ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Κυριακή 02 Οκτ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Λαθραία υλοτομία και ατιμωρησία στην Ελάτη Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Δάση
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ , Τρίτη, 21 Οκτώβριος 2008

Λαθραία υλοτομία και ατιμωρησία στην Ελάτη του Δήμου Καμβουνίων

Προ ημερών, μετά από επικοινωνία που είχε η ΟΚΚ με τη φυσιολατρική ομάδα "Φίλοι του δάσους" του οικισμού Ελάτης, Δήμου Καμβουνίων, μας επισημάνθηκαν τα εξής:

Εδώ και χρόνια διεξάγεται στην περιοχή των Καμβουνίων, και συγκεκριμένα στο κοινοτικό δάσος της Ελάτης, λαθραία υλοτομία δρυός και ελάτης. Παρόλο που η ομάδα "Φίλοι του δάσους" κατήγγειλε γραπτώς τις παραβάσεις στο Δασαρχείο Κοζάνης και το Δήμο Καμβουνίων δεν υπήρξε μέχρι στιγμής καμιά ορατή ενέργεια. Αποτέλεσμα: οι λαθρο-υλοτόμοι συνεχίζουν ακάθεκτοι και ατιμώρητοι να... περιποιούνται τα δέντρα. Μεμονωμένες ενέργειες έγιναν από το Δασαρχείο της Δεσκάτης, που αφορούσαν την προστασία των ελάτων μόνο -αλλά όχι της δρυός-, ενέργειες οι οποίες είχαν εμφανή αποτελέσματα, αφού η λαθρο-υλοτομία των ελάτων περιορίστηκε.

Ο σύλλογος έχει επίσης διαμαρτυρηθεί για την εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας κοντά στον οικισμό της Ελάτης, με αποτέλεσμα να αναβληθεί προσωρινά η τοποθέτηση της. Η δεύτερη απόπειρα της εταιρείας ΑΕΓΕΚ να εγκαταστήσει την κεραία δίπλα στον οικισμό, αλλά σε μεγαλύτερη απόσταση, δεν έδωσε καρπούς, αφού οι κάτοικοι αντέδρασαν για άλλη μια φορά. Έτσι η εταιρεία άρχισε να σκέφτεται την εγκατάσταση της κεραίας στις κορυφές των Καμβουνίων, εντός του κοινοτικού δάσους της Ελάτης. Ούτε όμως πάλι είναι σίγουρη η εγκατάσταση, αφού υπάρχουν αντιδράσεις λόγω αισθητικής ρύπανσης. Η κεραία - σύμφωνα με τα λεγόμενα της ΑΕΓΕΚ, θα έχει ύψος 30 m και για την εγκατάστασή της έχει γνωμοδοτήσει θετικά το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Καμβουνίων.
 
Τα συμπεράσματα που εύκολα προκύπτουν είναι τα εξής:
1. Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι το Δασαρχείο Κοζάνης δε θέλει να προστατέψει το δρυοδάσος από τους λαθροϋλοτόμους. Μάλλον δεν μπορεί. Το πρόβλημα με τη φύλαξη των δασών, την πάταξη της λαθροϋλοτομίας, την αντιμετώπιση των κάθε είδους παρανομιών είναι χρόνιο για όλα σχεδόν τα δασαρχεία της χώρας. Από τη μακροχρόνια συνεργασία μας με τα Δασαρχεία και τη διεύθυνση Δασών της Δυτικής Μακεδονίας έχουμε διαπιστώσει τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό "πρώτης γραμμής" (δασοφύλακες, κλπ) , που είναι αρμόδιο για τη φύλαξη των δασών και την αντιμετώπιση των παρανομιών. Αυτό είναι κάτι που ομολογείται από τα ίδια τα Δασαρχεία σε μια σειρά περιπτώσεις που κατήγγειλε η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης. Βεβαίως υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως η αντίδραση του Δασαρχείου Δεσκάτης, κάτι που μάλλον εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα της στιγμής
2. Οργανωμένες κινήσεις και αντιδράσεις πολιτών, μπορούν να αποτρέψουν δυσμενείς για το περιβάλλον επεμβάσεις.
3. Πέρα από τα μεγάλα λόγια της Κυβέρνησης μετά τις πυρκαγιές του 2007 για πράσινες πολιτικές και ...πράσινα άλογα, σήμερα, τον Οκτώβριο του 2008, τα δάση μας παραμένουν ουσιαστικά έρμαιο των διαπλεκόμενων και των αυθαιρετούντων. Η χλωρίδα τους αποψιλώνεται, η λαθραία βόσκηση ακμάζει, η παράνομη κοπή δέντρων συνεχίζεται, πολλά είδη της άγριας πανίδας εξοντώνονται, ενώ το νομικό καθεστώς χρήσης γης (εάν και όπου υπάρχει) υφίσταται απλά για να παραβιάζεται. Η τελευταία ιστορία με το Βατοπέδι, οι μαζικοί αποχαρακτηρισμοί δασών στη Ζαχάρω Ηλείας, στον Αλμυρό Βόλου κλπ με συμμετοχή ανθρώπων της εκκλησίας και της πολιτικής αποδεικνύουν για άλλη μια φορά πόσο ανοχύρωτος είναι αυτός ο τόπος στις ορέξεις της ίδιας του της ηγεσίας.

Σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπου η δημόσια περιουσία θεωρείται κτήμα όλων των πολιτών, οι οποίοι την υπερασπίζονται και τη διαφυλάττουν, στη χώρα μας η δημόσια περιουσία θεωρείται χώρος αρπαγής και λεηλασίας από τον κάθε "πολίτη".

Ευτυχώς οι "φίλοι του βουνού" του οικισμού της Ελάτης δείχνουν ότι η νοοτροπία αυτή έχει και εξαιρέσεις.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 35 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55186408
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.