ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Παρασκευή 09 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Πράσινος τουρισμός, ο καλύτερος προορισμός Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Συνέδρια, συμπόσια, ημερίδες
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ , Τρίτη, 07 Οκτώβριος 2008

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ!

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επαναφέρει για διαβούλευση σε ακόμα χειρότερη εκδοχή το αναχρονιστικό "Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό", οι Οικολόγοι Πράσινοι αλλά και πολλοί επαγγελματικοί και κοινωνικοί φορείς (όπως φάνηκε και από την ημερίδα διαλόγου που οργάνωσαν στα Χανιά), τονίζουν ότι απαιτείται αλλαγή στον Τουρισμό προς μία οικολογική κατεύθυνση. Αντί να προσθέσουμε 1 εκατομμύριο παραθεριστικές κατοικίες και χιλιάδες στρέμματα υδροβόρου γκολφ στις λιγοστές φυσικές περιοχές που απέμειναν, πρέπει να διδαχθούμε τόσο από τα παλαιότερα λάθη μας όσο και από τα λάθη των άλλων χωρών που τώρα γκρεμίζουν για να ελευθερώσουν τις αποπνικτικά τσιμεντοποιημένες ακτές τους. Απαιτούνται έκτακτα μέτρα για αντιμετώπιση των πιο ακραίων περιβαλλοντικών και κοινωνικών/οικονομικών επιπτώσεων του μαζικού τουρισμού αλλά και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο υποστήριξης με την βοήθεια και οικονομικών εργαλείων δίκαιων, βιώσιμων και οικολογικών μορφών τουρισμού την εποχή της κλιματικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο 3ήμερων δραστηριοτήτων στο Νομό Χανίων στις 3-5 Οκτωβρίου, οι Οικολόγοι Πράσινοι διοργάνωσαν:

- Ημερίδα με τίτλο "Τουρισμός & Οικολογία" στα Χανιά, το Σάββατο 4 Οκτωβρίου όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι 22 φορέων αλλά και πολλοί ενεργοί πολίτες, ώστε να διαμορφωθούν προτάσεις για έναν οικολογικό Ελληνικό Τουρισμό μέσα από το διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς
- Επισκέψεις σε περιοχές και συναντήσεις με φορείς του Νομού Χανίων, ώστε να συζητηθούν προτάσεις και πολιτικές για θέματα που αφορούν στο μοντέλο ανάπτυξης του νομού και στην αντιμετώπιση μιας σειράς προβλημάτων.

Κλιμάκια των Οικολόγων Πράσινων αποτελούμενα από μέλη της Γραμματείας και της Πολιτικής Κίνησης Χανίων επισκέφθηκαν την Παρασκευή 3/10:
• την Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Χανίων (ΔΕΔΗΣΑ) καθώς και το εργοστάσιο μηχανικής διαλογής απορριμμάτων και τον ΧΥΤΑ Ακρωτηρίου Χανίων και συζήτησαν αναλυτικά για την βελτίωση του σχεδιασμού και των προγραμμάτων διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης διαλογής των απορριμμάτων στην πηγή και της κομποστοποίησης, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα απορρίμματα που καταλήγουν για ταφή
• τον Πρόεδρο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, Δήμαρχο Χανίων, Κυριάκο Βιρβιδάκη
• τον Δήμαρχο και τον επικεφαλής της Αντιπολίτευσης του Δήμου Ακρωτηρίου, όπου συζητήθηκαν θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, των λατομείων, των αμερικανικών βάσεων και των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
• τον Δήμο Ινναχωρίου όπου έγινε συνάντηση με το Δημοτικό Συμβούλιο και πολλούς κατοίκους της περιοχής.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράσανε την αμέριστη συμπαράστασή τους στους αγώνες του Δήμου και των πολιτών για την ολοκληρωμένη διαχείριση των προστατευομένων περιοχών με βάση την πρόταση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, παρά τις απαράδεκτες πιέσεις από βουλευτές και διαπλεκόμενα συμφέροντα. Επισκέφτηκαν μάλιστα, μαζί με εκπροσώπους του Δήμου, το Ελαφονήσι (που είναι ενταγμένο στο δίκτυο περιοχών Natura), ώστε να δουν από κοντά τις προσπάθειες του Δήμου για προστασία και διαχείριση της περιοχής με τρόπο που θα είναι προς όφελος όλης της τοπικής κοινωνίας.

