ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. Κυριακή 07 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Επιπτώσεις από την υπεραλίευση Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. - Ακτές - θάλασσα
Μανόλης Βουτυράκης , Πέμπτη, 09 Οκτώβριος 2008

α) Εισαγωγή:
Τα ψάρια και τα άλλα θαλάσσια προϊόντα έχουν τα τελευταία χρόνια τεράστια ζήτηση με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) εκτιμά ότι ένα 70% των ψαριών γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης, υπερεκμετάλλευσης ή προσπαθεί να "αναρρώσει" από την υπερβολική αλιεία του παρελθόντος. Καθώς οι θάλασσες δείχνουν να έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, οι ιχθυοπληθυσμοί μειώνονται σε ανησυχητικά επίπεδα και το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων που εξαρτάται από αυτούς τους φυσικούς πόρους, είναι πλέον αβέβαιο.
Οι επιπτώσεις της αλιείας στα θαλάσσια οικοσυστήματα εκτείνονται μέχρι τον ωκεάνιο πυθμένα, όπου οι πληθυσμοί των ψαριών του βυθού έχουν μειωθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες. Τα ψάρια του βένθους αναπτύσσονται αργά και αναπαράγονται σπάνια, γι’ αυτό και είναι πιο ευαίσθητα. Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι απαιτείται επείγουσα δράση για την αειφόρο διαχείριση των αλιευμάτων μεγάλου βάθους.
Ο βυθός καταστρέφεται συνήθως από συρόμενα δίχτυα που φτάνουν μέχρι τον πυθμένα και σέρνονται από αλιευτικά σκάφη σε μεγάλες αποστάσεις. Η μια πλευρά του διχτυού κινείται κοντά στην επιφάνεια, ενώ η άλλη είναι δεμένη σε ένα μεταλλικό πλαίσιο, βάρους αρκετών τόνων, που σέρνεται στο βυθό και καταστρέφει οτιδήποτε βρεθεί στην πορεία της. Το πλαίσιο αφήνει πίσω του ένα τεράστιο σύννεφο λάσπης που διαταράσσει το περιβάλλον ακόμα περισσότερο.
Οι ερευνητές εξέτασαν τρία είδη ψαριών, έναν μπακαλιάρο του Ατλαντικού, ένα χέλι και ένα σαλάχι. Όλα έχουν μειωθεί τόσο πολύ ώστε μπορούν να συμπεριληφθούν στα είδη υπό εξαφάνιση. Καθώς η τροφή είναι σπάνια στα μεγάλα βάθη, τα ψάρια της ζώνης αυτής συνήθως μεγαλώνουν πολύ αργά, φτάνουν αργότερα στη σεξουαλική ωρίμανση, ζουν πολύ και αναπαράγονται σπάνια. Τα ψάρια που μελετήθηκαν φτάνουν σε ένα μήκος ένα μέτρο ζουν έως και 60 χρόνια. Οι ερευνητές τονίζουν ότι η παρακμή των ψαριών μεγάλου βάθους άρχισε στα τέλη της δεκαετίας του 1960, όταν τα αποθέματα στα ρηχά άρχισαν να εξαντλούνται και οι αλιείς άρχισαν να κατεβάζουν τα δίχτυα τους όλο και χαμηλότερα.

