ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ηχηρό ράπισμα για την περιβαλλοντική πολιτική της Ελλ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Κλίμα
WWF Ελλάς , Δευτέρα, 20 Οκτώβριος 2008

Συνεχίζεται ο αποκλεισμός της χώρας από τους μηχανισμούς του Κιότο

Συνεχίζεται ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότο, όπως προκύπτει από σχετική απόφαση του Τμήματος Επιβολής του ΟΗΕ (CC-2007-1-10/Greece/EB) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, δεν κρίνονται επαρκείς οι πληροφορίες που κατέθεσε εκ νέου η Ελλάδα για το Εθνικό σύστημα καταγραφής εκπομπών, ύστερα από απαίτηση του ΟΗΕ. Το Τμήμα Επιβολής του ΟΗΕ ζητά από την Ελλάδα να καταθέσει επειγόντως ένα αναθεωρημένο σχέδιο, που θα αποδεικνύει ότι λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για την εύρυθμη συντήρηση και λειτουργία του συστήματος καταγραφής εκπομπών. Μέχρι τότε δεν αίρεται ο αποκλεισμός της χώρας από τους μηχανισμούς του Κιότο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα αποκλείστηκε από τους ευέλικτους μηχανισμούς του Κιότο τον Απρίλιο του 2008, επειδή απέτυχε να πείσει τον ΟΗΕ ότι διαθέτει ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο σύστημα καταγραφής εκπομπών. Οι ευέλικτοι μηχανισμοί, που προβλέπονται από το Πρωτόκολλο συμπληρωματικά με τις απαραίτητες εγχώριες πολιτικές και μέτρα, δίνουν στις βιομηχανικές χώρες τη δυνατότητα να επιτύχουν τους στόχους τους μέσα από την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών μεταξύ τους, αλλά και με την απόκτηση πιστώσεων ως αντάλλαγμα για έργα περιορισμού εκπομπών που υλοποιούν σε τρίτες χώρες. Σε αυτούς τους μηχανισμούς δεν μπορεί να μετέχει η Ελλάδα έως ότου ο ΟΗΕ άρει τον αποκλεισμό της.

"Πιστεύαμε ότι πρόκειται για ένα διαδικαστικό πρόβλημα που θα επιλύονταν σχετικά σύντομα. Η συνέχιση, όμως, του αποκλεισμού της χώρας υποδηλώνει ότι δεν είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε ούτε στις στοιχειώδεις περιβαλλοντικές μας υποχρεώσεις. Είναι πλέον απόλυτα προφανές ότι υπάρχει πρόβλημα περιβαλλοντικής πολιτικής στη χώρα μας", σχολιάζει ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς. "Θέλουμε να ελπίζουμε ότι σύντομα η Ελλάδα θα συμμετέχει ξανά στους μηχανισμούς του Κιότο. Ζητούμε όμως από την Ελληνική Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει επιτέλους με τη δέουσα σοβαρότητα την τεράστια πρόκληση της κλιματικής αλλαγής", προσθέτει ο κ. Καραβέλλας.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα, στις 15-16 Οκτωβρίου 2008, οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ θα συζητήσουν το νέο πακέτο μέτρων της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2020. "Η συνεδρίαση των ηγετών της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τον Πρωθυπουργό της χώρας να δείξει ότι η αποπομπή από τους μηχανισμούς του Κιότο είναι απλά μια κακή παρένθεση και ότι δεν ευσταθούν οι φήμες περί ΅βρώμικης συμμαχίαςΆ της Ελλάδας με την Πολωνία. Αναμένουμε από τον κ. Καραμανλή να στηρίξει την ενδυνάμωση των στόχων της ΕΕ, προτείνοντας περαιτέρω μειώσεις των εκπομπών και πλήρη δημοπράτηση των ρύπων από τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής", σχολιάζει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών περιβαλλοντικής πολιτικής του WWF Ελλάς.

