ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Δευτέρα 05 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία και τα επικίνδυνα απ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Απόβλητα - Μεταλλεία
Μαρία Βιτωράκη , Δευτέρα, 20 Οκτώβριος 2008


Σχόλια για την ημερίδα της ΕΑΒ με θέμα την «Πράσινη Ανάπτυξη»


Στην ημερίδα για την «Πράσινη Ανάπτυξη» που πραγματοποίησε η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία στις 25/9/08 στην Ερέτρια, εκπρόσωποι της εταιρείας παρουσίασαν τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της ΕΑΒ που -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους- συνοψίζονται στα ακόλουθα:

- Η λειτουργία της ΕΑΒ είναι σύμφωνη με την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία.

- Όπως αποδεικνύουν οι μετρήσεις ανεξάρτητων ελεγκτικών (Νομαρχία, ΕΥΕΠ) και επιστημονικών φορέων (ΕΜΠ, Καθ. Α. Ανδρεαδάκης) η ΕΑΒ δεν ρυπαίνει το περιβάλλον (οι εκπομπές της είναι κάτω από τα επιτρεπτά όρια).

- Η ΕΑΒ διαθέτει πιστοποίηση κατά ISO 14001 (φορέας πιστοποίησης: EUROCERT)

Στην ημερίδα της ΕΑΒ συμμετείχαμε και ενεργοί πολίτες της περιοχής (εκπρόσωποι του ΙΤΑΠ Οινοφύτων) καθώς και εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων (η γράφουσα το κείμενο) και διατυπώσαμε τις επιφυλάξεις μας σχετικά με τις προθέσεις της ΕΑΒ να συμβάλλει στην Πράσινη Ανάπτυξη. Τοποθετηθήκαμε μέσα σε ένα εχθρικό κλίμα με συνεχείς διακοπές και ειρωνικά σχόλια εκ μέρους των διοργανωτών και των στελεχών της ΕΑΒ, διατυπώνοντας τις ακόλουθες παρατηρήσεις:

Η ΕΑΒ ισχυρίζεται ότι συμμορφώνεται με την περιβαλλοντική νομοθεσία. Αν είναι έτσι τότε ΓΙΑΤΙ ΤΗΣ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΠΡΟΣΤΙΜΟ 150.000 ευρώ; Η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να διαθέτει άδεια Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων όπως προβλέπεται στο άρθρο 7 της ΚΥΑ 13588 (η εν λόγω ΚΥΑ ισχύει από τις 28/3/ 2006 και η συμμόρφωση των εταιρειών θα έπρεπε να έχει επιτευχθεί εντός εξαμήνου). Τέτοια άδεια όμως η ΕΑΒ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ακόμα και σήμερα.

Η ΕΑΒ είναι παραγωγός επικίνδυνων αποβλήτων (και εξασθενούς χρωμίου) και αυτό την κατατάσσει στους «εν δυνάμει» ρυπαίνοντες. Για να αποδείξει τους ισχυρισμούς της ότι δεν ρυπαίνει το περιβάλλον θα πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα (και να ΑΝΑΡΤΗΣΕΙ στην ιστοσελίδα της) ΕΤΗΣΙΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ σχετικά με τις κατηγορίες και ποσότητες επικίνδυνων πρώτων υλών που χρησιμοποιεί καθώς και τις κατηγορίες και ποσότητες των παραγόμενων αποβλήτων (υγρών και στερεών), επικίνδυνων και μη, και των παραγόμενων αέριων ρύπων, παρουσιάζοντας και τις τεχνολογίες διαχείρισης των αποβλήτων της. Οι ετήσιες αυτές εκθέσεις – οι οποίες προβλέπονται από την νομοθεσία -θα μπορούσαν να δείξουν την συνολική περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκύπτει από τις δραστηριότητες της ΕΑΒ.

Το γεγονός ότι η ΕΑΒ διαθέτει σύστημα πιστοποίησης κατά ISO 14001 δεν αποδεικνύει ότι δεν ρυπαίνει. Και άλλες εταιρείες που διαθέτουν την ίδια πιστοποίηση έχουν τιμωρηθεί με πρόστιμα και κατατάσσονται στους ύποπτους για ρύπανση.

Η νέα μονάδα ξηρού αποχρωματισμού της ΕΑΒ για την αναβάθμιση 94 F-16 που χρηματοδοτήθηκε από τη Lockheed Martin δημιουργεί νέα περιβαλλοντική επιβάρυνση με την δημιουργία τοξικής σκόνης (η οποία κατατάσσεται στα επικίνδυνα απόβλητα), ενώ συνεχίζεται κανονικά η λειτουργία της παλιάς μονάδας υγρού αποχρωματισμού αεροσκαφών με χρήση επικίνδυνων διαλυτών.

Στις ΗΠΑ η Lockheed Martin έχει θεωρηθεί υπεύθυνη για τη ρύπανση νερών και εδαφών στους χώρους λειτουργίας της και έχει δαπανήσει εκατομμύρια δολάρια για την εξυγίανση των ρυπασμένων χώρων. Μήπως η Lockheed Martin αποφάσισε να μεταφέρει ρυπογόνες δραστηριότητες στην Ελλάδα όπου υπάρχει ανοχή στη ρύπανση και στους ρυπαίνοντες; Γιατί δεν ακολουθεί η ΕΑΒ το παράδειγμα της Lockheed Martin αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη ρύπανση που προκάλεσε και αποκαθιστώντας τους ρυπασμένους χώρους;

Ανάμεσα στις προτάσεις που διατύπωσε η ΕΑΒ για να επιτευχθεί η «Πράσινη Ανάπτυξη» της περιοχής περιλαμβάνεται και η πρόταση για τη δημιουργία «Ομάδας Δράσης» η οποία «θα μελετήσει τα δεδομένα στην περιοχή και θα αναζητήσει τρόπους αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς αλλά και πρόληψης της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης». Η ομάδα αυτή θα αποτελείται από εκπροσώπους εταιρειών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων που θα δηλώσουν ενδιαφέρον.

Είναι σαφές ότι το Ινστιτούτο Τοπικής Ανάπτυξης (ΙΤΑΠ) Οινοφύτων θέλει να συμμετάσχει στην «ομάδα δράσης» που προτείνει η ΕΑΒ.

Όμως για να έχει αποτελέσματα μια τέτοια πρωτοβουλία θα πρέπει να συνοδεύεται από τη δημόσια δέσμευση της ΕΑΒ και των άλλων εταιρειών που θα συμμετάσχουν στην «ομάδα δράσης» να αναλάβουν μέρος της ευθύνης για τη ρύπανση και να πληρώσουν το κόστος αποκατάστασης των ρυπασμένων εδαφών και νερών της περιοχής. Μόνο μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα έχει νόημα η «πράσινη ανάπτυξη» που προτείνει η ΕΑΒ.


Μαρία Βιτωράκη
Θεματική Ομάδα «Περιβάλλον»
Οικολόγοι Πράσινοι.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 70 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58227730
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.