β) Παγκόσμια αλιευτική κρίση:
Σήμερα, τα δίχτυα φτάνουν σε βάθη που ήταν αδύνατο να προσεγγίσουν πριν από μερικά χρόνια. Αφού εξάντλησε τους πόρους των παρακτίων ζωνών, η αλιευτική βιομηχανία εξαπολύει επίθεση ενάντια στο τελευταίο Ελντοράντο: τα υποβρύχια βουνά της ανοιχτής θάλασσας, τα οποία είναι γεμάτα σπάνια είδη που διατίθενται σε υψηλές τιμές στην παγκόσμια αγορά. Η ανάπτυξη της αλιείας ανοιχτής θαλάσσης με τράτες μας επιτρέπει να ψαρεύουμε ακόμα σε περιοχές με εξαιρετικά ανώμαλο πυθμένα και μέσα σε υποβρύχια φαράγγια. Με τους ισχυρότερους κινητήρες, τα μεγαλυτέρων διαστάσεων δίχτυα και εξαιρετικά εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα πλοήγησης και εντοπισμού των ψαριών, οι τράτες σαρώνουν το βυθό ακόμα και σε βάθος 2.000 μέτρων.
Η βασική αιτία για την παγκόσμια κρίση που μαστίζει την αλιεία, είναι η χρόνια υπεραλίευση, επιδοτούμενη από κυβερνήσεις που προσπαθούν να υποστηρίξουν μια μη βιώσιμη, προβληματική βιομηχανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΦ, οι κυβερνήσεις παγκοσμίως πληρώνουν 54 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για να επιδοτήσουν ένα σύστημα που παράγει συνολικά αλίευμα αξίας 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων.. Ενώ σήμερα εκτιμάται ότι η αλιευτική ικανότητα του στόλου της Ε.Ε. υπερβαίνει κατά 40% το μέγεθος που θα επέτρεπε μια βιώσιμη εκμετάλλευση, η ίδια η Ε.Ε. από το 1983 μέχρι το 1990, αύξησε τις χρηματοδοτήσεις στην αλιεία από 80 εκατομμύρια δολάρια σε 850 εκατομμύρια δολάρια, κατανέμοντας και ένα σημαντικό ποσοστό για τον εκσυγχρονισμό σκαφών και τη δημιουργία περισσότερο
"αποδοτικής" αλιείας. Όταν εξαντληθούν οι αλιευτικοί πόροι σε μια περιοχή, οι ανεπτυγμένες με υπερσύγχρονα βιομηχανικά συστήματα αλιείας απλά μεταφέρουν το
πρόβλημα αλλού, εκμεταλλευόμενες άλλα, πιο μακρινά πεδία. Πάνω από το 25% των ψαριών που αλιεύονται από το στόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προέρχονται από νερά εκτός των χωρών – μελετών της. Το 1994, η Ε.Ε ξόδεψε πάνω από το ένα τρίτο του συνολικού αλιευτικού προϋπολογισμού της για να επιδοτήσει την πρόσβαση από σκάφη της Ε.Ε. Μόνο μέσα στα εθνικά ύδατα του Μαρόκου, ψαρεύουν σήμερα 730 μηχανότρατες κυρίως από Ισπανία και Πορτογαλία.
Η υπεραλίευση, οι παράνομες μέθοδοι ψαρέματος, η χρήση παρασυρόμενων αφρόδικτων και η ρύπανση αποτελούν τις τέσσερις πληγές της Μεσογείου. Σήμερα οι πλήρως προστατευόμενες περιοχές της Μεσογείου αντιστοιχούν σε λιγότερο από 1% της θάλασσας, δηλαδή ποσοστό που απέχει μακράν από το 20%-50% που συνιστούν οι επιστήμονες. Από τις 32 προτεινόμενες περιοχές στη Μεσόγειο, οι έξι βρίσκονται στην Ελλάδα.

