ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Παρασκευή 02 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Τα όρια των εξοπλισμών σε εποχή οικονομικής κρίσης Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Μανόλης Βουτυράκης , Τρίτη, 07 Οκτώβριος 2008

α) Σχέση οικονομικής κρίσης και εξοπλισμών
Σημαντική συμβολή στην οικονομική κρίση, που βιώνει στο πετσί της η Αμερική σήμερα και που έχει επηρεάσει τις οικονομίες της Αγγλίας, Γερμανίας, Γαλλίας σε μεγάλο βαθμό, έχουν εκτός από τα ανεξόφλητα στεγαστικά κυρίως δάνεια και η αύξηση των κρατικών δαπανών τόσο για στρατιωτικούς εξοπλισμούς διαφόρων χωρών όσο και για τη χρηματοδότηση (στα πλαίσια των υποχρεώσεων κάθε χώρας στο ΝΑΤΟ ή άλλων κέντρων) για πολεμικές επιχειρήσεις, στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν κ.λ.π. Όπως κάθε δαπάνη, έτσι και η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, καλύπτεται με περικοπές δαπανών, με επιβολή νέων φόρων, τα οποία μαζί με άλλα μέτρα περιορίζουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και αυξάνουν τον αριθμό των εργαζομένων που αδυνατούν να πληρώσουν το στεγαστικό δάνειο.

Μετά από αυτά ορισμένοι πιθανολογούν ότι η τρέχουσα πιστωτική και συνακόλουθη δημοσιονομική κρίση θα οδηγήσουν τις ΗΠΑ σε μείωση των πολεμικών δαπανών και σε επιτάχυνση της απόσυρσης από το Ιράκ. Μάλλον αυταπατώνται. Μπορεί να μειωθούν οι δαπάνες για την υγεία, την εκπαίδευση ή την κοινωνική ασφάλιση, όχι όμως για την άμυνα. Το 2007 -2008 οι στρατιωτικές δαπάνες εκτινάχθηκαν σε ύψη ρεκόρ παγκοσμίως, όμως το 50% αφορά εξοπλιστικές δαπάνες των ΗΠΑ. Μόνο το 2008, οι ΗΠΑ δαπανούν σε εξοπλισμούς περισσότερα απ' όσα από όσα διέθεσε συνολικά η ανθρωπότητα στην Αφρική για την οικονομική βοήθεια στην ιστορία της. Ο πόλεμους στο Ιράκ "πουλήθηκε" στους αμερικανούς πολίτες με την πρόβλεψη ενός ετήσιου κόστους 50 δις. δολ. Φέτος φθάνει τα 750 δις, το 2009 το 1 τρις και ο νομπελίστας καθηγητής J.Stigliz προβλέπει πως το τελικό κόστος του πολέμου στ Ιράκ θα ξεπεράσει τα 3 τρις.
 
Σε ανέκδοτη επιστολή του προέδρου Ανιζεχάουερ, που έστειλε σε φίλο του, στις 4 Απριλίου του 1956 έγραφε "Όταν φτάσουμε στο σημείο, όπως μια μέρα θα φθάσουμε που και οι δύο πλευρές θα ξέρουν πως σε μια γενική εχθροπραξία ανεξάρτητα από τα στοιχεία του αιφνιδιασμού, η καταστροφή θα είναι και αμοιβαία και πλήρης. τότε θα έχουμε αρκετή λογική να συναντηθούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την αντίληψη ότι η εποχή των εξοπλισμών έχει τελειώσει και ότι η ανθρωπότητα πρέπει να ευθυγραμμίσει της δράσης της μ' αυτήν την αλήθεια ή να πεθάνει"

