακτικές ορισμένων πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, όπως της Enron ή της Woridcom κ.λ.π, το μόνο που κατάφεραν ήταν να ενισχύσουν το αίσθημα δυσπιστίας μεγάλου μέρους εργαζομένων, των μετόχων και της κοινωνίας των πολιτών απέναντι στα διευθυντικά στελέχη που φαίνονταν να ασχολούνται μόνο με τον προσωπικό τους πλουτισμό.
στ) Πως θα ξεπεράσουμε την κρίση: H τελική επίλυση της κρίσης θα έρθει μόνο μετά την προσαρμογή της πραγματικής οικονομίας – γεγονός που θα συνοδευτεί και θα εξαρτηθεί από κοινωνικές συγκρούσεις και εισοδηματικές αναδιατάξεις. Η προσαρμογή αφορά 4 βασικές συνιστώσες της κρίσης:
1) Την υπέρβαση του ενεργειακού –περιβαλλοντικού προβλήματος με την υποκατάσταση του πετρελαίου, ώστε να πάψει να τροφοδοτεί τον πληθωρισμό κόστους και να διευκολύνει την περιβαλλοντική ισορροπία σε κάθε μία χώρα ξεχωριστά και στον πλανήτη γενικότερα.
2) Την ανάκαμψη της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, όχι για την "κινεζοποίηση" των εργαζομένων, αλλά μέσω της σημαντικής βελτίωσης στις δεξιότητες τους, την ευρεία χρήση νέων τεχνολογιών (ειδικά των Α.Π.Ε) και την ανάπτυξη του συστήματος κοινωνικής προστασίας που απολαμβάνουν.
3) Με τις επενδύσεις κεφαλαίων, που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις που εγείρουν οι πρώτες συνιστώσες
4) Την σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την αναδιάρθρωση του ρόλου των τραπεζών., έτσι ώστε να εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο τον κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα του χρήματος και όχι την άπληστη κερδοσκοπία τους.
5) Με το μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης: α) Ισότιμη πρόσβαση όλων στα αγαθά της φύσης και της ποιότητας ζωής, β) Το κέρδος δεν μπορεί να ταυτίζεται με την καταστροφή – καταπάτηση των δημόσιων αγαθών (δάση, νερά, ύπαιθρος, παραλίες, δημόσιοι χώροι), γ) Η πρόληψη των φυσικών καταστροφών και οι επενδύσεις στο φυσικό περιβάλλον, πρέπει να περιλαμβάνονται στους κρατικούς προϋπολογισμούς, δ) Μια ανάπτυξη οικονομικά αποδοτική, κοινωνικά δίκαιη και οικολογικά εφικτή, ε) Ένα κράτος-στρατηγείο που διασφαλίζει ισότιμα την οικονομική Ανάπτυξη, την Κοινωνική Ευημερία και την περιβαλλοντική προστασία.
Μανόλης Βουτυράκης
Φυσικός Περιβ/γος

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 61 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54567548
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.