Το Σάββατο 4/10, εκτός από την πολύ γόνιμη ημερίδα για τον "τουρισμό και την οικολογία", εκπρόσωποι των Οικολόγων Πράσινων συναντήθηκαν με τον Νομάρχη Χανίων κ. Γρηγόρη Αρχοντάκη, με τον οποίον συζήτησαν αναλυτικά για τα προβλήματα που απασχολούν έντονα την τοπική κοινωνία και πιθανές πρωτοβουλίες και λύσεις, όπως η προστασία και διαχείριση των φυσικών περιοχών ώστε να αποτελέσουν τη βάση για μια βιώσιμη ανάπτυξη του νομού και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και κοινωνικά αναγκαίων οικονομικών δραστηριοτήτων, την προώθηση Προεδρικού διατάγματος και τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης της Προστατευόμενης Περιοχής του Λαφονησίου, τη βελτίωση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, την τήρηση της νομοθεσίας σε σχέση με τα Λατομεία Καντάνου & Ακρωτηρίου αλλά και την προώθηση μονάδων ανακύκλωσης μπάζων για την προμήθεια πρώτων υλών γα τις οικοδομές, την προστασία και βιώσιμη διαχείριση της παραλίας των Αγίων Αποστόλων, την παραχώρηση του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου για χρήση ως χώρος πρασίνου, την ιεράρχηση της διαχείρισης των νερών με έμφαση στην μείωση της σπατάλης, την προετοιμασία των τοπικών κοινωνιών να συμμετάσχουν με αποτελεσματικό τρόπο στην συμμετοχική διακυβέρνηση των υδατικών πόρων σε επίπεδο υδρολογικής λεκάνης, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και το σχεδιαζόμενο ηλιοθερμικό πάρκο στο Ακρωτήρι. Επίσης, συζήτησαν για τους ποδηλατόδρομους (υπό κατασκευή σε τμήμα του βορ. οδικ. άξονα), τον ίδιο τον βόρειο οδικό άξονα αλλά και την πρόταση των ΟΠ για και σιδηροδρομικό άξονα Κρήτης.

Για επικοινωνία:
- Κάτια Λεμπέση, μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, τηλ. 6973791755
- Αντώνης Πετρόπουλος, συντονιστής της θεματικής ομάδας τουρισμός των ΟΠ, 6947127279
- Φώτης Ποντικάκης, συντονιστής Πολιτικής Κίνησης Χανίων ΟΠ, τηλ. 6973 692680

Πιο αναλυτικά για την ημερίδα "Τουρισμός και Οικολογία":
Στην ημερίδα, πάνω από 30 ομιλητές, ακαδημαϊκοί, επαγγελματίες, και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης άσκησαν έντονη κριτική στο μαζικό τουρισμό των τσάρτερ που δεν αφήνει κανένα ουσιαστικό όφελος στην τοπική οικονομία ενώ βλάπτει το φυσικό και κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον, αυξάνοντας ανησυχητικά τα περιστατικά βίας, οικοδομικής ασυδοσίας, υφαρπαγής προστατευομένων περιοχών, ισοπεδωτικής ομοιομορφίας, υποβάθμισης του περιβάλλοντος και κατασπατάλησης των φυσικών πόρων.
Ο Αντώνης Πιταριδάκης - Πρόεδρος Τ.Ε.Ε. Τμ. Δυτ. Κρήτης παρουσίασε τις θέσεις του Τ.Ε.Ε για τον Τουρισμό και άσκησε κριτική στο Ειδικό Χωροταξικό του Τουρισμού.
Η Ελένη Μπριασούλη-Καπετανάκη, Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αιγαίου έθεσε τα θέματα τοπικής ανάπτυξης και αειφορικής διακυβέρνησης στη θεωρητική τους βάση.
Ο Σάββας Φιλίππου, Αναπληρωτής Γ.Γ. Κινήματος Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών, Κύπρος μετέφερε τις εμπειρίες της Κύπρου από τον Μαζικό Τουρισμό και τα γήπεδα Γκολφ, εφτά από τα οποία έχουν σταματήσει οι Οικολόγοι-Περιβαλλοντιστές.
Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, Νομαρχιακός Σύμβουλος Θες/νίκης, Οικολόγοι Πράσινοι, ανέλυσε τις τουριστικές & οικιστικές πιέσεις στα δάση της Χαλκιδικής και τις επιτυχημένες αντιστάσεις από οικολογικούς φορείς που ευτυχώς σημειώνουν επιτυχίες.
Αντίστοιχα ο Αριστείδης Παπαδάκης, του Παγκρήτιου Δίκτυου Περιβαλλοντικών οργανώσεων "ΟικοΚρήτη” μίλησε για τον αγώνα των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων της Κρήτης κατά των μεγάλων τουριστικών και άλλων πρότζεκτ. Η Ρούλα Καστρινάκη, οικο-ξενοδόχος, μίλησε για τις ήπιες μορφές τουρισμού, τον δίκαιο Τουρισμό και την προσωπική της εμπειρία της στους Μαχαιρούς Χανίων. Ο Αντώνης Πετρόπουλος, Συντονιστής της Θεματικής Ομάδας Τουρισμού των Οικολόγων – Πράσινων, παρουσίασε 20 προτάσεις-σκέψεις που είχε επεξεργαστεί η θεματική για έναν Οικολογικό Ελληνικό Τουρισμό.