β) Η ανάπτυξη των εξοπλισμών παγκόσμια:
Σήμερα 52 χρόνια μετά από τα λόγια αυτά κι ενώ τα εξοπλιστικά συστήματα έχουν αυξηθεί και τελειοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό που μπορούν να καταστρέψουν την ανθρωπότητα ολόκληρη όχι μία αλλά δεκάδες φορές, οι ΗΠΑ αρνούνται να ευθυγραμμισθούν με αυτή την αλήθεια και να διαπραγματευθούν σοβαρά το πάγωμα και τη μείωση των πυρηνικών εξοπλισμών στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.
Μεγάλα παγκόσμιας κλίμακας ζητήματα, στρατηγικές, αντιμετώπισης κρίσεων και πολιτικές διατήρησης ή διεύρυνσης οικονομικής επιρροής, επηρεάζουν "κρυφά" την ατζέντα όσων διεκδικούν ισότητα, δικαιοσύνη αειφόρο ανάπτυξη, κοινωνική ειρήνη ποιότητα ζωής.
Η κούρσα των εξοπλισμών όμως, έπαψε εδώ και καιρό να είναι στην κορυφή των διεκδικήσεων των προοδευτικών κινημάτων. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα, πίσω από το πέπλο της σιωπής της "αγοράς" και "πολιτικής".
Τα τελευταία έτη έκθεση (2007) του Διεθνούς Ινστιτούτου Ειρήνης της Στοχόλμης, για τους εξοπλισμούς και την διεθνή ασφάλεια χαρακτηρίζει την εποχή μας ως κοινωνία του "ρίσκου" και του υψηλού κινδύνου σε αντιδιαστολή με τον έως τώρα προσδιορισμό της παγκόσμια κοινωνίας.
Οι κίνδυνοι της εποχής μας είναι συνάρτηση τόσο διεθνών συγκυριών και συνθηκών αλλά και συνεπειών μορφής "χιονοστιβάδας", σε συνδυασμό με τον ανθρώπινο παράγοντα. Οι παγκόσμιες δαπάνες για στρατιωτικές εξοπλισμούς ανήλθαν σε 1204 δις δολάρια, πράγμα που σημαίνει μια αύξηση 3,5% σε πραγματικούς αριθμούς από το 2005 και μια αύξηση ύψους 37% σε μια περίοδο 10 ετών (από το 1997). Η κατά κεφαλή δαπάνη αυξήθηκε από 173 δολάρια σε 184.
15 χώρες αντιπροσωπεύουν το 83 % των συνολικών εξοπλιστικών δαπανών και οι ΗΠΑ μόνες τους αντιπροσωπεύουν το 46% !!!!

Περισσότερο από ένα τρισεκατομμύριο ευρώ τον χρόνο είναι ο τζίρος των πολεμικών βιομηχανιών στις πλάτες των πολιτών ολόκληρου του κόσμου. Ένας τζίρος που αυξάνεται μια και περισσότερες από 50 κρίσεις καταγράφονται στον πλανήτη και η απειλή του πολέμου και της τρομοκρατίας αποτελεί μόνιμη επωδό του πλανητάρχη και των κυβερνήσεων των πολιτισμένων χωρών. Ένα τρισεκατομμύριο δολάρια τον χρόνο για όπλα, την ώρα που, όπως αναφέρει η UNICEF, περισσότερα από 5.500 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο από έλλειψη εμβολίων πολιομυελίτιδας για την ανοσοποίηση 300 παιδιών. Είναι τραγικό να μαθαίνεις ότι περίπου 34.000.000 νεογέννητα τον χρόνο μένουν απροστάτευτα, μιά και δεν εμβολιάζονται.
Σε παγκόσμιο επίπεδο ,όπως και στην Ελλάδα, οι αμυντικές δαπάνες αυξάνονται κάθε χρόνο, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Παρ' ότι αριθμητικά οι εξοπλισμοί μειώνονται οι δαπάνες αυξάνονται. Αυτό διότι τα νέα οπλικά συστήματα έχουν τεράστιο κόστος σε σχέση με αυτά της περασμένης 20ετίας. Την περίοδο 1985 -1999, σύμφωνα με τα στοιχεία, παγκοσμίως υπήρχε μικρή κάμψη, αλλά από το 1999 μέχρι σήμερα οι δαπάνες για τους εξοπλισμούς αυξάνονται.