γ) Ισχυρές επιπτώσεις και στην Ελλάδα:
Σύμφωνα με την WWF, η θαλάσσια αλιεία στην Ελλάδα (παράκτια, μέση και υπερπόντια) προσφέρει μόνο 1% του Α.Ε.Π και απασχολεί το πολύ 1,2 του εργατικού δυναμικού τη χώρας, παρόλα αυτά η σημασία της σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο φαίνεται πραγματικά στις απομακρυσμένες νησιώτικες περιοχές όπου είναι υπεύθυνη σε τεράστιο για την διατήρηση του κοινωνικού ιστού και απασχολεί το 25-30 % του εργατικού δυναμικού της.
Τα αλιευτικά εργαλεία των περίπου 18.000 επαγγελματικών σκαφών της παράκτιας αλιείας, των περίπου 700 αντίστοιχα της μέσης και των 46 σκαφών που χρησιμοποιούνται στην υπερπόντια αλιεία, η ερασιτεχνική αλιεία με τη μορφή διαγωνισμών ψαροντούφεκου καθώς και η παράνομη αλιεία ευθύνονται για τα παραπάνω αποθαρρυντικά αποτελέσματα που έχουν αντίκτυπο τόσο στο ίδιο το θαλάσσιο περιβάλλον όσο και στην ελληνική αλιεία.
Τα ιχθυοαποθέματα μειώνονται με συνέπεια τα χαμηλά εισοδήματα των ψαράδων. Η έλλειψη υποδομής, εξοπλισμού και ασφάλειας έχουν ως αποτέλεσμα την έλλειψη ανταγωνιστικότητας και στην αρνητική συμβολή της παράνομης αλιείας, της μη εφαρμογής, της έλλειψης έρευνας και της κρατικής ενίσχυσης που αυτή χρειάζεται, αλλά ακόμα και στη ζημιά από τις τούρκικες τράτες που εμφανίζονται στο Αιγαίο.
Οι επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον παρουσιάζονται εξίσου αποθαρρυντικές βάσει των στοιχείων των WWF. H μείωση των ιχθυοαποθεμάτων σημαίνει την μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μείωση των πληθυσμών των ψαριών, την υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τη μελλοντική κατάρρευση της ελληνικής αλιείας.
Στο ίδιο συντείνουν και η "άδηλη αλιεία", δηλαδή τα απολεσθέντα και τα εγκαταλειμμένα εργαλεία, δίχτυα και παγίδες που συνεχίζουν να "ψαρεύουν", καθώς και τα "παρεμπίπτοντα αλιεύματα", τα μη εμπορεύσιμα ψάρια που πιάνονται στα δίκτυα, τα οποία "υπολογίζονται σε 7-27 εκατομμύρια τόνους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο".
Τα ψάρια τελειώνουν στο Αιγαίο. Ο κίνδυνος να μην υπάρχουν στο άμεσο μέλλον ελληνικά θαλασσινά στο τραπέζι μας, είναι σήμερα μεγαλύτερος από ποτέ. Από το 1994 και μετά έχει μειωθεί δραματικά ο αριθμός των αλιευμάτων που πιάνουν στα δίκτυα τους οι ψαράδες στις ελληνικές θάλασσες. Είδη όπως τα ροφοειδή, τα μεγάλα πελαγικά (ξιφίας, παλαμίδα), αλλά και τα "ψάρια του λαού" - η σαρδέλα, ο γαύρος, η μαρίδα – ήδη σπανίζουν. Μεγαλύτερη πίεση δέχονται τα αποθέματα των βενθοπελαγικών ψαριών (μπακαλιάροι, μπαρμπούνια, γόπες κ.α). Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει επιστημονική μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα στο 38ο συνέδριο της SIESM (Επιστημονική Επιτροπή για τη Μεσόγειο) στην Κωνσταντινούπολη.

δ) Υπάρχει ελπίδα για την σωτηρία των αλιευτικών πεδίων:
Σύμφωνα με το WWF Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση και η Unilever ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές κατεψυγμένου ψαριού, ανακοίνωσαν πρόσφατα μια νέα μεγάλη πρωτοβουλία που έχει απώτερο στόχο να θέσει τέλος στη σοβαρή πτώση των ιχθυοαποθεμάτων. Συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα συμβούλιο Προστασίας και Διαχείρισης της Αλιείας (M.S.K) για την προώθηση εμπορικών κινήτρων αειφορικής αλιείας και ξεκίνησαν μια εκστρατεία ενημέρωσης όσων ασχολούνται με την αλιεία και το θαλάσσιο περιβάλλον. Ως ολοκληρωτικά ανεξάρτητο σώμα, το ΜSC θα θέσει τις γενικές αρχές της αειφορικής αλιείας, καθώς και τις προδιαγραφές για συγκεκριμένους μεθόδους αλιείας. Τα προϊόντα που θα αλιεύονται με συγκεκριμένες μεθόδους θα φέρουν το λογότυπο ου Συμβουλίου, έτσι ώστε οι καταναλωτές να επιλέγουν σωστά. Η πρωτοβουλία αυτή θα σηματοδοτήσει την πορεία προς την αειφορική αλιεία,βασίζεται στο μοντέλο του Συμβουλίου προστασίας κα Διαχείρισης Δασών (FSC) που έχει υιοθετήσει ανάλογες πρακτικές για την αειφορική υλοτομία.

Μανόλης Βουτυράκης
Φυσικός Περιβ/γος

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 97 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54547133
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.