Γνωριμία με τον μαγικό κόσμο των άγριων πουλιών της Ιε |
|
|
Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας -
Νέα
|
ΚΠΕ Ιεράπετρας
,
Σάββατο, 18 Οκτώβριος 2008
|
Το μαγικό κόσμο των άγριων πουλιών, ο οποίος κρύβεται στην περιοχή της Ιεράπετρας, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν όσοι βρέθηκαν στην σχετική εκδήλωση που διοργάνωσε στη λίμνη των Μπραμιανών, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας, μαζί με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παρατήρησης Πουλιών».
Η εκδήλωση περιελάμβανε παρατήρηση πουλιών, περιβαλλοντικά παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες, οι οποίες προσέφεραν σε μικρούς και μεγάλους την ευκαιρία να περάσουν μια συναρπαστική ημέρα στη φύση και, παράλληλα, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για τη φύση και τα πουλιά του τόπου μας. Επίσης, όσοι συμμετείχαν ακολουθώντας το περιβαλλοντικό μονοπάτι, που έχει σχεδιάσει στην περιοχή το ΚΠΕ Ιεράπετρας, ενημερώθηκαν και για την χλωρίδα της περιοχής του υγρότοπου των Μπραμιανών.
Μιλώντας για τη δράση ο υπεύθυνος του ΚΠΕ Ιεράπετρας, κ. Παύλος Δασκαλάκης ανέφερε ότι παρόμοιες εκδηλώσεις διοργανώνονται στην Αττική, στη Μακεδονία, στην Πύλο Μεσσηνίας και στο Δέλτα του Έβρου. Η Παγκόσμια Γιορτή Πουλιών είναι ετήσιο γεγονός ,το οποίο στην Ευρώπη λαμβάνει χώρα σε 24 χώρες και συντονίζεται από την παγκόσμια ομοσπονδία BirdLife International. Τις εκδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας , διοργάνωσε και συντόνισε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με τη συνεργασία Δήμων, τοπικών φορέων και οργανώσεων. Στην Κρήτη πραγματοποιήθηκαν στην Ιεράπετρα και στη Λίμνη της Αγιάς στα Χανιά, έτσι αρκετός ήταν ο κόσμος από όλο το Νομό Λασιθίου, που επισκέφθηκε την περιοχή και συμμετείχε στην Γιορτή.
Τα διάφορα είδη πουλιών που παρατηρήθηκαν ήταν ορνιθοσκαλίθρες, φαλαρίδες, πρασινοκεφαλόπαπιες, γεράκια, δύο αετοί, που μπορούσε κανείς να τα παρατηρήσει με τηλεσκόπια και κιάλια, τα οποία διέθεσε το ΚΠΕ. Παραβρέθηκε και ο κ. Μιχάλης Δρετάκης Ορνιθολόγος από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, ο οποίος έκανε την αναγνώριση των πουλιών.
Αναμνηστικά δώρα περίμεναν τα παιδιά που συμμετείχαν, όπως καπέλα, οδηγό πεδίου για να μάθουν να αναγνωρίζουν τα πουλιά, ενώ έπαιξαν και διάφορα παιχνίδια, τα οποία είχαν σχέση με την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Αποκορύφωμα της εκδήλωσης η απελευθέρωση ενός Ερωδιού - Πορφυροτσικνιάς, που τον είχε περιθάλψει κτηνίατρος της Ιεράπετρας, που λόγω της κόπωσης του ταξιδιού ήταν εξαντλημένος και τώρα πλέον που ήταν έτοιμος για την επιστροφή του στο φυσικό του σπίτι, απελευθερώθηκε.
ΚΠΕ Ιεράπετρας
. ecocrete.gr . |