Τα τελευταία χρόνια το κυνηγητό των εξοπλισμών αυξήθηκε τρομαχτικά, περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας σπαταλώντας τις πιο καλές πνευματικές και οικονομικές πηγές του κόσμου. Σήμερα τα αποθέματα των πυρηνικών και άλλων τύπων υψηλής τεχνολογίας όπλων μαζικής καταστροφής, έχουν φτάσει σε τεράστιες ποσότητες που θα μπορούσαν κάποια μέρα να καταστρέψουν ολόκληρες πόλεις και χώρες και εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σ' όλες τις ηπείρους.
Η χωρίς προηγούμενο ανάπτυξη των εξοπλισμών που συντελέστηκε σε παγκόσμια κλίμακα από τις Η.Π.Α και το ΝΑΤΟ, η στρατιωτική παρουσία των Η.Π.Α σε διάφορα μέρη του κόσμου μακριά από το έδαφός τους, εντατικοποιείται κάτω από την ομπρέλα της "Ρώσικης Απειλής". Πράγματι η προπαγάνδα γύρω από αυτή τη διαχρονική απειλή, έχει καταντήσει σχεδόν παρανοϊκή. Τα δυτικά Μ.Μ.Ε συνεχίζουν να υποστηρίζουν και σήμερα διάφορους μύθους και διεστραβλωμένες εικόνες για την ανάπτυξη των σημερινών εξοπλισμών.
Το Κέντρο Πληροφοριών του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (Π.Σ.Ε) άρχισε να δημοσιεύει μερικά γεγονότα και αριθμούς γύρω από την χρησιμοποίηση ενόπλων δυνάμεων για πολιτικούς σκοπούς. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Brookings, στην Ουάσιγκτον, οι Η.Π.Α μεταξύ 1.1.1946 και 31. 12.1975 κατέφυγαν στη χρησιμοποίηση των ενόπλων δυνάμεων 215 φορές, δηλ, κατά μέσο ,όρο μια φορά κάθε δύο μήνες.