Παρεμβάσεις έκαναν οι:
• Γρηγόρης Αρχοντάκης, Νομάρχης Χανίων
• Γιάννης Κοτσιφάκης, Γραμματέας Τ.Ε.Δ.Κ. Ν. Χανίων
• Γεωργία Νικηφοράκη, Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν. Χανίων
• Νίκος Κόρακας, Πρόεδρος, Συλλόγου Ξενοδόχων Ν. Χανίων
• Κώστας Κουκουράκης, Δήμαρχος Ινναχωρίου (Λαφονήσι)
• Γιώργος Τσαγκαράκης, Δήμαρχος Πλατανιά
• Σπύρος Δανέλλης, Δήμαρχος Χερσονήσου
• Στέλλα Αλιφιέρη, Δήμος Κανδάνου (εκπρ. αντιπολίτευσης)
• Τάσος Γουργουράς, Ξενώνας Μηλιά
• Μανόλης Τσαντάκης, Φωτογράφος, Δημοτικός Σύμβουλος Ιτάνου (Κάβο Σίδερο)
• Κατερίνα Πολύζου, Δημοσιογράφος
• Ιωάννης Μαργαρώνης, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Χανίων
• Μελίτα Λαζαράτου, Υπεύθ. Περιβαλλοντικής. Εκπαίδευσης, Μεσόγειος SOS
• Γεωργία Κίκου, Υπεύθ. Δράσεων Ευαισθητοποίησης, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού
• Ηλίας Γιαννίρης, Πολεοδόμος-Χωροτάκτης, Επίκουρος Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης
• Η Ηγουμένη της Μονής Χρυσοπηγής

Όλοι οι ομιλητές επέκριναν το σημερινό ελληνικό τουριστικό μοντέλο και απαίτησαν πολιτικές προώθησης και στήριξης ενός περιβαλλοντικά, πολιτιστικά και οικονομικά αειφορικού Τουρισμού που θα σέβεται και θα περιλαμβάνει ως ισότιμους εταίρους τις τοπικές κοινωνίες.

Στην ημερίδα έγινε επίσης ανασκόπηση του ηρωικού αγώνα τοπικών και περιβαλλοντικών κινήσεων ενάντια στα παρωχημένα - επιδοτούμενα, υπεράκτια, με ή χωρίς οσμή σκανδάλου - μοντέλα των περίκλειστων ξενοδοχείων, αγίου ρήαλ εστέητ και συγκροτημάτων γκολφ και παραθεριστικής κατοικίας στην Κρήτη και πολλές άλλες περιοχές. Μεταξύ των πολλών προτάσεων που κατατέθηκαν, χαρακτηριστικές είναι οι ακόλουθες:
1. Να αποσυρθεί το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό το οποίο με φωτογραφικές ρυθμίσεις οδηγεί στην πλήρη άλωση φυσικών περιοχών από 1 εκατομμύριο παραθεριστικές κατοικίες σε περίκλειστα συγκροτήματα που θα έχουν ακόμα και τα δικά τους εμπορικά κέντρα.
2. Να δημιουργηθεί Εθνικό Ταμείο Προστατευομένων Περιοχών & Περιβαλλοντικών Απαλλοτριώσεων το οποίο να διαχειρίζεται με διαφανή τρόπο ανεξάρτητη αρχή.
3. ¶μεση Σύσταση και ουσιαστική λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευομένων Περιοχών.
4. Βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και πρακτική περιβαλλοντική εκπαίδευση των εργαζομένων στον Τουρισμό καθώς και μαθήματα για τον πράσινο τουρισμό στα σχολεία.
5. Να υποστηριχθεί η βιολογική γεωργία ώστε να αποτελέσει κύριο πάροχο προϊόντων στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια των τουριστικών προορισμών.
6. Να συνδεθούν οι επιδοτήσεις των ξενοδοχείων με το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, και να απαγορευτεί η εκτός σχεδίου δόμηση ξενοδοχείων.
7. Να καταπολεμηθεί το φαινόμενο των φτηνών και νοθευμένων ποτών, με ελέγχους και φορολογικά μέτρα και τα έσοδα να αποδοθούν στους δήμους για περιβαλλοντικές και πολιτιστικές χρήσεις.
8. Να θεσπισθεί ειδικό περιβαλλοντικό τέλος σε κάθε τουρίστα, το οποίο να αποδίδεται απ’ ευθείας στο Εθνικό Ταμείο Προστατευομένων Περιοχών.

Τα κείμενα των εισηγήσεων θα αναρτηθούν στον ιστότοπο http://oikotoyrism.blogspot.com
ενώ το βίντεο της ημερίδας, η οποία αναμεταδόθηκε ζωντανά μέσω διαδυκτίου, μπορεί να το παρακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι στη διεύθυνση http://www.ustream.tv/channel/imerida-chania

Η εκδήλωση ακολουθεί παρέμβαση στην Πύλο της Μεσσηνίας τον Ιούλιο και προηγείται αντίστοιχης στην Σάμο στις 20 Οκτωβρίου.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
ecogreen@otenet.grwww.ecogreens.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.
421196

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τρίτη, 07 Οκτώβριος 2008 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 103 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58253035
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.