Περισσότερες πληροφορίες

Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής WWF Ελλάς, 210 33 14 893, d.karavellas@wwf.gr 

Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος Εκστρατειών WWF Ελλάς, 210 33 14 893, 6974029295, a.plitharas@wwf.gr 

Σημείωση προς συντάκτες:
1. Δείτε τις αποφάσεις του Τμήματος Επιβολής της Επιτροπής Συμμόρφωσης των Ηνωμένων Εθνών:
http://unfccc.int/files/kyoto_mechanisms/compliance/enforcement_branch/application/pdf/cc-2007-1-10_greece_eb_final_decision.pdf
http://unfccc.int/files/kyoto_protocol/compliance/enforcement_branch/application/pdf/cc-2007-1-8_greece_eb_final_decision.pdf
2. Δείτε την συνεδρίαση της Επιτροπής Συμμόρφωση του ΟΗΕ:
http://unfccc.meta-fusion.com/kongresse/compliance05/templ/ply_unfccc.php?id_kongresssession=1446&player_mode=isdn_real
(το χρονικό διάστημα από 9:56 έως 11:36)
3. Το WWF Ελλάς είχε πρώτο αναδείξει -από τον Ιανουάριο του 2008- το κρίσιμο ζήτημα της μη-συμμόρφωσης της χώρας με τις απαιτήσεις του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Δυστυχώς, οι επισημάνσεις αυτές δεν κινητοποίησαν το ΥΠΕΧΩΔΕ να επισπεύσει τη διαδικασία συμμόρφωσης. Αντιθέτως, το ΥΠΕΧΩΔΕ εξέδωσε ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας τα όσα επεσήμανε τότε το WWF Ελλάς ως "ανακρίβειες και διαστρέβλωση της πραγματικότητας". Δείτε τις σχετικές ανακοινώσεις:
http://climate.wwf.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=107, http://www.minenv.gr/download/2008-01-09.apantisi.gia.ekthesi.OHE.gia.klimatiki.allagi.doc
4. Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες της ΕΕ δεσμεύτηκαν τον Μάρτιο του 2007 για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% έως το 2020, ενώ εάν επιτευχθεί παγκόσμια κοινή συμφωνία, ο στόχος μείωσης των ρύπων θα ανέλθει σε 30%. Το τελευταίο διάστημα εντείνονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ για τον βαθμό φιλοδοξίας αυτών των μέτρων και τους τρόπους που θα επιτευχθεί η μείωση των εκπομπών. Το χρονικό διάστημα έως το Δεκέμβριο του 2008 είναι το πλέον κρίσιμο για την πορεία των μειώσεων των εκπομπών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Μέσα από το λεγόμενο "ενεργειακό και κλιματικό πακέτο" μέτρων, η ΕΕ έχει μια μοναδική δυνατότητα να προχωρήσει πέρα από τις ρητορικές προτάσεις και να αποδείξει τον ηγετικό της ρόλο της στην παγκόσμια μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Για να συμβεί αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, θα πρέπει άμεσα να θεσπιστεί η μείωση των εκπομπών κατά 30% έως το 2020, αντί για 20% που προβλέπεται σήμερα. Ορισμένα κράτη μέλη, όμως, επιθυμούν να καθυστερήσουν την υλοποίηση των μέτρων και να αμβλύνουν τους στόχους μείωσης των εκπομπών. Τέτοιες κινήσεις αποδυναμώνουν και άλλο το ήδη αδύναμο ενεργειακό και κλιματικό πακέτο μέτρων, προς όφελος του λιθάνθρακα και εις βάρος των ανανεώσιμων πηγών, της εξοικονόμησης ενέργειας και της δημόσιας υγείας, ενώ δυναμιτίζουν τις ελπίδες για επίτευξη παγκόσμιας συμφωνίας μείωσης των εκπομπών.

WWF Ελλάς

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Κυριακή, 27 Δεκέμβριος 2009 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 305 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57101455
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.