Παρακάτω αναφέρουμε τις σπουδαιότερες περιπτώσεις της στρατιωτικής εμπλοκής των Η.Π.Α, σε άλλες χώρες κατά την μεταπολεμική περίοδο:
γ) Στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ σε άλλες χώρες.
1.Κίνα (1945-1946)
To ισχυρό εκστρατευτικό, σώμα 110.000 ανδρών κατέλαβε τα σπουδαιότερα στρατηγικά σημεία της Κίνας. Η Αεροπορία των Η.Π.Α παρέσχε κατευθείαν υποστήριξη στα στρατεύματα του Τσάγκ –Κάι –Σεκ. Ο αντικειμενικός σκοπός της εμπλοκής των ΗΠΑ η διαιώνιση του καθεστώτος της Κουαμιτάγκ και η καταστολή του αγώνα για απελευθέρωση του κινέζικου λαού.
2.Ελλάδα (1946 -1949)
Στρατιωτική επέμβαση για υποστήριξη των αντιδραστικών φιλομοναρχικών δυνάμεων στον εμφύλιο πόλεμο. Στρατιωτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ μετέφεραν αεροπορικώς στην Ελλάδα δυο Βρετανικές μοναρχίες. Ο δηλωμένος από τις ΗΠΑ σκοπός της επέμβασης ήταν η "παρεμπόδιση της ανάληψης της εξουσίας από Κομμουνιστές".
3. Κορέα (1950-1953)
Οι ΗΠΑ συμμετείχαν σε πολεμικές επιχειρήσεις του καθεστώτος της Νότιας Κορέας που προσπάθησε να καταλάβει της Λαϊκή Δημοκρατία της Β. Κορέας. Ο Διοικητής των δυνάμεων των Η.Π.Α στην Κορέα στρατηγός Μάθιου Ριτζγουέι ενδιαφερόταν να σκοτώσουν όσο το δυνατό περισσότερους Κινέζους και Κορεάτες. Περισσότεροι από 300.000 Κορεάτες έχασαν τη ζωή τους από την επιδρομή των Η.Π.Α
4.Γουτεμάλα (1954)
Με την υποστήριξη της C.I.A ένοπλη επέμβαση στη Γουατεμάλα είχε σκοπό την ανατροπή της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης του προέδρου ¶ρπενs που ακολουθούσε ανεξάρτητη πολιτική. Πιλότοι των Η.Π.Α πήραν μέρος στην επέμβαση.
5.Λίβανος (1958)
Συνοδευόμενα από τον 6ο αμερικάνικο Στόλο, αποβατικά πλοία αποβίβασαν στις ακτές τη Δεύτερη Ταξιαρχία Πεζοναυτών, κοντά στη Βηρυτό Στρατεύματα της 7ης Αμερικάνικης Στρατιάς από τη Δυτική Γερμανία καθώς και η Αμερικάνικη Αεροπορία έλαβαν μέρος στην επιχείρηση. Η επίσημη εκδοχή για την απόβαση ανέφερε "Απειλή Κομμουνιστικής Διείσδυσης στο Λίβανο".
6.Κούβα (1961)
Μισθοφόροι των Η.Π.Α αποβιβάσθηκαν στον Κόλπο των Χοίρων νότια των Κουβανικών ακτών. Αεροσκάφη Β-26 με πιλότους των ΗΠΑ έλαβαν μέρος. Οι ΗΠΑ σκόπευαν να καταργήσουν την Κυβέρνηση υπο τον Φιντέλ Κάστρο και να εγκαθιδρύσουν μια φιλοαμερικάνικη δικτατορία.
Όλοι οι άνθρωποι, κάθε φυλής και θρησκεύματος, κάθε πολιτικής ιδεολογίας και πνευματικής στάθμης οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε τον μεγάλο κίνδυνο που μας απειλή κάθε στιγμή. Μπροστά σ' αυτόν τον κίνδυνο καμιά διαβεβαίωση δεν είναι ικανή να μας κάνει εφησυχάζουμε, να λησμονούμε τον όλεθρο που μπορεί να μας συμβεί.
Για να αποτραπεί ο κίνδυνος και να βεβαιωθούμε για την ασφάλεια μας ένας δρόμος και ένας τρόπος είναι σωστός: να καταστραφούν τα όπλα μαζικής καταστροφής σε όλα τα κράτη και να γίνει παγκόσμια συμφωνία –συνθήκη ανάμεσα στα κράτη για το σταμάτημα των εξοπλισμών και την εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης.

Αν τα κράτη σταματήσουν την πορεία των εξοπλισμών που οδηγεί σε επικίνδυνη κατεύθυνση, όχι μόνο θα αποτραπεί η απειλή του πυρηνικού ολέθρου αλλά θα αναπτυχθεί, παράλληλα, η τεχνολογία στους άλλους επιστημονικούς τομείς με αποτέλεσμα την επίλυση οξύτατων οικονομικών προβλημάτων που θα οδηγήσουν σε μια πραγματικά ευημερία ολόκληρη την ανθρωπότητα. Είναι απόλυτη ανάγκη, κατά συνέπεια, να συνειδητοποιήσουμε όλοι οι άνθρωποι τον τεράστιο κίνδυνο που μας απειλεί και να αποδυθούμε σε σκληρούς και επίμονους αγώνες, με όλα τα μέσα, για να επιβάλλουμε την ιδέα του αφοπλισμού, να κάνουμε πράξη την αποπυρηνικοποίηση και να εδραιώσουμε την ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία ανάμεσα στους λαούς της γης.

Μανόλης Βουτυράκης
Φυσικός Περιβ/γος

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 65 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56167768
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.