ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Δευτέρα 05 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ο ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΩΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ... Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Απόψεις
Γιάννης Σχίζας , Δευτέρα, 20 Οκτώβριος 2008

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ ΣΤΙΣ 24.10.2008 
 
Του Γιάννη Σχίζα

Στις 24.10.2008 ώρα 9πμ, θα γίνει η τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση του ΣΤ΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, με κατηγορούμενη την τ. Γενική Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη. Η κατηγορία είναι "συκοφαντική δυσφήμηση" και μηνυτής είναι ο Ι.Δερμιτζάκης, διάδοχός της από τον Ιούλιο του 2005 στο συγκεκριμένο πόστο του ΥΠΕΧΩΔΕ. Στις δύο προηγούμενες ολοήμερες συνεδριάσεις, η Μ.Καραβασίλη είχε την -κατά γενική ομολογία - εξαιρετική νομική υποστήριξη του Νίκου Κωνσταντόπουλου και της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Η δίκη ξεκίνησε στις 26.9.2008 με κύριο χαρακτηριστικό την κατάθεση ένστασης από την πλευρά της υπεράσπισης, όσον αφορά τη σαφήνεια και λογική συνοχή του κατηγορητηρίου.Τα επιχειρήματα των υπερασπιστών και η εύλογη υπόθεσή τους ότι το κατηγορητήριο είχε συνταχθεί "στο πόδι" και μάλιστα όχι από εισαγγελικό λειτουργό, ήλθαν να "δέσουν" με την υπόμνηση του εισαγγελέα περί του υπέρογκου φόρτου εργασίας που επωμίζονται αυτός και οι συνάδελφοί του ! Τελικά η εισαγγελική "ομολογία" δεν μέτρησε στην εκτίμηση του δικαστηρίου, η ένσταση δεν έγινε δεκτή και η δίκη συνεχίστηκε με την εξονυχιστική εξέταση των μαρτύρων, κυρίως από τους υπερασπιστές της Καραβασίλη.

Το ενδιαφέρον της όλης διαδικασίας ξεπερνούσε σαφώς τα στενά χαρακτηριστικά μιας δυσφήμησης δια του τύπου και επεκτεινόταν στην κριτική αποτίμηση της κυβερνητικής πολιτικής για το περιβάλλον. Κορυφαία από την άποψη του ενδιαφέροντος των συντελεστών της δίκης ήταν η υπόθεση του ποταμού Ασωπού και της ρύπανσής του από βιομηχανικά απόβλητα της περιοχής των Οινοφύτων - ιδιαίτερα μάλιστα από το σουπερ-τοξικό εξασθενές χρώμιο. Η υπόθεση, που αφορούσε σε τελευταία ανάλυση την ποιότητα των υπέργειων και υπογείων υδάτων της μείζονος περιοχής, χρόνιζε από τη δεκαετία του 1990 και κορυφώθηκε το 2007, δυο χρόνια μετά τον Ιούλιο του 2005, όταν ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αποφάσιζε την αποπομπή της Καραβασίλη παρά τον υφιστάμενο διορισμό της επί μια πενταετία…Πολλοί υποστήριζαν το 2005 ότι η υπουργική συμπεριφορά "επηρεαζόταν" από τη στάση της τότε Γενικής Επιθεωρήτριας σε δύο κρίσιμες υποθέσεις, σχετικά με παραβάσεις της πολεοδομικής και δασικής νομοθεσίας στο Λαγονήσι και στην Πουνταζέζα της Λαυρεωτικής.. Πάντως η μεγάλης σημασίας υπόθεση του Ασωπού ποταμού, που είχε επανέλθει δραματικά στο προσκήνιο στις ημέρες της πρόσφατης δίκης με δημοσιεύματα της "Καθημερινής", της "Ελευθεροτυπίας" και άλλων εντύπων, ήταν το κύριο θέμα του τριμελούς Πλημμελειοδικείου. Επρόκειτο για μια έμμεση αλλά πανηγυρική δικαίωση των δηλώσεων της Καραβασίλη τον Νοέμβριο του 2007 περί της απουσίας συστηματικών ελέγχων για την ρύπανση του Ασωπού, που αποτελούσαν και τη βάση της εναντίον της κατηγορίας....

Το 2005 η αποπομπή της Καραβασίλη είχε προκαλέσει ένα καταιγισμό διαμαρτυριών από οικολογικές και πολιτικές οργανώσεις, δεδομένου ότι αποκάλυπτε την ημετεροκρατική λογική του ΥΠΕΧΩΔΕ κάτω από το προσωπείο της "αμεροληψίας" στην επιλογή των επιστημονικών στελεχών του. Το 2007 ο "κριτικός αντίλογος" του ίδιου υπουργείου περιοριζόταν στην υποβολή μηνύσεων και στην "δικαστική παρενόχληση" των αντιφρονούντων, ελλείψει μιας πειστικής επιχειρηματολογίας προς την κοινωνία των πολιτών.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΡΗΤΗΣ : "Ο ΠΛΗΡΩΝΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΡΥΠΑΙΝΕΙ"
Ένα χρόνο μετά τον Αύγουστο του 2007, όταν για πρώτη φορά δημοσιοποιήθηκε το πρόβλημα της ρύπανσης των υπόγειων νερών των περιοχών του Ασωπού ποταμού, η ρύπανση συνεχίζεται χωρίς να έχουν αποδοθεί ευθύνες στους ρυπαίνοντες – κατά παράβαση της ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Περιβαλλοντική Ευθύνη!

Ακόμα και σήμερα δεν έχουν ταυτοποιηθεί οι βιομηχανίες που έχουν την κύρια ευθύνη για τη ρύπανση ώστε να αναλάβουν και το πλήρες κόστος της εξυγίανσης των ρυπασμένων νερών και εδαφών καθώς και της αποκατάστασης της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής βλάβης που έχουν προκαλέσει, σύμφωνα με την αρχή "ο ρυπαίνων πληρώνει". Τα πρόστιμα που επιβάλλει το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν εκφράζουν την αρχή "ο ρυπαίνων πληρώνει" αλλά περισσότερο την αρχή "ο πληρώνων συνεχίζει να ρυπαίνει".

Δημήτρης Παπαδημούλης

"Δυστυχώς η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται με επάρκεια στο σοβαρό καθήκον της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά παράλληλα δεν αντέχει και την κριτική. Όταν δεν εκδίδει ανακοινώσεις με κακόβουλους χαρακτηρισμούς (πχ κατηγόρησε οικολόγους ότι πάσχουν από "οικολογικό στραβισμό"), ευνοεί, όπως φαίνεται, και την προσφυγή στα δικαστήρια για να εμποδίσει την κριτική στο έργο της.

Η μήνυση που υπέβαλε ο –άμεσα εξαρτημένος από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ- επικεφαλής της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, εναντίον της προκατόχου του κ. Μαργαρίτας Καραβασίλη, δεν περιορίζεται σε θέματα που αφορούν τον ίδιο προσωπικά, αλλά εγκαλεί την Μαργαρίτα Καραβασίλη ακόμη και για θέματα που αφορούν απευθείας στο ΥΠΕΧΩΔΕ και τον κ. Σουφλιά.
 
ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η κριτική της κ. Καραβασίλη για τη μη έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβαση στο σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης του Ασωπού, αλλά και για τα προβλήματα στο Λαγονήσι και το Λαύριο, από επιχειρηματικές επιδιώξεις με μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά, εξακολουθεί να είναι και σήμερα επίκαιρη, καθώς τα ίδια προβλήματα, δυστυχώς, παραμένουν έντονα.

Γιάννης Σχίζας

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 62 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58227569
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.